Poraba 7,3 l/100km Največja hitrost 199 km/h Cena 28.252,62 eur
Plusi
 • uravnotežen paket avtomobila
 • prijetna in prilagodljiva notranjost
 • motor
Minusi
 • samodejna aktivacija ročne zavore ob zaustavitvi motorja

Vsake toliko se v uredništvu pojavi avtomobil, ki ni na prvi pogled nič posebnega, a nekako uspe združiti več odličnih lastnosti, kot bi jih od njega pričakovali.

Otroški detektor

Ko gre za prvi vtis, mulariji običajno s komentarji uspe z le nekaj besedami zadeti v polno. Vsaj kar se tiče splošnega videza in uporabnosti avtomobila. In pri Francozih, ki imajo po mojem mnenju veliko smisla za oblikovanje  prijetne avtomobilske notranjosti, se otročad vedno kar nekako stopi. Če ne prej, ko odpreš zaslon panoramske strehe in se jim s pogledom v nebo odpre cel nov svet. Pa naj bo sonce ali dež.

Pri Francozih, ki imajo po mojem mnenju veliko smisla za oblikovanje  prijetne avtomobilske notranjosti, se otročad vedno kar nekako stopi.

Peugeot 3008 test-14

Enako se mi je tokrat zgodilo pri ne najbolj novem Peugeotovem križancu 3008, ki združuje svetlo in prostorno notranjost z nekoliko višjim položajem sedenja. Sicer nič novega ali revolucionarnega, ampak zato nič manj vredne lastnosti avtomobila. Mali detektor je opravil svoje delo in z nasmehom potrdil zadovoljstvo z izbiro.

Zmagovalec

Novost v tokratnem primerku, ki smo ga po prenovi že vozili v dizelski izvedbi, je obenem tudi njegovo največje presenečenje: bencinski 1,2-litrski trivaljnik z oznako e-THP.  Gre za motor, ki je po neverjetnih devetih letih dominance Volkswagnovega 1,4-litrskega motorja TSI v kategoriji med 1,0 in 1,4 litra delovne prostornine, letos uspel prepričati žirijo v izboru mednarodnega motorja leta, da so ga postavili na prestol.

Peugeot 3008 test-30

O njem se je nekoliko razpisal že Gašper v testu modela 308, meni pa je v praksi mali trivaljnik  postregel z vsem, kar bi si lahko želela: primerno zmogljivostjo, nepričakovano odzivnostjo in zmerno porabo. Pravzaprav je z zadnjim naredil še korak v smer k razmišljanju, da postaja (pri nas do nedavnega skoraj obvezna) izbira dizelskega motorja za uporabnike z nekoliko večjo letno kilometrino vse bolj vprašljiva. Oziroma vsaj vredna poštene kalkulacije, ki naj bi jo pred dokončno odločitvijo opravil vsak pri sebi .

Udobje ni v modi?

Zadnjič sem nekje na spletu brala razmišljanje na temo ali morajo biti sodobni avtomobili res tako togi, kot so. Šlo je nekako v smislu, da gre za trend, ki so ga najverjetneje začeli nemški proizvajalci, saj so imeli med prvimi tudi temu primerne ceste. V trenutku, ko postane “nemška” togost enota za kvaliteto in se večina proizvajalcev odloči slediti, pri čemer žrtvujejo udobje za nekoliko boljšo lego v ovinkih, lahko postane stvar problematična. Tudi zato, ker naše ceste še danes niso in najbrž nikoli ne bodo kot nemške. Pa verjetno podobno velja za še kar nekaj koncev sveta.

Tako se zgodi, da tudi v francoskih avtomobilih ne gre več kar tako pričakovati nekdanje udobnosti. S tem ne trdim, da je križanec 3008 neudoben ali trd, prav nasprotno, se pa le zapeljite z njim na kakšno daljšo pot, če ste bili vajeni mehkejših avtomobilov.

Pazljivo z zavoro

Kljub temu, da sem zagovornik napredka in novih tehnologij, ki nam lajšajo uporabo avtomobilov, imam pri nekaterih zadevah še vedno pomisleke. Ena tistih, ki so postale praktično standardne, pa sem do njih kljub temu zadržana, je elektronska ročna zavora. Lahko da je praktična, z njo prihranimo prostor, ker večjo ročico zamenja gumb, a po mojem mnenju kljub temu včasih prinese tudi kakšno slabost.

Pri testnem Peugeotu 3008 se ročna zavora aktivira samodejno ob vsakem ugašanju motorja. Opozorilo gre tokrat vsem, ki vozite avtomobile v avtopralnico: sledenje navodilom izvajalcev, da na pralni stezi ugasnite motor v vozilu, se v tem primeru ne bo dobro končalo. Aktiviranje ročne zavore bo namreč blokiralo pot vozila med krtače.

