Poraba 6,5 l/100km Največja hitrost 195 km/h Cena 23.000 eur
Plusi
 • uravnotežene vozne lastnosti
 • solidna notranja prostornost
 • matrični žarometi (paket Style)
 • voznikova ergonomija
 • pregledni digitalni merilniki
Minusi
 • končna cena
 • brez brezstičnega ključa pri dani ceni
 • glasen agregat pri priganjanju
 • skopa motorna ponudba
 • upravljanje klimatske naprave (drsniki)

Če bi skupaj postavili prvo izvedbo modela Polo, ki bo kmalu praznoval Abrahama, ter povsem zadnjo, bi slednjega brez težav lahko preimenovali tudi v Mini Golf. Ali, če želite, vsaj v Macro Polo! Volkswagnova prodajna uspešnica je namreč postala v vseh teh letih precej bolj odrasla, s čimer se je dodobra približala razredu višje. A vendarle – je to dovolj, da v teh čedalje bolj elektrificirano skrižanih časih ohrani svoj položaj na trgu? Ali pa je njegovo obdobje že v podobnem zatonu kot enoprostorci, DVD predvajalniki ter krzneni plašči na Žalah za prvi november? Upamo, da še ne!

Brez oblikovalskih presežkov

VW POLO 05Avtomobilski svet se dodobra spreminja. Tako v ospredje prihajajo pospešena elektrifikacija, avtonomna vožnja ter (še vedno) raznorazni športno uporabni križanci. Zdi se torej, da so marsikateremu klasičnemu modelu, ki je sicer v preteklosti pustil precejšen pečat v avtomobilizmu, dodobra šteti dnevi. Še posebej v segmentu klasično gnanih malih mestnih avtomobilov, kamor spada tudi Volkswagnov Polo, čemur vsaj malce potrjujejo tudi prodajne številke, ki v zadnjih letih rahlo padajo.*

A da ne bo pomote, mali Volkswagen še vedno velja za enega njihovih najbolj pomembnih ter tudi ikoničnih modelov, saj že skoraj pet desetletij nagovarja takšne in drugačne (pri)mestne vagabunde. Obenem gre za avtomobil, v katerem je marsikdo napravil prve vozniške korake, se z njim podil po mediteranskih počitniških destinacijah ter znal osvojiti tudi kakšno precej bizarno titulo (npr. »najslabši južnoafriški voznik«**).

In čeprav Polo nikdar ni veljal za pretirano ekscentrično avantgardno oblikovano vozilo oziroma že od samega začetka ohranja zadržano linijo (beri: rahlo dolgočasna oblika), pa je vedno znal najti zelo širok krog kupcev. Okej, zadnja, šesta generacija (AW-BZ) se res lahko pohvali tudi s prestižno oblikovalsko nagrado Red Dot, a vseeno ne vzbuja tolikšnih emocij kot kakšna konkurenčna galska ekstravaganca. Kar pa tako ali tako ni njegov namen! Če seveda povsem izvzamem kakšno nabrito GTI različico.

VW POLO 07Zato ne čudi, da je bila lanskoletna prenova malega Volkswagna precej decentne narave, po njej pa je moč v hipu ugotoviti, da je postal še bolj podoben svojemu večjemu bratu. Mini Golf, torej! Pri čemer še najbolj v oči padejo zadnje deljene LED luči, nov napis Polo ter pri matričnih žarometih (serijski pri paketu Style!) sprednje »Fredi Miler obrvi« (beri: sklenjena linija dnevnih LED luči), ki pa delujejo nekoliko načičkano.

