Reportaže

Z Michelinom na obisku Koenigseggove tovarne

Z Michelinom smo bili na obisku tovarne, kjer izdelujejo enega izmed najhitrejših serijskih avtomobilov.

Po mesečnem čakanju na ta dogodek, končno pride jutro odhoda. Z lahkoto vstanem v zgodnjih jutranjih urah, se pripravim in odidem proti letališču, kjer z rahlim cmokom v grlu prvič v svojem življenju sedem na letalo. Skozi okno opazujem vzlet in kaj kmalu se pomirim, da vožnja z letalom le ni tako naporna. Še preden preberem revijo, pristanemo v Københavnu. Po uvodnem spoznavanju z ostalimi udeleženci, hitro odrinemo proti  Ängelholmu.

Tovarna, kjer izdelujejo Koenigsegge, leži sredi bivše vojaške baze, za potrebe testiranja pa uporabljajo zapuščene letalske steze. In ravno tja se odpravimo takoj po prihodu. Nekaj kilometrov dolga steza je idealna za preizkušanje 960 konjske mrcine. Že od daleč slišimo hrumenje super športne Agere in adrenalin narašča, medtem ko sem nam približuje. Po uvodnem nagovoru ustanovitelja Koenigsegga in testnega voznika, se zabava prične.

Končno pridem na vrsto za vožnjo in adrenalin je na višku. Komaj se stlačim čez majhna vrata in sedem v školjkaste sedeže, a ko se pripnem s štiri-točkovnim pasom, sem pripravljen na vožnjo življenja. Voznik mi razloži, kaj bova počela in me opomni, naj kamero držim trdno, saj bodo pospeški brutalni. Stopi na plin in me čez par sekund opomni: “Voziva se 260km/h in sedaj bova naredila test zavor.” Agera se s hitrosti 260 km/h na mestu ustavi v nekaj sekundah. Vidno impresioniran mu rečem, da hočem še. In že sva testirala vozne lastnosti v ovinkih, ko me voznik zopet opomni: “Sedaj se voziva 190 km/h,” v istem trenutku spusti volan in zopet stopi na zavore. Neverjetno –  avto se kljub temu, da ni držal volana, ustavi v ravni liniji. Enostaven prikaz najboljšega zavornega sistema v superšportniku. Noro!

Po končani testni vožnji se odpravimo na ogled tovarne. Izvemo, kako se rodi popolnost. Christian von Koenigsegg: ustanovitelj, idejni vodja in perfekcionist je izdelal svoj prvi sanjski avto pri rosnih 22 letih. In vse od tedaj skrbi, da je vsak avto, ki zapusti tovarno, popoln. Ročno izdelan motor, podvozje in karoserija so le opomnik, koliko dela je vloženega v izdelavo Koenigsegga. Zunanjost avtomobila je v celoti izdelana iz karbonskih vlaken; vse kar ni iz aluminija, je izdelano iz karbona. Tako poskrbi, da je teža avtomobila na najnižji, vodljivost Koenigsegga pa na najvišji možni ravni. Ravno zaradi te gonje po perfekciji, traja izdelava avtomobila zelo dolgo in kupec čaka na svoj primerek kar 9 mesecev. Potek dela v tovarni je težko opisati, kajti natančnost izdelave ter količina vloženega dela v izdelavo posameznega dela in v sestavo končnega vozila so tako neverjetni, da jih besede ne morejo izraziti. Večino delov, ki jih vsebuje Agera, naredijo v svoji tovarni in jih tam tudi do potankosti preizkusijo. Le to jim prinese najboljše možne rezultate.

Michelin je razvil nove pnevmatike prav za lastnike Koenigseggov, da je vožnja z najhitrejšim serijskim avtom Agero R, ki pospeši od 0 km/h do 300 km/h v 14.53 s, varna. Tako so vsi Koenigseggi obuti v Michelinove pnevmatike Pilot Super Sport. Odlikuje jih 3 m krajša zavorna pot po mokrem in najboljša vodljivost na suhem. Tako so na rekordni Ageri R nameščene spredaj v dimenziji 265/35 – 19” in zadaj v dimenziji 345/30 – 20’’.

Ker pa slika pove vsaj tisoč besed, sem vam pripravil nekaj fotografij dih jemajočega dneva.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Z Michelinom na obisku Koenigseggove tovarne"


CITROENAR-ST-1
11 leta 4 meseci nazaj

Ne bi se ga branil! 🙂

zoranv12
11 leta 5 meseci nazaj

kaj ni jasno v naslovu? Še dobro, da koga ne moti, da v celotnem obisku sodelujejo michelinove gume!

gasolinedream
11 leta 5 meseci nazaj

Zakaj prikrit? Saj je že iz naslova (in slik pnevmatik) očitno da gre za reklamo.

AudiFreak
11 leta 5 meseci nazaj

To z Michelinom ni nikdar bila reportaža. Vedno gre za PRIKRIT OGLAS. Pa mi prav dol visi, kaj boste rekli na to. Lp.

a_sist
11 leta 5 meseci nazaj

..popravek in razlaga sta mi všeč 🙂

 
5 koristnih nasvetov pri fotografiranju avtomobila
Mondial de l’Automobile Paris 2012