Testi

Lexus IS300h F-Sport – Izziv

Poraba 6,8 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 53.200 eur
Plusi
 • Vozne lastnosti
 • Ob pravilni vožnji nizka poraba
 • Fenomenalen zunanji videz
 • Učinkovit hibridni pogon
 • Odličen zvočni sistem
 • Merilniki
Minusi
 • Brez izrazitega športnega zvoka
 • Zapletena multimedijska enota
 • Preveč starokopitna armaturna plošča
 • Zapletena uporaba miške

Vedno z veseljem sprejmem izzive, ki mi jih pripravi življenje, služba ali prijatelji. Pravzaprav se jih nikoli nisem bal, zaradi njih postajam boljši in s tem nenehno napredujem. Posebne vrste podvig je predstavljal tudi tokratni test japonskega lepotca na štirih kolesih. Vedel sem, da mi bo njegova kompleksna in drugačna zunanjost v velik izziv že pri fotografiranju, njegov hibridni pogon pa bo od mene zahteval še večjo mero zbranosti in pozornosti. V najinem druženju sem ironično spoznal, da sva si navsezadnje z IS300h na nek način precej podobna. Pri njegovi izdelavi so si Japonci zadali velik izziv: z drugačnostjo in atraktivnostjo uspešno parirati evropski konkurenci. Jim je uspelo?

Predmet poželenja

Do zdaj mi je prešlo v navado pri analiziranju zunanjosti testnih vozil v večini primerov na začetku izpostaviti najbolj atraktiven element, ki pritegne pogled. Pri IS300h je to težje, saj dolga linija zadnjih luči, ki se skoraj stikajo z zadnjimi vrati, prav nič ne zaostaja za atraktivnima in predvsem drugače zasnovanima prednjima žarometoma. Nekoliko dolgočasen srednji del, ki zaostaja za revolucionarno oblikovanimi preostalimi karoserijskimi elementi, k sreči poživi visoko speljana bočna linija, ki uspešno preusmeri pogled s sprednjega dela skozi sredino na zadek vozila.

3D oblikovana maska, dnevne luči v obliki kljukice in razpotegnjena zadnja žarometa povzročijo, da IS300h izstopa iz sivega povprečja dolgočasno in suhoparno oblikovanih limuzin. Pohvale je prejel celo od najbolj konzervativnih ljubiteljev ”standardnih” nemških limuzin, navdušil pa je predvsem tiste, ki cenijo drugačnost in se ne bojijo poskusiti alternative. Med slednjimi sem se znašel tudi sam.

Bistvo je v podrobnostih

Notranjost vozila prav nič ne zaostaja po atraktivnosti. V rahlo utesnjenih športnih sedežih, ki lahko grejejo ali hladijo, se voznik počuti, kot da sedi v prestižnem zvočnem kabinetu. Kvaliteta materialov je na visokem nivoju, kjer preprosto ni prostora za napake. Z majhnimi podrobnostmi uspešno doprinese k še boljšemu, minimalističnemu občutku v kabini. Mnogim sopotnikom se je sicer zdela nekoliko groba, neosebna in premalo uglajena za namembnost Lexusa IS300h, toda z nekaterimi elementi, ki jih je pridobil iz ekskluzivnega super športnika LFA, dvigne celotno dojemanje prostora na nek višji nivo. Bistvo je v podrobnostih, česar se Japonci dobro zavedajo.

Edinstven sistem nadzora temperature potrebuje nekaj privajanja, vendar že zaradi svoje drugačnosti pusti dober vtis. Uporaba še vedno ni tako intuitivna kot bi bila z vrtljivim gumbom, a kljub temu dovolj preprosta, da voznik zaradi nje ne odvrne pogleda s ceste. Bolj zapletena je uporaba namenske miške, s katero lahko upravljamo multimedijsko enoto. Njena posebnost ne upraviči nerodne in zapletene uporabe. Digitalizirani merilniki s premikajočim sprednjim delom so tako kot večina notranjosti na povsem novem nivoju. Inovativni, kvalitetni in pregledni. Z mirno vestjo lahko tudi zapišem, da je Lexus že nekaj časa nesporni prvak oblikovanja merilnikov.

