Reportaže

PRIMA izbira med srednje velikimi prestižnimi križanci

Že drugič se nam je pri soočanju tekmecev med prestižnimi znamkami zgodilo, da se je število kandidatov ustavilo pri šesterici. Drži, da je izbira v razredu nekoliko manjša, po drugi strani pa zaradi tega primerjava ni bila nič manj zahtevna.

Saj si lahko predstavljate. Ko govorimo o prestižnih križancih, je to nekaj, kar si praktično vsi (vsaj potihem) želimo, po drugi strani pa imamo toliko različnih mnenj, kolikor je oseb v pogovoru. Tudi v našem primeru ni bilo nič drugače. Z eno veliko razliko: vsako izmed sodelujočih uredništev je na koncu sicer podalo tudi subjektivno mnenje glede posameznega modela, a je bil to tudi edini del, v katerem se nismo držali objektivnih meril. Pa še tukaj se je vpliv enega medija v seštevku soočil s stališči ostalih sedmih, za kar menimo, da je zagotovo ena največjih prednosti velikega primerjalnega testa PRIMA.

Glede na to, da gre za prestižne znamke, smo ustrezno razporedili pomen posameznih vsebinskih sklopov. Uporabnosti ter zasnovi potniškega in prtljažnega prostora smo namenili četrtino vseh točk, voznim lastnostim in gospodarnosti petino, enako velja za sklop sodobnih pomagal in skupne stroške lastništva, za splošni vtis pa nam je ostalo 15 odstotkov vseh točk.

Dobro počutje je ključnega pomena

Verjetno se lahko strinjamo, da je nekdo naklonjen eni ali drugi znamki, a verjetno ne bo kupil nekega modela, če ne bo ustrezal njegovim predstavam o dobrem počutju potnikov in zadostil zahtevam glede prostornosti. V tej točki niti ni pomembno ali se v avtomobilu redno prevažajo štirje odrasli na tedensko partijo golfa ali gre za družinski avtomobil, kjer sta zadaj nameščena malčka v otroških sedežih, v prtljažniku pa se vozi lepo vzgojena vižla.

Naša pričakovanja v primeru prestižnih križancev so bila precejšnja. Načeloma nismo primerjali najrazkošnejših različic, a smo bili pozorni tako glede nabora materialov, kot tudi na končno izdelavo. Poleg tega smo preverjali uporabnost odlagalnih in shranjevalnih mest, pa udobje sedežev v sedalnem in naslonskem delu in nenazadnje prostor, ki je ostal nad glavo in pred koleni odraslega potnika na sedežu za voznikom. Z merjenjem višine, širine in odpiralne širine zadnjih vrat ter vstopanjem in izstopanjem na zadnjo klop smo hitro ugotovili, da centimetri ne povedo vedno vse zgodbe, saj včasih precej zmoti nerodno oblikovana odprtina, naklon ali debelejši notranji naslonski del zadnjih vrat. Ponovno pa se je izkazalo tudi, da pogosto panoramska zasteklitev (oziroma njeno senčenje) slabo vpliva na prostor nad glavami zadnjih potnikov. Nenazadnje smo ocenili tudi ergonomijo voznikovega delovnega prostora, kako priročno so nameščena stikala, ročke in kako zapleteno si je na primer namestiti temperaturo zraka.

V prtljažnikih smo preverili tako višino nakladalnega roba kot širino prtljažnika, pri praktičnem preverjanju prostornosti pa smo uporabili dva velika kovčka, tri manjše kovčke (kakršne lahko prinesete v letalsko kabino) in veliko napolnjeno športno torbo.

graf uporabnost

V potniški kabini se je najbolje izkazal Audi Q5, ki je postregel z zavidljivim udobjem na zadnjih in prednjih sedežih, svoje pa sta dodala tudi nabor materialov in splošna urejenost voznikovega delovnega prostora. Podobno dobro sta jo odnesla še oba nemška tekmeca in Volvo XC 60, pri katerem smo si kljub vsemu želeli, da bi imel še kakšen klasičen gumb za uravnavanje temperature v prostoru. Potnika na zadnjih sedežih sta bila najmanj zadovoljna v Alfi Romeo Stelvio, predvsem na račun udobja sedežev, medtem ko jima je v Lexusu NX zaradi padajoče strešne linije zmanjkovalo prostora nad glavama, poleg tega pa smo imeli nekaj več dela z nameščanjem obeh otroških sedežev.

