Poraba 8,5 l/100km Največja hitrost 250 km/h Cena 97.007 eur
Plusi
 • odličen pogonski sklop
 • zunanji videz
 • vozne lastnosti
 • osrednji zaslon multimedije
 • delovanje sistema »Hey Mercedes«
 • projicirni zaslon
 • delovanje asistenčnih sistemov
 • ozvočenje
Minusi
 • visoka končna cena
 • prostor za glave zadaj
 • upravljanje s kapacitivnimi stikali na volanskem obroču
 • upravljanje glasnosti infozabavne enote

Čeprav se pravoverni ljubitelji trikrake zvezde velikokrat pridušajo, da ima znamka iz Stuttgarta v zadnjem obdobju manjše težave s krizo identitete, pa temu le ni tako. V njihovih salonih boste namreč lahko vedno našli nadvse elegantne limuzine ter njihove kupejevske verzije, ki tudi v teh športno uporabnih časih še vedno veljajo za srce in dušo najstarejše znamke na planetu. Avtomobili, brez katerih si Mercedesa – podobno kot ženske garderobne omare brez črne obleke, italijanskih policistov brez modnih sončnih očal ter RTV programa brez Pričevalcev – nekako ne moremo predstavljati. Med tovrstne »klasike« vsekakor sodi tudi najnovejši CLE.

CLEopatra

MERCEDES-BENZ CLE 01Prestižne limuzine z znakom trikrake zvezde, v katerih vidimo številne kronane, predsedniške in gradbeno-baronske glave, že od nekdaj privlačijo pozornost. A nedvomno jih precej bolj njihovi kupeji (spomnite se zgolj na model CL serije C215 ali pa W123 Coupe), saj izžarevajo še več čustvenega naboja. Še posebej, če se na njih bohoti sladostrastna kratica Aufrecht Melcher Großaspach, ki označuje tiste bolj nabrite verzije.

Pri eni najbolj ikoničnih znamk v vsej nam znani galaksiji so tovrstne karoserijske izpeljanke vedno veljale za ene bolj zaželenih, tako da nekako ni bojazni, da bi se v prihodnje znašle na spisku ogroženih vrst – če bodo o tem seveda odločali kupci. Res pa jih v njihovih katalogih ne najdemo več v takšnem obsegu kot smo bili nekdaj vajeni (npr. C Coupe, E Coupe, S Coupe).

V duhu optimizacije modelne palete je tako v lanskem letu nastal model CLE, ki nekako združuje prejšnja kupeja C in E. Samo kot zanimivost: tovrstna oznaka se je sicer že prvič omenjala okrog leta 2005 (na osnovi W204), a je verjetno ostala zgolj v krogu idej Mercedesovih inženirjev.

MB CLE 06

Novi CLE, ki išče svojega duhovnega predhodnika tudi v nekdanjem modelu CLK (upam, da se še niste izgubili v vseh teh kraticah in oznakah), nadaljuje tradicijo klasične Mercedesove elegance, ki nagovarja tako galantne gospe in gospode kakor tudi športno dinamično mladino. Pri tem je več kot zaželeno, da imajo kar nekaj pod palcem in si ga želijo privoščiti. Novi CLE sloni na koncernski platformi MRA2 ter potrebuje kar 4,85 metra dolgo parkirno mesto, kar je celo za slaba 2 cm več kot pri prejšnjem E Coupe. Na vsak način pa deluje na zunaj dovolj graciozno in atraktivno, da se lahko brez težav postavi ob bok BMW-jevi štirici ter Audijevi petici. Vsekakor eden tistih Mercedesov, pri katerem ni bojazni, da bi se najbolj zagrizeni tradicionalisti zmrdovali, kot se recimo pri »Nissanovem« X, »Renaultovem« Citanu in veliki večini predstavnikov iz družine EQ.

