Reportaže

Živimo Vizijo NIČ

Če ste se tekom današnjega dneva sprehajali sredi Ljubljane, ste morda z začudenjem opazili na Igriški ulici gručo predšolskih otrok in ostalih prostovoljcev, kako ležijo sredi ceste. Z omenjeno akcijo je namreč Zavod Varna pot simbolično prikazal letošnjih 88 smrtnih žrtev v prometu na slovenskih cestah. S tem so želeli opozoriti na njihov projekt Vizija NIČ, ki se zavzema za družbo brez smrtnih žrtev v prometnih nesrečah.

Še vedno preveč!

Številke so še vedno zaskrbljujoče. V prometnih nesrečah namreč vsako leto po svetu umre približno 1,24 milijona ljudi, poškodovanih pa je med 20 do 50 milijonov. Pet milijonov jih za vedno ostane invalidnih, 59 % umrlih na cestah pa je starih od 15 do 44 let. V državah Evropske unije je tako lani umrlo 25.300 ljudi, kar je resda precej manj kot pred desetletjem, ko je bilo umrlih več kot 50.000 na leto. Družbeno-gospodarski stroški so prometnih nesreč so ocenjeni na 128 milijard evrov letno.

Slovenske ceste so od leta 1991 do 2017 zahtevale kar 7.329 življenj, telesno pa se je poškodovalo 282.138 ljudi. In prav gotovo se ne motim, ko trdim, da verjetno prav vsak izmed nas pozna nekoga, ki je umrl ali se težje poškodoval v prometni nesreči. Resda se število umrlih in težje poškodovanih zmanjšuje iz leta v leto, pri čemer ima tudi EU izdelano politiko za zmanjševanje omenjenega števila. A ker gola statistika ne bo oživila ponesrečenih in ker nam ni potrebno vstopiti v svet ljudi, ki so jih posledice prometnih nesreč najbolj tragično zaznamovale, so potrebni bolj drastični ukrepi. Pa četudi s takšnimi in drugačnimi akcijami družbenega ozaveščanja o pomenu prometne varnosti.

Filozofija iskanja pozitivnih rešitev

Zavod Varna pot je v sodelovanju s podjetjem Porsche Slovenija predstavil projekt Vizija NIČ, ki se zavzema za nično število smrtnih žrtev. In kaj pomeni omenjena Vizija NIČ? Gre za filozofijo iskanja pozitivnih rešitev, ki deluje na temeljnih  področjih varne infrastrukture, varnih vozil, strokovnih in merljivih programov ozaveščanja in vzgoje. Podpirajo jo številna ministrstva, občine, javne agencije ter družbeno odgovorna podjetja.

Z zavodom Varna pot sodeluje tudi podjetje Porsche Slovenija, ki je podarilo dva avtomobila znamke Volkswagen (Crafter in Transporter) za podporo pri mnogoštevilnih projektih. Zavod Varna pot , ki sicer deluje že 11 let, med drugim ponuja izobraževalne programe, namenjene šolam in vrtcem, pri čemer se tovrstnih delavnic vsako leto udeleži preko 1.500 otrok, učiteljev in staršev.

Med večjimi podporniki akcije Vizija NIČ je obenem tudi Mestna občina Ljubljana, ki se lahko pohvali, da ima prav vsak njihov šolski objekt varno šolsko pot.

Brez žrtev

Projekt Vizija NIČ, katerega morda še najbolje oriše presunljiv video (glej spodaj), se zavzema, da bi se število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah zmanjšalo v letu 2022 na 70. A verjetno bo svoj cilj dosegel tedaj, ko na ljubljanskih ulicah ne bo več potrebno prostovoljcem simbolično posnemati omenjenih žrtev.

Vseeno pa bo manjši uspeh akcije dosežen že takrat, ko bo vsak izmed nas doumel, da Vizijo NIČ ustvarjamo prav vsi!

 Avtomobilizem.com (Vir in foto: Zavod Varna pot, Porsche Slovenija.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avtomobilski romantik, ki verjame v moč ekipe
PRIMA izbira med srednje velikimi prestižnimi križanci