Poraba 6,4 l/100km Največja hitrost 191 km/h Cena 19.568 (ob financiranju) eur
Plusi
 • spodobne vozne lastnosti
 • akcijska cena osnovne različice
 • prtljažna prostornina
 • uporaben predal Megabox
 • ergonomija
Minusi
 • multimedijska naprava (npr. počasna navigacija, odzivnost zaslona)
 • prostornost na zadnji klopi
 • brez stropnih ročajev zadaj
 • motorne zmogljivosti pod 2.000 vrtljaji

Mali mestni avtomobili so vrsto desetletij dodobra zaznamovali naša cestišča, a postajajo ogrožena vrsta. Tako jih boste v posameznih avtomobilskih salonih uzrli skoraj že tako redko kot prostoživeče mačke v urbanih središčih. V duhu časov jih namreč dodobra zamenjujejo trendovski križanci, ki so čez noč postali novi »mestni frajerji«. Podobno je tudi pri Fordu, kjer Puma preži na vse urbane avanturiste, ki pri znamki modrega ovala od lanskega leta dalje zaman iščejo Fiesto.

Nova dimenzija

V zadnjih letih je zanimanje kupcev za mala mestna vozila močno upadlo, saj je marsikdo raje pričel pogledovati po podobno velikih športno uporabnih križancih, ki naj bi uporabnikom ponujali precej več avanturističnega duha in igrivega doživetja. In ker so se kupci pričeli veliko bolj pogosto odločati za križance kot za kombilimuzine razreda B, ne čudi, da marsikaterega mestnega malčka čaka v prihodnje podobna usoda kot slamice za pijačo iz oksorazgradljive plastike. Razen, seveda, če bodo doživeli ponovno renesanso v prihajajoči električni dobi.

FORD PUMA 28Po umiku priljubljene Fieste iz Fordovih prodajnih katalogov njeno vlogo vsaj deloma zamenjuje športno uporabna Puma, ki jo za evropski trg proizvajajo pridne roke zaposlenih v romunski Craiovi. Fordov križanec mačjega imena, ki se je v prejšnjem življenju ponašal s precej drugačnim stasom (športni kupe), ima tako ali tako precej skupnih genov s pravkar upokojeno sedmo generacijo Fieste, saj nastaja na enaki platformi. Tudi po petih letih od svojega prihoda na trg pa je še vedno eden mikavnejših predstavnikov svoje vrste.

Zatorej ne preseneča, da bo prihajajoča kozmetična osvežitev sila decentna, spremembe na zunaj bodo podobno očitne kot pri Cristianovi frizuri po 90 minutah tekanja po igrišču. Puma bo dobila nove sprednje LED žaromete, ki bodo lahko opcijsko tudi matrični, ter nekaj olepšav, hkrati pa bo poenostavljena pogonska paleta.

Fiesta Grande

Še največ sorodstvenih vezi z zadnjo generacijo Fieste se pokaže znotraj, saj celotna notranja arhitektura Pume deluje sila podobno kot pri manjši sorodnici. Tako je brž moč opaziti prostostoječ zaslon infozabavnega sistema, ki se bo počasi poslovil, saj v prenovljen model prihaja Fordov Sync4 z večjim zaslonom.

FORD PUMA 13Glede na to, da je Puma že na zunaj opazno večja od Fieste (15 cm daljša), ni presenečenje, da tudi znotraj ponuja več prostora (tudi na zadnji klopi). A še največje presenečenje se skriva v prtljažniku, ki se s svojimi 456 litri prostornine povsem nesramežljivo lahko postavi ob bok križancem razreda višje (npr. Qashqai, CX-30). Za precej domiselno pogruntavščino se obenem izkaže sila uporabna odprtina Megabox v dnu prtljažnika s priročnim odtokom, kamor lahko spravimo mokre oziroma umazane rekvizite in oblačila (npr. delovni škornji, otroške igrače s plaže, babičine sadike paradižnika).

Osnovna verzija z oznako Titanium, ki se je tokrat znašla na testu, pravzaprav prinaša vse tiste najnujnejše pripomočke, ki bi morali zadovoljiti povprečnega voznika Fordovega »mačkona«. Sam bi na primer dodal zgolj za ščepec več varnostno asistenčnih sistemov (npr. zaznava mrtvega kota, radarski tempomat in zadenjska kamera).

Najpopularnejši

V najbolj popularnem avtomobilskem segmentu na stari celini (beri: B-SUV), ki prvenstveno nagovarja kupce nižjega in nižjega srednjega razreda (Fiesta/Focus, Polo/Golf, Clio/Megane) ima navkljub svojemu modnemu predznaku cena še vedno poglavitno vlogo. Tako kupci več ali manj pogledujejo k osnovnejšim verzijam, kakršna je bila tokrat preizkušana, in kateri – roko na srce – ne manjka nič bistvenega. Še posebej, ker govorimo o vozilu, ki s svojo (akcijsko) ceno ne sega čez mejo 20 tisočakov.

FORD PUMA 25

Za pogon skrbi znani litrski bencinski trivaljnik EcoBoost s 125 KM največje moči. Na voljo je sicer tudi njegova blago-hibridna verzija (mHEV), za katero je potrebno – malce nerazumljivo – dodati dobrih šeststo evrov. Omenjenemu motorju sicer ni moč očitati nič posebnega, lahko bi bil morda le malo bolj odziven pod dvema vrtljajnima tisočakoma. Ročni menjalnik solidno opravlja svoje delo, a nič več kot to.  Poraba goriva? Brez posebnega odrekanja in varčevalnih ukrepov nekje okrog 6 litrov na 100 km.

