Reportaže

Do novih rekordov s pomočjo pnevmatike Continental SportContact 6

Ustvariti kvalitetno pnevmatike je vse prej kot lahko. Continental je s pomočjo kemikov, fizikov, biologov in cele armade doktorjev drugih znanosti ustvaril najnovejšo pnevmatiko SportContact 6, ki je v primerjavi s predhodnikom izboljšana na praktično vseh področjih. Zaradi odlične vodljivosti, natančnosti in oprijema na suhem ter mokrem bodo njene lastnosti cenili predvsem lastniki športnih vozil z dimenzijo platišč nad 19 palcev.

Pnevmatike prinesejo le tretjino v skupni prodaji

Če bi danes izvedel anketo, v kateri bi mimoidoče spraševal ali vedo, s čim se ukvarjajo pri nemškemu podjetju Continental, bi jih velika večina odgovorila, da s pnevmatikami. Gumarski velikan je seveda širši javnosti poznan ravno po tem, tudi zato, ker so njihove pnevmatike v prvi vgradnji nameščene na več kot 200 modelov novih vozil. A podjetje, ki je lani ustvarilo za 34,5 milijarde evrov prometa, sodeluje na številnih avtomobilskih področjih. So tretji največji dobavitelj v avtomobilski industriji, pnevmatike pa zavzemajo le tretjino njihove skupne prodaje. Ostali deleži pripadajo novim tehnologijam, komponentam v potniški kabini, varnostnim sistemom in pogonskemu sklopu.

Samo za velike fante 

Honda Civic Type R je s pomočjo nove pnevmatike SportContact 6 podrla rekord na slovitem dirkališču Nordschleife, ki zdaj znaša 7:50:63. Bodo ostali proizvajalci sledili Japoncem in jo uporabili pri podiranju rekordov?
Honda Civic Type R je s pomočjo nove pnevmatike SportContact 6 podrla rekord na slovitem dirkališču Nordschleife, ki zdaj znaša 7:50:63. Bodo ostali proizvajalci sledili Japoncem in jo uporabili pri podiranju rekordov?

Da ne gre za običajno pnevmatiko, priča že podatek o njeni velikosti. Dobavljiva bo izključno v dimenzijah od 19 do 23 palcev ter od širine 225 do 335, zato bo največkrat nameščena prav na športna vozila. Pri razvoju SportContact 6 so se pri Continentalu usmerili na štiri glavna področja: doseči najboljši možen oprijem, natančnost, odzivnost v suhem in mokrem ter stabilnost in varnost.

Nova zmes, nov profil in struktura

Vse večje povpraševanje po pnevmatikah dimenzij od 19 do 23 palcev je pripravilo Continental do tega, da so resno zagrizli v pripravo nove športne pnevmatike. Njene lastnosti izboljšanega oprijema, večje natančnosti v zavojih in vzdržljivosti pri visokih hitrostih bodo cenili predvsem v segmentu zmogljivih vozil. S pomočjo povsem nove kemijske kompozicije zmesi, profila in strukture je zmogljivost pnevmatike na nekaterih področjih izboljšana za 14 odstotkov. Vsi elementi nudijo največjo mero zabave in udobja, tako na dirkališču, kot tudi na običajni cesti.

Poanta je v novih mehanizmih trenja

Na začetku, v dve uri trajajočem teoretičnem predavanju o sposobnostih nove gume, težko slediš zapletenim grafom in tabelam inženirjev, a kmalu ti postane jasno, kam meri Continental z novo pnevmatiko.

SportContact 6 je od predhodnice boljša v vseh pogledih.
SportContact 6 je od predhodnice boljša v vseh pogledih.

