Testi

Dacia Duster Extreme 1.5 dCi – Več kot le prevozno sredstvo

Poraba 6,3 l/100km Največja hitrost 168 km/h Cena 18.060 eur
Plusi
 • Cena
 • Štirikolesni pogon
 • Dodatne luči
 • Udobna vožnja tudi po terenu
 • Enostaven preklop med 4x2 in 4x4
 • Široki blatniki
Minusi
 • Zastarela notranjost
 • Slabo izolirana notranjost vozila
 • Pomanjkanje dodatne opreme
 • Prekratko prestavno razmerje za vožnjo po avtocesti
 • Slab pregled nazaj
 • Brisalci obrišejo premajhno površino

Dacia že nekaj časa ni več predmet vihanja nosu v avtomobilskem svetu. Z vztrajnim izboljševanjem kvalitete in nenazadnje imidža znamke so si priborili svoj delež kupcev. To se pokaže tudi pri modelu Duster Extreme, ki med vožnjo vozniku pričara pozitiven in pristen občutek. Predvsem navduši na terenu, kjer mi je s svojo lahkotnostjo in terenskimi lastnostmi na obraz narisal velik nasmešek.

Extreme

Ekstremen – beseda, ki jo SSKJ* opisuje kot nekaj skrajnega, pretiranega. Pri Dacii so tako poimenovali stopnjo opreme našega testnega Dusterja, ki sloni na paketu Ambiance z nekaj posebnimi dodatki. Najbolj opazne med njimi so strešne daljinske luči, sprednji in zadnji ščitnik, puščice rdeče barve, ki označujejo mesto vlečnih priključkov, dodatne nalepke in lična 16-palčna platišča. Nekaj posebnih detajlov je pridobila tudi notranjost. Poleg belih okvirjev zračnikov in klavirske plastike na centralni konzoli je najbolj očitna stvar gotovo navigacijski sistem Garmin Zumo. Z vgrajenim nosilcem na armaturni plošči je navigacijska naprava prilagojena terenskemu značaju Dusterja. Pokriva 45 držav ter je povrh vsega odporna na udarce in vlago.

Kljub visoki oddaljenosti od tal in nabiti obliki karoserije mu dajo daljinske dodatne luči na strehi pravi terenski izgled. Tudi ko imaš luči ugasnjene, se počutiš kot glavni na vasi. Duster je z njimi videti bolj “hudoben” in robusten, hkrati pa pritisk na gumb sproži pri vozniku val adrenalina. Podnevi ali ponoči, v vsakem primeru je Duster Extreme skrajno vpadljiv.

Notranjost ne navduši

V kolikor zunanjost Duster Extremea uspešno skriva svoj cenovni status, mu to nikakor ne uspeva v notranjosti. Marsikdo mi je ob tej opazki dejal, da je avto navsezadnje terensko nizkocenovno vozilo in ne potrebuje visokokvalitetne notranjosti. To vsekakor  drži, toda ne razumem, zakaj ima dodatke v beli barvi (predvsem ročaj za odpiranje/zapiranje vrat), klavirsko plastiko na centralni konzoli in sedežne prevleke z belimi šivi in belimi napisi Duster. Naj bo notranjost lepa in kvalitetna ali pa prilagojena statusu vozila. Vsekakor je zame to polovičarsto moteče.

Sedeži so udobni in položaj za volanom presenetljivo dober. Prostora spredaj in zadaj je dovolj tudi za višjerasle, odlagalnih površin ne manjka. Zmoti le dolgočasna in pusta notranjost, ki ji kraljuje trda in grda plastika. Kljub stopnji opreme Extreme ima Duster še vedno le ročno klimo. Ne  premore niti potovalnega računalnika ali merilnika zunanje temperature. Ob posebni stopnji opreme bi si želel malce več osnovnih dodatkov, ki bi izboljšali počutje voznika.

Poskočnež

Kratko nastavljeno prestavno razmerje in 240 Nm navora poskrbita, da je Duster izredno poskočen, kar se zagotovo najbolje obnese na brezpotjih, čeprav mu tudi na avtocesti ni hudega. Duster Extreme ob vklopu štirikolesnega pogona prileze na vsak klanec, naj bo še tako velik in strm – zanj to ni nikakršen problem. Na vzponih se počuti kot doma, s čimer poskrbi za voznikovo navdušenje med vožnjo po zahtevnejšem terenu. Navsezadnje se dobro počuti tudi v urbanih središčih, kjer je zaradi slabše vidljivosti nazaj kljub vsemu bolj okoren in neroden. Tudi kratko nastavljeno prestavno razmerje terja svoj davek pri vožnji v višjih hitrostih. Delno to omili šeststopenjski menjalnik, toda vožnja po avtocesti je še vedno glasna, poraba pa za kakšen deciliter večja.