Novotarije

VW POLO 24Duhu najsodobnejših trendov, ki zapovedujejo digitalizacijo na vsakem koraku, sledi tudi najnovejši Polo. Tako se znotraj ponaša s skoraj že samoumevnimi digitalnimi merilniki (10,25-palčni Digital Cockpit Pro ob 303-evrskem doplačilu), osveženo multimedijo (k sreči s posameznimi fizičnimi gumbi) ter inovativnimi drsniki za nastavitev klimatske naprave. Vendar pa slednja pogruntavščina ne more biti ravno v ponos Volkswagnovim inženirjem, saj se izkaže v praksi za precej slabšo rešitev od klasičnih fizičnih upravljal. Sicer smo tovrstnih upravljal vajeni že iz drugih novodobnih Volkswagnovih modelov (Golf, Tiguan, …), a vseeno z nestrpnostjo čakamo, da počasi odromajo na smetišče zgodovine. Podobno kot pri kakšnem slovenskem mediju, tudi pri Polu ni vse boljše, kar je novo!

VW POLO 13Vsekakor pa velja Polo še vedno za enega bolj ergonomsko dodelanih modelov v tem avtomobilskem razredu, v katerem skoraj miže najdeš vsa najnujnejša upravljala (okej, razen prej omenjenih klimatskih). Obenem se izkaže z odličnim položajem za volanom (tudi za voznike, višje od 190 cm), solidnim izborom materialov ter nadpovprečno prostornostjo (celo na zadnji klopi). Nikakor pa ne pričakujte kakšnih dizajnerskih presežkov, ki jih zna ponuditi že najnovejši Peugeot 208 (npr. 3D merilniki) ali vsaj Renault Clio (npr. pri opremskem paketu Initiale Paris), a mu kot celoti ne moreš očitati nič resnejšega. Ponovno, pravi Golf v malem. Nenazadnje tudi pri ceni, ki zna kaj hitro preseči celo tisto cenovno mejo (beri: 20 tisočakov), pri kateri smo včasih v tem razredu pogledovali zgolj h kakšnim »hot hatch« petardam ter retro angleškim ikonam.

Vseeno pa sem pri dani ceni testnega primerka še vedno zaman iskal brezstični ključ, katerega sicer cenijo na ne preveč nežnih 333 evrov, pri čemer bi lahko imel paket Style že v osnovi malce večja platišča (serijska 15-palčna) ter dodatno zatemnjena zadnja stekla.

Kratek spisek

Res pa smo po stari Volkswagnovi navadi že dobro vajeni, da nam znajo ponuditi precej izdaten spisek dodatne opreme (možnost individualizacije celotnega paketa), kar bi moralo zadovoljiti širok spekter kupcev. Vsekakor eden izmed pomembnejših prodajnih argumentov, ki jih daljnjevzhodni proizvajalci praviloma ne ponujajo. Malce bolj skopi so po novem zgolj pri motorni ponudbi, kjer je na voljo – če seveda odmislim prodajno obskurno GTI verzijo –  zgolj litrski trivaljnik dveh različnih moči (95 in 110 KM), zaradi česar deluje vse skupaj nekoliko osiromašeno. Morda bi se lahko na slovenskem ceniku znašla tudi kakšna osnovna MPI različica z 80 KM, s katero bi – tako kot nekoč – še lažje nagovarjali defenzivno vozeče upokojence ter pretirano zaskrbljene starše mladih voznikov. Pogrešate kakršnokoli hibridno verzijo? Zaenkrat jo boste našli zgolj pri konkurenci.

VW POLO 30Kakorkoli že, na zgornji strani omenjene motorne ponudbe se nahaja verzija s 110 KM največje moči, ki pa se izkaže v praksi kot iskriva in živahna. Mali agregat pokaže precej življenja že pri 2 vrtljajnih tisočakih ter zelo zvezno pospešuje vse do rdečega območja (v ročnem režimu menjalnika DSG). A pozor! Tedaj kabino napolni ne preveč nežen zvok trivaljnika, ki žal nima prav nobenega športnega prizvoka. Za kaj takega je pač potrebno dodati 5 tisočakov za sladostrastno izvedenko GTI.

Morda bo kdo presenečen, da pri tej motorizaciji za prenos moči skrbi zgolj in samo 7-stopenjski DSG, ki pa v večini voznih režimov solidno opravlja svoje delo. Menjalnik, ki sicer pozna tudi funkcijo jadranja, zna biti malce zmeden zgolj med hitrejšimi manevri. Poraba goriva? Solidna, nikakor pa navdušujoča.