Prava Mercedesova »CLEopatra«, ki se – podobno kot nekdaj znana egipčanska vladarica – ponaša z dovoljšnjo dozo očarljivosti in zapeljivosti, da bi znala zapeljati marsikaterega vladarja. Pa je tudi najlepša? Hja, podobna dilema kot pri zadnji faraonki, kjer so že stari Rimljani znali poreči: »De gustibus non est disputandum«.*

Več vitamina C kot E

MB CLE COUPE 12Čeprav je novi CLE na zunaj s svojimi merami precej bolj blizu razredu E kot pa C, je zgodba znotraj nekoliko drugačna. Sestavni elementi so namreč v veliki meri povzeti po manjšemu razredu C, kar pa sam niti ne vidim kot pretirano pomanjkljivost, saj vse skupaj deluje dovolj imenitno. Nenazadnje je že osrednji 11,9-palčni zaslon, ki se ponaša z izvrstno ločljivostjo ter odzivnostjo, na moč podoben tistemu iz njihove najbolj prestižne admiralske ladje (beri: razreda S). Pri tem celo upravljanje klimatske naprave preko zaslona na dotik ni toliko moteče kot smo tega sicer vajeni pri podobnih rešitvah. Okej, kljub temu ne more nadomestiti klasičnih gumbov in pika.

Glede na kupejevsko zasnovo verjetno ni presenečenje, da bodo zadaj udobno sedeli zgolj potniki, ki ne presegajo bistveno višine povprečnega Brazilca (beri: dobrih 170 cm). Hkrati je obenem še priporočljivo, da se ne ponašajo ravno s frizuro v stilu Baby Lasagne, saj lahko zmanjka prostora nad glavo.

MERCEDES-BENZ CLE 17

Za nekaj dvigov obrvi poskrbijo kapacitivna stikala na volanu, ki se izkažejo za sila nepraktična (Mercedes, prosim, sledite Volkswagnu, ki se jim že odreka!) ter še vedno posamezni škripajoči deli plastičnih oblog. Vsaj slednjega nekako ne pričakujem od znamke, ki je bila celotno zgodovino sinonim odličnosti in prestiža. A to so malenkosti, ki nikakor ne pokvarijo končne slike, saj CLE Coupe izžareva eleganco in gosposkost. Lahko pa na tem mestu pohvalim projicirni zaslon, ki ponuja resnično bogat prikaz, ki nikakor ni moteč med vožnjo.

Bencinska klasika

Kogar Mercedesova prihodnost, ki bo menda dodobra elektrificirana, prav malo gane, ima (k sreči) še vedno na voljo dovolj širok spekter klasično gnanih modelov, med katere spada tudi CLE v kupejevski in kabrioletski različici. Ob tem bi znal biti nekdaj toliko čislani dizel podobno zaželen med populacijo kot hrvaški kapital v slovenski živilski industriji.

MB CLE COUPE 30Sicer k sami filozofiji Mercedesovega kupeja verjetno še najbolj spada kakšen žlahtni zven bencinskega vrstnega šestvaljnika, ki ga ponujata verziji 450 4Matic ter popoprani AMG 53, a zna tudi štirivaljna različica z oznako 300 pokazati nekaj talenta. Znani štirivaljnik, ki se ponaša s tehnologijo blagega hibrida z vgrajenim 17-kilovatnim elektromotorjem (funkcija zagonskega generatorja), je namreč v praksi izjemno učinkovit. V kombinaciji z odlično delujočim 9-stopenjskim menjalnikom je vsekakor dovolj zmogljiv (6,2 sekude od 0 do 100 km/h), da ni nobene pretirane potrebe po močnejših verzijah. Razen za vse, ki iščejo bolj športno dinamično doživetje, kar pa bi znali najti šele pri dodobra modificirani različici AMG verziji. Vseh 258 bencinskih »konjičev« vsekakor pokaže nekaj iskrivosti, a nikdar ne pobezljajo ter se ponašajo z dovolj skromno žejo (cca. 8,5 l/100km).

Med ovinki Mercedesov srednje velik kupe vseskozi nakazuje, da mu je bližje udobno cestno križarjenje kot pa neumorno preganjanje. Torej vsaj v tem elementu kaže drugačno vozniško filozofijo kot najbližji bavarski rival z znakom modro-belega propelerja. Kar je pravzaprav povsem logično. Blaženje prednje in zadnje osi v kombinaciji s krmiljenjem zadnjih koles do 2,5 stopinje obenem poskrbi za precej nestresno premagovanje kilometrov. Vsekakor precej uživaški kupe za vse tiste premožne voznike, ki jim je pot precej bolj pomembna od cilja. Sem si pa pri sebi potihem v nekem trenutku res zaželel brezstrešno verzijo, ki je že v ponudbi.

