Poraba 8,2 l/100km Največja hitrost 222 km/h Cena 29.100 (brez popusta 33.990) eur
Plusi
 • udobna vožnja
 • vozne lastnosti
 • ohranjene fizične tipke za najbolj vitalne funkcije
 • počutje v potniški kabini
 • obilica prostora spredaj, zadaj ali v prtljažnem prostoru
 • napihljivi varnostni pasovi zadaj
Minusi
 • zaslon na dotik
 • preveč agresivna samodejna klimatska naprava
 • nepregleden in zapleten merilnik hitrosti
 • preglednost nazaj

Ko se je večina prebivalcev državice na sončni strani Alp naokoli prevažala še z jugeci ali stoenkami, je leta 1993 Ford v vse modele Mondeo namestil varnostno blazino, opcijsko pa najbolj zagretim ponudil nadzor zdrsa, prilagodljivo blaženje, zavorni sistem ABS, klimatsko napravo in servo volan. Vsi smo zavidali sosedovemu mulcu, da se je na morje odpeljal v avtu s klimo, hkrati pa se ni na zadnji klopi stiskal s tremi potovalkami. Danes so takšne stvari že skoraj samoumevne, zato vam bo ob poplavi takšnih in drugačnih avtomobilov na naših cestah manj ljudi želelo, da se vam v grlu zatakne cmok, toda najnovejši Mondeo z drznim pogledom in samozavestno pojavo nase še vedno pritegne marsikateri zavidanja vreden pogled.

Očitna podobnost z Aston Martinom in Teslo S

Ko Kitajci skopirajo kakšen pregrešno drag model in ga tam daleč stran ponudijo po smešno nizki ceni, sprožijo verižno reakcijo, ki povzroči, da vsaj 15 preplačanih odvetnikov skoči v zrak in vsak v svojem tonu pošilja priporočena pisma na drugo stran sveta. Verjamem, da je ob nasičenem trgu težko najti inovativen dizajn, zato se vse bolj pogosto zgodi, da na stari celini najdemo kakšno linijo ali žaromet, ki smo ga videli že kje drugje. Podobno bi lahko rekel tudi za novega Mondea, ki precej posrečeno kaže unikaten videz, h kateremu so oblikovalci dodali še odtenek Aston Martina in Tesle S, ob tem pa se nihče pretirano ne razburja. Dvojna merila ali je Mondeo navsezadnje še vedno dovolj samosvoj, da so celo najbolj zagriženi birokrati zamižali na eno oko?

Verjamem, da je ob nasičenem trgu težko najti inovativen dizajn, zato se vse bolj pogosto zgodi, da na stari celini najdemo kakšno linijo ali žaromet, ki smo ga videli že kje drugje.

Ford Mondeo 1.5 EcoBoost_5Špičasto nastavljeni nos s trapeziodno masko je ravno prav oster, da s pomočjo prilagodljivih LED žarometov kot prežeči tiger napade iz zasede in ulovi marsikateri pogled. Njegove ostre linije se skozi dolgo bočno linijo izgubijo v zaobljen zadek, a se slednji z nizko, že skoraj kupejevsko postavljeno strešno linijo, uspešno izmuzne iz zagate. Za piko na i je tukaj rdeča barva Ruby, ki hladno kovino preobrazi v vročekrvnega pomembneža, kateremu je popolnoma vseeno za očitajočo podobnost.

Že na prvi pogled je očitno, da gre za udoben potovalnik

S 4,8 metra gre za dolg kos kovine, zato je že na prvi pogled jasno, da je Mondeo ustvarjen za udobna križarjenja po avtocestnih odsekih. Tako po dolžini medosne razdalje, kot tudi po skupni velikosti, je Mondeo dimenzijsko pred tekmeci, so pa razlike med njimi (Opel Insignia, Peugeot 508, Volkswagen Passat, Mazda 6 in Škoda Superb) majhne in bi jih tudi bolj izurjeno oko težko opazilo.