Eleganten, uživaški, na trenutke lahko tudi športen

Brezstopenjski samodejni menjalnik CVT svoje delo opravi optimalno in je hkrati dovolj kompakten, da poskrbi za nemoten preklop med bencinskim agregatom in električnim motorjem. Z uglajenim delovanjem se izkaže predvsem v srednjem območju vrtljajev, kjer popolnoma izkoristi potencial hibridnega pogona. Ob višanju vrtljajev in v prehodu v športni režim se vožnja hitro spremeni v preveč umetno in brezosebno. Škoda, kajti ob izredno nevsiljivi elektroniki je vožnja z zadnjim pogonom odlična. V že prej omenjeni športno naravnani zunanjosti in notranjosti se zabava pravzaprav začne šele takrat, ko IS-a zapeljemo tako, kot si to zasluži.

Poznate občutek, ko sedete v športni avto in pritisnete na gumb za zagon motorja? Iz izpušnih cevi zahrumi in naježijo se vam vse dlake. Voznik doživi ekstazo ob pritisku na plin ob zaključku zavoja in že od daleč se sliši, da bo izza ovinka prišla zver. No, pri IS300h na ta občutek kar pozabite. Odlična izoliranost kabine v kombinaciji s CVT samodejnim menjalnikom pričara le nekakšno mukanje, ki so ga želeli pri Lexusu umetno popraviti. Preko zvočnikov se v notranjost prenaša umeten zvok motorja, ki naj bi poskrbel za voznikov užitek. Na žalost jim ni prav dobro uspelo. Zvok je enostavno preveč umetno generiran in povrh vsega skozi zvočnike pride nekoliko prepozno, zato prihaja do neskladja med zvoki iz zunanjosti in zvokom iz motorja.

H kot hibrid

V zadnjih nekaj mesecih sem obravnavi hibridnih vozil posvetil veliko več svojega časa, kot kadarkoli prej. Med drugim ob rednem spremljanju forumske teme, kjer na vprašanja odgovarja naš strokovnjak g. Bolka.

Prejšnja generacija dizelsko gnanega Lexusa IS je bila zaradi svoje požrešnosti, teže in anemičnosti precej nepriljubljena pri kupcih. S tega vidika je bila vgradnja hibridnega pogona logična izbira. Japonci že nekaj let prednjačijo pri tej tehnologiji, ki je lahko celo bolj varčna kot vozilo z dizelskim agregatom. Kot odlična kombinacija se je izkazal tudi v praksi, kjer se je IS300h dokazal kot zelo zmerno vozilo. Ob premišljeni vožnji in s pravilnim dodajanjem plina sem lahko vsa speljevanja in kratke mestne relacije odpeljal s pomočjo električnega motorja. V kombinaciji z vožnjo po omejitvah tudi zunaj urbanih središč sem se z lahkoto vozil z manj kot šestimi litri povprečne porabe. Za precej težko in veliko limuzino je to kar občudovanja vreden podatek. Ko sem v seštevek dodal še športno vožnjo in nekaj bolj dinamičnega premikanja z enega mesta na drugo za potrebe fotografiranja, se je poraba ustavila pri sedmih litrih na sto prevoženih kilometrov.

Evropski konkurenci se tresejo hlače

Z atraktivno zunanjostjo, polno zanimivih podrobnosti, deluje kot limuzina najvišjega cenovnega razreda. Paket postane še bolj privlačen z varčnim hibridnim sistemom in drugačno notranjostjo. S številnimi majhnimi dodatki je IS300h resno stopil na prste evropski konkurenci. Vozne lastnosti so z nevsiljivo elektroniko odlične, tudi v športnem načinu. Zlahka mu oprostim nekaj napak, ostaja le zamera zaradi umetnega zvoka motorja in CVT menjalnika v športni vožnji.

