Poraba 4,7/9,7/6,5 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 41.756 eur
Plusi
 • stabilna in zanesljiva lega
 • motorna prožnost (nad 1.700 vrt/min)
 • poraba goriva
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • svetilnost žarometov (LED)
 • prostornost v kabini
 • uporabnost in prilagodljivost v kabini
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • enakomernost vožnje pri natančnem manevriranju in polžji vožnji (DSG)
 • homogenost svetlobnega snopa žarometov (LED)
 • meglena slika kamere za vzvratno vožnjo
 • učinkovitost splakovanja/brisanja prednje šipe pri večjih hitrostih

Že dalj časa sem razmeroma previdno izražal mnenje, da je razvoj avtomobilov dosegel svoj vrhunec že pred leti in da so novi in novi modeli deležni le še marginalnega, če sploh zaznavnega, koraka naprej. No, s svežim Tiguanom moje mnenje dokončno spreminjam v trditev. Naj pojasnim. Test.

V zadnjih letih sem že pri kar nekaj avtomobilih v sklepnem delu zapisa rekel, da se morebitnim lastnikom predhodnika zaradi novinca ni treba posebej razburjati. Da slednji ne prinaša nič tako presenetljivo novega, da bi jim lahko kratilo spanec. Mislim, da je daleč najlepši dokaz temu moja primerjava med babico in vnučko, čisto novo BMW serijo 7 in njeno 15 let oziroma dve generaciji starejšo predhodnico.

Volkswagen_Tiguan_20TDI_150KM_03Tako kot BMW in praktično vsi avtomobilski proizvajalci, je tudi Volkswagen pri prepričevanju potencialnih kupcev v tako imenovani napredek Tiguana »oplemenitil s tisoč in enim bleščečim okraskom. Na zunanjosti se je bil zaobljeni oblikovalski jezik prisiljen umakniti dinamično ostrim potezam. Te naj bi, tako Volkswagen, poudarjale Tiguanovo moč na cesti ter tehnični napredek.

V kombinaciji paketa opreme Highline in temne barve karoserijskega laka podkrepijo ta vtis še kromirani vložki. Ker je LED »in«, je tudi novi Tiguan jasno (pre)poln ledic. Kamor koli se ozrete, svetijo ledice. V zadnjih svetilkah sicer te že več let niso več nič posebnega, spredaj je pa zgodba, trenutno še, drugačna. Tam namreč novi Tiguan, v kombinaciji s paketom opreme Highline, sveti izključno s pomočjo LED izvorov svetlobe. Volkswagen pravi, da zagotavljajo ti večjo svetilnost, daljšo življenjsko dobo in seveda manjšo porabo goriva. Že morda, v laboratoriju. Na cesti pa je v mojih očeh napredek v primerjavi z dvoksenonskimi žarometi še vedno zanemarljivo majhen. Še več, kar se tiče homogenosti snopa žarometi z LED diodami pri Tiguanu ne zmorejo konkurirati enakomerni razsvetljenosti ksenonske opcije.

Pregovorno volkswagnovski

Volkswagen_Tiguan_20TDI_150KM_09Znotraj se zgodba z ostrimi potezami ter okraski nadaljuje. Navkljub posodobitvi izgleda pa notranjost še naprej ostaja nezmotljivo volkswagnovska. Kljub temu, da tudi prej v Tiguanu ni bilo kakršnekoli prostorske stiske, je ta zdaj, po zaslugi daljše (6 cm) in širše karoserije (3 cm) ter daljšega medosja (77 mm) še nekaj prostornejši. Celotnemu paketu dviguje uporabnost in prilagodljivost še za 14 centimetrov vzdolžno pomična sedežna klop in povsem vodoravno zložljiv naslon sovoznikovega sedeža. Visoki stopnji uporabnosti Tiguanove kabine dodatno godi obilica velikih in malih, zaprtih in odprtih odlagalnih prostorov ter držal za pijačo.