Fordova admiralska ladja je kljub svoji velikosti vedno veljala za vozniško odličen avtomobil, ki se je dobro znašel tudi v asfaltiranih zavojih. To, da je na avtocesti udoben, tih in suveren, ni potrebno poudarjati, pri proizvajalcu si drugega niti niso mogli privoščiti, pričakovano odličen pa je tudi na običajnih luknjastih cestah. Podvozje je nastavljeno izključno v smeri udobne vožnje, voznik pa se lahko zanese na zanesljivo krmiljenje.

Novo, novo, novo 

Ford Mondeo 1.5 EcoBoost_18Med najbolj pomembne novosti zagotovo sodi potniška kabina, ki je po velikosti ostala primerljiva s predhodnikom. Že ob hitrem preletu nam v oči skoči velik zaslon na dotik, ki bi moral po vseh pravilih olajšati uporabo med vožnjo. V ta namen so ga pri Fordu razdelili na štiri dele (radio, telefon, kompas in klimatska naprava), preko katerih hitreje in enostavneje dostopamo do največkrat uporabljenih funkcij.

Sonyjev zaslon na dotik je s tem bolj intuitiven in prijazen do uporabnika, a njegovo uporabo še vedno zmoti preslaba odzivnost ob pritisku na zaslon in zapletena razvlečenost menijev. Pozdravljam odločitev nekaj starokopitnih inženirjev, da so neposredno ob večopravilni enoti namestili fizične gumbe, preko katerih hitreje, in med vožnjo bolj varno, upravljamo s klimatsko napravo ali radiem.

Mondeo zaradi kombilimuzinskega odpiranja prtljažnih vrat (dvigne se celoten sklop prtljažnih vrat, skupaj s steklom) ponuja kompromis med karavanom in limuzino, saj nastane velikanska odprtina, preko katere lahko v 550-litrski prtljažni prostor dostopamo lažje, kot je to v navadi pri običajnih štirivratnih limuzinah.

Zakaj je varnostni pas drugačen?

Napihljivi varnostni pasovi so pri meni že na mednarodni predstavitvi poželi veliko zanimanja, med testom, pa sem moral sopotnikom kot pokvarjena gramofonska plošča nenehno razlagati, čemu so pasovi na zadnji klopi drugačni od običajnih. Ford vam v Mondea, za doplačilo 250 evrov, namesti posebne varnostne pasove z vgrajeno varnostno blazino.

Ford Mondeo 1.5 EcoBoost_34Na kratko: takšen varnostni pas se v primeru trčenja napihne, blazina v varnostnem pasu pa na območju porazdeli sile, ki so štirikrat večje kot pri običajnih varnostnih pasovih. Z zmanjšanjem pritiska na prsni koš in boljšim nadzorom nad premikanjem glave in vratu ta inovativna tehnologija pomaga preprečevati poškodbe. A ne le, da lahko posebni varnostni pasovi preprečijo hude poškodbe potnikov, med samo vožnjo so udobni ter ne motijo pripetih potnikov.

 

Mirno, tiho in uglajeno

Te tri besede so dovolj, da opišem delovanje vstopnega 1,5-litrskega EcoBoost bencinskega agregata s 118 kilovati. Pozna se mu, da je prikovan na začetek motorne ponudbe, saj je, kljub na papirju veliki moči, še vedno primeren za umirjene voznike. V nosu Mondea so počuti dobro, a ne tako domače, kot bi si mislili. Zmanjka mu tista drobna pika na i.