Srce in duša

MB CLE 03Ena najbolj ikoničnih znamk za zemeljski obli, ki že od nekdaj velja za sinonim prestiža in elegance, mora vsekakor tudi v prihodnje ohranjati tradicijo izdelovanja klasičnih kupejev. Celo z elektriko pod motornim pokrovom, če že ne bo šlo drugače. Tovrstne karoserijske izpeljanke so tudi ob poplavi križancev ene najbolj mikavnih ter nedvomno sodijo v salone prestižnih avtomobilskih znamk, kakršna je Mercedes.

Da so bili tovrstni avtomobili vedno med dražjimi, ni presenečenje. Enaki cenovni umeščenosti sledi tudi novi CLE Coupe, za katerega morate pripraviti vsaj okrog 80 tisočakov, da se boste počutili primerno goposko (k osnovnim verzijam raje ne pogledujte). A saj vendar govorimo o Mercedesu, pri katerem ravno tovrstni modeli skrbijo, da se njegova zvezda še bolj blešči. In prav je tako!

Tekst in foto: Urban Acman.

* O okusih se ne razpravlja (lat.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dvolitrski bencinski štirivaljnik pod oznako 300 se ponaša s tehnologijo blagega hibrida (17 kW elektromotor, ki je v funkciji zagonskega generatorja) ter bo verjetno najbolj zaželena pogonska opcija med kupci, saj ponuja odlično kombinacijo zmogljivosti in učinkovitosti (poraba). Na voljo zgolj s 4x4 pogonom.
  10
 • Notranjost
  Navkljub temu, da se novi CLE z merami dodobra bliža razredu E, gre znotraj skoraj za detajlno preslikavo razreda C. Kar pa sam niti ne vidim kot pomanjkljivost! Izdatna digitalizacija, soliden izbor materialov ter pričakovano ne najbolj radodaren prostor za glave zadaj. Solidno prostoren prtljažnik za ta rang vozila.
  9
 • Opremljenost
  Pri vozilu, ki je bilo zaradi doplačil za več kot tretjino dražje, verjetno ni potrebno razlagati, da ni manjkalo prav nič pomembnega.
  10
 • Vozne lastnosti
  Za razliko od münchenske konkurence je precej bolj na strani udobja kot dinamičnosti. Kdor želi malce več vozniško purističnih užitkov, mora preusmeriti pozornost h kraticam AMG.
  9
 • Gospodarnost
  Mercedesovi kupeji že od nekdaj niso bili poceni, čemur sledi tudi novi CLE Coupe. Nenazadnje pa je že zgolj zaradi tega bolj zaželen med številnimi posamezniki. Solidna poraba goriva.
  5
 • Zmogljivost
  258 konjev pod motornim pokrovom sicer ne razganja od eksplozivnosti, a so ravno dovolj radoživi, da je moč tovrstno motorizacijo v preizkušenem modelu označiti za optimalno.
  9
 • Sklep
  Najnovejši CLE Coupe je eden tistih avtomobilov, brez katerih si znamke iz Stuttgarta sploh ne moremo predstavljati, zato mora ostati v ponudbi tudi v prihajajoči električni eri. Vsekakor ena novodobnih klasik, ki veljajo za sinonim znamke Mercedes.
  8.7

Tehnični podatki vozila

baterije 0,9 kWh
cena osnovnega modela (€) 68.990
cena testnega vozila (€) 97.007
dolžina × širina × višina (mm) 4.850 x 1.860 x 1.428
dovoljena masa vozila (kg) 2.330
emisija CO2 (g/km) 159-173
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 1.999
kompresija (1:) 10
masa praznega vozila (kg) 1.855
medosna razdalja (mm) 2.865
menjalnik/pogon 9-stopenjski avtomatski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 250
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 190/258 pri 5.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.000-3.200
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
osnovna cena vozila (€) 68.990
pnevmatike 245/35 R20 (spredaj) / 275/30 R20 (zadaj)
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7-7,6
pospešek 0-100 km/h (s) 6,2
prostornina posode za gorivo (l) 66
prostornina prtljažnika (l) 420
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Klasična eleganca"


whitee
1 mesec 10 dni nazaj

Prejšnji E-coupe mi je deloval dosti bolj opazno. Sem tega gledal v salonu, pa res ni kaj prida. Glede cene se bom pa zadržal.

 
Vredna čakanja?
Sodobnejša! Večja! Zmogljivejša! Boljša?