Poraba 18 kWh Največja hitrost 135 km/h Cena 16.990 (s subvencijo) eur
Plusi
 • mirna in tiha vožnja
 • cena v primerjavi s konkurenti
 • preglednost
 • zunanji videz
 • zvok za opozarjanje pešcev
Minusi
 • doseg - pogojno
 • močno okrnjeno delovanje klimatske naprave v programu Eco
 • preveč plastična notranjost
 • nad 70 km/h doseg ekspresno pada

Zoe tehnično gledano sloni na priljubljenem Cliu, vendar s prikupnim in nekonvencionalnim videzom ter brezogljičnim podpisom napada enega izmed najbolj popularnih avtomobilskih segmentov. S štirimi različnimi možnostmi polnjenja je Zoe prilagodljiv in primeren za praktično vsakega uporabnika, a je bila najina ljubezen na veliki preizkušnji.

Elektromobilnost in življenje v bloku

Bolje pozno kot nikoli, a po nekaj avanturah in enodnevnih preizkusih je končno prišel čas za moj prvi daljši test” štromarja”. Renault Zoe je bil že stalen gost državice na sončni strani Alp, a je zaradi počasnega napredovanja države na področju elektromobilnosti uradno na ceste zapeljal šele letos poleti. S svojim prikupnim značajem je postal eden izmed najbolj priljubljenih in prepoznavnih vozil z brezogljičnim podpisom.

A bo tokratni test obarvan nekoliko drugače: živim v večstanovanjskem objektu, po domače v bloku, dobrih dvajset kilometrov iz Ljubljane in v bližini doma nimam na voljo nobene javne polnilnice. Zaradi infrastrukture polnjenje pred blokom seveda ni možno, najbližja dostopna javna polnilnica pa je oddaljena sedemnajst kilometrov. A ko ima hudič mlade, jih ima več in tako tudi v neposredni bližini naše pisarne ni nobene javne polnilnice. Hja, še dobro, da imam na rolerjih nove ležaje.

Živim v večstanovanjskem objektu, po domače v bloku, dobrih dvajset kilometrov iz Ljubljane in v bližini doma nimam na voljo nobene javne polnilnice.

Slab začetek, dober konec?

Renault Zoe_22Ker tokrat ne gre za romantično hollywoodsko premiero, moja električna zgodba nima najbolj srečnega konca. Poln optimizma in z navdušenjem sem pozno popoldan prevzel električno lepotičko in se z njo odpravil proti domu. Gnala me je pozitivna energija, a sem zgroženo ugotovil, da kljub povsem običajnim hitrostim domet rapidno pada. Elektromotor s 65 kilovati poganja litij-ionska akumulatorska baterija z 22 kilovatnimi urami, kar je po normnem NEDC v idealnih pogojih dovolj za 210 kilometrov. A pustimo na strani uradne podatke, ki so namenjeni izključno zavajanju množic. Še pri uvozniku priznavajo, da je realen doseg omejen na 150 kilometrov, v oteženih razmerah pa na okoli 100 kilometrov.

Letošnje poletje nam ni prizanašalp in temperature so se čez dan gibale krepko preko trideset stopinj Celzija. Ker mi seveda ni bilo do tega, da bi bil kot kuhan rak, je moral Zoe pokazati vse, kar zna tudi z vidika hlajenja potniškega prostora. Torej sem mirno izklopil program ECO, ki omeji delovanje klimatske naprave. Posledično se je skupni doseg zmanjšal za 10 odstotkov, vse skupaj pa je nazadnje bistveno poslabšala še klimatska naprava. Problem? Ob izostanku domačega polnjenja in dvojnem kresanju kilometrskega dosega, postane načrtovanje poti naslednji dan sila naporno, iskanje primernih in delujočih polnilnic pa pravi podvig.

“Houston, we have a problem.”*

Človek se hitro razvadi in navadi na tiho vožnjo, ki jo zmotita le piš vetra in zvok nizkokotalnih pnevmatik, umetno ustvarjen zvok, ki skrbi za varnost  pri vožnji do 30 km/h, pa je pravzaprav nemoteč. Ob pritisku na stopalko na plin se Zoe s pomočjo 250 njutnemtrov navora ekspresno premakne z mesta ter brez večjih preprek doseže končno hitrost 135 km/h. Tekmeci se v tej smeri pohvalijo z višjimi številkami, a je pri električno gnanih mlinčkih doseganje teh hitrosti pravzaprav nesmiselno in navsezadnje poraba dragocene energije preseže vse okvirje dobrega okusa.

Renault Zoe_21Na številnih predstavitvenih dogodkih sem nemalokrat slišal, da je električno vozilo idealno za slovenceljna, ki dnevno opravi povprečno petdeset medregijskih kilometrov. Okvirno gledano padem v to enačbo tudi sam, vendar stresnih dni z načrtovanjem poti, vmesnimi polnjenji in neprestanim prilagajanjem ne privoščim nikomur.

O zmedenosti ponudnikov in nedelovanju polnilnic je pisal že Urban, tezo pa moram potrditi tudi sam. Žal si trenutno  električno življenje predstavljam le ob življenju v hiši, s stalnim dostopom do električne polnilnice, ali v prestolnici, kjer je ponudba javnih polnilnic dovolj velika za kolikor toliko brezskrbno polnjenje. Da ne bo pomote: pri vsem skupaj je še najmanjši krivec Zoe, ki se s svojim dosegom in zmožnostmi uvršča v zlato sredino, razen Tesle pa noben proizvajalec ne odstopa bistveno s številkami.