Nekaj umirjenosti moram pripisati skromnim 240 njutnmetrom, nekaj pa seveda velikosti in masi vozila, ki ju mora premikati majhen bencinski agregat. Njegovi največji aduti so nedvomno tihost delovanja in umirjenost v vseh voznih režimih. V potniško kabino ga slišimo le ob višanju motornih obratov, v prostem teku pa je praktično neslišen. Največje vprašanje pa seveda ostaja ali se odločiti za osnovni bencinski agregat ali doplačati več kot dva tisočaka in kupiti šibkejši dvolitrski dizelski agregat, ki je obenem bolj varčen in poskočen.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Morda nekoliko nepričakovano, toda pod pokrovom motorja novega Mondea se je skrival 1,5-litrski bencinski agregat, ki je sodeloval z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom. Zgledno opravi svoje delo, menjalnik pa s pametno izračunanim prestavnim razmerjem uspešno skriva manjšo konjenico pod pokrovom.
  8
 • Notranjost
  Generalno gledano je novi Mondeo največ pridobil prav v notranjosti, kjer so Fordovi inženirji sledili smernicam in pripravili prijetno delovno okolje z obilico tehnoloških rešitev. Največja novost je zagotovo zaslon na dotik, ki ponuja drugačno postavitev, kot smo vajeni. Potrebno je nekaj privajanja, a njegova odzivnost ni na takšni ravni, kot bi pričakovali.
  8
 • Opremljenost
  Paket opreme Titanium prinaša vse potrebno za običajnega voznika, ki bo cenil tehnološko naprednost novega modela (digitalni števec hitrosti, zaslon na dotik in pametne LED žaromete). V resnici sem pogrešal le kamero za vzvratno vožnjo in prilagodljiv tempomat, ki bi jih zaradi slabše preglednosti nazaj in avtocestnega počutja z veseljem dodal na seznam opreme.
  8
 • Vozne lastnosti
  Mondeo je še vedno vozniško odličen in se zna spopasti s še tako zahtevnimi pogoji.
  9
 • Gospodarnost
  Res, da je bil v tesnem vozilu nameščen cenejši bencinski agregat in se lahko seznam dodatne opreme še poveča, pa je končna cena 29.100 evrov presenetljivo konkurenčna. Za tak denar dobi človek res veliko avta.
  8
 • Zmogljivost
  Bencinski EcoBoost agregat ni med najbolj poskočnimi in zmogljivimi, ob agresivnejši vožnji pa hitro porabi kakšen liter ali dva preveč. Nad njim bodo navdušeni predvsem umirjeni vozniki, ki ljubijo tišino in umirjeno delovanje, takrat pa vam bo 1,5-litrski motorček vrnil z zadovoljivo nizko povrečno porabo.
  7
 • Sklep
  Ford Mondeo v limuzinski različici ponuja kompromis med prostorsko radodarnim karavanom in še vedno velikim, vendar težje dostopnim limuzinskim prtljažnim prostorom. Z novo zasnovo, potniško kabino in zapeljivim zunanjim videzom je resen konkurent ostalim v segmentu.
  8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 29.100 (brez popusta 33.990)
dolžina × širina × višina (mm) 4.871 x 1.852 x 1.482
emisija CO2 (g/km) 134
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.498
masa praznega vozila (kg) 1.485
medosna razdalja (mm) 2.850
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 222
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 118/160 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 240 pri 1.500 - 4.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,6
osnovna cena vozila (€) 26.560
pnevmatike 235/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,8/4,6/5,8
pospešek 0-100 km/h (s) 9,2
prostornina posode za gorivo (l) 62,5
prostornina prtljažnika (l) 550/1.446
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Glavni car v mestu"


4 leta 9 meseci nazaj

Piše nepregledn števc ne vidm nc kar bi bilo nepregledno

4 leta 9 meseci nazaj

Napaka, popravljeno, hvala!

JG2
4 leta 9 meseci nazaj

Preden skočite v zrak najprej preverite na uradni Fordovi strani koliko je teža avtomobila.
file:///C:/Users/user/Downloads/Der%20neue%20Ford%20Mondeo%20-%20Broschuere.pdf
Izvolite in ugotovili boste, da ima takle Mondeo “suhe” teže 1485 kg in 2160 kg skupne dovoljene. Torej, tiskarski škrat.

a_sist
4 leta 9 meseci nazaj

2,1 tone? to je zih napaka. drugače pa lep avto, fordova podvozja to odlična.

Firediver
4 leta 9 meseci nazaj

Mislim, da je večji dosežek, da ima ob taki teži majhno porabo (ocena 8) in odlične vozne lastnosti (ocena 9).
Audi je lažji, ampak, saj ga ne boš prenašal na roke okoli, a ne?

 
Prevzetnost in pristranost
Fiatov džip