Pri uporabnosti prtljažnega prostora sta se najbolje odrezala BMW X3 in Mercedes-Benz GLC, ne le zaradi sposobnosti pospraviti zalogo prtljage pod rolo, temveč tudi na račun višine nakladalnega roba. Alfi Romeo Stelvio slednja ni pomagala do boljše uvrstitve, saj se ni izkazala s širino prtljažnega prostora, kamor se v spodnjem delu ni dalo namestiti obeh velikih kovčkov in športne torbe, tako da je bila ta postavljena na ostale težje kose prtljage in je vozniku ovirala pogled nazaj.

Kljub temu, da jim je bil v skupnem seštevku tesno za petami Volvo XC60, so seštevki ocenjevanja pokazali, da so prvaki urejanja notranjosti še vedno prestižne nemške znamke. Prvo mesto v sklopu si je tako priboril Audi Q5, drugo mesto pa sta si z enakim številom točk delila Mercedes-Benz GLC in BMW X3.

Zapelji me!

Ne vem kako je z vami, a sama ob tem naslovu najprej pomislim na Alfo Romeo. Že pred prihodom na trg je namreč Stelvio veljal za favorita vseh, ki bi nekako prenesli celo presnete križance, če bi le bili uživaško navdahnjeni v tradicionalni maniri italijanske znamke. Saj je res, da ima status vozniško nadarjenega tudi bavarski X3, a je njegov pristop le nekoliko bolj polikan. Potem pa je tu druga skrajnost, če govorimo o okoljsko osveščenih voznikih, ki hkrati menijo, da mora biti čas vožnje tudi čas sprostitve, verjetno ni boljše izbire od hibridnega Lexusa NX. Kakorkoli že, brez dvoma se v primeru voznih lastnosti okusi odloč(e)nih kupcev med seboj ne mešajo, medtem ko še vedno ostane nekaj prostora za prehode med bolj nevtralnimi, kot sta Mercedes-Benz ali Audi.

Kot običajno smo jih med preizkusom pognali na cesto v različnih načinih vožnje – od umirjene ekološko naravnane, preko avtocestne do dinamične cestne vožnje – ter jim ob tem izmerili porabo goriva. Poleg tega so se morali pokazati v vožnji med manj in bolj zaprtimi stožci, pa pri intenzivnem zaviranju in, tokrat prvič, dokazati učinkovitost štirikolesnega pogona na drseči “pasti”, ki so jim jo pripravili inštruktorji v centru varne vožnje AMZS na Vranskem. Za konec pa smo v potniškem prostoru izmerili še hrup v mirovanju ter pri hitrosti 60 km/h.


Testni krog za merjenje porabe je bil dolg 111 km ter je potekal po magistralni cesti (23 km s hitrostjo do 80 km/h ter 28 km s hitrostjo do 110 km/h), avtocesti (38 km s hitrostjo do 135 km/h) ter v mestnem središču (22 km). Vsem avtomobilom smo, če so imeli to možnost, nastavili vozni profil na normal in prižgali sistem start&stop. Zunanja temperatura je bila od 13-15 stopinj Celzija, ceste so bile mokre in zunaj je rahlo deževalo. Vsi avtomobili so imeli nameščene letne pnevmatike ter so bili opremljeni s štirikolesnim pogonom.


