Testi

Audi A3 limuzina 2.0 TDI Attraction – Hipster

Poraba 6,2 l/100km Največja hitrost 220 km/h Cena 38.045 eur
Plusi
 • motorne zmogljivosti
 • Audi drive select sistem
 • vozne lastnosti
 • izvrstna ergonomija voznikovega prostora
 • materiali in izdelava v notranjosti
Minusi
 • cena dodatne opreme
 • premajhni zunanji ogledali
 • prostor za glave na zadnji klopi
 • premajhna cenovna diferenca z večjim A4
 • upravljala za pomik stekel pri vozniku so pomaknjena preveč nazaj
 • električna ročna zavora

Hipsterji so subkultura mladih in malo manj mladih, ki pripadajo srednjemu razredu in izhajajo iz mestnega okolja. Prepoznati jih je moč po dokaj urejeni zunanjosti, katero zaznamujejo nekonvencionalni vintage dodatki. Želijo biti neodvisni in za vsako ceno avantgardni, saj sovražijo mainstream. Obožujejo neodvisno filmsko produkcijo, indie pop glasbo ter tehnične izdelke z jabolčnim logotipom. In menda naj bi bili tipični vozniki … limuzinskega Audija A3. Resno?!?


Avantgarda

Pred letošnjim lansiranjem limuzinskega modela A3 v ZDA so pri Audiju namreč spisali kar 64 strani dolg vodnik, v katerem namigujejo, da bi lahko bila ravno subkultura hipsterjev njihova glavna ciljna skupina. Resda si je sicer malce težko predstavljati kakšnega rahitičnega bradatega mladca z bizarnimi očali debelih okvirjev, kako v pretesnih kavbojkah, karirasti srajci iz H&M ter s cigareto v ustih brzi sredi Manhattna s svojim starinskim biciklom proti Audijevemu salonu na 11. aveniji.

Ampak, če smo realni, na oni strani velike luže deluje v nepregledni množici »redneck« pick-upov in impotentno oblikovanih japonskih hibridov že prav vsak Audijev model dovolj avantgardno in ne-mainstreamovsko. Če pa je še dovolj skladno in mikavno oblikovan, kot tokratni testirani primerek, je videti skoraj tako kot Adriana Lima v bikiniju sredi ženskega samostana.

A pri nas, kjer je na 7,6-kilometrskem odseku moč videti skorajda vse Audijeve modele od letnika 1998 dalje, o kakšni pretirani avantgardnosti avtomobilov s štirimi krogci ravno ne moremo govoriti. Je pa v teh sodobnih časih poženščenih prevoznih sredstev (beri: SUV-jev, Ikea-umerjenih karavanov ter baby-boom enoprostorcev) lahko prava rariteta že klasična limuzinska verzija, kot je bil tokratni A3, ki ima za slabih 15 centimetrov večjo zadnjico od petvratnega Sportbacka.

Premijskost le za rahitične?

Notranjost limuzinske A3 deluje kot dizajnerska obleka Boss. Sicer je na določenih mestih malce utesnjena, a se vseeno v njej počutiš božansko! Limuzinski verziji so sicer, podobno kot petvratnemu Sportbacku, medosje podaljšali za 36 milimetrov, kar pa še vedno ne prinaša salonskih občutkov na zadnji klopi. Občutek utesnjenosti dodatno podkrepi kupejevski zaključek strehe, pri katerem zadaj sedeči odrasli osebki enostavno ne vedo, kam bi pospravili svoje … glave. Ob tem se povsem nehote vprašaš, podobno kot pri dizajnerski obleki Boss, če ni »premijskost« morebiti namenjena zgolj rahlo rahitičnim osebkom?

Limuzinski zadek, po katerem naj bi menda še najbolj pogledovali na Kitajskem in v ZDA, sicer v primerjavi s Sportbackom ponuja dodatnih 45 prtljažniških litrov. Vendar pa je dostop skozi ozko »limuzinsko« odprtino toliko otežen, da vanj komajda stlačiš dve zimski pnevmatiki na platiščih.

Ostala notranja arhitektura je poznana že iz krajših dveh različic in v njej le stežka najdeš kakšno zamero. Tako brž opaziš, da aluminijasti zaključki niso nastali pri plastičarjih, plastični deli pa ne pri cvetličarjih. Ter malce kasneje ugotoviš, da k sreči (še) niso podlegli globalni epidemiji božajočih se zaslonov (beri: zaslonov na dotik), saj je njihova upravljalna enota MMI še vedno bistveno bolj ergonomična in učinkovita.

