Reportaže

Mini hotel pod zvezdami

Ne štejem se za poznavalca, še manj pa navdušenca nad kampiranjem ali šotorjenjem. Čeprav sem večino svojih morskih dni preživel v počitniški prikolici s starši, mi nikoli ni bilo jasno, kako nekateri zmorejo preživeti počitnice na istem kraju in v istem kampu desetletje ali dlje. Bistveno bolj me je vedno vleklo k takšnim in drugačnim avtodomom, ki ponujajo več svobode in spodbujajo k raziskovanju novih krajev.

Sanjati o avtodomu je ena stvar, kupiti in ga uporabljati pa seveda nekaj čisto drugega. Ne le, da je to drag špas, moraš imeti dovolj časa, da ga lahko izkoristiš. Tukaj pa se vsaj v našem primeru zalomi. Vsakič ko sem pričel sanjati o kakšni postelji na kolesih (avtodom, Volkswagen California…) sem hitro spoznal, da bi bil to slabo naložen denar. Z izjemo glavnega dopusta bi bila njegova uporaba, na račun številnih obveznostih, omejena na le nekaj vikendov letno. Potem pa je na naše dvorišče zapeljal Mini Countryman z nameščenim strešnim šotorom Autohome Airtop.

130×210 centimetrov neizmerne sreče

IMG_6180
Zagotovo eden vrhuncev leta – ko na domačem dvorišču spiš namesto v hiši kar v strešnem šotoru.

Verjetno si lahko predstavljate navdušenje sedemletnika, ko sem dvignil šotor in spustil lestev. Ko je ugotovil, da se zgoraj skriva prava postelja, ki je povrhu vsega podobno velika kot njegova doma, mi je takoj postalo jasno – danes bom spal na dvorišču. K sreči je bilo zunaj zvečer še toplo, zato sva odgrnila stranske zavese in ob zvoku čričkov na dvorišču spala kar dva dni zapored. Po prvem dnevu negodovanja, če je to res nujno, mi je bilo na koncu vse skupaj prazaprav zelo všeč. Večerno branje knjige z naglavnimi lučkami, igra senc z dlanmi in pripovedovanje strašljivih zgodb na strehi Minija – nepozabno!

Pa smo kljub temu izkoristili priložnost in se odpravili še na vikend oddih. Nekako tako, kot si predstavljam lastništvo avtodoma ali kamperja: spontana odločitev vodi v kratek oddih v naravi. V Sloveniji sicer ne smeš taboriti ali spati, kjer se ti zahoče. Že sama ideja, da odpotuješ v Skandinavijo in med raziskovanjem prostranstev spotoma spiš, kjer te je volja, hkrati pa uživaš v prečudovitih razgledih in svobodi, pa se mi zdi strašno privlačna in romantična.

Skok v zeleni raj

IMG_6193Mi nismo skočili do Skandinavije, smo pa izbrali raj v osrčju narave. Brez pretiranega kompliciranja, pakiranja in obotavljanja. Pravzaprav smo se odzvali na obisk nepričakovanega prijatelja na štirih kolesih, ki morda na prvo žogo ne daje vtisa, da je lahko povsem spodoben “avtodom”. Mini Countryman je sicer največji Mini, a v dolžino meri vsega 4,3 metra. Povsem dovolj za vsakdanje opravke, kjer ne rabiš prevelikega avtomobila, obenem pa je dovolj prostoren za manjšo družino. S 450 litri prtljažnika in opcijsko pomično klopjo (424 evrov) hkrati daje prilagodljivost in uporabnost za razred večjih modelov.

Ko smo v Miniju s strešnim šotorom kot tričlanska družina odšli na mini oddih v kamp Nadiža, sem pravzaprav spoznal, kako malo je potrebno, da se imaš lepo. Predvsem pa, da tudi najmanjši strešni šotor Airtop, ki je izdelan prav za Countrymana, ponuja res veliko udobja in svobode. Čeprav ima šotor velikostno oznako S, je v njem dovolj prostora za dve odrasli osebi. V dolžino meri 210 centimetrov in je širok 130 centimetrov. Ključna prednost je njegova prilagodljivost, saj se ga zlahka podre, takrat pa v višino meri borih 33 centimetrov. Zaradi aerodinamične oblike med vožnjo na avtocesti v notranjosti ne postane preveč hrupno, obenem pa se povprečna poraba goriva ne dvigne bistveno.

