Testi

Kia Sportage 2.0 CRDi Limited AWD Dynamax – Dilema

Poraba 7,9 / 10,2 / 8,7 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 35.340 eur
Plusi
 • videz
 • opremljenost
 • zmogljivosti motorja
Minusi
 • nekoliko slabša preglednost
 • poraba

Dovolj lahko si je bilo razložiti zakaj je Kia Sportage najbolje prodajani športno terenski križanec v Sloveniji*, saj ponuja razumno kombinacijo forme, vsebine in cene. Kaj pa se zgodi, ko cena preseže pričakovano?


Dobro premišljena zgodba o uspehu

Zdi se, da Kia zadnja leta ne more zgrešiti, saj kot po tekočem traku predstavlja modele, ki so obenem vrhunsko oblikovani, po drugi strani pa je vse manj govoric o slabi kvaliteti izdelave, k čemur v veliki meri prispeva tudi neštetokrat slišana zgodba o sedemletni garanciji. Tudi če Kiina garancija ne odstopa bistveno od konkurence, so njen učinek z doslednim in dobro ciljanim trženjem uspeli potencirati v neverjetne razsežnosti.

Kar je še bolj pomembno, znamka je s ponudbo rešitev, ki presegajo pričakovanja, “vzgojila” lojalne kupce, saj ti na vsakem koraku širijo pozitivne izkušnje o uporabi svojih avtomobilov in so pri tem bistveno bolj glasni kot zagovorniki tradicionalnih znamk. Ne glede na to ali prisegate na novodobni korejski čudež ali ste zvesti tradicionalnim evropskim proizvajalcem, lahko zaključimo, da so se nekdanji prepadi v kvaliteti, tehničnih rešitvah in oblikovanju spremenili v plitve jarke, ki jih zarašča trava. Predvsem pa pri znamki ni naključij, le dobro premišljene in dosledno izvedene zgodbe.

“Woooow” dizajn

Tako nekako se je slišalo, ko so splet preplavile prve podobe nove Kie Sportage, in to z dobrim razlogom. Kljub temu, da se je pojavila v segmentu, ki je dodobra napolnjen z modeli, so uspeli presenetiti z drzno, rahlo kupejevsko linijo športno terenskega križanca. Oblika je hitro prepoznavna, kar še dodatno pripomore k vtisu, da jih je na cesti res precej.

Precej živahna je tudi njena notranja podoba, kjer se morajo puristi najprej malo spočiti z zaprtimi očmi ter šele nato začeti s spoznavanjem delovnega okolja. Nič ne škodi, če si voznik pred prvo vožnjo vzame nekoliko več časa za privajanje in nameščanje prikazovalnikov, saj mu lahko sicer odvzamejo preveč pozornosti in pride do konkretnejše zunanje prenove.

V primeru, da ciljate na bolje opremljeno različico, je zunanja podoba olepšana s pogledom na ksenonska prednja žarometa, ki se jima v opremi Limited pridruži še panoramsko strešno okno. Nekaterim v veselje, saj je za potnike notranjost bolj prijetna in zanimiva, drugim v obup, ker prinaša v potniški prostor dodaten hrup v obliki zračnega piša. So pa natančnežem ponudili protiutež v obliki ojačevalnika zvoka in nizkotonskega zvočnika.

2.0 CRDi za AWD

O najbolje prodajani motorni izvedenki Kie Sportage ste lahko nekaj izvedeli že v našem prvem testu tega modela. Očitno večine slovenskih kupcev ne moti pretirano, da je šibkejši dizelski motor na voljo le z dvokolesnim pogonom. To na nek način še podkrepi bolj ali manj očitno dejstvo – športno terenski križanci so bolj cestne žverce, njihovi lastniki jih v večini ne kupujejo zaradi zmogljivosti pogona, temveč bolj zaradi občutka varnosti, višje sedečega položaja in vsestranske uporabnosti vozila. Ni naključje, da med posnetki terenskih zmogljivosti Kie Sportage prevladujejo stari modeli.

Izjeme, ki potrjujejo pravilo, pa bodo skušale izvabiti kar največ iz štirikolesnega pogona Dynamax, razvitega v Kiinem sodelovanju z znanim proizvajalcem Magna Powertrain. Aktivni sistem izvaja stalni nadzor voznih pogojev, analizira podatke s pomočjo krmilne enote vozila in skuša “predvidevati” potencialne razmere za zdrs koles. Obenem naj bi po navedbah proizvajalca izboljšal lateralno stabilnost v ovinkih, zmanjševal neželene vlečne sile na obeh oseh (regulacija prekrmarjenja in podkrmarjenja) ter imel višjo temperaturno odpornost na morebitno pregrevanje, ki lahko povzroči ugašanje pogona med vzponom ali ob vleki prikolice.

