Testi

Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCI ECO – Ostarel?

Poraba 4,3/10,2/5,7 l/100km Največja hitrost 205 km/h Cena 23.170 (cena z upoštevano akcijo (-6.600) eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • poraba goriva
 • zvočna izolacija
 • notranja prostornost
 • velikost in oblika prtljažnika
 • lega in vodljivost
 • udobje vožnje
 • volan
 • električno ogrevanje prednje šipe
Minusi
 • škripanje karoserije (ležeči policaji)
 • motorno bobnenje do 1.300 vrt/min
 • število in velikost odlagalnih mest med prednjima sedežema
 • podatek zunanje temperature samo v potovalnem računalniku

Obstoječi Mondeo je na tržišču že sedem let, Ford pa je nedavno tega najavil, da bo njegovo peto generacijo predstavil Evropi v drugi polovici leta 2014. In četudi je sedem let v avtomobilskem svetu skrajni čas za zamenjavo modela, Mondeo nikakor ne deluje ostarel. Test.

Na portalu Avtomobilizem.com smo imeli na preizkusu že kar nekaj Mondeov četrte generacije, zato je o skorajšnjem upokojencu težko zapisati kaj pretirano novega. Iz tega razloga se bom »sprehodil« skozi večino njegovih lastnosti in elementov še enkrat, a nekoliko manj poglobljeno.

Prostoren

Ob malo manj kot 4,86 metra dolžine in slabega 1,9 metra širine je Ford Mondeo na slovenskih cestah eden zajetnejših avtomobilov. Podobno njegova spoštljiva medosna razdalja 2,85 metra namiguje, da avto ni samo velik na cesti, ampak tudi prostoren v kabini. Resnici na ljubo v vse smeri pošteno odmerjeni centimetri v vozniku in sovozniku vzbudijo občutek zelo prostorne in zračne kabine. Temu vtisu pritrjujejo tudi potniki na zadnji klopi, kjer za noge, v primeru kombijevskega Wagona pa tudi za glave, ne bo zmanjkalo prostora tudi za krepko čez 1,8 metra visoke odrasle posameznike.

Pohvalna je zvočna izolacija potniškega prostora, enako pa tudi izbira materialov v kabini po kakovosti z lahkoto dosega raven sodobnejših tekmecev. Sicer morda ne najbolj vrhunsko oblikovana armaturna plošča, pa mislim, da še vedno najde posameznike, ki jim je všeč. Tako se izkaže, da zmore prijetno bivanje v Mondeu zmotiti “samo” škripanje karoserije, ki jo povzroči njeno zvijanje med vožnjo, recimo preko ležečih policajev ali podobnih “zlomljenih” podlag.

Kameleon

Med vožnjo se Mondeo obnaša kot neke vrste kameleon, saj zmore za vsako vozno okoliščino postreči z ravno pravšnjo “preobleko”. Fordi že nekaj časa, s stališča kombinacije dinamike in udobja vožnje,  med sebi enakimi prednjačijo – tudi Mondeo, četudi z leta 2014 že sedem let staro tehnično zasnovo, ni nobena izjema. Njegovo vzmetenje zmore tako učinkovito prestreči praktično vse vrste cestnih nepravilnosti, pri tem pa mu je v testnem primerku najbrž nekaj malega priskočila na pomoč tudi nanj nameščena “balonasta” 16-palčna obutev.

Neodvisno od slednje, zajetnih zunanjih mer in nenazadnje tudi skoraj 1,6 tone lastne mase, pa se Mondeo odlično izkaže tudi med ovinki. Njegov volan se tako ponaša z izvrstno odzivnostjo in neposrednostjo, a žal zgolj povprečno povratno povednostjo. Glede na suverenost tehnike pa sem prepričan, da bi ta povprečnost, v kombinaciji z bolj togimi (beri: nizkopresečnimi) kolesi, z lahkoto postala nadpovprečna. Četudi se Mondeo ponaša z zelo zanesljivo in stabilno lego ter na hitrostni lestvici visoko postavljeno mejo zdrsa pa se, kot je značilno za praktično vse spredaj gnane avte, na pretiravanje med ovinki odzove z oddrsavanjem nosa iz ovinka oziroma podkrmarjenjem, ki pa bi moralo biti po zaslugi odzivnega in natančnega volana za njegovega sukanja vešče voznike z lahkoto obvladljiv.

Eko

V začetku leta 2013 je Ford preizkušenemu motorju, kot edinemu v Mondeovi v ponudbi, namenil tretma “Eko”. Kot že njegov naziv namiguje, je bil njegov cilj izboljšanje eko(nomike) in eko(logije) motorja. Zadeva sicer še zdaleč ne premika fizikalnih mej, saj so inženirji Mondeu ECO le malenkostno izboljšali aerodinamične lastnosti karoserije ter popravili program krmilne elektronike motorja. Rezultat je 10 gramov manjša “standardna” povprečna emisija CO2 (120 proti 130 g/km) ter 0,4 decilitre manjša povprečna poraba plinskega olja. Ker je model tik pred upokojitvijo, si inženirji niso dali dodatnega dela z vgradnjo tehnično zahtevnejših rešitev kot je recimo sistem stop&start, a avto kljub temu tudi v praksi prepriča s skromno žejo.

