Poraba 6,5 l/100km Največja hitrost 176 km/h Cena 25.033,82 eur
Plusi
 • prostornost
 • obilica odlagalnih mest
 • preglednost
 • živahen motor
 • poraba goriva
Minusi
 • sterilen volanski mehanizem
 • precej samoumevnih kosov opreme zgolj ob doplačilu (stranske zračne blazine, …)
 • kratek sedalni del sedežev
 • prostornost za noge v drugi sedežni vrsti
 • ergonomija voznikovega prostora
 • odpiranje pokrova za gorivo (ključ)
 • cena brez popustov
 • težka prtljažna vrata
 • zvočna izolacija

Pri Peugeotu želijo že dve dekadi vzpostaviti prav poseben partnerski odnos tudi s tistimi družinami, ki po definiciji Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih spadajo med velike. Ter jim ponujajo racionalnega in praktičnega, a hkrati povsem nevznemirljivega družinskega sopotnika na štirih kolesih.

Ostali atributi

Potniške izpeljanke obrtniških dostavnikov, med katere spada tudi Peugeotov Partner, sicer že od nekdaj veljajo za cenovno ugodnejšo alternativo oblikovno mikavnejšim ter vozno vljudnejšim enoprostorcem. A le, če se lahko voznik sprijazni z nekaterimi kompromisi. Tovrstne »kapel’ce« namreč nikdar niso bile ravno sinonim za večplastni užitek v vožnji, njihovi notranji elementi so zasnovani precej špartansko, zunanje linije pa izžarevajo tolikšen erotičen naboj kot … cerkvena prižnica. Zakaj za vraga bi se sploh kdo odločal za njih?

PEUGEOT PARTNER TEPEE 03

A glede na to, da so takšne in drugačne potniške izpeljanke dostavnikov vseeno precej popularne tudi med družinami, kar dokazuje že bežen pogled na šolsko parkirišče v času roditeljskih ur, očitno vendarle znajo prepričevati z ostalimi kvalitetami. Pa najsi gre za bogastvo notranjega prostora, hvalevredno število odlagalnih površin ali pa za izjemno praktična stranska drsna vrata, ki pridejo še kako prav ob treh razgrajajočih otročajih na prepolnem parkirišču.

Za enega popularnejših predstavnikov tega razreda velja tudi Peugeot Partner*, ki so ga v lanskem letu rahlo prenovili in ga prvič pokazali svetovni javnosti 18. marca lani na avtomobilskem salonu v Alžiriji. Tako je najnovejša kozmetična osvežitev Berlingovega dvojčka, ki se je po letu 2008 sicer zgodila že drugič, prinesla za odtenek čistejše in varnejše vozno doživetje (novi agregati Euro 6, 300 evrov vreden sistem »Active City Brake«), malce manj suhoparno opremljeno notranjost (sodoben info-zabavni sistem s 7-palčnim zaslonom na dotik) ter – če temu lahko tako rečemo – razburljivejšo zunanjost (nova maska, drugače oblikovana sprednja žarometa in zaščitne obloge).

Šolski minibus

A četudi se je na tokratnem preizkusu znašel primerek, ki se je lahko pohvalil z dokajšnjim bogastvom dodatne opreme ter precej simpatično turbodizelsko motorizacijo, pa nikakor ni mogel zakriti, da gre v osnovi za delovni stroj. Tako kakršnekoli asociacije na imenitnejše enoprostorce dodobra izniči obilica trde in neugledne plastike v notranjosti ter nič kaj prepričljiva ergonomija voznikovega prostora (prepoložno nameščen volan, sredinsko nameščena stikala za odpiranje stekel, precej kratek sedalni del sedeža, …).

PEUGEOT PARTNER TEPEE 12Nenazadnje pa se tudi nova avdio-navigacijska naprava (SMEG) ne more ravno pohvaliti s svojim delovanjem in deluje na trenutke precej nedodelano – pa najsi gre za slabo lovljenje radijskih postaj, nepraktično upravljanje glasnosti preko zgoraj nameščenih tipk ali pa za občasno nedelovanje zadenjske kamere med vzvratnim manevriranjem.