Informacijski cunami

Volkswagen_Tiguan_20TDI_150KM_24A ker se centimetri ne prodajajo več tako dobro kot v času priljubljenosti enoprostorcev, Wolfsburžani v reklamnem materialu poudarjajo drugačen tip »napredka« – nadgrajen informacijsko-zabavni sistem z obilico možnosti povezljivosti, zabave in bombardiranja s podatki.

Slednje je še najbolj očitno pri merilnikih. Ti so bili v testnem Tiguanu zadnji krik mode. No, pravzaprav so bili ti računalniška slika, prikazana na prostranem, barvnem in visokoločljivem zaslonu. Četudi je moč na njem prikazati ogromno podatkov, sem prepričan, da bo po prvih 14 dneh evforične uporabe, klikanja gor, dol, levo in desno voznik na koncu obstal na enem samem, najbolj osnovnem prikazu. No, če bo imel avto vgrajen navigacijski sistem in bo njegov uporabnik zares veliko potoval, bo preklapljal med največ dvema.

Res je, živimo v informacijski dobi. V času, ko največ šteje obveščenost, s katero je vse več ljudi dobesedno zasvojenih. Toda, v avto, vsaj v mojih očeh, informacijski cunami ne sodi. Preveč podatkov namreč voznika med vožnjo prej moti in odvrača od bistva, to je seveda vožnje.

Kimajoči tepci

Pri promociji novinca Volkswagen ne skopari z besedami na račun vozniških pomočnikov. Z nekaterimi je opremljen vsak Tiguan že serijsko, proti doplačilu pa jih je moč dobiti še več. Naj rečejo poučeni in izobraženi kar hočejo, a trdim, da delajo elektronska pomagala na dolgi rok več škode kot koristi. Zaradi njih vozniki vse bolj brezglavo zaupajo strojem in posledično postajajo nesposobni tepci. Tepci, ki čez kakšnih deset in več let ne bodo znali več niti zagnati avta, kaj šele voziti.

A mislim, da je točno to cilj »velikega brata«. Njegov cilj je ustvariti in na koncu podjarmiti kimajočo čredo ovac, ki mu bo vedno in povsod slepo sledila. Brezglavo pograbila vse, kar ji bo serviral in jo s tem v svojo korist upravljal kot lutke na vrvicah. Tudi avtonomno vozeči avtomobili so kamenček v tem zelo obsežnem mozaiku, a o tem kdaj drugič.

Najpogosteje omenjeni

Volkswagen_Tiguan_20TDI_150KM_15Testni primerek je gnal v zadnjih mesecih najpogosteje omenjeni Volkswagnov izdelek, dvolitrski TDI. Opremljen s kopico najboljših in najbolj učinkovitih »izpušnočistilnih« sistemov, piha v okolico skoraj bolj čist zrak, kot ga vsesava.

Kljub nekaj deset kilogramov manjši lastni masi je Tiguan 2.0 TDI 4Motion DSG še vedno 1,6 tone težak avto. Z njimi ima 150 »konjev« in 340 Nm, jasno, kar nekaj dela. V mestu bo kljub temu z lahkoto med najhitrejšimi, izven mestnih meja pa bo DSG, ob težji desni nogi, kar pogosto izbral prestavo ali dve nižje. Ne glede na to pa sem prepričan, da je ravno ta motorizacija za Tiguana najbolj optimalna. No, meni sicer res bolj odgovarja po bencinsko kultiviran in tihi tek kakšnega TSI-ja, a med dizli je opcija TDI-ja zagotovo najboljša.

Novoletno drevesce

Volkswagen_Tiguan_20TDI_150KM_31Ko malo pomislim, vidim kar nekaj vzporednic med sodobnimi avtomobili in novoletnimi drevesci v času božično-novoletnih praznikov. Uvodno navdušenje ob kljukanju doplačilnih dodatkov v spletnem konfiguratorju avta spominja na postavljanje drevesca in njegovo okraševanje nekaj dni pred božičem. Sledi prevzem avta in uvodno nekajdnevno ali nekajstokilometrsko navdušenje nad tisoč in eno novotarijo.

