Predstavitve

Vse za nadaljevanje prodajnih uspehov

Peugeot 2008: slovenska predstavitev

Prenova Peugeotovega prodajno uspešnega križanca je prinesla dve poglavitni spremembi: razširitev pogonske palete in nadgradnjo voznikove uporabniške izkušnje.

Družinske poteze

Peugeot 2008 (10)Ni prenove brez posodobitve videza, naj bo ta bolj ali manj obsežna. Enako velja tudi za križanca, ki je v aktualni generaciji vse od leta 2019 ključni steber Peugeotovega prodajnega uspeha. Sprednji del posodobljenega 2008 so oblikovalci približali ostalim modelom z novo zasnovo luči v tehniki LED (izvedba full LED serijsko pri GT) in dnevnih luči ter preoblikovano masko, ki jo krasi sredinski emblem levje glave. Pogled z boka odkriva sveža platišča, zadek pa centralni napis Peugeot in spremenjene zadnje luči. Novi sta še barvi karoserije siva Sellenium (brezplačna) in bela Okenite.

Nadgrajena uporabniška izkušnja

Peugeot 2008 (17)Notranje okolje potniškega prostora je bogatejše za nekaj novih oblazinjenj, pomembneje pa je, da za interakcijo voznika, ki je umeščen v posodobljeni različici značilnega znamkinega kokpita, skrbi uporabniški vmesnik i-Connect (v slovenskem jeziku) s serijskim 10-palčnim sredinskim zaslonom na dotik. Slednji je v vstopnem paketu Active zgolj nekoliko večji kot prej, od paketa Allure navzgor pa se ponaša z ločljivostjo HD, kar prinaša izboljšan prikaz tudi v povezavi z novima HD kamerama za pomoč pri vožnji. Prikaz merilnikov pred voznikom je v osnovi izveden kombinirano, s sredinskim 3,5-palčnim zaslonom, od paketa Allure pa se na tem mestu nahaja digitalna instrumentna plošča. Povezovanje pametnih telefonov preko sistemov Apple CarPlay in Android Auto je lahko brezžično, za dva uporabnika naenkrat.

Razširjene funkcionalnosti vmesnika i-Connect od paketa Allure dalje med drugim omogočajo prilagoditev pogledov obeh zaslonov posameznikovim željam ter posodabljanje sistema na daljavo. Nekaj dodatih funkcij je pridobila še aplikacija MyPeugeot.

Pestra pogonska paleta

Peugeot 2008 (13)Najprej na kratko o električni izvedenki, za katero si pri proizvajalcu želijo, da bi prevzela še večji delež. Pogonski sklop po novem sestavlja močnejši 115-kilovatni motor, ki ga dopolnjuje 400-voltna baterija s 54 kilovatnimi urami, kar naj bi po kombiniranem ciklu WLTP zadoščalo za 406 kilometrov dosega z enim polnjenjem. V vozilu je serijsko vgrajen trifazni 11-kilovatni polnilnik, polnjenje od 20-80 % kapacitete baterije pa je z največ 100 kilovati moči v najboljšem primeru zaključeno v pol ure.

Od februarja 2024 bo potekala proizvodnja različic z novim blago-hibridnim pogonskim sklopom (MHEV), ki sloni na 1,2-litrskem agregatu moči 100 kW (136 KM) in ga dopolnjuje samodejni 6-stopenjski menjalnik e-DCT6 z dvojno sklopko.

V ponudbi ohranjajo dizelsko izvedenko 1.5 BlueHDi 130 z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, več zanimanja pa je tradicionalno za bencinske pogonske različice 1.2 PureTech 100 z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom ali močnejšo 1.2 PureTech 130 z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Cene za e-2008 se pričenjajo pri 35.340 evrih za paket opreme Active, pri čemer lahko na višjo subvencijo računate, če se odločite za nakup s financiranjem, ki maloprodajno vrednost zniža za evrskega tisočaka in pol. Ljubitelji klasike lahko razmišljajo o nakupu po cenah od 19.990 evrov naprej, kolikor je potrebno odšteti za  1.2 PureTech 100 STT s paketom opreme Active – tukaj je popust na nakup s financiranjem nekoliko nižji in znaša evrskega tisočaka. Več podrobnosti si lahko ogledate v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tehnološki vplivnež gre v boj s Teslo
Večja in še bolj opazna