Praktični detajli

Najlepši del zgodbe se konča tam, kjer se je začel: pri oblikovanju avtomobila z mislijo na to, komu je bil pravzaprav namenjen. Če govorimo o notranjosti, je svetla, prijetna in prostorna. Voznikovega prostora sicer še niso dosegle vse (naj)novejše Peugeotove domislice, a v tem ni nič slabega.

Peugeot 3008 test-17Prostor v avtomobilu je lepo odmerjen in predvsem praktično prilagodljiv različnim situacijam, v prtljažniku je lahko vzdrževati red, saj je tam na voljo dvojno dno, ki skrbi tudi za izravnavanje podlage ob morebitnem prevozu daljših predmetov.

V splošnem je 3008 uporabnikom prijazen, za tisti dodaten drobec voznikovega veselja pa je tokrat poskrbel odličen bencinski agregat, ki ni niti zaspan niti preveč žejen.

Besedilo in foto: Urška Radolović

 

 

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  PSA je s kombinacijo bencinskega 1,2-litrskega motorja in ročnega 6-stopenjskega menjalnika zadel v polno. Le za ljubitelje avtomatike zaenkrat še ni prave izbire.
  9
 • Notranjost
  Svetla, zračna, prostorna in prilagodljiva, z višjim položajem sedenja in panoramsko streho je pravi magnet za mlajše družinske člane.
  9
 • Opremljenost
  Paketu Allure je težko še kaj dodati, kar se tudi pozna na končni ceni, za nekoliko manj zahtevne bi se splačalo pogledati paketa Active ali posebno serijo Style.
  9
 • Vozne lastnosti
  Kljub temu, da gre za popularno zvrst križanca, je v prvi vrsti namenjen običajnim cestnim vožnjam, po možnosti v umirjenem družinskem tempu, ki je prijeten tako vozniku kot tudi vsem potnikom.
  7
 • Gospodarnost
  Sicer z zmerno porabo, a izdatna opremljenost prinaša višjo končno ceno na ceniku - namenoma na tem mestu ne razpravljam o dejanski ceni za končnega kupca, ki je po navedbah zastopnika več kot petino nižja, a vezana na hišno financiranje ter menjavo staro za novo.
  7
 • Zmogljivost
  Odziven in celo bolj zmogljiv, ko sem pričakovala. Vsekakor pozitivno presenečenje testa.
  8
 • Sklep
  Peugeot 3008 je, kljub ne najbolj sveži podobi, lepo uravnotežen na vseh področjih in zato vreden uvrstitve na seznam potencialnih kandidatov za nov družinski avtomobil.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 25.926,62
cena testnega vozila (€) 28.252,62
dolžina × širina × višina (mm) 4.365x1.837x1.639
dovoljena masa vozila (kg) 2.020
emisija CO2 (g/km) 123
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.199
masa praznega vozila (kg) 1.475
medosna razdalja (mm) 2.613
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 199
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96 (130) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 230 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,99
osnovna cena vozila (€) 25.926,62
pnevmatike 225/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,5/4,6/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 10,8
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 512-1.604
število valjev/ventilov 4/8
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 75,0 x 90,5
zavore spredaj/zadaj kolutne (prisilno hlajene)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Družinsko veselje"


hnoda
2 leta 7 meseci nazaj

Kolikor sem jaz vozil ta avto, kar je bilo sicer res samo nekajkrat, sem samozategnitev ročne prav tako štel samo v plus oziroma se mi je zdela posrečena.

Firediver
2 leta 7 meseci nazaj

Jaz sem se te samozategnitve ob ugasnjenem motorju toliko razvadil, da to štejem v plus..je pa res, da mojega avta avtopralnica še ni videla.

 
Odločno naprej
Velika preizkušnja

Več vsebin

Testi

Povsem dovolj

Peugeot 3008 Allure 1.2 PureTech 130 BVM6
Testi

Podaljšani 3008

Peugeot 5008 GT
Testi

Dvoma ni več

Peugeot 308 SW 1.6 BlueHDi 120 Allure
Testi

Transformer

Peugeot 5008 Allure 1.6 BlueHDI 120 EAT6
Testi

O razlikah

Opel Grandland X 1.2 Turbo Innovation
Predstavitve

Prostorni križanec in tehnološko prenovljena kompaktna družina

Peugeot 5008 in 308: slovenska predstavitev
Reportaže

Najbolj prepričljiv kompaktni križanec

Novice

Leta 2019 prihaja Porsche Mission E Cross Turismo