Testno Kio Sportage poganja najmočnejši turbodizelski motor tipa R-2.0 z impresivnih 185 konjskih moči, ki so v današnjih razmerah lahko označene že kar kot presežne. V primerjavi s šibkejšo verzijo njegove prednosti niso v hitrosti pospeševanja ali končni doseženi hitrosti, temveč v opazno povečanem navoru 373 Nm pri 2.000 – 2.500 vrtljajih na minuto. Morda je zanimivo še to, da glede na podatke o normirani porabi goriva obeh dvolitrških izvedenk močnejši motor porabi 0,3 litra več na račun moči motorja in kar 0,9 litra več na račun samodejnega menjalnika.

Racionalni ali tradicionalni?

V katero kategorijo bi se postavili, če bi bili pred nakupom novega, dobro opremljenega športnega križanca? Ne plavamo več v zanesljivih vodah, kjer ste omejeni s svojimi finančnimi sposobnostmi, saj je tam izbira bistveno lažja – vzameš, kar si lahko privoščiš. Za denar, ki ga bi namenili najbolje opremljeni testirani Kii Sportage, pa si lahko omislite kar nekaj konkurentov.

Grem še malo premislit …

*Podatki Ministrstva za infrastrukturo in promet za obdobje jan-apr 2012.

Več o Kii Sportage na uradni strani in v forumski temi.

Besedilo in foto: Urška Radolović

Opomba uredništva: Naknadno objavljamo popravljene podatke, ki veljajo za motor 2.0 CRDi (135 kW) s samodejnim menjalnikom – največji navor 392 Nm pri 2.000-2.500 vrt/min, največja hitrost 195 km/h, pospešek 0-100 km/h 9,8 s. (Vir: KMAG)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dvolitrški dizelski motor v kombinaciji z Dynamaxovim štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom je tisto, kar so v Kii za ta denar želeli pokazati - vrh ponudbe.
  9
 • Notranjost
  Drznejša od evropskih konkurentov in z nekoliko drugačno razporeditvijo, a očem in uporabi prijetna, obenem pa prilagodliva, kot to pri SUV-jih pričakujemo.
  8
 • Opremljenost
  "Vam lahko še kaj ponudim?" vas vpraša natakar po odličnem obedu. "Ne, hvala, dovolj je bilo." No, to.
  10
 • Vozne lastnosti
  Nič slabega, ustreza večini kupcev, ki od njega ne pričakujejo "resnega" terenca in ga niso kupili za vsakodnevno nagibanje med ovinki. Temu namreč ni namenjen, saj je enostavno preveč udoben.
  8
 • Gospodarnost
  Na relacijskih vožnjah ga je moč spraviti pod zabeleženo testno porabo, če ste se le pripravljeni pridružiti vrsti sotrpinov, ki so ugotovili, da prinaša zmerna vožnja zmerno porabo. Lahko je pa tudi prava požrešna zverina.
  7
 • Zmogljivost
  Popoprani 2.0 CRDi ima vse predispozicije za nadpovprečno dinamiko vožnje, pazite le, da se ne bo končalo z zasoljeno kaznijo. Zmogljivosti štirikolesnega pogona tokrat nismo preverjali na terenu.
  9
 • Sklep
  V dilemi iz naslova se znajdejo kupci, ki so bili navajeni posegati po bolj renomiranih znamkah, saj postane nakup testirane Kie Sportage skoraj nespodobna ponudba. Ni pa dileme za tradicionalne kupce znamke Kia: avto spada v višji cenovni razred.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 35.340
dolžina × širina × višina (mm) 4.440 x 1.855 x 1.635
dovoljena masa vozila (kg) 2.140
emisija CO2 (g/km) 189
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 7 let ali 150.000 km/10 let/
gibna prostornina (cm3) 1.995
masa praznega vozila (kg) 1.676 (min)
medosna razdalja (mm) 2.640
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 135 (185) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 373 pri 2.000 - 2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 32.490
pnevmatike 235/55 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,9 / 10,2 / 8,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,9
pospešek 0-100 km/h (s) 12,1
prostornina posode za gorivo (l) 58
prostornina prtljažnika (l) 564-1.353
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 84 x 90
zavore spredaj/zadaj koluti (hlajeni)/koluti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

25 komentarjev za "Kia Sportage 2.0 CRDi Limited AWD Dynamax – Dilema"


danatory
6 leta 11 meseci nazaj

Avtomagazin je 0-100 nameril 9,1s.
http://www.kia.si/news/?news_id=3117&hashid=24956

6 leta 11 meseci nazaj

urska_rad: 8,7 je zelo realno napisano zgoraj, ker imam sam precej mestne vožnje. Na dolge razdalje (Nemčija, EU) pa ob cruise vožnji porabi ~8-8,5. Priganjanje ga pa takoj spravi na 9-9,5. Kar več pa ne gre tudi ob bolj ekstremnem priganjanju.
Končna hitrosti 180 je tudi za šibkejši motor. Z 18″ platišči gre serijski ~190-200 po gpsu.

 
Peugeot 107 Active 1.0 – Milka na kolesih
Peugeot 3008 HYbrid4 – Lokomotiva