Testi

Ford Kuga 2.0 TDCi 120kW (163KM) DPF 4×4 Titanium – Pest

Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 198 km/h Cena 31.160 (akcijska cena) eur
Plusi
 • vozne lastnosti
 • motor in menjalnik
 • položaj za volanom
 • prostoročno odpiranje prtljažnih vrat
 • prostornejša notranjost v primerjavi s predhodnikom
Minusi
 • neravno dno ob podrti zadnji klopi
 • neizrazita zunanja oblika
 • obilica tipk na armaturni plošči
 • nezanesljivo delovanje brezstičnega ključa pri zaklepanju vozila
 • premajhen osrednji zaslon

Fordovi kreativci, ki zaenkrat na svojih računalnikih še niso odkrili funkcije »Google Translate«, znajo povedati, da naj bi pri imenu njihovega srednje velikega SUV-ja uporabili neologizem, ki asociira na trpežnost in robustnost ter hkrati sugerira na atletskost. A ker taisto ime na Slovenskem pomeni nekaj povsem drugega, bi ga morda lahko za naš trg preimenovali s kakšnim nam poznanim izrazom, ki takisto spominja na trpežnost in robustnost. Morda v … Ford Pest*?

Virus Focus

Kinetični dizajn, Fordova oblikovalska filozofija, pri kateri, podobno kot pri frizuri Slavoja Žižka, deluje objekt, kot da bi se premikal, četudi stoji pri miru, je precej dobro okarakteriziral prvo generacijo športno uporabne Kuge. Ob Kuginem lansiranju na trg leta 2008, je s svojo (za tedanji čas) dokaj avantgardno obliko, ki je precej zvesto sledila mikavnim linijam konceptnega kinetičnega modela Iosis X, znala prepričati celo tiste skeptike, ki so pred tem znamko Ford označevali za »Für Opa Reicht Das**«.

A pri novi generaciji Kuge o kakšnem nadaljevanju dizajnerske avantgardnosti, pri kateri bi kupci kar padali vznak, nikakor ne moremo več govoriti. Sicer nova generacija Fordovega športno uporabnega vozila še vedno rahlo sledi linijam prejšnje generacije, a si hkrati izposoja za odtenek preveč Focusovih detajlov. In tako vsaj od zadaj deluje kot njegova malce napihnjena karavanska različica.

Tako ob plejadi konkurenčno cenovno pozicioniranih srednje velikih SUV-jev, pri katerih vsaj v zadnjem času ne najdemo (več) kakšnih pretirano avantgardnih oblin, deluje kot rahlo izgubljena priložnost. In vsaj deloma ponuja vzporednice s Kiinim Sorentom, ki se je s svojim dokaj nepretenciozno oblikovanim naslednikom dokaj uspešnega predhodnika naenkrat izgubil v sivem povprečju. Sicer Fordovci želijo s svojim »ziheraškim« in politično korektnim globalnim oblikovanjem, pri čemer pretirani ekskurzi v neznano niso (več) zaželeni, nagovarjati čim širši spekter kupcev. Ampak, saj menda še vedno govorimo o sodobnem avtomobilskem dizajnu in ne o lanskoletni predvolilni kampanji Boruta Pahorja?

Virus C-MAX

Še večje presenečenje se pokaže ob pogledu v Kugino notranjost, ki deluje kot popoln C-MAXov generik, saj vsaj na prvi ogled in prvi otip med njima ni nekih pretiranih razlik. Pa najsi gre za izvrsten položaj za volanom, dobro preglednost iz vozila, za premajhen osrednji zaslon(ček), ki s svojo grafiko ponuja rahle retro spomine na kakšen Nokiin telefon izpred 12 let, ali pa za Fordovo splošno značilnost v obliki preštevilnih gumbov na armaturni plošči. Ob prvem stiku z avtom sem sicer dokaj naivno razmišljal, da mi slednje klaviature na armaturni plošči ne bo potrebno uporabljati, saj sem na izjemno priročnem mestu med sredinskim komolčnikom in prestavno ročico začutil primerno velik okrogel gumb, ob katerem sem prvi trenutek pomislil, da so se končno tudi pri Fordu odločili za osrednje upravljalo, podobno Audijevemu MMI. A sem razočarano ugotovil, da gre le za 12-voltni cigaretni vžigalnik …

Zaradi 8 centimetrov dolžinskega prirastka napram prvi generaciji, se Kuga sedaj ponaša z malenkost več prostora na zadnji klopi (a ne toliko kot pri Toyoti RAV) ter končno tudi večjim prtljažnim prostorom, ki se lahko primerja celo s tistim v enoprostorskemu Grand C-MAXu (456 litrov : 475 litrov). Sicer tokratna C-MAXova generičnost ni povsem detajlna, saj Kugi ni prinesla možnosti popolne enoprostorske prilagodljivosti (vzdolžna pomičnost zadnje klopi, drsna vrata, sedemsedežnost), a se je tokratni testni primerek pohvalil s precej zanimivejšo inovacijo, katere bi bil vesel še kapitan Kljuka – možnostjo odpiranja prtljažnih vrat z zamahom noge, kadar roke niso na voljo.

Virus Tiguan

»Bistvo je očem skrito,« je stavek, ki ga je pred desetletji zapisal znani letalec in kasneje postal že skorajda ponarodeli moto znamke Volkswagen, kar sem spoznaval že pri nepretenciozno oblikovanemu Tiguanu. S precej podobnimi občutki sem se ponovno srečal pri novi Kugi, ki svoje prave čare razkrije šele med vožnjo in te hkrati (zopet!) opomni, da avtomobilov, podobno kot žensk, pač ne smeš ocenjevati zgolj na podlagi zunanjih oblin.

