Poraba 8,2 l/100km Največja hitrost 203 km/h Cena 54.990 eur
Plusi
 • zmogljiv štirikolesni pogon
 • udobje vožnje na vsaki podlagi
 • prostornost v obeh sedežnih vrstah
 • cena v primerjavi s tekmeci
 • razvaja z vseh strani
 • kvalitetno izdelana notranjost
Minusi
 • velika stranska ogledala so pregledna, a pri višjih hitrostih poskrbijo za povišan hrup v kabini
 • nekatera stikala so postavljena nelogično
 • nagibanje karoserije v hitreje odpeljanih zavojih
 • menjalnik je umirjene narave, ne mara sunkovitih pritiskov na stopalko za plin

Trinajst let je minilo, odkar je Kia na ceste pripeljala svoj največji športni terenec Sorento, ki je svetu predstavil novo podobo korejskega proizvajalca vozil. Prihod je pomenil nove, boljše čase za Kio, ki je z zmogljivim in značajsko močnim terencem pričela novodobni preporod znamke.

Trinajst let

Če si se leta 2002 pohvalil, da si kupil povsem novo Kio Sorento, je večina sogovornikov naredila le kisel obraz, kot bi jim ponudil toplo pivo. Takrat je na naših cestah že kraljeval nekaj let stari BMW X5, Porsche je ravnokar pripeljal model Cayenne in Volkswagen je predstavil svojega paradnega konja Touarega. Ob taki družbi druge reakcije niti nisi mogel pričakovati, Kie se je še vedno držal status drugorazredneža, ki so si ga vsi zapomnili predvsem po modelu Pride. Saj veste, to je tista mala škatlica z razbarvanimi zadnjimi žarometi.

A je kljub raznim zadržkom Sorento takrat veljal za všečnega športnega terenca, ki je bil terensko zmogljiv in značajsko prepoznaven. Priznam, nad videzom prve generacije nisem navdušen niti danes, še manj nad drugo generacijo, ki je bila vse prej kot tipični predstavnik evropske falange. Kombijevska oblika, plastični dodatki v drugačni barvi kot karoserija in veliki žarometi so jasno nakazovali Sorentov korejski izvor. Kar trinajst let smo morali čakati na tisto pravo, ki ne sproža kremženja. Novi Sorento je odvrgel rokavice: postal je markanten in mogočen predstavnik razreda športnih terencev, ki je v ponos znamki in zaradi evropskih korenin pravi tekmec celo zgoraj naštetim konkurentom.

Pustolovec

Sorento se zaradi atletske postave, dimenzijske rasti in markantnega videza odmika od svojega prvotnega poslanstva, biti zmogljiv športen terenec. V Kia Sorento Sorento EX Exclusive_6prvi vrsti želi ugajati širokemu spektru kupcev, zato je bistveno bolj vpadljiv od svojih prednikov. Gromozanska maska hladilnik z dvema podolgovatima ksenonskima žarometoma in predimenzionirani meglenki tvorijo jedro zunanje privlačnosti, ki se počasi izgublja proti zadku. Bočni del, razen res velikih aluminijastih platišč ne prinaša nič razburljivega, se pa lepo vidi 10-centimetrski prirastek dolžine in bolj kupejevsko zaključena strešna linija. Skupek oblikovalskih rešitev se logično zaključi v zadku, kjer pozornost jemljejo veliki žarometi. Brez najmanjšega sramu lahko rečem, da je Sorento odrasel, z leti pa, tako kot George Clooney, samo pridobiva na svojem šarmu.

Zaradi svoje masivnosti ni najbolj primeren partner pri izrazito zahtevnih podvigih, a bo podprt s štirikolesnim pogonom in 147 kilovati presenetil marsikoga. Kljub temu, da bo največ časa preživel v mestu in na avtocesti, sem želel, da se umaže in pokaže svoj pustolovski duh. Ker si terenec takšnega kalibra zasluži terenske fotografije, sem zavil z urejene poti in Sorenta postavil pred marsikatero oviro. Klanci, blato, voda, kamenje, makedam in še marsikaj je prevozil z odliko, se umazal in bil pri tem ponosen, jaz pa vesel in nasmejan do ušes. Ni kaj, fantje ljubimo blato in z veseljem se usedem za volan takega, ki mi to veselje še podkrepi.

Manj je več

Kia Sorento Sorento EX Exclusive_16Nad videzom in funkcionalnostjo potniške kabine so bdeli v Kiinem nemškem oblikovalskem centru, a je celotna struktura podrejena predvsem pravilu manj je več. Tako lahko v notranjosti zasledimo tri glavna področja upravljanja. Prvi in najbolj očiten je seveda ogromen zaslon na dotik in pripadajoča stikala, ki prinašajo preprosto in hitro upravljanje z avdio sistemom in ostalimi zabavnostnimi vsebinami. Drugo področje je v sredini armaturne plošče in služi upravljanju s klimatsko napravo in funkcijami sedežev, ki so lahko ogrevani ali hlajeni. Tretje področje, vsaj v moje primeru tudi najmanj uporabljano, je pri prestavni ročici 6-stopenjskega samodejnega menjalnika. Tam lahko, poleg nastavitev pogona, prilagajamo vozne programe, pregledujemo okolico s pomočjo kamer in vklapljamo parkirna pomagala. Ja, Sorentno parkira tudi sam. Uspešno! Manjši skupek stikal je še levo od volanskega obroča in služi upravljanju varnostno asistenčnih sistemov.