Lahka postavitev šotora in preprosto pospravljanje

IMG_6206
Eno boljših mest za branje Asterixa.

V vročih poletnih dneh zelo prav prideta dve dodatni okni, ki sta zaščiteni z mrežo proti komarjem. Vstop v šotor je možen z obeh strani, a je zraven priložena le ena zložljiva lestev; tudi “vrata” pa imajo vgrajena komarnika. Vse skupaj deluje zelo kompaktno, ob dežju pa je tkanina nepremočljiva. To je skrbelo predvsem ženo, ki ni navajena taborjenja. Cena za takšen strešni šotor je 3.390 evrov. Verjetno obstajajo cenejše opcije, verjetno tudi dražje. Če sem iskren, sem bil nad izvedbo, kvaliteto in lahkotnostjo zapiranja šotoro navdušen. Doživetje je bilo povsem v skladu z mojo predstavo, kakšna bi morala biti celotna izkušnja. Pravzaprav smo bili nad nenačrtovanim kratkim dopustom tako zelo navdušeni, še posebej zaradi priročnosti šotora, da resno razmišljamo o nakupu nečesa podobnega.

Na koncu si besedo ali dve zasluži tudi Mini. Jasno je, da je namenjen kupcem, ki ne potrebujejo največjega avtomobila, a si želijo na cesti izstopati in nimajo zadržkov za to plačati nekaj več. Še posebej izrazit med opcijami je paket Untamed (doplačilo 4.445 evrov) – prinaša drugačna platišča, namenske nalepke, obarvan je v posebno sivo barvo, notranjost pa je oblečena v umetno usnje čudovite lovsko zelene barve Highland. Že tako všečna Minijeva notranjost je v tej barvi totalno kul.

Morda še en dodatek, ki se marsikomu ne bi zdel smiseln, a je v “avtodomu” Countryman zelo priročen – vozilo je imelo za doplačilo nekaj deset evrov nameščen večji rezervoar goriva (61 litrov, torej 10 litrov več od serijske izvedbe). To pomeni manj točenja goriva na daljših poteh oziroma manj skrbi z iskanjem bencinskih črpalk v tujini. Ob porabi 7,8 litra na prevoženih sto kilometrov (s strešnim šotorom, kamp opremo in prtljago) dvolitrskega dizelskega štirivaljnika s 131 kilovati in štirikolesnim pogonom bo obisk črpalke potreben šele po okoli 750 kilometrih.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Mini hotel pod zvezdami"


cashy
2 meseci 24 dni nazaj

Zelo všečen paket minija in strešnega šotora! Bi imel takoj! Samo itak moraš v kamp, da imaš ostale stvari pri roki – kopalnica, wc itd…

2 meseci 26 dni nazaj

Nekaj ne razumem pri teh strešnih šotorih. Večino proizvajalcev navaja težo obremenitve strehe okrog 60kg, zelo redko nad 80kg. Nekateri šotori so veliki za 3 osebe.

muc396
2 meseci 26 dni nazaj

Verjetno gre za maksimalno obremenitev med vožnjo

2 meseci 26 dni nazaj

Toliko imam znanja fizike in razumem, da so obremenitve med vožnjo večje. In res je, to so podatki koliko prenese v vseh pogojih, tudi med vožnjo.
Koliko pa je potem pri mirujočem vozilu? Takšen opremljen kovček je lahko +30kg in še 2 odrasli osebi. Si že blizu 200kg, lahko tudi čez.

2 meseci 24 dni nazaj

in nisi najmanjši, pa se parkrat med spanjem še ornk obrneš haha…

 
Življenje v sozvočju s konji
Mesto pod okriljem zlatega angela