Poraba 7,0 l/100km Največja hitrost np km/h Cena 35.670 eur
Plusi
 • odlagalna mesta v kabini
 • solidne vozne lastnosti (za ta rang vozila)
 • enostavno zložljiva zadnja klop skupaj s pregradno mrežo
Minusi
 • hrupno podvozje
 • nenatančen menjalnik
 • skopa osnovna oprema
 • cena

Verjetno je le malokomu znano, da so številna Fiatova gospodarska vozila poimenovana po starih denarnih enotah. Pa najsi gre za Ducata (beneški dukat), Talenta (grški talent), Fiorina (toskanski florin) ali pa Dobloja (španska dobla). Tako si je tudi model Scudo, pri katerem gre sicer za drugo stran istega Peugeotovega/Citroënovega/Oplovega/Toyotinega kovanca, sposodil ime pri italijanskem kovancu iz srednjega veka. Res pa bi mu v teh čedalje bolj dragocenih časih precej bolj pristajalo malce bolj aktualno ime – Fiat Euro. Pa pri tem ne mislim zgolj na tisto njegovo hvalevredno lastnost, da lahko vanj brez težav spravimo vsaj dve evro paleti.

Dovolj talentiran

FIAT SCUDO 06Pri italijanskem Fiatu se lahko pohvalijo, da imajo zelo bogato zgodovino gospodarskih vozil, saj so se prvi primerki znašli na cestah že v avtomobilski »antiki« (beri: v začetku 20. stoletja oziroma natančneje leta 1903). Tekom desetletij so postali eden od najbolj pomembnih stebrov znamke iz Torina, saj so dodobra definirali tako italijanski, kakor tudi evropski prometni vsakdan. Nekateri njihovi modeli so bili svojčas celo najbolj prodajani na stari celini (Ducato), prejemali nagrade (International Van of the Year – npr. Doblo leta 2011), nenazadnje pa jih je promoviral celo neuničljivi Chuck Norris.

Model Scudo, ki spada po velikosti med Doblo in Ducato, je znano ime v svetu dostavnikov, saj se je prvič pojavil pred policijskimi postajami, poštnimi uradi ter vodoinštalaterskimi podjetji že pred 27 leti. Sedaj je luč sveta uzrla že tretja generacija (vmes se je preimenoval celo v Talenta), ki pa si tehnično osnovo deli z znanim četverčkom Citroën Jumpy, Peugeot Expert, Opel Vivaro in Toyota Proace (platforma EMP2). Verjetno ni potrebno razlagati, da so si na zunaj izjemno podobni, saj jih loči med sabo zgolj sprednja maska. Ter znak.

FIAT SCUDO 02Kakorkoli že, novi Scudo, ki bi sicer moral priti po prvotnih načrtih v Fiatove salone že leta 2021 (pomanjkanje polprevodnikov), je na voljo v treh dolžinah ter z različnimi konfiguracijami (furgon, šasija za individualne nadgradnje ter različica z dvojno kabino). Pri čemer bi znala biti najbolj zanimiva ravno 4,95 m dolga izvedba Crewcab z dodatno sedežno klopjo zadaj, ki se na zelo preprost način zloži skupaj z zaščitno mrežo zgolj z enim potegom. Dovolj priročno tudi za malce bolj nežne ročice, zaradi česar bi znala biti ta Scudova verzija primerna tudi za aktivne družine. Saj veste, dopoldne še na gradbišču, popoldne pa s kolesom v prtljažniku proti bližnjemu pump tracku.

Kdor bo želel povsem potniško verzijo Scuda, bo moral počakati na prihajajoči Ulysse, a bo moral vzeti v obzir, da bo poleg prevažal še polnilni kabel. Potniški Ulysse bo namreč na voljo zgolj z baterijsko-električnim pogonom.

Za ducat škatel

FIAT SCUDO 13Verjetno ni presenečenje, da je celotna notranja arhitektura znana že iz ostalih »klonov«. Scuda izdaja zgolj emblem na volanu, ki oznani, da je Fiatov družinski član. Tako se lahko pohvali s hvalevrednim številom (seveda drsečih) odlagalnih površin, solidnim multimedijskim sistemom ter ne najbolj radodarnim spiskom serijske opreme, kar pa je tako ali tako stalnica v tem razredu. Žal je potrebno pri vozilu, ki v osnovi stane več kot 30 tisočakov, še vedno doplačati za LED (oziroma ksenonske) žaromete, dežni senzor, kamero ter žal tudi prenekateri asistenčni sistem.