A bi se inženirji iz Ingolstadta lahko že naučili, da bi se pri vrtenju osrednjega MMI gumba v smeri urinega kazalca pomikali po menijih navzdol (kar je bolj logično) in ne navzgor! Hkrati bi lahko izboljšali malce arhaično grafiko navigacijske naprave ter jo končno naučili tega, kar je znal že pisec Brižinskih spomenikov pred tisoč leti – slovenščine, namreč!

Atraktivno

Odličnost notranjih materialov še vedno ne prepriča o smiselnosti precej visoke cene testnega primerka. Nenazadnje bi že na Škodinem konfiguratorju le stežka našel pri Octaviji (katera sicer sloni na enakem kocernskem modularnem prečnem konstrukcijskem okvirju MQB) še kakšen popolnoma nepotreben kos opreme, da bi prišel do cene tokratnega Audijevega testneža. Razen, če poleg ponudijo še kakšno Fabio!

Vendar pa Audijev A3 šele med vožnjo vsaj malce (a ne povsem, da ne bo pomote!) opravičuje svojo (pre)visoko ceno. Tokratno limuzinsko trojko je sicer poganjala dvolitrska dizelska motorizacija (110 kW), katera pa ji toliko pristoji, kot srebrna barva Golfu. In si je niti ne predstavljam s kakšnim zadržanim 1.6 TDI-jem pod motornim pokrovom, saj je slednji sicer za dobrih 3.500 evrov cenejši, a nekako ne sovpada k prestižni Audijevi avreoli. Navsezadnje bi tudi testni primerek, ki se je ponašal s športnim podvozjem (serijsko pri paketu opreme Attraction), deloval s šibkejšim motorjem podobno kot velik del javne uprave po pisarnah. Rahlo neizkoriščeno, saj enostavno veš, da so še ogromne rezerve …

Nenazadnje pa se je že poznani koncernski turbodizelski agregat izkazal z izjemno mirnim delovanjem ter dokaj ugodno porabo goriva. Izbira programa Efficiency v sistemu Audi drive select (serijsko pri paketu Attraction), ki motorne zmogljivosti rahlo »zamori«, pa pripomore še k dodatnim centilitrom prihranka.

Vendar Audijeva limuzinska trojka že zaradi svoje izjemne vodljivosti ter odlične vozne dinamike v trenutku izbije iz voznikove glave vse pregrešne misli o kakršnemkoli hypermilingu. In kar kliče k dinamičnejšemu preganjanju med ovinki, kjer šele pretirana voznikova grobost poskrbi za rahlo podkrmarjenje. Športno podvozje je sicer dokaj trdo nastavljeno, vendar ni nikdar neudobno.

Chanometer

Marsikdo sicer misli, da bi lahko bila najnovejša limuzinska različica Audija A3 povsem ekvivalenten substitut tudi večji štirici. A to je nekako tako, kot če bi želeli klasično Coca-Colo nadomestiti z njeno dietetično light verzijo. Videti sta podobno, še cenovno sta si precej bolj blizu, kot bi si mislili – a vendarle lahko že takoj ugotoviš, da ni primerjave. Saj »light« verziji za boljši končni priokus le manjka nekaj »cukrčkov«.

Pa saj Audijevi tržniki niti ne želijo, da bi njihova najnovejša limuzinska različica trojke skakala v zelje večji štirici! Ne, Audijeva limuzinska trojka se želi vriniti v tisti rahlo neobičajen premijski kotiček, kjer se je za zdaj ugnezdil zgolj in samo sladostrastni Mercedesov CLA. Zatorej brž pozabite na kakšne racionalne primerjave z voluminozno radodarnejšimi Octaviami ter s cenovno ugodnejšimi limuzinskimi Focusi in Mazdami3. Ne, Audijev limuzinski A3 želi biti v teh časih racionalnosti drugačen. Nekonvencionalen. Ne-mainstreamovski. Želi biti »hipster« med avtomobili. Mu bo uspelo?

Več o Audijevi “hipsterski” limuzinski trojki pa na uradni strani.