V primerjavi s preostalimi opravljenimi primerjalnimi testi so bile razlike v povprečni porabi med modeli tokrat manjše. Verjetno bi težko uganili, a kot najbolj varčna v vseh režimih vožnje se je izkazala Alfa Romeo Stelvio (6,7 l/100 km), medtem ko je bil v skupnem seštevku najpotratnejši Lexus NX, ne glede na to, da se je dobro izkazal v mestni vožnji. Ostali štirje tekmeci so cikel merjenja zaključili s porabo med sedmimi in osmimi litri na prevoženih sto kilometrov.

Presenetljiv je bil še pogled na povprečno porabo v umirjenem ciklu, kjer so avtomobili porabili od pet do šest litrov na sto kilometrov. Glede na velikost avtomobilov, štirikolesni pogon in obliko karoserije gre po našem mnenju za odličen rezultat.

Tokratna novost je bil preizkus učinkovitosti štirikolesnega pogona na ravni asfaltirani površini poligona, kjer so bili postavljeni trije elementi z drsečimi valji, mi pa smo pričakovali, da se bodo avtomobili iz njih uspeli rešiti z oprijemom pod le enim kolesom. Da ne bi bilo prav enostavno, smo iz vsakega elementa odstranili po dva valja, nato pa vozila vanje zapeljali v obeh smereh, da so imela oprijem enkrat pod zadnjim levim kolesom in drugič pod prednjim desnim kolesom. Potreben je bil izklop elektronskih pomagal, pa še potem niso bili vsi enako uspešni. V obeh smereh je podvig uspel le Audiju Q5 in Mercedes-Benzu GLC, delno (le z oprijemom na zadnjem levem kolesu) so bili uspešni BMW X3, Volvo XC60 in Alfa Romeo Stelvio, najmanj pa se je izkazal Lexus NX, ki je iz elementov izšel le z vzvratnim speljevanjem.

graf vozna dinamika

V seštevku sklopa voznih lastnosti se je najbolj izkazal Mercedes-Benz GLC, pri katerem smo hvalili tako občutke v dinamični vožnji kot tudi udobje, poleg tega pa se je, enako kot Audi Q5, dobro obnesel na preizkusu štirikolesnega pogona. Tesno sta mu sledila Alfa Romeo Stelvio in Audi Q5, prvi predvsem na račun varčne porabe, drugi pa na račun solidnega nastopa pri vseh preizkusih. Volvo XC60 se je obdržal nad povprečjem, medtem ko sta se slabše odrezala BMW X3 in Lexus NX, ki je bil sicer prepričljiv na poligonu, a se ni izkazal niti pri preverjanju učinkovitosti štirikolesnega pogona niti v ekonomiki porabe.

Vse podatke naših meritev (prostornost, glasnost, poraba) najdete v tabeli na tej povezavi.

Pomočniki v varnosti in udobju

Sodobne tehnologije so si v zadnjih letih izborile pomembno mesto v opremi avtomobilov, kar še toliko bolj velja za prestižne znamke, ki so običajno med nosilci inovacij. V testu PRIMA smo se njihovega preverjanja lotili tako z vidika varnosti kot tudi z vidika udobja, seznam pomagal pa počasi postaja daljši, kot bi si ga lahko zapomnili brez večkratnega ponavljanja.

Med primerjanjem opisov sistemov smo med drugim ugotovili, da slovensko govorijo Audi, BMW in Volvo, pa da ob pešcih (ki jih prepoznajo vsi) kolesarje prepoznata Lexus in Mercedes-Benz, medtem ko so pri Volvu poskrbeli tudi za zaščito s prepoznavo večjih živali. Z izjemo Alfe Romeo so vsi proizvajalci poskrbeli za neko obliko komunikacije z vozilom na daljavo in dostop do spletnih vsebin, italijanska znamka pa je osamljena tudi v izbiri tehnike osvetlitve (biksenon). Pripomočke za stabilizacijo prikolice poznajo Audi, BMW, Mercedes-Benz in Volvo.