Potniki bodo obenem tožili še nad nezadostno zvočno izolacijo, pri kateri imaš že ob manjši poletni plohi občutek, da z neba pada toča premera petih centimetrov, a je le treba vedeti, da je govora o delovnem vozilu. Pa vendarle: nemška konkurenca z oznakami iz črk W in V zna biti v tem elementu le naprednejša.

FIAT SCUDO 23Precej bolj prepričljiv je Fiatov delavec za sedeži, kamor je moč naložiti najmanj 3,2 m³ takšne in drugačne krame. Komur to ni dovolj, ima na voljo tako ali tako še prostornejše izvedbe (5.309 mm daljša verzija z maksimalno prostornino 6,6 m³). Če pa je še to premalo, vam Italijani lahko ponudijo še večjega Ducata. Hvalevredna lastnost Scuda se skriva še v stranskih drsnih vratih, širokih 92 cm, skozi katera je moč naložiti evro paleto.

Dobro motoriziran

Dokler elektrika ne bo povsem zavladala svetu avtomobilizma, bo dizelski agregat poskušal preživeti vsaj v dostavnih vozilih. V tem segmentu pač veljajo manj strogi predpisi, pri čemer omenjena motorizacija – roko na srce – še vedno velja za precej bolj vsakodnevno uporabno (polnjenje, doseg). Drugo najšibkejšo opcijo predstavlja že poznani 1,5-litrski Multijet, ki ponuja nič kaj pretresljivih 120 »konjev«, a je dovolj radodarna z navorom, da je ni moč oceniti za podhranjeno.

FIAT SCUDO 27Turbodizelski motor povsem spodobno opravlja svojo tlako, a pa ob polni obtežitvi od njega ne smete pričakovati čudežev. Žal je omenjen agregat sparjen z nič kaj natančnim 6-stopenjskim ročni menjalnikom, ki se upira hitremu pretikanju, pri čemer se vam zna kaj hitro pripetiti, da boste namesto v drugo pretaknili v četrto prestavo. Vsekakor bi sam raje pogledoval k močnejši alternativi (dvolitrski Multijet s 145KM), pri katerem za prenos moči skrbi 8-stopenjski klasični avtomatski menjalnik. A po drugi strani tokrat testirana različica ni požrešna, saj jo je brez težav moč držati pod 7 litri.

V vožnji se Scudo, enako kot ostali tehnični sorodniki, izkaže s spodobno voznostjo (za ta razred, seveda!), ki pa ni tako prepričljiva kot pri Fordu ali Volkswagnu.

V boju s konkurenco

FIAT SCUDO 09Fiatov srednje velik »obrtnik« se je v tem trenutku znašel med precejšnjo množico podobno talentiranih dostavnikov. Nenazadnje mu v zelje skačejo že ostali člani Stellantisovega kvinteta z gostom iz Japonske, zaradi česar bo na koncu pomembna samo bolj ali manj ugodna cena.

