Poraba 13,1 l/100km Največja hitrost 250 km/h Cena 171.242 eur
Plusi
 • vrhunski pogonski sklop
 • notranje okolje (materiali, ergonomija)
 • asistenčni sistemi
 • vozne lastnosti
 • izjemno ozvočenje Bowers & Wilkins
 • suverene zmogljivosti
 • upravljanje preko iDrive vrtljivega gumba na osrednji konzoli
Minusi
 • končna cena
 • cena dodatne opreme
 • prostornost na zadnji klopi
 • širok prag (oteženo vstopanje in izstopanje)
 • plitek prtljažni prostor

Največji BMW-jev cestno terenski kupe velja že od samega začetka za tisto avtomobilsko stvaritev, ki jo – podobno kot havajsko pico, resničnostne šove, stavke javnega sektorja ali najbolj slavnega komentatorja smučarskih skokov na nacionalni televiziji – obožuješ ali ne preneseš. Vmesne poti nekako ni. To je pač tiste vrste avtomobil, ki le malokoga pusti ravnodušnega in v katerem stežka ostanete neopaženi. Še posebej, če je odet v karoserijski odtenek, ki nehote spominja na nekdanjo vojaško »SMB«* barvo, pod njegovim motornim pokrovom pa brni mogočni osemvaljnik, zaradi česar imate nek čuden občutek, da se naokrog prevažate z borbenim oklepnim vozilom vojaške enote za specialno delovanje. Pravi avtomobilski ekshibicionist!

Pica z ananasom

DSC_0699Ko so se pri znamki z enim najbolj prepoznavnih modro-belih logotipov (ne to ni niti Volkswagen, niti Ford) pred dobrimi 15 leti odločili za križanje športno uporabnega terenca in kombilimuzinskega kupeja, je marsikdo naredil podoben izraz na obrazu kot apostol Tomaž pred dvema tisočletjema. Rahlo nejevernega. Saj ni bilo ravno povsem jasno, kako je možno združiti robatost cestnega terenca z gracioznostjo športnega kupeja, ki ponuja udobje limuzine ter več kot zavidljive performanse. Še posebej, če se je ob tem komu naslikal pred očmi privid SsangYongovega Actyona, kot nekakšnega duhovnega predhodnika BMW-ja X6.

A vendarle je Bavarcem uspelo že s prvo generacijo rahlo kontroverznega modela zadeti glavico na žebljico, saj je v trenutku postal prodajna uspešnica. S svojo pojavo je namreč uspel navdušiti marsikaterega premožnega kupca, ki želi biti v avtu vsaj toliko opažen kot vplivnež socialnih omrežij v javnosti. Ter v hipu privabil na svojo stran prenekaterega estradnika, bogataša, preplačanega športnika in uspešnega podjetnika. Oziroma vse tiste, ki smatrajo, da jim je tehnično soroden X5 preveč … običajen.

BMW X6 32

Kakorkoli že, tretja generacija največjega BMW-jevega terenskega kupeja, ki se je še v malce bolj agresivni podobi javnosti pokazal že pred petimi leti, je lani doživel rahlo kozmetično operacijo. In kaj je prinesla? Nič kaj pretresljivo drugačnega kot pri bratskem X5, kar pomeni na zunaj rahlo glajenje gubic (vitkejši žarometi z drugačno grafiko, spremenjeni odbijači, nove barve, osvetljene ledvičke »Iconic Glow«), znotraj pa posamezne novotarije (nov ukrivljen zaslon, ki združuje 12,3-palčni zaslon digitalne instrumentne plošče in 14,9-palčni zaslon multimedije ter nova prestavna ročica). BMW-jevi skrbniki zunanje podobe so mu obenem namenili še nov zelen odtenek Isle of Man, poznan že iz modela M3. Kdor pa bi vseeno želel imeti barvni odtenek, ki se ujema z njegovo osebnostjo, pa tako ali tako lahko naroči povsem individualiziranega. Pa četudi stane krepkih 7.268 (ja, prav ste prebrali) evrov, kot pri tokrat testiranem primerku.

A če kdo misli, da gre pri X6 zgolj za potlačen X5, se pošteno moti. Z X5 si namreč deli zgolj sprednja žarometa, vsi drugi deli, vključno s sprednjimi ledvičkami, pa so spremenjeni.

Poklon nekim drugim časom

Želite električni X6? Ali vsaj priključno-hibridni? Žal ne bo šlo. Elektrifikacija se, vsaj zaenkrat, še ni dotaknila največjega rivala Mercedesovega GLE Coupeja, kar bo še kako navdušilo tradicionaliste, ki se dodobra upirajo neizbežni elektromaniji. BMW-jevi inženirji so se namreč odločili, da se vsaj pri tej izvedbi priljubljenega kupejevskega SUV ne boste ubadali, kam pospraviti priključne kable. Kar pa se bo vsekakor spremenilo že pri naslednji generaciji, ki bo postala precej bolj všečna ponudnikom električne energije.