Na poligonu varne vožnje AMZS na Vranskem smo preizkusili tudi zaviranje AEB v naletno blazino pri hitrostih 30 in 50 km/h. Pri tem je potrebno posebej opozoriti, da so vsi avtomobili na testiranjih po protokolu Euro NCAP uspešno zavirali pred ovirami, medtem ko je test na Vranskem dal različne rezultate, ki so lahko posledica zunanjih dejavnikov – sestava blazine, vozne črte, “ogrevanje”, nenazadnje stanje podvozja. Najbolj suvereno so se izkazali Mercedes-Benz GLC, Volvo XC60 in Audi Q5, pri čemer prva dva tudi občutno pripravita potnike na trk z zategovanjem pasov, Mercedes-Benz GLC in Audi Q5 sta po občutku v zaviranju najmanj groba. BMW X3 je zgolj opozarjal na trk, a se ni nikoli začel samodejno ustavljati, Lexus NX je opozarjal, zaviral pa le v dveh poskusih. Najmanj zanesljiv na našem testu je bil Alfa Romeo Stelvio, ki v nobenem izmed poskusov ni sam začel ustavljati, večinoma pa niti ni zaznal ovire.


graf asistence

Če bi ocenjevali samo varnostne asistenčne sisteme, potem sta na vrhu Mercedes-Benz GLC in Volvo XC60, ki jima sledita BMW X3 in Audi Q5. V skupnem seštevku, ki je upošteval tudi sodobna pomagala za večje udobje potnikov, pa sta največ pokazala Audi Q5 in BMW X3 z najbolj pestrim naborom različnih in povečini uporabnih tehnologij, minimalno pa sta zaostajala Mercedes-Benz GLC in Volvo XC60. Precej zadaj sta se znašla Lexus in Alfa Romeo, prvi verjetno tudi na račun starosti modela, drugi pa morda bolj zaradi tržne strategije znamke.

Cena ali popust?

S kolegi in avtomobilskimi zastopniki se že leta pogovarjamo o tem ali slovenski kupci res bolj cenimo višji popust kot realno izhodiščno ceno, a očitno je še vedno tako, da brez popustov ne gre. Tovrstna praksa se nam sicer ne obrestuje, ko je treba pridobiti zavarovanje, a očitno o tem ob nakupu ne razmišljamo preveč.

Pri prestižnih avtomobilih je zanimivo, da se z dodajanjem opreme lahko cene modelov celo podvojijo, čeprav so tudi pri njih proizvajalci prevzeli koncept povezanih skupkov opcij, ki jim pravimo paketi. Lahko postanejo del deželne opreme, lahko jih dodajajo v posebnih akcijskih ponudbah ali pa se zgodi, da izbira enega paketa vodi v nižjo ceno drugega paketa. Osnovno pravilo je, da vas bodo načeloma v salonu nagradili z večjim popustom, če boste nabrali več dodatne opreme.

cene in stroški PRIMA premium SUV

PRIMA se je tudi tokrat lotila nabora primerljivo opremljenih modelov, naše ideje glede opreme v tem cenovnem razredu smo preverili v salonih znamk s prodajalci.  Avtomobil v tem razredu naj bi imel po našem mnenju zadovoljivo raven udobja (električno odpiranje vrat prtljažnika, vstop/zagon brez ključa, navigacija, DAB, povezljivost s pametnim telefonom) ter nabor sistemov, ki pripomorejo k večji varnosti (naprednejši žarometi LED s samodejnim senčenjem, senzorji in vzvratna kamera za parkiranje, nabor asistenčnih tehnologij).

