Reportaže

Življenje v sozvočju s konji

Kjer pravi poltovornjak najde pravo mesto

Moj prvi omembe vreden stik s poltovornjaki sega skoraj tri desetjetja v preteklost, na drug kontinent. V tistih časih jih pri nas praktično ni bilo, vsaj spomnim se jih ne. Na cestah Nevade in Arizone sem jih v nekaj dneh videla nešteto, vsak tretji pa je za sabo vlekel še prikolico z zmogljivim motornim čolnom na poti do akumulacijskega jezera Mead.

V zadnjem desetletju so poltovornjaki na evropskem trgu dobili konkreten zagon. Čeprav so celo največje in najmočnejše različice na trgu videti relativno majhne in šibke v primerjavi z ameriškim voznim parkom, so se uspeli uvrstiti na sezname želja evropskih kupcev. Katerih, se sprašujete?

Pick-up kot del življenjskega sloga

Nekaj časa sem se spraševala tudi jaz, ko sem poslušala o ljudeh z življenjskim slogom, ki upravičuje nakup takšnega avtomobila. Dvomim namreč, da se v Evropi danes proda bistveno več asketsko opremljenih delovnih poltovornjakov kot pred desetimi leti. Pravo rast po mojem mnenju prinašajo odlično opremljeni, že skoraj prestižni modeli atraktivnega videza, ki lastnikom praviloma služijo za posel, dnevne opravke, pa tudi za aktivno preživljanje prostega časa.


volkswagen amarok 2010Amarok je del modelne palete znamke Volkswagen Gospodarska vozila od leta 2010, ko so ga prvič predstavili širši javnosti ob začetku proizvodnje v argentinskem obratu General Pacheco. Po več kot desetletju proizvodnje in prodaje so v lanskem letu pričeli s trženjem druge generacije poltovornjaka, ki je rezultat širšega sodelovanja s Fordom.

volkswagen amarok 2022Amarok, ki ga proizvajajo v pretorijskem obratu Silverton, je na našem trgu na voljo z dvojno kabino, za pogon pa so na voljo trije dizelski pogonski sklopi moči 125, 151 oziroma 177 kW. Med vsemi je pri slovenskih kupcih po podatkih zastopnika največ zanimanja za najmočnejšo izvedenko, ki jo dopolnjuje 10-stopenjski samodejni menjalnik. K zmogljivi motorizaciji spadajo primerne delovne sposobnosti: v keson lahko po širini naložimo evropaleto z največjo maso 1.125 kilogramov, na streho pritrdimo tovor do 85 kilogramov (statična nosilnost je omejena na 350 kilogramov), dovoljena oporna obremenitev vlečne kljuke znaša 210 kilogramov, Amarok pa lahko vleče prikolico z največjo maso do 3.500 kilogramov.


Pogojno bi se lahko, z napol zaprtimi očmi in dobršnjo mero sprenevedanja, uvrstila v zadnjo kategorijo. Z veseljem bi namreč imela na dvorišču parkiran poltovornjak, ki bi ga pet do deset vikendov letno s pridom izkoristila za delo v družinskem oljčniku. Bil bi moje delovno sredstvo, s katerim bi pošteno uživala, še bolj kot pujsi v blatu. Ko vključim razum, pa vem, da se računica enostavno ne izide.

Drugačno življenje

Povsem drugače je s Tjašo Kersnik, ki je tesno povezana s konji že vse od otroštva. V mladosti je pomagala lastnikom konj v bližini doma, da je v zameno za vloženo delo lahko jahala. Navezala se je na kobilo Belo, ki jo je s pomočjo staršev in starih staršev kasneje odkupila in postala njena skrbnica – tudi zato, da ne bi prišla v roke nepravim ljudem, ki zanjo ne bi znali poskrbeti.

DSC_6784Že ob prvem stiku postane jasno, da ima Tjaša zelo rada živali, a je s konji še nekoliko drugače. Ko je ob njih, je v ospredju izrazita skrb za njihovo varnost in počutje. Čeprav se morda komu zdi stroga, ko daje navodila, kako se približati konjem ali obnašati v njihovi bližini, je v ozadju neverjetna toplina in razumevanje do teh veličastnih živali. Tjaša je prava zaščitnica konj.