4×2, Auto in Lock

Prilagajanje pogona je velika Dusterjeva odlika. Z izbiro programa lahko prilagodimo pogon načinu vožnje. V programu Auto se s pomočjo Nissanove elektromagnetne sklopke navor samodejno razporedi med vsa štiri kolesa ter se prilagaja glede na oprijem vozila. Program Lock poskrbi, da se razmerje navora porazdeli 50:50, s čimer se občutno poveča oprijem na strmih klancih ali v težavnih brezpotjih. Program 4×2 prenese ves navor le na prednji kolesi in je uporaben med vožnjo po asfaltiranih cestah oziroma tam, kjer nam prednji pogon popolnoma zadostuje.

Razsodba

Duster Extreme je kljub precejšnem napredku še vedno nizkocenovnik, kar se najbolj odraža v kvaliteti materialov, zastareli notranjosti in pomanjkanju dodatne opreme. Pohvalno je napredoval pri varnostnih elementih, ki so ključnega pomena za potnike. Z odličnim pogonskim sklopom navduši tudi tiste, ki ne potrebujejo vsakodnevno štirikolesnega pogona. V primeru, da bo Duster Extreme delovni konj, si boljšega “kompanjona” ne morem predstavljati. Marsikomu se morda zdi 18 tisočakov za Dusterja ogromno.  Vendar konkurenca s podobnimi zahtevami (štirikolesni pogon, šeststopenjski menjalnik, dizelski agregat in veliko karoserijskih dodatkov) ne zmore ne zmore niti približno ponuditi tako privlačne cene.

Več o modelu Duster Extreme na uradni strani.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

*Slovar slovenskega knjižnega jezika

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski agregat je idealen za Dusterja. Z dovolj navora je pripravljen tudi na največji klanec. Tempo mu daje 6-stopenjski ročni menjalnik, ki ima zelo kratka prestavna razmerja. Ravno zato je vožnja po avtocesti bolj glasna in poraba višja.
  9
 • Notranjost
  Plastična in zastarela, primerna ceovnemu rangu vozila in primerna za ljudi, ki Dusterja dejansko potrebujejo zaradi njegovega osnovnega namena. Sedeži so presenetljivo udobni, zmoti le malce previsok položaj sedenja.
  7
 • Opremljenost
  Poleg posebne barve, atraktivnih jeklenih platišč in dodatnih daljinskih luči je Duster bolj kot ne bos. Ne premore niti merilnika zunanje temperature ali potovalnega računalnika. Še vedno ponudi ročno klimo in USB radio s podporo prostoročnemu telefoniranju.
  6
 • Vozne lastnosti
  Največja prednost Dusterja je ravno v njegovih zmogljivostih na terenu. Že njegovi stranski boki sporočajo, da tukaj ni šale. Štirikolesni pogon premaga še tako velik in zahteven klanec in je primeren tudi za največje pustolovce.
  9
 • Gospodarnost
  Poleg zelo nizke začetne cene, je tukaj tudi nizka poraba. Cenovno so Dusterju konkurenčna le rabljena vozila drugih znamk.
  9
 • Zmogljivost
  110-"konjski" dizelski agregat je dovolj močan za vožnjo po avtocesti. S svojimi zmogljivosti pa premaga tudi marsikateri klanec. Zaradi kratkega prestavnega razmerja je poskočen v nizkih prestavah, na avtocesti pa se obrati motorja hitro dvignejo.
  8
 • Sklep
  Duster Extreme je še dodatno pripravljen za teren. K že prej atraktivni obliki se odlično podajo dodatne daljinske luči in drugačna platišča. Z njimi deluje še bolj nevaren in divji. Z dizelskim agregatom in 6-stopenjskim menjalnikom z odliko opravi tudi z najhujšimi brezpotji in klanci. V meni je prebudil nagajivega otroka, saj je vožnja v njem zabavna in drugačna.
  8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 18.060
dolžina × širina × višina (mm) 4.316 x 1.822 x 1.630
dovoljena masa vozila (kg) 1.844
emisija CO2 (g/km) 137
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 leta ali 100.000 km/12 let/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.461
kompresija (1:) 15,7
masa praznega vozila (kg) 1.294
medosna razdalja (mm) 2.673
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni / preklopljivi štirikolesni
največja hitrost (km/h) 168
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 81 (110) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 240 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom Brez napak
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 13.400
pnevmatike 215/65 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9/5,0/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 12,5
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 408
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 75,0 × 80,5
zavore spredaj/zadaj kolutne (prisilno hlajene)/ kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Dacia Duster Extreme 1.5 dCi – Več kot le prevozno sredstvo"


frgo
10 leta 5 meseci nazaj

pri faceliftanem notranjost precej bolje izgleda, pa tudi nekaj opreme (tempomat, navigacija) je pridobil

 
Opel Cascada 1.6 SIDI Turbo ECOTEC Start/Stop – Kaskader
Mazda6 2.5i AT Revolution SD – Ukročena zver