Več na uradni strani.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Hibridni pogon opravi svoje delo z odliko. Uporaben takrat, ko ga najbolj potrebuješ, se v kombinaciji z E-CVT menjalnikom obnese zelo zanesljivo. Tudi ob različnih režimih vožnje je preklop in občutek vožnje na visokem nivoju.
  9
 • Notranjost
  Z dobrim položajem za volanom in sedežem, ki brezkompromisno objame voznika, je vožnja udobna in nenaporna. Največji minus pripisujem obliki armaturne plošče, ki bolj sodi v kakšnen športnejši model kot v luksuzno limuzino. Tudi uporaba multimedijske enote s pomočjo namembne miške se mi zdi zapletena.
  8
 • Opremljenost
  IS300h je bil opremljen z najvišjo stopnjo opreme, zato je imel vse potrebne dodatke za razvajanje potnikov. Najbolj izrazite opcije so zagotovo zvočni sistem Levinson, prilagodljivo vzmetenje in športni karoserijski dodatki.
  10
 • Vozne lastnosti
  V vsakdanji vožnji udoben in prijazen do voznika, ob prehodu v športni način ne razočara. Z odličnimi voznimi lastnostmi poskrbi za mnogo užitkov. Žal mi je le za preveč umeten zvok štirivaljnika, ki tudi ob pritisku na stopalko za plin enostavno ne prepriča.
  9
 • Gospodarnost
  S pametno vožnjo lahko v celoti izkoristiš elektro motor in uspešno kontroliraš končno porabo. Ta se lahko tudi v mesti vožnji giblje okoli 5 litrov, v mešanem ciklu pa se povzpne na okoli 7 litrov na sto kilometrov. Še vedno odličen rezultat. Žal je za celoten paket treba odšteti kar nekaj evrov.
  9
 • Zmogljivost
  Zaradi elektromotorja, ki svojo moč in maksimalen navor postreže takoj, je vožnja odzivna. Skupna moč 164 kilovatov je dovolj za športno vožnjo, vendar se še vedno bolje počuti na mirnejših vožnjah.
  9
 • Sklep
  Lexus je z zunanjim videzom novega IS300h močno pritisnil na evropske tekmece. Z zanesljivim in varčnim hibridnim pogonom je korak pred tekmeci. Tudi na cesti ne razočara in postreže z vrhunskimi voznimi lastnostmi. Notranjost kreše mnenja, vendar s svojim minimalističnim videzom in številnimi majhnimi podrobnostmi prepriča marsikoga. Ali ste dovolj pogumni, da namesto nemške konkurence izberete Lexusa, pa je odvisno od vas samih. Jaz nedvomno bi!
  9

Tehnični podatki vozila

baterije Ni-Mh 650 V
cena testnega vozila (€) 53.200
dolžina × širina × višina (mm) 4.665 x 1.810 x 1.430
dovoljena masa vozila (kg) 2.130
emisija CO2 (g/km) 109
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3/12/3
gibna prostornina (cm3) 2.494
masa praznega vozila (kg) 1.720
medosna razdalja (mm) 2.800
menjalnik/pogon samodejni/zadaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 164 kW
največji navor (Nm pri vrt/min) bencinski motor 221 pri 4.200-5.400, električni motor 300 pri 0-1.500
namestitev motorja spredaj
napake med testom Brez napak.
obračalni krog (m) 11,0
osnovna cena vozila (€) 34.900
pnevmatike spredaj 225/40 R18, zadaj 255/35 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,9/4,9/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 8,3
prostornina posode za gorivo (l) 66
prostornina prtljažnika (l) 450
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja hibridni
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Lexus IS300h F-Sport – Izziv"


Spartacus
5 leta 6 meseci nazaj

Pele se kot kanta za smeti z dodatkom nesinhroniziranih zvokov:
https://www.youtube.com/watch?v=xuONL1XSM2g

xxl
5 leta 6 meseci nazaj

Ne vem še kdaj bom sedel v njem,ne mudi se,saj ga misli imet 10 let.Pred nakupom ga je imel na probi,ima relacijsko vožnjo do službe in nazaj po regionalki in je poraba,vsaj tako mi je povedala njegova žena,cca 4 litre,vsekakor najmanj od vseh,katere je imel do zdaj,tudi dizle (C-klasa,Sportage).Mogoče bom šel s svakom do njega,on ima IS 220d,pa da malo primerjamo.Ta dizel je še kar požrešen.

dennisCe
5 leta 6 meseci nazaj

važno da je ritka 😛

evilfury
5 leta 6 meseci nazaj

Povej kakšen se ti zdi menjalnik xxl.

evilfury
5 leta 6 meseci nazaj

kera rit hudoooo

 
Fiat Panda 4×4 1,3 Multijet 16V – King of the Hill*
Ford Fiesta Titanium X 1.0 EcoBoost Powershift – Avtomatizacija