Vendarle pa gre pri Peugeotovemu Partnerju za enega ugodnejših prevoznih sredstev, ki lahko (ob 600-evrskem doplačilu pri opremskem paketu Allure) ponudi prostor sedmim potnikom. A le, če se ti ne prehranjujejo prepogosto v restavracijah s hitro prehrano! V drugi sedežni vrsti bodo namreč že povprečno rasli odrasli tožili zaradi precej ozkih sedežev ter izjemno skopo odmerjenega kolenskega prostora. Da o zasilnih sedežih v prtljažniku niti ne govorim.

PEUGEOT PARTNER TEPEE 26

Mlade družine se bodo razveselile obilice odlagalnih prostorov (9 pokritih predalov), možnosti ločenega odpiranja prtljažnega stekla ter praktičnih mizic na hrbtiščih sprednjih sedežev. In se obenem pritoževale nad mankom pritrdišč Isofix pri srednjem sedežu v drugi vrsti ter zgolj 100-litrsko prostornino prtljažnega prostora ob postavljenih sedmih sedežih.

Od A do B

Vozniki, ki so jih že davno okužili sodobni enoprostorci, bodo hkrati zavijali z očmi zaradi »dostavniških« občutkov med vožnjo. Tako se njegova karoserija med ovinki le preveč nagiba, volanski mehanizem pa ne ponuja želenih povratnih informacij. Nekateri primerki tega razreda (Volkswagen Caddy, Ford Tourneo Connect) znajo to precej bolje, brez da bi pri vozniku vzbujali občutek, da za njihovo upravljanje potrebujejo vozniški izpit kategorije D!

Ena redkih svetlih točk se je tokrat skrivala pod motornim pokrovom, kjer je navduševal novi 1.6-litrski turbodizel (120 KM), ki se lahko pohvali z dokajšnjo živahnostjo ter zmerno žejo (6,5 litra na 100 km). Resda je pod 1.500 vrtljaji še malce bolj zaspane sorte (a nikakor klinično mrtev, da ne bo pomote!), a se kasneje dodobra razživi, sapa pa mu ne poide niti na daljših avtocestnih klancih.

Chanometer

PEUGEOT PARTNER TEPEE 07

Pri francoskem proizvajalcu iz Sochauxa, ki uporablja znak leva že vse od leta 1858, ponujajo svojega dostavniškega Partnerja že nekaj časa tudi kot cenejši substitut sedemsedežnim enoprostorcem. A le, če potencialen kupec ni preveč razvajen in je pripravljen sprejeti kakšen kompromis!

Hkrati se je potrebno sprijazniti tudi s tem, da lahko že malce bolj bogato opremljena in optimalneje motorizirana različica konkretno poseže v cenovni rang oblikovno mikavnejših ter vozno vljudnejših enoprostorcev, zaradi česar bo tako dragega Partnerja, kot je bil tokratni testni, le redkokateri družinski poglavar izbral za svoje novo vozilo. In to navkljub izdatnim popustom, ki jih nudijo Peugeotovi trgovci! Po drugi strani pa bi že malce bolj skromno opremljena izvedenka, ki ne bi preveč presegla cenovne meje 15 tisočakov, lahko v trenutku postala racionalen in na moč praktičen družinski partner na štirih kolesih. Pa četudi povsem nevznemirljiv …

Tekst in foto: Urban Acman.