Pričakovano se na cesti ponaša z zelo odraslimi voznimi lastnostmi, pri čemer imaš vseskozi občutek, da se voziš v večjem avtomobilu. Smo že omenili, da bi ga lahko brez težav preimenovali v mini Golf? Izjemno uravnoteženo podvozje, skupaj z ravno prav »mesnatim« volanskim mehanizmom, zna obenem pričarati kanček dinamike. Res pa ne smete pričakovati kakšne pobalinske igrivosti, ki jo zna pričarati že osnovni Mini One ter nenazadnje celo Suzuki Swift. Vseeno le govorimo o klasičnem Volkswagnu, kjer vse skupaj deluje podobno kot humoristična oddaja na nemški televiziji – laboratorijsko perfektno, a obenem tudi rahlo sterilno.

Ohranja POLOžaj

VW POLO 04Volkswagnov avtomobil, poimenovan po enem najstarejših ekipnih športov v zgodovini (ne, to ni vaterpolo), velja za enega tistih modelov, ki je v zadnjih desetletjih dodobra definiral slovenski prometni vsakdan. Bo temu sledil tudi v naslednjem polstoletnem obdobju? Nekako ne verjamem, razen če se ne preobrazi v športnega »terenčka, ali – kar je verjetneje – se pod motornim pokrovom ne znajde električni »mlinček«.

Kakorkoli že, Volkswagnova reinkarnacija nekdanjega Audija 50 tudi v tej izvedbi velja za enega bolj uravnoteženih predstavnikov segmenta in mu lahko zameriš zgolj ne najbolj nežno ceno. Ampak slednjega smo že vajeni tudi od ostalih proizvajalcev. Obenem ponuja dovolj drugih adutov, da lahko vsaj še nekaj časa odbija napade raznih T-Rococ, Taigov in podobnih modnih športno uporabnih manekenov. Vsekakor ohranja položaj, zato se zdi prodajni uspeh zagotovljen.

Tekst in foto: Urban Acman.

* Prodaja VW Pola na evropskih tleh: 169.467 – 2020 / 257.804 – 2019 / 295.403 – 2018 / 271.369 – 2017 / 307.462 – 2016

** Med 1.10.2017 ter 30.6.2021 je bilo na južnoafriških cestah največ smrtnih žrtev med vozniki modela Volkswagen Polo (16,7%) – vir: https://ewn.co.za/2022/01/27/volkswagen-polo-drivers-the-worst-in-sa-rtmc-study