Zavarovalne premije za vse modele smo primerjali na podlagi izračunov Zavarovalnice Triglav za AO, AO+, polni kasko in vse kombinacije za premijski razred 1 (55 % bonusa).* Glede na to, da so paketi/kombinacije paketov na maloprodajnih cenikih lahko nekoliko drugačni od vrednosti, ki jih zavarovalniški agenti za izračun pridobivajo iz kataloga Eurotax, je posledično lahko nekoliko drugačna tudi zavarovalna premija. S tovrstnim iskanjem najprimernejše kombinacije opreme je bilo več zadreg pri nemških znamkah.

graf tco

Če bi upoštevali zgolj maloprodajno ceno, bi se na prvo mesto v sklopu uvrstila Alfa Romeo Stelvio, za katero, zanimivo, v salonu ne dajejo popusta. Enako število točk sta na drugem mestu dobila Lexus NX (kjer vam odštejejo eko subvencijo v višini 4.500 €) in Volvo XC60, ki je v tem trenutku s svojimi akcijskimi modeli med agresivnejšimi znamkami v pridobivanju kupcev.

V primerjavi stroškov servisa je najbolj izstopal BMW X3, ki ima v maloprodajni ceni že vključeno redno vzdrževanje za obdobje petih let, sicer pa sta imela nižje stroške v enakem obdobju Audi Q5 (1.625 €) in Lexus NX (1.769 €), medtem ko med dražje spadajo Alfa Romeo Stelvio (2.207 €) Mercedes-Benz GLC (2.338 €) in Volvo XC60 (2.407 €). Stroški registracije so za vseh šest modelov enaki, pri zavarovanju pa je najcenejši Lexus NX, ostali modeli pa odstopajo navzgor do približno 270 € na ravni letne premije.

Ob upoštevanju stroškov lastništva je trenutno najbolj ekonomična izbira Alfe Romeo Stelvio in Lexusa NX, medtem ko je najmanj zanimiv Mercedes-Benz GLC.

Avto po mojem okusu

Vsake toliko nas kdo vpraša za mnenje o nakupu novega avtomobila. Tisti bolj previdni ga dobro izprašajo in mu v odgovoru vrnejo lastne želje v novem paketu s pisano mašnjo, drznejši pa včasih rečejo: “Če bi jaz kupoval zase, bi izbral … “ No, ocenjevanje tistih lastnosti, ki jih nismo mogli izmeriti ali objektivno oceniti, je del te zadnje kategorije. Tudi člani projekta PRIMA imamo namreč različne okuse in menimo, da eni avtomobili že s samim videzom izstopajo bolj kot drugi. Po drugi strani priznamo, kadar proizvajalcu res uspe narediti prepričljiv paket vsestranskega modela.

graf subjektivni

Verjetno ni treba posebej komentirati zgornjega prikaza. Če bi nas slučajno kdo vprašal po subjektivnem mnenju, bi mu najverjetneje priporočili Volvo XC60 na račun videza, počutja za volanom in prepričljivosti celotnega paketa. Po drugi strani se nam zdi Alfa Romeo Stelvio izjemno atraktivna in nedoločljivo privlačna ter očitno nagovarja našo čustveno stran.

Pod črto

PRIMA premium D SUV glasovanje (1)

Zaključek testa PRIMA se pri nas že vsa leta končuje enako, za mizo s papirjim in računalniki ter v veselem pričakovanju, kaj bo pokazal seštevek vseh točk. Vsak izmed nas takrat že približno ve, kateri izmed tekmecev ga je najbolj prepričal, pa je vseeno zanimivo vedeti, kateri je najbolj prepričal vseh osem sodelujočih medijev. Ob tem se zavedamo, kako blizu si je večina tekmecev, saj se avtomobilski proizvajalci in zastopniki znamk konec koncev med seboj podrobno preverjajo in usklajujejo.

graf SKUPAJ

Končni rezultat je odličen prikaz stanja na trgu, kjer so med večino atraktivnih prestižnih križancev kar štirje takšni, ki si lahko samozavestno stojijo nasproti, saj med njimi odločajo malenkosti.