Slednji vlečem vzporednice z nadobudnim opazovanjem bleščeče okrašenega drevesca prvih nekaj dni. Po uvodni fazi navdušenosti se ta umiri in umakne. Nastopi neprizadetost ob pogledu na avto. To je takrat, ko novopečeni lastnik prepozna resnično dodano vrednost »obveznih« doplačljivih in bonbončkov. Nekaj podobnega kot nekako zdolgočasen pogled na že tisočkrat videno božično drevesce prvih nekaj dni v januarju.

Sledi čas uporabe avtomobila na identičen dolgočasen način, kot so uporabljali prejšnjega – kot prevozno sredstvo za prevoz iz točke A v točko B. Enako se godi tudi z drevescem. Ko mu po nekaj dnevih naveličanega pogledovanja na drevo snamemo okraske, je obsojen na razvrednotenje v samo še eno navadno smrekico. In tako potem spet teče čas do prihoda nečesa »novega« ali samo lepšega in ponovi se žalosten proces novoletnega drevesca.

Glede na zgoraj zapisano je jasno, da novega Tiguana vsem lastnikom predhodnika ne morem priporočiti. Daleč od tega, da avtomobil ne bi bil dober. Zelo dober je. Objektivno gledano sem prepričan tudi, da je pod črto boljši kot predhodnik. A resnici na ljubo je ta prednost merljiva samo s kakšnimi divje dragimi merili v strogo nadzorovanih laboratorijskih okoliščinah. Človeška čutila namreč tega napredka ne bodo zaznala v takšni meri, da bi se bilo smiselno zaradi novega Tigiuna ponoči zbujati. Pa prijetne sanje še naprej.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že tolikokrat opevan in prehvaljen pogonski sklop, ki mu sam, zaradi narave delovanja dvosklopkovnika, še vedno zamerim »le« cukajočo naravo pri natančnem manevriranju in polžji vožnji.
  10
 • Notranjost
  Novejše oblikovana, prostornejše konstruirana in okrašena z mnogimi okraski. Objektivno ji ni kaj očitati in tudi zato je značilno volkswagnovska.
  10
 • Opremljenost
  Najbogatejši in najžlahtnejši paket opreme Highline je že sam po sebi dobro založen. V testnem avtu mu je družbo delalo še nekaj dodatkov, ki so tudi prodajno ceno dvignili nevarno preko meje 40 evrskih tisočakov.
  10
 • Vozne lastnosti
  Ker gre pri Tiguanu za samo predrugačeno zunanjost, pod njo se pa skriva že večkrat preizkušena tehnika platforme MQB, je jasno, da tudi po tej plani presenečenj ni pričakovati.
  8
 • Gospodarnost
  Tudi tukaj vse bolj volkswagnovski. K temu svoje pristavijo dobra tehnika, bogat paket opreme in doplačljivi dodatki.
  6
 • Zmogljivost
  Ni najmočnejši, a tudi ne najšibkejši. Vsekakor pa najbolj optimalen za Tiguana. Pri višjih hitrostnih povprečjih bo sicer DSG praviloma malo več delal, a 150 »konjev« je res povsem dovolj za Tiguana.
  8
 • Sklep
  Dober? Da! Boljši kot prej? Tudi! Zamenjati starega Tiguana zanj? V bistvu ne! Četudi je Tiguan res boljši kot prej, nikakor ni toliko boljši, kot se nas Volkswagen trudi prepričati.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 36.613
cena testnega vozila (€) 41.756
dolžina × širina × višina (mm) 4.486 × 1.839 × 1.632
dovoljena masa vozila (kg) 2.220
emisija CO2 (g/km) 146
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.598
medosna razdalja (mm) 2.681
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,5
pnevmatike 235/55 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,7/9,7/6,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,7/5,0/5,6
pospešek 0-100 km/h (s) 9,3
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 615-1.655
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 81,0 × 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

