Poraba 13,5 l/100km Največja hitrost 250 km/h Cena 120.822 eur
Plusi
 • vrhunski pogonski sklop
 • zvok motorja
 • brezkompromisne vozne lastnosti
 • motorne zmogljivosti
 • izbor notranjih materialov
 • uglajenost v običajnem voznem režimu
 • upravljanje sistema iDrive
 • voznikova ergonomija
 • všečni oblikovni detajli v notranjosti (npr. osvetljen logotip "M" na sedežih)
Minusi
 • končna cena
 • upravljanje klimatske naprave preko zaslona na dotik
 • vpadljiva zunanja oblika (sprednji del) razdvaja publiko

M3 je ena najbolj ikoničnih oznak v svetu avtomobilizma. Model znamke BMW, ki zna pravoverne ljubitelje bencinskih hlapov razvneti vsaj toliko kot film Barbie zagovornike feministističnih idej. Pa četudi gre za karavansko verzijo, ki predstavlja novost v ponudbi. Legendarni bavarski športnik namreč kljub povečanemu zadku nikakor ni zmanjšal svoje doze testosterona. BMW M3 Touring je vsakodnevno uporaben športnik, ki bi vseeno znal s svojo kontroverznostjo nekoliko razburiti javnost, podobno kot Tinina misija reševanja barjanskega polvodnega glodavca.

Pozen prihod

BMW M3 TOURING 02BMW M3 že od nekdaj dodobra dviguje prah. Eden najbolj legendarnih modelov v svetu avtomobilizma, ki buri domišljijo že celih 37 let, namreč velja za vznemirljiv poudarjeno dinamičen model. Obenem je med tistimi modeli, ki že od nekdaj vzbujajo množico zavistnih komentarjev v slogu, da je avtomobil kriptomilijonarjev, pretirano mišičastih osebkov ter samovšečnih žogobrcev. A vendarle, saj poznate rek: za dobrim konjem se vedno praši!

Res pa si med vsemi ravno aktualna generacija (oznaka G80), ki so jo predstavili pred tremi leti, zasluži naslov najbolj provokativne. Precej odzivov so bile na primer deležne predimenzionirane ledvičke. Zagotovo velja za enega daleč najbolj opaznih družinskih športnikov, ki se mu na cesti ob bok postavljata Mercedes-AMG C63 ter Audi RS4 Avant (no, seveda tudi Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio). Še posebej izstopa, kadar je odet v kakšen malce bolj dramatičen karoserijski odtenek (npr. rumeni Sao Paulo ali zeleni Isle of Man). Vsekakor avtomobil, ki ni za introverte.

BMW M3 TOURING 04Zanimivo, da je šele od lani na voljo tudi v uporabnejši karavanski različici (do sedaj so za to skrbeli zgolj pri predelovalcu Alpina), ki v zadku prinaša 500 litrov praznine. Slednjo bi lahko hitro zapolnile torbe za golf ter vrečke iz prestižnih butikov. Za razliko od limuzine je malenkost daljši (8 mm) in težji (cca. 85 kg), opazen pa je še širši kolotek zadaj. Vsekakor ga boste od ostalih civilnih karavanskih trojk ločili po opazno širših bokih, 19- oz. 20-pačnih platiščih, nič kaj diskretnih odbijačih ter nesramno velikih štirih izpušnih ceveh, ki bi jim jih zavidali še v tovarni večcevnih raketometnih sistemov.

Tehnična popolnost

BMW M3 TOURING 26Pravoverni dirkaški puristi, ki jim po žilah teče 100-oktanski bencin, se že sedaj križajo! Legendarni bavarski športnik bo namreč najverjetneje že v naslednji generacijski izvedbi doživel neizbežni električni udar. Še vedno bo uren in pobalinsko živahen, a kaj, ko bo vse skupaj najverjetneje izpadlo kot doživljanje Oktoberfesta z brezalkoholnim pivom, veganskimi klobasami in prestami brez glutena.

Kakorkoli že, obstoječo generacijo bavarske rakete poganja trilitrski šestvaljni motor (oznaka S58B30T0), ki je pri karavanu na voljo zgolj v močnejši verziji Competition, ki proizvede brutalnih 510 »konjev«. Porekli boste, da se dandanes toliko žrebcev skriva že v kakšnem pol cenejšem kitajskem električnem »brenčaču«. A vendarle vsi dobro vemo, da ni vse v konjih, mar ne?

BMW M3 TOURING 21Čudovit primerek motoroznanstva (dva turbopolnilnika, visokotlačno vbrizgavanje goriva, spremenljivo krmiljenje ventilov in odmične gredi ter brez sledi hibridizacije) namreč navduši v vseh možnih pogledih. Še posebej v kombinaciji z vrhunskim 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom Steptronic s klasičnim pretvornikom navora, ki je bliskovit ter skoraj telepatsko povezan z motorjem, pri čemer mu gre morda zameriti zgolj ne najbolj logično prestavno kuliso. Zgolj kot zanimivost – menjalnik je ročno nastavljiv v treh stopnjah, ki skrbijo za hitrost prehodov med prestavami.