Audi Q5, ki je zmagal v seštevku kategorij, je manj kot pol odstotne točke pred Volvom XC60, medtem ko Mercedes-Benz GLC že kar nesramno diha za ovratnik BMW X3. Verjetno bi bilo najbolj pošteno reči, da pri izbiranju novega avtomobila njihovi kupci ne bodo zgrešili, če se bodo odpravili k znamki, ki jo imajo najrajši, saj na podlagi vseh kazalnikov vsi v dobršnji meri ustrezajo zahtevam trga.

Tako Alfa Romeo Stelvio kot tudi Lexus NX med njimi nekoliko izstopata. Niti ne toliko na račun končnega rezultata, ki sicer do določene mere povzema nekatere njune pomanjkljivosti, temveč predvsem zaradi pristopa h kupcem, ki so – kljub skupnemu segmentu – zagotovo precej drugačni od kupcev ostalih znamk. Medtem ko Alfa Romeo Stelvio nagovarja zahtevnejše voznike, ki za volanom uživajo v “delu”, kadar jih zvabi med ovinke, je Lexus NX brez dvoma prva izbira vseh, ki verjamejo v drugačen pristop, pa če govorimo o prestižu, oblikovanju ali učinkovitosti.

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA)

*Upoštevan je 10 % popust na starost voznika in splošni 17 % popust na Veliki plus paket, niso pa upoštevani komercialni popusti, ker se ti močno razlikujejo glede na zavarovalca.

 

Mnenja uporabnikov

33 komentarjev za "PRIMA izbira med srednje velikimi prestižnimi križanci"


emozul
1 leto 6 meseci nazaj

Nova strupena Alfa, ki ji v hitrosti ni para:
http://www.avtomanija.com/default.asp?rb=3&id=18703

1 leto 6 meseci nazaj

Ne vem kaj eni jokcate nad uvrstitvijo alfe na tem testu, je pač na mestu kamor sodi in to še ne pomeni , da je ni za kupit, no sem pa uganil prva tri mesta , le da sem pričakoval volva na vrhu, pa nič zato

xxl
1 leto 6 meseci nazaj

Kdo pa jokca? Jaz sem z uvrstitvijo zadovoljen, ker je zmagovalka tam, kje je zame najpomembnejše.

vinci
1 leto 6 meseci nazaj

Nevem zakaj se tolko razburjate?

DX5050
1 leto 6 meseci nazaj

uuuu….fantje poglejte to…..
https://www.youtube.com/watch?v=6IbXgCsVOyY
komotar cel vlog nameni “našim” komentarjem….ampak odgovora pa nobenga…. razn pač blebetanja v njegovem stilu…

Skyen
1 leto 6 meseci nazaj

Ne zdi se mi prav, da je šel objavljat tak video, saj se bo vse skupaj na koncu razvilo samo v sovražni govor, tega je pa že tako na vsakem koraku preveč.. V vsakem poklicu se bo vedno našel kdo, ki bo imel kaj za povedati čez delo drugega in na žalost se temu pač ne da izogniti.

1 leto 6 meseci nazaj

No moje komentarje so izbrisali – spet
Ok zdaj imam pa tega neumnega postalcka dovolj
Odjavljam se in ne klikam vec
Naj vam verniki skrbijo za klike in dohodke jaz s taksnimi kalimeri ne bom izgubljal casa
Lep pozdrav vsem.