* 341 primerkov (potniški in tovorni) prvič registriranih v lanskem letu

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najmočnejši dizel v ponudbi, ki je z lanskoletno kozmetično prenovo nadomestil starejšega 115-»konjskega« HDi, razveseljuje z navorskim bogastvom in je kot naročen pri nestresnem premagovanju avtocestnih kilometrov. Šeststopenjskemu ročnemu menjalniku ni moč očitati nič resnejšega.
  8
 • Notranjost
  V Peugeotovem dostavniku se bo prtljaga, ki ima ob pospravljenih zadnjih sedežih kar 3.000 litrov praznine, še vedno počutila bolje kot potniki.
  7
 • Opremljenost
  Četudi je šlo pri testnemu Partnerju za primerek, pri katerem je ostalo na seznamu dodatne opreme bore malo neobkljukanih opcij, pa je ponujal več ali manj zgolj tisto, kar v teh časih pričakuješ od povprečnega avtomobilskega paketa.
  6
 • Vozne lastnosti
  Glede na to, da nekateri dostavniki že ponujajo bistveno več voznih užitkov (Caddy, Tourneo), bi bil morda čas, da se pri PSA dodobra posvetijo tudi temu segmentu, ko bodo pripravljali naslednika modelov Partner/Berlingo.
  6
 • Gospodarnost
  Precej samozavestno ceno testnega primerka sicer dodobra tolaži dobrodušno odmerjen popust, a je še vedno premalo konkurenčna v primerjavi s sodobnejšimi sedemsedežnimi enoprostorci.
  7
 • Zmogljivost
  Nova turbodizelska motorizacija je zaslužna, da je je lahko Partner tudi dokaj živahen.
  8
 • Sklep
  Družinsko nastrojeni Peugeotov Partner je lahko primeren družinski drug na štirih kolesih, a je zanimiv zgolj in samo tedaj, ko je bistveno cenejši od oblikovno mikavnejših ter vozno vljudnejših enoprostorcev.
  7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 22.530
cena testnega vozila (€) 25.033,82
dolžina × širina × višina (mm) 4.384 x 1.810 x 1.801
dovoljena masa vozila (kg) 2.085
emisija CO2 (g/km) 115
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.560
kompresija (1:) 18,5
masa praznega vozila (kg) 1.398
medosna razdalja (mm) 2.728
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 176
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88 (120) pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,0
pnevmatike 215/55 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,9/4,2/4,4
pospešek 0-100 km/h (s) 12,3
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 675-3.000
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Kompromisno partnerstvo"


Polo78
3 leta 9 meseci nazaj

Meni tovrstni avti tudi niso všeč ampak mi je povsem jasno, da obstaja točno določena ciljna skupina ljudi, ki zaradi specifičnih potreb kupujejo točno take avte. Zato ne razumem gneva nekaterih, ki jim to ni jasno. Normalno, da so določene stvari pri tem modelu že zastarele, saj je že zunaj od leta 2008, vmes je doživel le facelift in dobil nove motorje. 8 let v avtomobilizmu je dandanes veliko vendar zopet, za kupce takih vozil to ni tako bistvenega pomena. Če pogledamo v razred pravih kombijev, je to še toliko bolj očitno: Poglejte si samo VW-jevega Transporterja, ki je zunaj tak kot je že reci piši 13 let! Pa še ta model se ne razlikuje kaj zelo dosti od prejšnjega, ki pa je zunaj že od davnega leta 1990…

ggorenc
3 leta 9 meseci nazaj

Jaz bi vam razvajenim mulcem dal v roke krampe, lopate in ceste prekopavat tako kot smo vcasih. Katastrofa.

Ivan36
3 leta 9 meseci nazaj

Dejstva in številke štejejo! Spet bom fasal 5 minusov! Jaz bi tega Dinozavra pokopal ali prodal v JAR!!!

nejc1
3 leta 9 meseci nazaj

Ma daj umiri se že malo…

Ivan36
3 leta 9 meseci nazaj

Poglej minuse ?
Minusi
sterilen volanski mehanizem
precej samoumevnih kosov opreme zgolj ob doplačilu (stranske zračne blazine, …)
kratek sedalni del sedežev
prostornost za noge v drugi sedežni vrsti
ergonomija voznikovega prostora
odpiranje pokrova za gorivo (ključ)
cena brez popustov
težka prtljažna vrata
zvočna izolacija

nejc1
3 leta 9 meseci nazaj

Kdor kupi ta avto ga kupi predvsem zaradi plusov, ki so zgoraj našteti, od teh minusov pa je kupcem takšnega vozila edini pravi minus prostornost za noge v drugi sedežni vrsti, vse ostalo pa mislim, da večini kupcev takšnih vozil ne igra neke velike oz. pomembne vloge…

Ivan36
3 leta 9 meseci nazaj

Tukaj nio.gov.si/nio/data/prvic+registrirana+vozila+v+letu+2015+po+mesecih ! Samo 9,11 od 7089 vozil prvič registriranih??? Še Dacia proda več Dokker vozil!!! Podobno je z Berligo?!

Ivan36
3 leta 9 meseci nazaj

Jajca od vozila! Boljši je Kangoo !!!

 
Modni dodatek na štirih kolesih
O napredku, okraševanju in novoletnem drevescu