BMW X6 31A če sem povsem iskren: k njegovi mačistično-testosteronski pojavi, ki naredi podoben vtis na javnost kot prekomerno mišičast fitnes inštruktor, daleč najbolj spada podobna motorizacija. Še posebej takšna z oznako M60i, kjer ušesa razvaja simfonija osmih valjev, naftne šejke pa razveseli rahlo previsoka poraba goriva (okrog 13 litrov ob dokaj nežni desni nogi, oziroma 16 pri malce težji).

Osemvaljni agregat, ki ga bomo po vsej verjetnosti že v kratkem lahko videvali le še na naslovu Am Olympiapark 2 v Münchnu (beri: v BMW muzeju), se ponaša z dvema turbopolnilnikoma z električnim izpihovalnim ventilom ter po prenovi tudi s tehnologijo 48-voltnega sistema blagega hibrida z zagonskim generatorjem, nameščenim na ročično gred. Čudovita manifestacija bavarskih inženirjev, izdelana v tovarni BMW M GmbH, navduši z obiljem moči (530 KM) in navora (750 Nm), zaradi česar se pričneš sam od sebe spraševati, zakaj bi sploh pogledoval k brutalni verziji M s skoraj 100 »konji« več. Na to kaže že zgolj 4,3-sekundni pospešek od mirovanja do stotice, kar je celo hitreje kot pri prvi generaciji X6M.

BMW X6 06Osemvaljnik svojo huronsko naravo povsem razkrije v načinu Sport Pro, kjer novi osemstopenjski menjalnik Steptronic Sport malce bolj grobo prestavlja (tudi z vmesnim dodanim plinom pri prestavljanju navzdol), štirikolesni pogon xDrive pa prenaša več navora na zadnji kolesni par (nad 180 km/h pa je pogon tako ali takoj zgolj na zadnjih kolesih). Ob tem kabino napolni (tudi s pomočjo izjemno blagozvočnih Bowers & Wilkins zvočnikov) čudovito rezek zvok, ki bi še Elonu Musku narisal nasmeh na ustnice.

V vožnji skoraj 2 toni in pol težak monstrum pokaže precej več lahkotnosti in okretnosti, kot bi to lahko sodili po njegovi monumentalni pojavi, je pa malce bolj trd kot družinsko uporabnejši X5. Vsekakor pa tudi precej manj okoren, kot so to bili njegovi predhodniki! K odlični legi pripomore prilagodljivo M podvozje z aktivnim stabilnostnim sistemom, ki zmanjšuje nagibanje karoserije, vse skupaj pa nadgradi še dvoosno zračno vzmetenje in integralno aktivno krmiljenje. Vsekakor je njegovo podvozje dovolj dinamično naravnano, da se z veseljem zapodiš tudi po kakšnih gorskih serpentinah, kjer se ovinkov drži suvereno in krčevito. A pozornost naj vseeno velja, saj zna ob voznikovem pretiravanju (varnostna elektronika gor ali dol) kaj hitro pokazati na praktičnem primeru, kaj nam je želel učitelj fizike razložiti v zadnjem razredu osnovne šole.

Nastopač

Verjetno najbolj nastopaški BMW SUV (če ob tem rahlo odmislimo absurdni XM) še vedno obrača poglede kjerkoli se pojavi. Podobno kot prvi obrambni minister pa zna tudi dodobra polarizirati javnost.

BMW X6 23Vsekakor gre za enega tistih avtomobilskih modelov, kjer ima emotivna komponenta precej večjo vlogo pri nakupu kot pa racionalna. Nenazadnje je tudi precej manj praktično vozilo od tehnično sorodnega X5, kar se še najbolj kaže po presenetljivo skopo odmerjenem prostoru za noge na zadnji klopi ter precej plitkem prtljažniku. Da o izjemno nepraktično širokem pragu, ki dela precejšnje težave potnikom pri vstopanju vanj, niti ne govorim. Vse skupaj obenem nadgradi še opazno višja cena od družinsko uporabnejše petice, česar pa smo pri takšnih in drugačnih terenskih kupejih (Mercedes GLE Coupe, Porsche Cayenne Coupe, Audi Q8 ter potencialno še Range Rover Velar) tako ali tako že vajeni. Luksuzni modne kreacije na štirih kolesih, ki želijo prvenstveno že na zunaj pokazati lastnikov okus in – kar je še pomembneje – debelino njihove denarnice, pač nikdar niso bili poceni. V primeru tokratnega testnega primerka je šla številka čez meje pričakovanj.

Vsekakor ostaja največji BMW-jev kupejevsko terenski model tudi v aktualni izvedbi eden tistih avtomobilskih ekshibicionistov, ki ga bodo nekateri gledali še kar nekaj časa s tolikšno mero fanatičnega občudovanja, kot drugi z zaničljivim prezirom.

Tekst in foto: Urban Acman.