V teh zmedenih časih celo dostavna vozila dosegajo cenovne rekorde, kar se kaže tudi pri Scudu, ki zna v najdražji konfiguraciji preseči magično mejo 50 tisočakov. S tem postaja skoraj že tako drag kot najbolj redki srednjeveški zlatniki. Fiatov Scudo ima zato vsaj v tem trenutku precej težko delo, da postane zopet toliko zaželen, kot je že bil v neki daljni preteklosti. A le, če bo deležen konkretnejših popustov.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  1,5-litrski turbodizel, ki razvije 120 »konjev« največje moči, bi moral zadoščati pri vsakodnevnih premikih Fiatovega obrtnika. Ne najbolj natančen šeststopenjski ročni menjalnik, ki nikakor ne mara hitrega pretikanja.
  6
 • Notranjost
  Znano notranje okolje iz ostalih tehnično sorodnih modelov se ponaša z obilico uporabnih odlagališč, spodobno multimedijo ter ne najboljšo zvočno zatesnitvijo.
  7
 • Opremljenost
  Pri gospodarskih vozilih smo že kar vajeni, da so osnovne verzije zelo skopo opremljene, žal tudi pri varnostno-asistenčnih sistemih.
  4
 • Vozne lastnosti
  Vozna dinamika ter neposreden volanski mehanizem so pri dostavnikih lastnosti, ki jih vozniki ne iščejo. Vseeno pa se Fiatov Expert/Jumpy/Vivaro/Proace ponaša s solidnimi voznimi lastnostmi ter spodobno udobnim podvozjem.
  8
 • Gospodarnost
  V teh čedalje bolj dragih časih tudi gospodarska vozila niso imuna na podražitve, kar dokazuje novi Scudo. Najdražja verzija na ceniku tako stane že več kot 50 tisočakov!
  8
 • Zmogljivost
  Od drugega najšibkejšega dizla v ponudbi ne smete pričakovati čudežev, a bo vseeno zadovoljil veliko večino uporabnikov. Kdor pa se bo večkrat znašel na avtocesti, naj raje pogleda h krepkejšim opcijam, ki so sparjene z menjalno avtomatiko.
  6
 • Sklep
  Fiatov klon tehnično sorodnih četverčkov (Citroen, Peugeot, Toyota, Opel) je sicer prišel zadnji med kupce, kar pa ne pomeni, da bo ostal spregledan. Je pa res, da bo prodajna uspešnost verjetno v največji meri odvisna od dogovorjene cene vozila.
  6.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 28.650
cena testnega vozila (€) 35.670
dolžina × širina × višina (mm) 4.959 x 1.920 x 1.881
dovoljena masa vozila (kg) 2.695
emisija CO2 (g/km) 176 (WLTP)
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/5/8/5
gibna prostornina (cm3) 1.499
masa praznega vozila (kg) 1.735
medosna razdalja (mm) 3.275
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) np
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88/120 pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,9
osnovna cena vozila (€) 33.480
pnevmatike 215/65 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,6 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) np
prostornina posode za gorivo (l) 69
prostornina prtljažnika (l) 3.200 - 4.700
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Druga stran istega kovanca"


srcnik
1 mesec 1 dan nazaj

1.5 dizel 120KM v kombiju, bravo EU, gamad ena…

Blinder
1 mesec 12 ur nazaj

kaj pa je narobe z njim?

1 mesec 13 ur nazaj

Transporter T4: dizel motorji 2,0 – 2,5 l, moč: 84 – 115 PS, navor: 159 – 200 Nm.
Razen tega, da je vprašljiva vzdržljivost manjšega motorja napram večjemu, so številke v korist Scudotu, še posebej pri navoru. Enako velja tudi za cenejše različice 2.0 dizla T5 in T6. Pa ne pozabi razlike v ceni. Torej, kaj manjka?

Polo78
1 mesec 8 ur nazaj

A jaz to prav razumem, da primerjaš kombi iz leta 1990 (T4) in takratne standarde glede moči, navora ipd. s kombijem iz l. 2023 in današnjimi standardi?!

1 mesec 5 ur nazaj

Primerjal sem s T4, ker je OP-ja očitno motil downsizing in manjko konjenice. Sem dodal tudi T5 in T6 ampak očitno nisi prebral do konca. Še nikoli se pa nisem vozil za nobenim kombijem te velikosti, ki bi oviral promet, na dopustu na hrvaškem me je T3 (!) brez težav lovil po ovinkih, pa nisem vozil upokojensko.

1 mesec 9 ur nazaj

Za 2,7T teže in 120KM. Kaj manjka?????

29 dni 23 ur nazaj

2,7 tone če ima 1 t tovora, kar pa je verjetno skoraj nikoli. Prazen tehta 1,7 t.

1 mesec 5 ur nazaj

Preveč ste fiksirani na konjenico, pozabljate na navor.

1 mesec 4 ur nazaj

kaj je tako posebnega 300Nm pri 120KM?
Zelo dobro vem kaj je navor v praksi.

1 mesec 4 ur nazaj

Kot sem že navedel, take številke najdeš tudi v transporterju, traficu, vitotu… torej kombijih podobne velikosti in teže.

Blinder
1 mesec 8 ur nazaj

Kaj pa če bo večino časa vozil z malo obtežitve?
Če bo motor močnejši, kdo bo plačal zavarovanje?
Podjetjem pa je itak vseeno, ali vozilo dela kolono za sabo ali vozi enako hitro kot promet, glavno, da je poceni za firmo

1 mesec 5 ur nazaj

Res je, tisti ki bo vozil več teže, bo šel k konkurenci. Zelo preprosta rešitev.
Kateri podjetnik kupi kombi, da se bo vozil z praznim?
Tole je vrnitev v devetdeseta leta.

xxl
1 mesec 23 ur nazaj

Res je, pa še tukaj ni niti 1% Fiata.

1 mesec 1 dan nazaj

takšno gamat smo volili

 
Karavan na steroidih
Pripravljen na ekstremne razmere