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Močnejša verzija litrskega trivaljnika, v kateri rezgeta 110 »konjev«, je dovolj prožna in iskriva ter solidno opravlja svoje delo tudi med malce bolj nadahnjenimi vozniškimi manevri. 7-stopenjski DSG menjalnik je soliden, a bi lahko bil na trenutke malce bolj odziven, zaradi česar ga je bolje preklopiti v športni (S) način.
  9
 • Notranjost
  Lanskoletna kozmetična prenova je prinesla še za odtenek več digitalizacije znotraj, ki pa se zna izkazati pri posameznih elementih (klimatska naprava) tudi za ne najbolj ustrezno rešitev. Soliden izbor materialov ter spodobna prostornost celo na zadnji klopi.
  9
 • Opremljenost
  Paket Style prinaša kakšen precej nadstandarden pripomoček za ta avtomobilski razred (matrični žarometi), a je pri dani ceni še vedno potrebno doplačati za brezstični ključ, digitalne merilnike ter vsaj 16-palčna platišča.
  9
 • Vozne lastnosti
  Eden najbolj uravnoteženih predstavnikov avtomobilskega segmenta B, ki ponuja ravno pravo ravnovesje med udobjem (odlično požiranje neravnin) in dinamiko. Za kaj konkretnejšega pa je potrebno tako ali tako pogledovati h kratici GTI.
  9
 • Gospodarnost
  Cena solidno opremljenega primerka dodobra seže čez tisto mejo, kjer smo še pred kratkim našli avtomobilske primerke razreda višje (npr. Golf). Konkurenca zna biti ponekod opazno cenejša.
  6
 • Zmogljivost
  110 turbobencinskih »žrebcev«, kolikor jih ponuja močnejša od dveh verzij litrskega trivaljnika, resda ne razganja od moči in eksplozivnosti, a povsem solidno opravljajo svoje delo. Vseeno pa se ne morem znebiti občutka, da je bila tolikšna konjenica v malih mestnih avtomobilih pred leti precej bolj živahne sorte.
  8
 • Sklep
  Volkswagnova prodajna uspešnica v razredu malih mestnih avtomobilov je po kozmetični prenovi postala še bolj podobna svojemu večjemu bratu ter se obenem ponaša še z večjim deležem digitaliziranih elementov, kar pa ne bo povšeči prav vsem (avtomatska klimatska naprava). Eden bolj uravnoteženih predstavnikov tega razreda z ne najbolj »uravnoteženo« ceno.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 16.553
cena testnega vozila (€) 23.000
dolžina × širina × višina (mm) 4.053 x 1.751 x 1.461
dovoljena masa vozila (kg) 1.660
emisija CO2 (g/km) 125 (WLTP)
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.202
medosna razdalja (mm) 2.551
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik / spredaj
največja hitrost (km/h) 195
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 81/110 pri 5.000-5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 200 pri 2.000-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 21.516
pnevmatike 215/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 40
prostornina prtljažnika (l) 351-1.125
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5x76,4
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Mini Golf"


golfko-di-zlodko
10 meseci 2 dni nazaj

Še vedno majhen (nedružinski) avto s problematičnim menjalnikom in motorjem od vrtne kosilnice. Za moj okus krepko predrag, precenjen in niti približno primerljiv z golfom. Še golf ni več to, kar bi moral biti. Kaj šele to … Lepo vas prosim!

10 meseci 2 dni nazaj

Časi in tudi potrebe ljudi se res spreminjajo. tole je že večji avto od Golf II, pa je bil ta tistikrat zlati standard plebejskega razreda – mi si doma nismo mogli privoščit niti zglednega rabljenega. je imel pa tale že l. 1984 večji prtljažnik, kot ta tukaj.

https://www.ultimatespecs.com/car-specs/Volkswagen/332/Volkswagen-Golf-2-13-55.html

10 meseci 2 dni nazaj

oče ma tcrossa z isto motorizacijo in ne vidim problema, mogoče si problem ti in tvoje nazadnjaško sprejemanje sprememb ki se dogajajo v avto industriji.

mavrica
10 meseci 3 dni nazaj

Golf tdi 150 pa se pelješ kot kralj ali vsaj kot profesor

chad
10 meseci 2 dni nazaj

Golf je delavski avto, kralj se vozi drugače

10 meseci 3 dni nazaj

Prej kot traktorist 😉

10 meseci 3 dni nazaj

rabiš pa najmanj 30k.. pa z golfom se ne pelješ kot kralj lepo te prosim noo

pskoda
10 meseci 3 dni nazaj

Če kdo misli, da je to mali golf se krepko moti. Ne samo kabinski materiali tudi vozne lastnosti so slabše od golfa.
Cene so res zrasle v nebo narod pa je še vedno ruknjen, da kupuje draga jajčka in na njih čaka 1 leto

10 meseci 3 dni nazaj

Ma dej, golf stane od 27 jurjev dalje..

meganer
10 meseci 3 dni nazaj

Mini Golf za ceno Maxi Golfa.
Žalostno kam to gre …

Ni čudno, da so ob toliko manjši prodaji naredili 591% večji dobiček.
Čudi me pa da ljudje to “kupijo”.

cc09
10 meseci 4 dni nazaj

Če je dober skoraj kot golf, ima opremo skoraj kot golf, stane pa itak praktično enako kot golf, potem…pač kupiš golfa.

 
Od kod lepote tvoje
Nič več posebneži