* SMB (smeđe-maslinova boja – hrv.) – rjavkasto olivna barva, ki se uporablja pri vojaških vozilih

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  V teh čedalje bolj naelektrenih časih velja BMW-jeva osemvaljna mojstrovina za pravi balzam za bencinsko dušo in verjetno še najbolj sovpada k dinamični naravi modela X6. Po novem se ponaša s tehnologijo 48-voltnega sistema blagega hibrida, ki naj bi pripomogla k malenkost nižji porabi. Kar pa je pri tako dragem vozilu tako ali tako povsem sekundarnega pomena.
  10
 • Notranjost
  Tretja generacija največjega BMW-jevega športno terenskega kupeja se morda ponaša celo z najbolj urejenim in imenitnim notranjim okoljem med bližnjo konkurenco. Precej skopo odmerjena prostornost na zadnji klopi ter ne najbolj praktičen prtljažnik. A vendarle, saj si človek ne kupi X6, da bi v njemu prevažal omar!
  9
 • Opremljenost
  Pri vozilu, ki se je ponašalo z dodatki za ceno spodobno opremljenega X1, verjetno ni potrebno razlagati, da bi manjkalo karkoli bistvenega. Cene nekaterih dodatkov (npr. individualizirana barva, najboljše ozvočenje, …) znajo biti brutalne.
  10
 • Vozne lastnosti
  V razredu največjih BMW-jevih športno uporabnih modelov je X6 daleč najbolj dinamično navdahnjen. Aktivni stabilnostni sistem, zračno vzmetenje in krmiljenje zadnjih koles pa poskrbijo, da je tudi med hitreje voženimi ovinki izjemno suveren in natančen.
  10
 • Gospodarnost
  Ob dani ceni testnega vozila, za katero si sicer lahko v teh časih privoščite zgolj še povprečno garsonjero sredi glavnega mesta, je kakršnakoli debata o racionalnosti povsem nesmiselna. Poraba goriva pričakovano visoka.
  3
 • Zmogljivost
  Verzija z oznako M60i ima dovolj športno dirkaškega karakterja, ki je značilen za njihove izdelke iz športnega oddelka M, da nekako ni pretirane potrebe pogledovati h ekscesni 625 »konjski« X6M verziji. V načinu Sport Pro pokaže precej podivjanega karakterja!
  10
 • Sklep
  Največji BMW-jev terenski kupe tudi v tretji generaciji velja za tisti avtomobilski primerek, ki ga lahko zgolj ljubiš ali sovražiš. Z osemvaljno motorizacijo pod motornim pokrovom vsekakor eden izmed bolj kontroverznih avtomobilov v teh časih pospešene elektrifikacije.
  8.7

Tehnični podatki vozila

baterije 0.96 kWh
cena osnovnega modela (€) 92.250
cena testnega vozila (€) 171.242
dolžina × širina × višina (mm) 4.960 x 2.004 x 1.700
dovoljena masa vozila (kg) 3.085
emisija CO2 (g/km) 258-279
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 4.395
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 2.315
medosna razdalja (mm) 2.975
menjalnik/pogon 8-stopenjski avtomatski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 250
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 389/530 pri 5.500-6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 750 pri 1.800-4.600
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,0
osnovna cena vozila (€) 116.150
pnevmatike 275/40 R21 (spredaj) / 315/35 R21 (zadaj)
poraba goriva na testu (l/100 km) 13,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 11,4-12,3
pospešek 0-100 km/h (s) 4,3
prostornina posode za gorivo (l) 83
prostornina prtljažnika (l) 580-1.530
število valjev/ventilov 8/24
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 89x88,3
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Oklepnik"


enstot
27 dni 7 ur nazaj

Vrhunska tehnika v mačističnem avtu za agresivne psihopate z mikropimpekom.
Zakonsko bi morali prepovedati takšne iracionalne, mentalno-kriminalne igrače za nikoli odrasle brezsexualce.

dANIS
26 dni 11 ur nazaj

Se strinjam, do neke mere. Avto je po svoje pervezija. Čedalje težje pa razumem takorekoč fetišistično (nemara ljubosumno) povezovanje določenih modelov vozil z dolžino reproduktivnega organa; zdaj pa očitno tudi že s patološkim pomanjkanjem adekvatno biološko definiranega spola. Kaže, da najbrž nisem up to date.

dANIS
1 mesec 5 ur nazaj

V8, 4.4 biturbo, 500+konjičev…Oh yeah…Pa še avto mi je vizualno nenormalno všeč, kar pravzaprav ne morem verjeti. Cena pa, eh, se strinjam, vsekakor pretiravanje.

mrtwelvetrees
1 mesec 6 ur nazaj

Tisti ki ga ne bo kupil, ampak vzel na lizing oz najem, ne bo gledal na porabo pri takšnem avtu.

jack86
1 mesec 18 ur nazaj

Svojevrsten avto, s ceno pa res malo pretiravajo. 120-130k ajd ja, ne pa 170+

 
Racionalna izbira
Inženirski presežek za vozniške sladokusce