Najmanjša odčitana poraba na testu se tako brez vseh težav kosa z drugimi poudarjeno varčnimi tekmeci. Marsikdo bi lahko ta podatek dojel kot dokaz, da sedem let stara pogonska tehnika v Mondeu 2.0 TDCI pravzaprav ni za na avtomobilski odpad. Četudi sam temu pritrjujem, pa trdim tudi, da je ta primerjava tudi lep dokaz o “nategovanju” avtomobilskih tržnikov, ki pravijo, da je treba za zares varčno vožnjo avto založiti s celo kopico zapletenih in običajno tudi dragih varčevalnih sladkorčkov. No, sedem let stara tehnika s ščepcem dodelane krmilne elektronike motorja in izboljšano aerodinamiko karoserije je še vedno presneto blizu najbolj sodobno grajenim tekmecem.

Je že v redu

Če zaradi zajetnega števila kilometrov štejete vsak deciliter porabe, potem je tu sicer še (za moje pojme predvsem na papirju) bolj varčen Mondeo 1.6 TDCI Econetic. Toda, glede na zrelost Mondeove dinamike vožnje bi sam vendarle raje ostal pri tokrat preizkušeni motorizaciji. Skoraj 1,6 tone lastne mase avta bo namreč za mali motorček bolj zajeten zalogaj kot za 103-kilovatnega 2.0 TDCi. Že res, da ta pred semaforji ne zna sam ugasniti ter se ponovno zagnati, a zato postreže z uporabnost prožnostjo (od 1.400 vrt/min naprej), veseljem do vrtenja (za turbodizle), dobro odzivnostjo in nenazadnje tudi (dovolj) skromno žejo.

Odrasel!

Ne, Mondeo četrte generacije nikakor ni ostarel. Že res, da šteje njegova tehnika spoštljivih sedem let in da tudi njegova oblika že kaže kakšno starostno gubico ali dve. Toda teh sedem let mu je dalo zrelost. Dale so mu izkušnje in navsezadnje tudi plemenito odraslost.

Več o Fordu Mondeo si lahko preberete na uradni strani.

Besedilo in fotografija: Peter Humar

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kljub odsotnosti sistema stop/start zelo varčen. Prožemu in odzivnemu motorju se lepo poda tudi natančen in dobro preračunan šeststopenjski ročni menjalnik z vozniku prijazno sinhronsko drobovino in mehanizmom prestavne ročice.
  9
 • Notranjost
  Četudi je oblikovanje načel zob časa, notranjost še zdaleč ni neprijetna. Hvalim prostornost, grajam škripanje karoserije.
  8
 • Opremljenost
  Paket opreme Trend je sredina Mondeove paketne ponudbe opreme. V testnem primerku je bila ta smiselno nadgrajena z nekaterimi uporabnimi dodatki.
  8
 • Vozne lastnosti
  Vsekakor še vedno med sebi podobnimi eden najbolj dinamično navdahnjenih. Ne izostane niti udobje vožnje. Kdor bi si želel še več ostrine med ovinki, pa bo moral seči po nižjepresečni obutvi.
  9
 • Gospodarnost
  Popust 6.600 evrov prodajne akcije, ki mu pomaga iti v promet do upokojitve, z lahkoto odtehta 7 let odraščanja. S pomočjo eko tretmaja zmore postreči z zgledno varčnostjo.
  9
 • Zmogljivost
  Kljub dodatku ECO skrbi 320 Nm in 103 kW za spodobno premikanje skoraj 1,6-tonskega Mondea.
  9
 • Sklep
  Nekateri pravijo ostarel, jaz pa pravim, da je z leti le prijetno osivel v dostojnega tekmeca z mnogimi izkušnjami in zrelostjo. Vsekakor, kljub skorajšnji upokojitvi, še vedno zelo sposoben in izvrsten paket avta - če vas le ne motijo leta na papirju.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 23.170 (cena z upoštevano akcijo (-6.600)
dolžina × širina × višina (mm) 4.858 × 1.886 × 1.548
dovoljena masa vozila (kg) 2.290
emisija CO2 (g/km) 120
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2 leti/12 let/2 leti
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.575
medosna razdalja (mm) 2.850
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 205
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103 (140) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750-2.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,6
osnovna cena vozila (€) 21.190 (cena z upoštevano akcijo (-6.600 €)
pnevmatike 215/55 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,3/10,2/5,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,1/4,2/4,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,8
prostornina posode za gorivo (l) 70
prostornina prtljažnika (l) 549-1.740
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCI ECO – Ostarel?"


cashy
6 leta 1 mesec nazaj

zaradi skorajšnje menjave modela je še vedno drag. Ne rečem, če bi bila zdajšnja akcijska cena redna cena, kateri bi odbili kakih 5-6k € 😉 Potem bi bil nakup bolj privlačen. Preko 20k € za precej ostarel model – kljub temu, da je dober – je pa še vedno malo huda. Če primerjamo cene s kako Laguno, Insignio, C5 – so novejši modeli, a s cenami, kot je sedaj pri Mondeu akcijska ali še cenejši!

enaguma
6 leta 1 mesec nazaj

tudi drugi imajo akcije; tako da mondeo nima tukaj neke prednosti. poglejte malo avto.net

Locher
6 leta 1 mesec nazaj

Za to ceno se mi zdi izjemno dober nakup. Kakšne so cene najbližje konkurence?

Polo78
6 leta 1 mesec nazaj

Ne vem zakaj se toliko čaka Mondea za EU, ker na oni strani luže se že lep čas prodaja pod imenom Fusion. Je pa res, da obstoječi model ne deluje zastarelo. Pa ti števci iz opreme Trend so mi osebno lepši od tistih iz višjih opremskih paketov.

 
Audi A3 limuzina 2.0 TDI Attraction – Hipster
BMW 435i xDrive M Performance – Družinski bob štirised