Omenjena kombinacija sicer že med povsem umirjeno vožnjo funkcionira naravnost čudovito (mirno in nič kaj nervozno, kot bi to pričakovali od tako našpičene motorizacije), a svoj pravi talent pokaže, ko se pod motornim pokrovom zbudi celotna konjenica.

Čar rdečega gumba

BMW M3 TOURING 17Ob pritisku enega izmed dveh rdečih stikal ob volanu (M1 ali M2), ki poskrbijo za nastavitev motorja (tudi zvoka!), podvozja, krmilnega in zavornega mehanizma ter celo štirikolesnega pogona xDrive, se namreč prebudi zver! Ob vklopu t.i Launch Control, ki se sicer malce zapleteno nastavi v menijih, se BMW M3 dobesedno strga z verige ter doseže 100 km/h v pičlih 3,6 sekundah! Ja, pospešek, ki se ga ne bi sramovali niti v avtomobilu, v katerem na vas z volanskega obroča zre vzpenjajoči se vranec ali razjarjen bik. Najvišjo hitrost na nemški avtocesti doseže še hitreje, kot zmore javni uslužbenec ugasniti svoj računalnik v petek ob enih.

A še bolj fascinantno je, s kakšno lahkotnostjo se najhitrejši bavarski karavan premika med ovinki, pa četudi pokaže na tehtnici nezanemarljive 1,9 tone. BMW-jevi inženirji so namreč ustvarili neverjetno vozno orientiran avtomobil, pri katerem voznik vseskozi čuti, kaj se dogaja pod kolesi. Čudovito! Čvrst volanski mehanizem, ki ga dodatni vozni režmi še izostrijo, je neverjetno natančen in skoraj nikdar ne potrebuje popravkov. Kakršnokoli občutki prekrmarjenja ali celo podkrmarjenja pa so prisotni z enako pogostostjo kot ženski glas na radiu Kabul.

Vse skupaj nadgrajuje fantastična lega na cestišču (skorajda nezaznavno prečno nagibanje) ter odličen oprijem, tudi tedaj, ko boste dodobra pretiravali. A pozor! Večstoletnih fizikalnih zakonitosti vseeno raje ne poskušajte demantirati v praksi, saj lahko kaj kmalu ugotovite, da ima Isaac Newton še vedno prav.

BMW M3 TOURING 20BMW M3 tudi v karavanski različici ponuja nemalo zabave, pa četudi se zdi, da je postal z novo generacijo precej bolj predvidljiv ter civiliziran. Oziroma, če parafraziram, varnejši. In prav je tako! Medkolesna elektronika vseskozi bdi nad dogajanjem (no, razen, ko jo povsem izklopite v načinu Track), pri čemer tudi med pretiravanjem nikdar ne posega preveč brutalno v dogajanje. Vrhunsko! Nenazadnje M3 ponuja tudi funkcijo driftanja oziroma bočnega drsenja (pogon zgolj na zadnji kolesni par) z desetimi stopnjami, ki menda iz vas ustvari glavnega igralca franšize Hitrih in drznih. A le, če tega ne izvajate na javnih površinah, saj tam lahko kaj hitro postanete glavna zvezda filma … Butec in butec. Zatorej: pamet v glavo! To ni avtomobil za mulčke in pika.

Manifestacija

BMW M3 TOURING 03Model M3 od nekdaj velja za manifestacijo znanja inženirjev iz Münchna ter predstavlja enega najbolj tehnično popolnih jeklenih konjičkov v tem segmentu. Avtomobilska ikona, ki – nekako podobno kot Porsche 911 – že vrsto desetletij navdušuje vozniške puriste ter ljubitelje bencinskih hlapov. Seveda pa tudi tiste, ki radi »manifestirajo« svoje bogastvo oziroma radi že na zunaj pokažejo, da imajo nekaj pod palcem. BMW-jeva zver pač nikdar ni bila poceni, kar dokazuje tudi tokrat preizkušen primerek, ki stane dobrih 120 tisočakov.