19 komentarjev za "O napredku, okraševanju in novoletnem drevescu"


3 leta 8 meseci nazaj

Z novim Tiguanom bi bilo pričakovati bolj kvalitetno notranjost, je pa na žalost manj kvalitetna kot v prejšnjem modelu Tiguana. Šparajo na materialu? ampak pri ceni se to ne pozna…

Firediver
3 leta 8 meseci nazaj

Morajo prišparati, da imajo za dovolj denarja za poravnati kazen v Ameriki..če bo kaj viška, si pa v obliki menedžerskih nagrad med seboj podelijo.

Firediver
3 leta 8 meseci nazaj

Kdor ima toliko denarja za avto, bo imel tudi za obiske servisov. Pa zraven naj všteje še čas, ki ga bo porabil za to in živce – reševanje dizelske afere je še vedno v teku in to brez nekih spodbudnih dobrih rešitev tako, da kogar to ne moti – go for it!

pskoda
3 leta 8 meseci nazaj

Jaz nisem v 2 rednih servisih zdaj bo kmaplu 3 porabil nobenih živcev in tudi nobenih problemov ni z novimi 2.0 tdi-ji. Moj dela ko urca 🙂

blaze11
3 leta 8 meseci nazaj

te serije motorjev nimajo nič z afero oz. toliko kot pri ostalih proizvajalcih. Kolikor vem pa na tem motorju tudi ni nekih napak.

Firediver
3 leta 8 meseci nazaj

Sej tako so na začetku govorili za vse motorje…potem, ko je afera izbruhnila, so takoj objavili, da imajo delujočo rešitev..potem, ko ta delujoča rešitev ni ravno delovala, so..no ja, ne spremljam več. V glavnem – “magla svuda, magla oko nas”…

blaze11
3 leta 8 meseci nazaj

rekla kazala

chad
3 leta 8 meseci nazaj

To je res, razvoj v avtomobilizmu je zadnjih deset let v glavnem na račun multimedije v avtih, raznih asistenc pri vožnji, avtomatskih menjalnikov, pa verjetno vseeno še vedno pri varnosti v primeru trka. Sicer pa neke hude razlike v vožnji niti ni več.

cashy
3 leta 8 meseci nazaj

Meni se tudi zdijo precenjeni. Letos smo pri nas kupili novega dizelskega Suzuki SX4 S-Cross, ki je 4×4, pa smo zanj dali 18k €. Nimam pojma, zakaj mora Tiguan biti več kot še enkrat dražji…

chad
3 leta 8 meseci nazaj

Oba imata dizel in 4×4 pogon, ostalo je pa kar razlika. Je pa takle tiguan res drag. Ali pa naša kupna moč čedalje bolj zaostaja za razvitim svetom..

RedBaron
3 leta 8 meseci nazaj

S-cross ni slab, ampak ne mores ga primerjati s tiguanom, kugo,x1 ipd. Ker to ni isti (cenovni) segment in nekaj vec vseeno ponudijo. Ce pa je tiguan vreden ravno 2x cene s-crossa, je pa stvar potencialnega kupca. Moje mnenje je, da toliko denarja ne dam za tiguana, potem raje vzamem sharana 4motion, ford s-max awd, ali edge.

Tattoo-
3 leta 8 meseci nazaj

Zato, ker primerjaš hruške in jabolka….prvič je Suzuki popolnoma drug razred, drugič ima pa ta Tiguan vgrajene toliko opreme, ki jo pri SX4 sploh ne moreš dobiti! Sta pa oba 4×4, to je pa res! 😉

Ivan36
3 leta 9 meseci nazaj

S Primorska ji ima ene 10 že Tolmin ( nerazviti del SLO) Idrija …. Stavanja in MPi jih dobro prodajata. Ta je prvi lep in uporaben Tiguan!!! PS 1.4TSI je samo 27900€

 
Kompromisno partnerstvo
Po sledeh manjšega uspešnega brata