Kia Sorento Sorento EX Exclusive_30Tokratni testni primerek je krasila oznaka EX Exclusive, največ, kar trenutno premore Kia. Poleg številnih varnostno-asistenčnih sistemov je zajeten spisek dodatne opreme dopolnil še 360-stopinjski sistem kamer, ozvočenje Infinity in ostali bonbončki, a je tudi brez njih Sorento v potniški kabini izredno prostoren in udoben. Ni velik le na zunaj, temveč bo zlahka sprejel pet potnikov, zadaj pa bi lahko sedel tudi kakšen košarkaš. Enako velja tudi za prtljažni prostor, ki je velik že v osnovi, skupaj s prilagodljivo zadnjo klopjo pa njegova uporabnost in velikost stopata še stopničko višje.

Stereotipi so zato, da se jih ruši

Sorento trenutno v segmentu večjih športnih terenecev ponuja najboljše razmerje med ceno, opremo in pogonsko zmogljivostjo. Dejstvo. Za 55 tisočakov ponuja veliko, poleg izdatnih dimenzij, res dolgega seznama dodatne opreme, so tukaj še štirikolesni pogon, zmogljiv 2,2-litrski dizelski agregat in 6-stopenjski samodejni menjalnik. Po vozniški plati zaostaja za tekmeci in ne nudi tako pristne vozniške izkušnje, a po drugi strani nudi najboljše razmerje med udobjem in splošnimi voznimi lastnostmi. Ni divjak, bo pa svoje delo opravil zgledno in bo zadovoljil povprečnega uporabnika, ki od takšnega vozila pričakuje zmerno terensko zmogljivost in umirjenost v vožnji. S svojim zunanjim videzom pa zna Sorento podreti marsikateri stereotip o korejskih avtomobilih.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski agregat je kljub svoji velikosti dokaj tih in umirjen, sodelovanje s samodejnim 6-stopenjskim menjalnikom pa je zgledno. Slednji je edina dokaj stara tehnologija, ki se poda karakterju vozila, a vemo, da Kia pripravlja tudi nov samodejni menjalnik z več prestavami.
  8
 • Notranjost
  Prestižna, prostorna in sveža, edini minus leti na nekaj zmedenih stikal, ki niso tam, kjer bi jih človek pričakoval.
  9
 • Opremljenost
  Testni Sorento je bil opremljen z vsem, kar je mogoče nanj in vanj namestiti. Poleg odličnih ksenonskih žarometov je voznika in sovoznika v sedežu grel ali hladil, skozi panoramsko streho zabaval potnike na zadnji klopi in z obilici varnostno asistenčnih sistemov skrbel za brezskrbno vožnjo.
  10
 • Vozne lastnosti
  Je udoben in ljubi dolga potovanja, le v zavojih ne smemo od njega pričakovati čudežev. Saj se tam pelje normalno, le malce več je bočnega nagiba in volan je manj komunikativen.
  8
 • Gospodarnost
  Višja ocena ne zaradi izredno nizke povprečne porabe goriva, temveč zaradi cene. Res je 55 tisočakov dosti denarja, a za takšen avto s toliko opreme in najmočnejšim dizelskim agregatom. Konkurenca ponuja bistveno manj za enak znesek.
  8
 • Zmogljivost
  Na začetku se zaradi dobre zvočne izolacije zdi, kot da se Sorento nikamor ne premika. Ob pogledu na števec pa vidiš, da prav zadovoljivo vleče in se pravzaprav pri avtocestnih hitrostih počuti prav domače.
  8
 • Sklep
  Kia je s Sorentom pokazala, da zna pripraviti odličen avto, ki se lahko zoperstavi tekmecem. Potniška kabina razvaja na vsakem koraku in kljub temu, da ni brez napak, so te resnično minorne. Za tekmeci zaostaja v voznih lastnostih, toda za ljudi, ki cenijo udobje in prostornost, je skoraj brez konkurence.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 37.990
cena testnega vozila (€) 54.990
dolžina × širina × višina (mm) 4.780 x 1.890 x 1.690
dovoljena masa vozila (kg) 2.510
emisija CO2 (g/km) 172
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/korozija) 7 let ali 150.000/3 leta/12 let
gibna prostornina (cm3) 2.199
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.821
medosna razdalja (mm) 2.780
menjalnik/pogon samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 203
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 147 (200) pri 3.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 441 pri 1.750-2.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,08
pnevmatike 235/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,6/6,0/7,6
pospešek 0-100 km/h (s) 9,6
prostornina posode za gorivo (l) 71
prostornina prtljažnika (l) 660/1.732
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,4 x 96,0
zavore spredaj/zadaj prisilno hlajene kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Sovražnik bencinskih servisov
Obrnjeno na glavo