1 leto 6 meseci nazaj

Komotar umira od smeha ob naših komentarjih ,no jaz pa se večkrat smejem ob njihovih , ki so kot sem že napisal večkrat za popolnoma enako vozilo diametralno nasprotni, še posebno , če prebiraš teste tudi novinarjev drugih držav in ne vem zakaj bi bili ravno naši novinarji najpametnejši v svojih testih. In to , da se pri nas ne favorizira VAG koncern, me pač ne ne bo nihče nikoli prepričal, ničkolikokrat se na testih neka minimalna pomanjklivost vozila x znamke neskončno potencira , povsem enaka rešitev pri VAG-u pa se sploh ne omeni kot pomanjklivost.

tha_man
1 leto 6 meseci nazaj

Lol. Komotar, don’t feed the trolls 😉

istvan
1 leto 6 meseci nazaj

Ena želja/prošnja na uredništvo portala. Bi se dalo (tako kot se to ponavadi dela) napisat kdo so bili testni vozniki, njihova izobrazba (vsaj smer) in avtomobilistične izkušnje (konkretne- realne, ne navajte npr da nekdo že 5 let dela v npr avtomagazinu ker to so novinarske izkušnje).
Mislim da smo to bralci upravičeni zvedet, predvsem zato da si znamo nekako ustvarit mnenje kako kvalitetni/izkušeni ljudje so opravili to primerjavo.
Hvala lepa

masko
1 leto 6 meseci nazaj

Seveda imaš popolnoma prav. Že Prešeren je napisal “le čevlje sodi naj kopitar”.

1 leto 6 meseci nazaj

Glede človeškega faktorja in predsodkov … nikoli ne bom pozabil predavanja, ki ga je za nas imel eden od izvedencev za prometne nesreče … na koncu je beseda nanesla o varnosti določenih znamk in je gospod vsevprek hvalil AUDI. OK sem rekel, kaj pa Volvo ( ki ga upravičeno ali ne povezujemo z varnostjo ) … ah , je rekel, kupili so ga Kitajci. Vam je potem jasno, da zdaj to ni več to ( in to je bilo še pred zadnjo generacijo Volvov, nekje leta 2011 -2012 ).

No gospod sicer vozi Audija in je po stroki dejansko inženir … ampak objektivnost je težka predsodki pa enostavni

Locher
1 leto 6 meseci nazaj

@istvan: Optimist. Ne bodo sami sebi v skledo…

1 leto 6 meseci nazaj

Mislim, da tvoja želja/prošnja ne bo uslišana. Je pa s temi novinarskimi testi tako, da jih ni za jemati preveč resno, ker so večkrat zelo nerealni in izražajo osebno naklonjenost določeni znamki, čeravno nekaj le povedo o avtomobilu in so po svoje zanimivi. Veliko prebiram teste in zato si to upam trditi, saj lahko npr. za popolnoma enako vozilo prebereš diametralno nasprotne ugotovitve pri različnih novinarjih. Peimer: pred kratkim sem bral test za vozilo kjer so pri Volanu navedli kako se avto v ovinkih preveč nagiba, za popolnoma enako vozilo so pri Hrvaškem Avtoklubu napisali kako se v ovinkih super pelje brez vsakega nagibanja , to je samo eden od ničkoliko podobnih primerov, ki so tudi med našimi novinarji pri različnih avtomobilističnih medijih.

Locher
1 leto 6 meseci nazaj

@lin: testi avtomobilov in avtomobilske oddaje so razvedrilnega značaja. Ista informacijska dodana vrednost je, če prebereš test avtomobila ali pa pogledaš Pew News.

1 leto 6 meseci nazaj

Poglej, poglej kako so novinarčki občutljivi na kritiko njihovega dela in vsem , ki si jih dozvolijo kritizirat trosijo minuse, sami pa so večkrat pripravljeni koga tudi uničiti še preden preverijo resničnost tega kar napišejo ( to imam v mislih novinarje nasploh , ne osebno koga izmed teh na avtomobilizem.com). Kako že pravi rek, ko stopiš mački na rep pač zacvili.

Locher
1 leto 6 meseci nazaj

@lin: minusi (in plusi) so za otroke. Ko je klik največ, kar nekdo da od sebe.

 
Živimo Vizijo NIČ
Vision E je v Ljubljano pripeljal pogled v Škodino elektrificirano in digitalno prihodnost