Nova Kuga se še vedno ponaša z izvrstnimi »fordovskimi« voznimi lastnostmi, pri katerih zaradi konkretnega pomanjkanja prečnega nagibanja nimaš tistega nezamenljivega občutka, da bi se vozil v terenski »kravi«. Vzmetenje, ki je sicer za odtenek trše nastavljeno, a ni nikakor neudobno, prepriča o nesmiselnosti 360-evrskega doplačila za nizkopresečna in trša 18-palčna platišča. Še najbolj pa navduši ravno prav servo ojačan volanski mehanizem, ki se s svojo prepričljivo komunikativnostjo lahko primerja tudi že z dražjimi (premijskimi) predstavniki kompaktnih SUV (Q5, Evoque).

V testni Kugi se je tokrat vrtel močnejši (120 kW oziroma 163 konjskih moči) od dveh dizlov v ponudbi, ki sicer deluje za odtenek manj suvereno od 170-konjskega TDI v Tiguanu, a se izkaže s precej tihim tekom, uporabnim navorom že v nižjih vrtljajih ter še dovolj »kulturno« porabo za štirikolesno gnano vozilo.

Štirikolesnost nove Kuge (mokro Haldex sklopko iz predhodnika je nadomestila suha), ki s pomočjo različnih parametrov (podlaga, položaj volana, …) razporeja motorni navor na kolesa z manj oprijema, deluje v praksi dovolj hitro in ni moč opaziti kakšne pretirane zapoznelosti. Navduši tudi s sistemom dinamičnega nadzora v ovinkih, ki na spolzkih podlagah poskrbi, da se lahko vozniki Kuge podučijo o podkrmarjenju le še v filmčkih na YouTube. Ob tem je Kugino štirikolesnost moč spremljati celo preko osrednjega zaslona med merilniki, kar pa je povprečnemu vozniku zanimivo zgolj prvih pet minut.

Chanovirus

Priznati je potrebno, da je dandanes kar nekaj konkurenčnih proizvajalcev, ki ponujajo dokaj učinkovita »cepiva« v boju proti novi Fordovi Kugi. Pa najsi gre za Volkswagnov gentamicin*** v obliki ergonomsko popolnejšega Tiguana, za Toyotin doksiciklin***«, ki se kaže v prostornejšemu RAV-u ali pa za Kiin streptomicin***, ki s Sportageom ponuja dobrodušnejše garancijske pogoje. Da ob tem niti ne omenjam še kar nekaj antibiotikov (Outlander, IX35, CX5, CR-V …), ki se cenijo za podobno pest evrov kot nova Kuga.

A bodo hkrati pri veliki večini konkurenčnih proizvajalcev še vedno od jeze stiskali pesti, ko bodo ugotavljali, da še zmeraj nimajo učinkovitega »zdravilnega seruma«, s katerim bi se kolikor toliko učinkovito borili s Kuginimi izvrstnimi voznimi lastnostmi.

Več o novi Kugi pa na uradni strani.

Tekst in foto: Chan

* Die Pest (kuga – nem.)
** Za dedka to zadostuje (nem.)
*** zdravila za kugo

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Če deluje skozi prizmo »plebejskih« srednje velikih SUV-jev kombinacija 163-konjskega TDCi agregata ter natančnega šest-stopenjskega menjalnika za optimalno izbiro, pa bi veljala taista kombinacija v razredu »prestižnih« srednje velikih SUV-jev zgolj za povprečno.
  10
 • Notranjost
  Fordove notranjosti postajajo od Fieste pa vse do Tournea že tako podobne druga drugi kot kitajske čudežne modre tabletke Pfeizerjevi Viagri. Le na uporabnike učinkujejo vsaka malce drugače …
  8
 • Opremljenost
  Testnemu primerku so pri dani ceni manjkali vsaj še ksenonski žarometi, ogrevani sedeži ter brezstični ključ, pri katerem ne bi bilo potrebno tako dolgo stikati okrog vozila, da se je (končno!) zaklenil.
  8
 • Vozne lastnosti
  Ford dokazuje, da je moč ustvariti dovolj vozno prepričljiv SUV, brez da bi ga bilo potrebno takoj okarakterizirati za »premijskega«.
  10
 • Gospodarnost
  Z (akcijsko) ceno ostaja v še dovolj užitnih sferah svojega predhodnika.
  8
 • Zmogljivost
  Že šibkejši 140-konjski TDCi bi bil povsem dovolj za nestresno kampiranje na prehitevalnem avtocestnem pasu.
  9
 • Sklep
  Nova Fordova Kuga deluje kot povsem nepretenciozno dekle, kateri se moraš pustiti zapeljati, saj šele kasneje razkrije svoje prave čare.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 31.160 (akcijska cena)
dolžina × širina × višina (mm) 4.524 x 1.838 x 1.703
dovoljena masa vozila (kg) 2.250
emisija CO2 (g/km) 154
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16
masa praznega vozila (kg) 1.692
medosna razdalja (mm) 2.690
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 198
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 120/163 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 2.000-3.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 31.220
pnevmatike 235/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,2/5,1/5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 456-1.653 (406-1.603 z rezervno gumo)
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 85x88
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen Golf GTD – Nič več sam
Audi Q3 2.0 TDI Quattro – Uresničenje Steppenwolfa