Kinder jajček

Renault Zoe_23Nad paradnim konjem kluba  Z.E.** nimam večjih pripomb, a njegova ekološka usmerjenost popolnoma pogori v potniški kabini. Saj ne, da ni prostorna, moderna in pregledna, ampak je zraven tudi plastična in še enkrat plastična. Številni elementi so izdelani iz najbolj klavrne plastike, ki ni prijetna niti na otip niti na videz. Vse skupaj rešujejo prav fini sedeži in pregleden zaslon, ki je hkrati prilagodljiv in se dobro dopolnjuje z večopravilno enoto R-Link.

Zadaj bosta udobno sedela dva potnika. Nekaj kompromisa je sicer potrebno, a zanemarljivo malo. Enako velja tudi za prtljažnik, ki je s 338 litri presenetljivo prostoren.

Ko številke niso vse

Zoe bi lahko v nedogled opisoval s takimi ali drugačnimi impresivnimi številkami, a je relevantna predvsem ena številka: okvirno 2,5 evra na 100 prevoženih kilometrov, ob upoštevanju trenutne cene 15 centov na kilovatno uro. Privlačno malo in zares vabljivo za številne medregijske potnike, ki bi radi drastično zmanjšali račun za gorivo in v obratni smeri (v manjši vrednosti) povečali račun za električno energijo.

Za konec morda še nekaj besed Renaultovem posebnemu odnosu do najema baterij. Cena za Zoe je ravno zato logično nižja, 16.990 evrov z upoštevano subvencijo v višini petih tisočakov, vendar je potrebno k skupnem znesku dodati, poleg cene električne energije, še 79 evrov mesečno. Toliko namreč stane najem baterij za triletno obdobje ob prevoženih 12.500 kilometrih na leto. Krajše cenovno obdobje ali večje število kilometrov pavšal ustrezno povečata.

Električno vozilo ni za vsakogar – kljub temu, da bi ga privoščil vsakomur – niti kot drugo hišno vozilo. Daljšanje dosega in širjenje infrastrukture sta sicer koraka v pravo smer, a je za uporabo potrebno le nekaj več poguma in zasenjaštva. Oziroma hiša ali javna polnilnica na dosegu roke. Če nimate v enačbi enega ali drugega, si prihranite živce in še malo počakajte.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

* “Houston, imamo težavo.” – angl., citat iz filma Apollo 13.

** Zero Emission – brez emisij.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Takojšen odziv s pritiskom na stopalko za plin prinese nasmešek na obraz, zlahka pa se človek navadi tudi na tišino med vožnjo. Zmoti le omejen doseg.
  8
 • Notranjost
  Nekateri elementi pri električnem Zoe so poznani že iz ostalih Renaultovih vozil, vendar je potniška kabina zasnovana povsem na novo. Je sveža, glede na velikost vozila tudi prostorna, največji minus pa leti na uporabljene materiale.
  7
 • Opremljenost
  Vozilo prihodnosti bi lahko imelo več futuristične dodatne opreme, vendar bo resnici na ljubo s tem paketom zadovoljil povprečnega uporabnika.
  7
 • Vozne lastnosti
  Udobje in tišina - besedi, ki opišeta celoten koncept Zoe. Zaradi nizko postavljenega težišča in baterij je v zavojih zabaven in nadpovprečno agilen, le ne pričakujte preveč.
  8
 • Gospodarnost
  Upoštevajoč subvencijo v višini 5.000 evrov je nakupna cena električnega malčka najnižja v primerjavi s konkurenco, vendar je potrebno za najem baterije mesečno odšteti vsaj 79 evrov - a tudi ta rešitev aktivno pripomore k nižji nakupni ceni in prepričljivi garancijski politiki s strani Renaulta.
  9
 • Zmogljivost
  S hipnim dostopom do navora je poskočen in lahko osramoti marsikaterega močnejšega tekmeca z motorjem na notranje zgorevanje, le končna hitrost mu ni v ponos, zato bo ostal glavni predvsem v urbanih središčih.
  8
 • Sklep
  Renault Zoe je za razliko od ostalih dveh električnih predstavnikov francoskega proizvajalca vozil splošno najbolj uporaben in nudi številne prednosti v primerjavi z ''običajnim'' vozilom. Električna prihodnost je zelo blizu, a le za tiste, ki živijo v bližini prestolnice, polnilne postaje ali imajo na voljo primerno bivališče za nočno polnjenje.
  7.8

Tehnični podatki vozila

baterije litij-ionske 22kWh
cena testnega vozila (€) 16.990 (s subvencijo)
dolžina × širina × višina (mm) 4.084 x 1.730 x 1.562
dovoljena masa vozila (kg) 1.943
emisija CO2 (g/km) 0,0
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/5
masa praznega vozila (kg) 1.468
medosna razdalja (mm) 2.588
menjalnik/pogon neskončnostopenjski/spredaj
največja hitrost (km/h) 135
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 65/88 pri 3.000 do 11.300
največji navor (Nm pri vrt/min) 220 pri 250 do 2.500
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,56
osnovna cena vozila (€) 20.490 (brez subvencije)
pnevmatike 205/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 18 kWh
poraba goriva po ECE (l/100 km) 17 kWh
pospešek 0-100 km/h (s) 13,5
prostornina prtljažnika (l) 338/1.225
vrsta motorja elektromotor
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Velika preizkušnja"


pskoda
4 leta 3 meseci nazaj

Zelo malo inovitet se splača, če gledamo skozi denarnico

kseb
4 leta 4 meseci nazaj

Prodajna cena avta je ok, mesečni najem akumulatorjev (dobrih 100 EUR mesečno za več kot 12.500 km na leto) pa je predrag in posledično se tega avta ne splača kupiti. Itak greš v nakup zaradi prihrankov pri gorivu.

ucmanster
3 leta 9 meseci nazaj

redkokdo kupi kakršenkoli avto zaradi prihrankov

 
Družinsko veselje
Stvar pakiranja