Na srečo – Tjaše in konj – je skrb za zdravje in dobro počutje konj postalo tudi njeno delo. Po zaključeni gimnaziji si je vzela nekaj časa, da bi ugotovila, kaj si želi početi v življenju. Čeprav se je pri devetnajstih letih težko ločila od domačih, si je na koncu za svojo poklicno prihodnost s konji izbrala Anglijo, kamor ji je kmalu sledila tudi Bela. Njena pozornost pa se je s poklicnega jahanja kmalu preusmerila v skrb za dobrobit konj. Ali, kot pravi sama: ni želeli živeti od konj, ampak za konje.

DSC_7010Po začetnem spoznavanju in delu s tehnikami, ki so konjem opazno pomagale pri najrazličnejših težavah, je po povratku iz Anglije začela z izvajanjem terapij za konje v Sloveniji. Metode in tovrsten pristop so bile pri nas pred več kot desetletjem skoraj neznane, manj pa je bilo tudi osveščenih skrbnikov konj, ki bi znali prepoznati neželena odstopanja.

Osteopatija za konje?

DSC_6853Tudi sama sem pred mnogimi leti, ko sem prvič slišala za Tjašino delo, vprašujoče dvignila obrvi. Ne dvomim, da se je na svoji poti srečala s številnimi stereotipi in predsodki. Že ko jo pogledaš, si težko predstavljaš, da bi drobna zelenooka svetlolaska, ki ji še danes človek ne bi dal več kot 25 let, lahko z močjo lastnega telesa pomagala konju, ki tehta vsaj desetkrat več od nje. Pa jim lahko in to neprestano potrjujejo ljudje, ki so ji zaupali svoje konje. Njihovih zgodb, ki jih lahko zasledimo na družbenih omrežjih, ni konca: po vsakem Tjašinem obisku sledita olajšanje in veselje.

Da bi si poleg neprecenljivih izkušenj nabrala čim več podlage in uporabnih orodij za vsakodnevno delo, je Tjaša v preteklih letih zaključila še formalno izobraževanje za osteopata konj v Nemčiji. Letos je svoje znanje dodatno nadgradila, zato lahko zdaj pomaga tudi psom.

Idila ali naporno delo? Oboje!

DSC_6909Ko človek pogleda konjske hleve in zelene travnike v zahajajočem soncu, postane Tjašina zgodba že skoraj idilična. In čeprav je zanjo verjetno zelo blizu vsega, kar si je pred leti želela, hkrati zahteva veliko napora in predanosti. Konji, ki ne živijo v divjini večno zelenih pašnikov ali glavah scenaristov serij o ameriškem Zahodu, potrebujejo prisotnost in pozornost njihovih skrbnikov. Da je jahanje drag šport, je splošno znano, saj ima kar nekaj lastnikov najet prostor v hlevih in plačujejo ljudem, da skrbijo za njihove konje. Redno hranjenje, čiščenje hlevov in konjev – vse to so opravila, ki ne morejo počakati, če imajo ljudje druge obveznosti. Konjev, za razliko od psov, tudi ne peljemo s sabo na dopust.


vw amarok 2022 hardtopPoltovornjaki tudi pri nas prevzemajo vlogo vsestransko uporabnih vozil, zato je temu primerna njihova opremljenost. Le redki kupci se pri izbiri odločajo za vstopne različice, ki imajo sicer dokaj širok nabor praktične opreme in varnostno-asistenčnih pripomočkov. Več pozornosti so deležne bogatejše izvedenke Style, Panamericana in Aventura, ki lahko zadovoljijo želje in potrebe še tako zahtevnih kupcev. Na seznamu dodatkov so najbolj zanimivi sistemi zapiranja kesona – od ročnega ali električnega roloja do nadgradnje hardtop. Ob nakupu je v ceno vključeno tudi podaljšano jamstvo za tretje in četrto leto (do 160 tisoč prevoženih kilometrov), medtem ko je jamstvo za peto in šesto leto (do 200.000 prevoženih kilometrov) mogoče dokupiti kot opcijo. Ker gre za gospodarsko vozilo, je ob nakupu možen poračun davka na dodano vrednost.


Tjašina zgodba dodobra opisuje življenjski slog, v katerem brez težav prepoznam potrebo po poltovornjaku, kot je Volkswagnov Amarok. In ker ni namenjen zgolj in samo delu na konjskem ranču, ampak se želi z njim odpeljati tudi na poslovne sestanke, pa na posestva lastnikov konjev, kjer izvaja terapije, prevažati družino ter konec dneva oditi v kino ali na koncert, mora pod črto zadovoljevati vse potrebe. Biti zmogljiv, praktičen, prostoren, robusten, udoben in nenazadnje atraktiven.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avto ali letalo? Ko leteti ni več lepše, še manj pa ceneje.
Mini hotel pod zvezdami