M3 v električni dobi? Verjetno bo preživel s to oznako, a bo vsekakor izgubil precej svojega šarma in značaja. Česar se bomo morali, hočeš ali nočeš, očitno počasi navaditi. A še preden nas doleti električna prihodnost s 1000-konjskimi Teslami ter 2-sekundnimi Kitajci, zadnja verzija M3 ohranja romantičen spomin. In sicer na tiste čase, ko je avtomobilske entuziaste precej bolj navduševalo pokanje in grmenje iz izpušnih cevi kot pa gledanje Netflixa na osrednjem zaslonu med polnjenjem baterije.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Bencinski šestvaljnik z dvema turbinama, pri katerem boste zaman našli kakršenkoli napis »Hybrid«, velja za čudovit primerek inženirskega znanja, ki navduši z brutalnimi performansami ter sladostrastnim zvokom. Menjalna avtomatika, ki ni več dvosklopčna, kot v preteklosti, je vrhunsko uglašena ter brezkompromisno bliskovita.
  10
 • Notranjost
  Karavanska različica prinaša uporabnejši prtljažni prostor. Ta sicer ni rekordno velik, a ravno pravšnjih mer za obisk vašega najljubšega golf kluba ali nakupovalni izlet. Voznikova ergonomija ter upravljanje osnovnih funkcij bolj dodelana kot v konkurenčnem Mercedes-Benzu.
  9
 • Opremljenost
  Ob prekrasni spremljavi šestvaljne simfonije izpod motornega pokrova je doplačilo za vrhunsko ozvočenje proizvajalca Harman Kardon stran vržen denar. Sedežno hlajenje pa naj bo vseeno med obveznimi doplačilnimi elementi, saj vam bo velikokrat precej vroče tam zadaj med ledvenimi vretenci.
  10
 • Vozne lastnosti
  Karavan avtomobilskega razreda C med vožnjo precej dobro skriva svojo maso (skoraj 1,9 tone), saj deluje neverjetno lahkotno. Odlično uravnoteženo podvozje s skoraj perfektno lego na cestišču, ob katerem imaš stalno občutek, da avtomobil dobesedno posluša voznikove želje. Vseeno pozornost velja, saj zna že najmanjše pretiravanje ob izklopljeni elektroniki povzročiti precej glavobolov. Pa četudi zgolj ob zviti pločevini.
  10
 • Gospodarnost
  Četudi gre za vrhunec znanja bavarskih inženirjev ter njihovega oddelka M, je cena osnovne verzije precej zasoljena. Ker se pod motornim pokrovom skriva kar 510 precej podivjanih konjev, je poraba goriva povsem razumljiva.
  4
 • Zmogljivost
  Od 10 najvišjih točk, ki jih je moč podeliti v tej kategoriji, si jih M3 Touring Competition zasluži vsaj … 12. Saj je zgolj podatek o 3,6-sekundnem pospešku v razredu »družinskega« karavana srednjega razreda dovolj fascinanten
  10
 • Sklep
  BMW-jeva ikona z oznako M3 je šele v zadnji generacijski izvedbi dobila karavanski nahrbtnik. S tem je postala družinam prijaznejša in praktičnejša, a obenem ni izgubila svojega testosteronsko dirkaškega karakterja. Verjetno eden najboljših BMW-jev, ki jih je moč v tem trenutku najti!
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 101.450
cena testnega vozila (€) 120.822
dolžina × širina × višina (mm) 4.794 x 1.903 x 1.436
dovoljena masa vozila (kg) 2.370
emisija CO2 (g/km) 229-235 (WLTP)
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 2.993
kompresija (1:) 9,3
masa praznega vozila (kg) 1.865
medosna razdalja (mm) 2.857
menjalnik/pogon 8-stopenjski avtomatski/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 250
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 375/510 pri 6.250
največji navor (Nm pri vrt/min) 650 pri 2.750-5.500
obračalni krog (m) 12,2
osnovna cena vozila (€) 101.450
pnevmatike 275/35 R19 (spredaj) / 285/30 R20 (zadaj)
poraba goriva na testu (l/100 km) 13,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 10,1-10,4 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 3,6
prostornina posode za gorivo (l) 59
prostornina prtljažnika (l) 500-1,510
število valjev/ventilov 6/24
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 84x90
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Karavan na steroidih"


1 mesec 4 dni nazaj

Ta avto ima skoraj vse, kar si nekdo ki v uporabnem avtu išče kaj več kot avto lahko želi. Ok, lahko bi imel ročni menjalnik, ampak jim to ne zamerim, ker ga praktično nikjer ni več. Pa nos je malo neposrečen na fotkah, v živo pa izgleda solidno.

1 mesec 5 dni nazaj

Vozne lastnosti 10?! Ko sem se prvič peljal v k(a)ravanu sem imel podoben občutek kot, če bi bila priklopljena prikolica! Vem pa da švaba mora biti kravan sicer nimaš kam nog dati!

1 mesec 5 dni nazaj

V tem rangu so v glavnem vsi enako prostorni. Kaj ima to veze, če je švaba in če je karavan. Kaj ti sediš obrnjen in imaš noge v stropu?
Kupi si kombi.

McLaren
1 mesec 5 dni nazaj

A to si sedel v tej tanovi m3 karavan ali v 318d letnik 2006 z 350000 relanimi kilometri?

ban
1 mesec 5 dni nazaj

traktor je ma dost placa za noge

1 mesec 5 dni nazaj

Mogeče res malo več kot pri bemfli, ki ga je sama hauba!

chad
1 mesec 5 dni nazaj

Kravan ali limuzina nekega modela, nima veze s prostorom za noge lol

1 mesec 5 dni nazaj

Ja,od zunaj avtobus, od znotraj avtobus! V mestnem moram sedeti po strani, v bemflu pa razperjeno!

1 mesec 5 dni nazaj

Nisem kriv, če sem za glavo višji od tebe!

 
Hvala za vse, pogrešali te bomo
Druga stran istega kovanca