Tekst in foto: Chan

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Odmislite 1.6 TDI-jevsko racionalnost in pogledujte vsaj k dvolitrskemu turbodizlu. Ter žrtvujte navigacijski paket ter strešno okno za šeststopenjski S-Tronic.
  9
 • Notranjost
  Če bi imeli 190 centimetrov visoki potniki na zadnjih sedežih kam odložiti svoje glave, bi si že zaradi ostale notranje arhitekture limuzinska trojka zaslužila oceno 10 – kljub ne ravno zgledni obdelavi zgornjega (skritega) dela prtljažnika, ki ga ne bi privoščil niti Hyundajevi Elantri.
  9
 • Opremljenost
  Če bi ti ob ceni 38 tisočakov Škoda Octavia znala skuhati še kavo, pa bi pri Audiju potreboval še kakšnih deset dodatnih tisočakov do skorajšnje popolnosti. In da ne bo pomote – govorimo o trojki, ne štirici!
  8
 • Vozne lastnosti
  Kljub športnem podvozju ni sledi o neudobnosti. Odličen volanski mehanizem!
  9
 • Gospodarnost
  Podobno opremljen petindvajset centimetrov daljši A4 je zgolj dobra dva tisočaka dražji. Oceno »rešuje« spodobna poraba.
  7
 • Zmogljivost
  Suvereno zmogljiv, da ga je moč priporočiti tudi za daljša, nestresna avtocestna potovanja.
  9
 • Sklep
  Pri Audijevi limuzinski interpretaciji trojke pozabite na vsakršno racionalnost. Avto v teh popredalčkanih časih, ko se ljudje na ves glas sprašujejo, komu je A3 sedan sploh namenjen, ponuja vsaj delček nekonvencionalnosti in neuniformiranosti.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 38.045
dolžina × širina × višina (mm) 4.456 x 1.796 x 1.416
dovoljena masa vozila (kg) 1.865
emisija CO2 (g/km) 107
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2 (podaljšano jamstvo za 3. in 4. leto)/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.968
masa praznega vozila (kg) 1.390
medosna razdalja (mm) 2.637
menjalnik/pogon 6 stopenjski ročni / spredaj
največja hitrost (km/h) 220
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 11,0
osnovna cena vozila (€) 30.300
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,2/3,5/4,1
pospešek 0-100 km/h (s) 8,7
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 425-880
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Audi A3 limuzina 2.0 TDI Attraction – Hipster"


igor13
7 leta 1 mesec nazaj

TO sem čakal. to pa je tipično kvazi premium izdelek za kitajce in južnjake, ki smo še v socializmu in komunizmu in pojemo vse. na kitajskem se zelo prodajajo podaljšne različice raznioh bmw3 in passataov narejenih izkjlučn za njihov trg. In katerih obstoj naši prodajalci in novinarji skrbno prikrivate. Ta audi je zame osebno slabi od vw bore ali jete. to je bora z audijevim znakom. ko človek nima denarja za audija a4 pa kupi to skropucalo. pa lahko sam sebi laže da ima limuzino. Limuzina se začne pri audiju A6 kot vsak bmw in mercedes pri E klasi. to ni vredno tega denarja NIKOLI!!

zoranv12
7 leta 5 meseci nazaj

Za ta denar dobiš novega mercedesa C 220 CDI s precej opreme. Toliko o ceni. Kar me zmoti zraven cene je pa pod minusi: električna ročna zavora; Pred dvema letoma je to bil največji plus, in minus pri vse, ki so imeli še klasično ročno zavoro, sedaj pa je to naenkrat minus. Kar tudi je in je bil od nekdaj in vedno bo. Če prodajajo športnost, potem naj bo mehanska ročna.

xxl
7 leta 5 meseci nazaj

Daj bnlinder ne bluzi,v tretjem paketu opreme julka 150 jtd pride 21 430,lahko jo precej dvigneš,na to pa zagotovo ne.

Blinder
7 leta 5 meseci nazaj

a ni attraction tista bolj osnovna oprema?

Blinder
7 leta 5 meseci nazaj

pa sej tudi tvojo alfo giulietto spraviš do te cene, če ji daš max opremo in motor. še sosedov fiat bravo verjetno z nekaj truda pride na 30k€. večina jih bo kupila 1.6 tdi, to je 3.5k€ manj.

 
Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Acenta – Zvest
Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCI ECO – Ostarel?