Reportaže

Negotov začetek, dober konec

Ko smo lansko leto sredi poletja prvič pisali o ponovnem prihodu avtomobilskega salona v Slovenijo, je prišlo do precejšnjega vznemirjenja. Ne le med morebitnimi obiskovalci in zastopniki znamk, tudi v uredništvu smo z zanimanjem spremljali napeto nadaljevanje zgodbe.

Bo ali ne bo?

Ne poznam predstavnika avtomobilske srenje, ki ne bi vsaj za trenutek podvomil v uspešnost avtomobilskega salona v Sloveniji. Morda moramo na začetku res vedno nekoliko potožiti ali vnaprej predvideti neuspešen izid nekega projekta. Nekaj pesimizma je bilo prisotnega tudi z vidika, da smo nedolgo nazaj obiskali Ženevo. Saj veste, ko si od jutra do večera na salonu in potem še nekaj dni pišeš kot zmešan o novih modelih, imaš vsaj za nekaj časa dovolj. Torej zakaj obiskati slovenskega in zopet pisati o novostih, ki smo jih videli pred slabim mesecem dni in jih dodobra pokrili z novicami?

20170327_120819

Pa so svoje povedali tudi naši forumski uporabniki, ki so z odgovori na anketo in v komentarjih jasno dali vedeti, da jih novi avtomobili na enem mestu še kako zanimajo. Ljudje so pogrešali takšen dogodek, ne moreš ravno vsak dan sesti v stotine novih avtomobilov ter si poleg tega še napasti oči na modelih, kot sta Mercedes-AMG GT-R ali dirkalnik Audi R18 E-Tron LMP1.

Preden je steklo gladko

17620377_1516573145030175_2608567014468946291_oJutro otvoritve salona je bilo, kot so pogosto ob tako pomembnih dogodkih, polno nemira in urejanja zadnjih podrobnosti. Med osebjem, ki je skrbelo za parkiranje, urejanje sejmišča in dostope, je bilo čutiti nemalo živčnosti. K sreči je šlo od tam dalje samo še na boljše. Čez dan sem zadovoljno ugotavljal, da so bile skrbi odveč. Uvozniki so na salon pripeljali obljubljene novince, pripravili zanimiv spremljevalni program in uspešno izobrazili sodelujoče hostese, ki so skrbele za prvi stik z obiskovalci.

Na salon sem s ezaradi drugih obveznosti vrnil šele v petek. Z Urško vsa ponovno pregledala dogajanje in prišla do skupnega zaključka: zadetek v polno! Za petek dopoldan je bilo ljudi presenetljivo veliko, raje ne povem kakšna gneča je bila ob odhodu, okoli petih popoldan. Pozitivno vzdušje razstavljalcev in medijev so dopolnili tudi številni obiskovalci, ki so bili potrpežljivi, prijazni in, vsaj kolikor sem videl, v večini zelo zadovoljni z videnim.

Se vidimo čez dve leti?

[001035]

24. Avtomobilski salon Slovenije je svoja vrata za obiskovalce zaprl v nedeljo zvečer, pred tem pa so njegov zaključek slovesno obeležili še vsi razstavljalci, s tradicionalnim hupanjem razstavljenih avtomobilov.

Ponovitev salona čez dve leti uradno sicer ni potrjena, uvozniki in organizator morajo strniti glave, počakati na vse rezultate ter napovedati nadaljnje korake. Po videnem in po komentarjih bi bilo škoda, da bi salon ponovno utonil v pozabo, a je v igri kar precej različnih dejavnikov. Meni je pustil lep spomin, mogoče tudi zato, ker je bilo vse skupaj bolj sproščeno, kot je sicer na največjih salonih v Evropi. Morda pa tudi zato, ker sem se z lepoticami na razstavnih prostorih lahko pogovarjal v domačem jeziku 😉

Besedilo: Gašper Pirman, fotografije: Gašper Pirman, Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Negotov začetek, dober konec"


chad
2 leta 11 meseci nazaj

Tudi jaz sem bil zelo skeptičen, kako bo. No potem pa pridem in je bilo odlično! Glede na ves cirkus in vse hostese, sem še hitro pozabil, koliko znamk manjka na sejmu. Hkrati moram povedat, da sem bil presenečen, da so bili tadragi avti odprti, kdor se recimo ni usedel zadaj v S razred za dve minuti, je resno zamudil češnjo na torti. In pa še dobro, da so bili francozi s samimi zanimivimi izvedenkami modelov (njihovi interiori boljših modelov so res estetsko top), ki so dobro začinili sejem: recimo v hali, kjer je bila Porsche grupa moram rečt, da v tri avte se usedeš, potem se ti pa res več niti ne da, ker je vse praktično isti šmoren, očitno konfekcijsko prilagojeni modeli, od seata do audija. Tako da sem bil še skoraj zgrožen, ko sem sedel zadaj v Superbu in pride spredaj ena deklca in začne jamrat, kako je slabši od audija, da je vse kvadratno: ne vem a je napol čorava? Vsaj nekoliko začinjen je bil Q7 V8T pa nova Panamera. Aja pa bolestno slikanje ene punce v Panameri za verjetno Instagram..slikanje je vzela zelo resno, se je videlo, da je v njenem svetišču. Seveda ni pozabila niti na slikanje novih nohtov na volanu. Sigurno je seanso ponovila še v mercedesu pa audiju, lexusa pa stoposto ni skontala. Kdor ima taprav avto, jo bo dobil takoj – ne glede na vse grimase. Kar pogost primer danes. Še najbolj vtisa mi je naredil sicer novi Superb iz kompletne hale. Pa da ne naredim krivice Alfi, novi terenec je naravnost za dol padt lep, najlepši! Obiskanost je bila odlična, organizatorji bi verjetno tak sejem že naslednje leto. Koliko bojo prodajalci naredili prometa se bo pa zdaj videlo. No, so pa razumljivo šparali na katalogih, ki jih niti ni bilo, zbiratelji in interesnti so morali verjetno pri vsaki znamki posebej gnjavit za kataloge. V glavnem zelo zadovoljen!

freddie
2 leta 11 meseci nazaj

Meni je bilo grozno. Lepotice, ki so bile nadudlane nepomembne podatke, niso pa vedele NIČ o tehniki, mladi japiji, ki so v mešanici srbohrvaščine in slovenščine vzklikali: “Samo, da ja vidim Audi drugo me ne interesuje sploh.”, nevljudni ljudje, ki so se po balkansko prerivali, da bi svojo debelo rit posedli v S Klaso, 911ko ali A5ko, slaba ventilacija, ogromno pogrešanih znamk, pa še tiste, ki so prišle so predstavile omejeno število modelov, šopanje Radia Aktual iz skoraj vsakega infotainmenta… skratka nevredno sejma v eni od prestolnic članice EU. Sem prišel na avtosalon Ljubljana ali Gornji Milanovac? Upam na boljšo izkušnjo leta 2019.

Bucko99
2 leta 11 meseci nazaj

Če se jim pa tole finančno ne splača organizirat, pol pa tut ne vem ?

 
Špelce so najlepše!
Izrezovanje profila pnevmatik: delo, pri katerem mojster prekaša robota