Med ovinki Puma kljub zreli zasnovi še vedno pokaže precej talenta, podvozje pa je nastavljeno na malce bolj dinamično (tršo) stran. Volanski mehanizem je soliden, a zgolj povprečno zgovoren, ko je treba vozniku posredovati povratne informacije.

Soliden paket

FORD PUMA 02Kljub prihajajoči prenovljeni različici Pume je tudi aktualna še vedno dober avtomobilski paket. Nenazadnje so ji za popotnico namenili dobrodošlo prodajno akcijo z denarnicam bolj prijazno ceno. V primeru tokratnega testnega vozila, ki je sicer med vstopnimi različicami, maloprodajni znesek ni bil višji od 20 tisočakov.

Fordov manjši križanec, ob čigar imenu bi se znal Rudolf Dassler vseeno rahlo nakremžiti, pod črto še vedno deluje dovolj sveže, da lahko s primerno ceno odbija napade novejših rivalov (npr. Jeep Avenger, Toyota Yaris Cross). Čeprav je drugačna, ponuja dovolj zanimivo alternativo tudi nekdaj sila zabavni Fiesti, ki je svojo prodajno pot zaključila lani, 47 let po začetku proizvodnje.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Znani litrski EcoBoost agregat s 125 »konji« največje moči, ki je sparjen z ročnim menjalnikom, verjetno velja za najbolj optimalno pogonsko opcijo pri Pumi. Motorju ni moč očitati nič posebnega, razen rahle zaspanosti pod 2 tisočakoma.
  7
 • Notranjost
  Znotraj ponuja Puma skorajda enako okolje kot ravnokar upokojena Fiesta. Hvalevredno prostoren prtljažnik s praktično odprtino za umazano in mokro prtljago.
  7
 • Opremljenost
  Osnovni opremski paket Titanium prinaša vse, kar išče povprečen kupec malega križanca. Sam bi zgolj zamenjal navigacijo za zadenjsko kamero.
  5
 • Vozne lastnosti
  Fordov »mačkon« tudi po petih letih velja za enega bolj vozno orientiranih križancev, pri katerem ima dinamičnost prednost pred udobjem.
  8
 • Gospodarnost
  Zelo spodobna akcijska cena osnovnega modela, ki je nižja od magične meje 20 tisočakov. Poraba goriva v okviru pričakovanj.
  9
 • Zmogljivost
  Kdor išče v Pumi zgolj modno alternativo malim mestnim modelom (npr. Fiesti), bo že z osnovno motorizacijo več kot zadovoljen, saj je povsem dovolj poskočna in energična.
  7
 • Sklep
  Fordov manjši križanec morda ni najnovejši, a velja za enega prijetnejših in bolj simpatičnih modelov te vrste na trgu. Dovolj spodobno motorizirana in opremljena osnovna verzija ne zahteva preveč cekinov.
  7.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 18.098 (ob financiranju)
cena testnega vozila (€) 19.568 (ob financiranju)
dolžina × širina × višina (mm) 4.186 x 1.805 x 1.536
dovoljena masa vozila (kg) 1.760
emisija CO2 (g/km) 103-106
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 999
masa praznega vozila (kg) 1.205
medosna razdalja (mm) 2.588
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 191
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 92/125 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 170 pri 1.400
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 18.098 (ob financiranju)
pnevmatike 215/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,5-4,6
pospešek 0-100 km/h (s) 9,8
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 456-1.216
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Racionalna izbira"


Blinder
1 mesec 13 ur nazaj

Kako se obnesejo tej 1.0 turbo 3 zyl motorji po 300.000 km? Pomemben podatek tle je, da je samo 3 zyl in ne toliko, da je samo 1.0 prostornine

1 mesec 3 dni nazaj

avto stane kolikor EUR plačaš zanj. Financiranje gor ali dol.. tole bo bolj ene 22k eurov

chad
1 mesec 2 dni nazaj

Seveda, nobeno financiranje ni nikoli zastonj. Finančni inštrumenti niso dobrodelnost. Samo oglaševana cena že vključuje strošek financiranja, povprečni finančno polpismeni potrošnik pa pač verjame kar mu je naloženo..kot še marsikaj v življenju

xxl
1 mesec 3 dni nazaj

Eden redkih na trgu za spodobno ceno.

1 mesec 3 dni nazaj

“Na voljo je sicer tudi njegova blago-hibridna verzija (mHEV), za katero je potrebno – malce nerazumljivo – dodati dobrih šest tisoč evrskih zelencev.”

Tule se je v tekstu verjetno prikradla napaka. Glede na preverjanje v ceniku bi rekel, da je cenovna razlika med navadno in mHEV različico šeststo in ne šest tisoč evrov.

1 mesec 3 dni nazaj

Ni problema, rade volje. 😀

Nenamerno se lahko zmoti prav vsak, tako piscem kot tudi bralcem je pa verjetno v interesu, da so objavljeni podatki točni.

umilave1
1 mesec 3 dni nazaj

Tako je, razlika je nekje 600€ med navadno in mHEV. Objavljeno v uradnem ceniku, kjer se da teoretično ta avto odpeljati iz salona za 18.000€ (financiranje). Je pa spisek opreme pri tej vstopni različici zelo spodoben, če malo zamižiš pri ročni klimi.

 
Velik odskok navzgor
Oklepnik