S pomočjo novih tehnologij Black Chilli, Aralon 350 in posebnega profila Force Vectoring so poskrbeli za čim boljši stik pnevmatike z vozno podlago. Sama zmes aktivno zagrize v vse vrste tal, s pomočjo mikrofleksibilnosti pa zmes aktivno prehaja v vsako najmanjšo odprtino in s tem povečuje stik pnevmatike s podlago. Prirastek ni velik, od 5-8 odstotkov, a predstavlja evolucijo in ravno prav izboljša vodljivost same pnevmatike.

Med pomembne elemente sodi tudi na novo oblikovan profil, ki med vožnjo uporablja različne enote zmesi znotraj, zunaj in v središču pnevmatike. Odvisno od velikosti pnevmatike, trije ali štirje centralni bloki v kombinaciji z notranjo steno nudijo maksimalen prečen prenos sile in s tem voznika nagradijo z odlično odzivnostjo na premike volanskega obroča. Zunanja stran profila je v zavojih bistveno bolj podvržena silam, zato je ta plast sestavljena iz velikih blokov, ki med vožnjo podpirajo drug drugega in s tem tvorijo večno stično površino.

Zgodba o uspehu

Continental je pnevmatiko ContiSportContact predstavil že leta 1994, takrat v široki paleti dimenzij od 13 do 20 palcev. Z njo se je spoprijateljil marsikdo, med njimi tudi številni proizvajalci vozil – Porsche, Audi, BMW, Mercedes in drugi.

Po šele sedmih letih je prišel čas za naslednika, ContiSportContact2. Zdaj so zaradi hitrega razvoja tehnologij obdobja med posamezno generacijo krajša, a kljub temu postavlja SportContact 6 nova merila v razredu.

Trg  pnevmatik v Evropi je dober, najvišja rast pa se v naslednjih petih letih napoveduje ravno za segment ultrazmogljivih pnevmatik,  vsako leto okoli 9 odstotkov. Continental v svoji raziskavi predvideva, da se z večanjem dimenzije pnevmatike veča tudi rast prodaje, prodaja 19-palčnih platišč bo zrasla za 8 odstotkov, 20-palčnih za 10 odstotkov in večjih od 21-palčnih za 14 odstotkov letno. Segment pnevmatik od 19 do 23 palcev se bo do leta 2020 kar podvojil.

Teorija je eno, kaj smo ugotovili v praksi?

Continental nam je na dirkališču Bilster Berg pripravil poslastico tedna, saj smo preizkušali meje novih pnevmatik v različnih situacijah ter na različnih področjih.

V mokrem je navdušila z oprijemom in med zaviranjem.
V mokrem je navdušila z oprijemom in med zaviranjem.

Že prvi pogled na štartno ravnino mi je dal vedeti, da se mi obeta nor dan. Škoda le, da je večino dneva lilo kot iz škafa. O dogajanju bi lahko pisal ure in ure, zato se bom poskušal omejiti.

SportContact 6 smo preizkusili na nekaj zavidanja vrednih mašincah, med njimi je so bili Porsche Cayman GTS, Audi RS3, Mercedes-Benz A45 AMG in Volkswagen RS3. Zadnji trije so bili opremljeni s štirikolesnim pogonom, ki je glede na vesoljni potop prišel še kako prav.

Zaradi oteženih razmer žal nisem preizkusil mej pnevmatike na suhem, sem pa jo seveda dodobra preizkusil v mokrem. SportContact 6 je cel dan delovala kot zelo kompaktna pnevmatika, ki odreagira na še tako neznaten premik volanskega obroča. Skozi hitro odpeljane zavoje je presenetljivo dobro držala linijo, zvijanja je bilo malo, strukturne trdnosti veliko. Zaradi drugače izvedenih odvodnih kanalov je bila vožnja na namočenem aslfaltu predvidljiva, največje presenečenje pa je bilo zagotovo stabilno zaviranje v mokrem.

Besedilo, fotografije in video: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Letalski as Peter Podlunšek v kraljevem Ascotu na četrtem mestu
Ekskluzivni pogled na Brabusovo zver s 600 konjskimi močmi