Poraba 5,7 l/100km Največja hitrost 195 km/h Cena 37.320 eur
Plusi
 • vozne lastnosti
 • ergonomija voznikovega prostora
 • mirno in tiho delovanje trivaljnika
 • krmilnik iDrive Touch
 • odlična navigacijska naprava
Minusi
 • brez opcije avtomatskega menjalnika pri dani različici
 • cena vozila in dodatne opreme
 • podatek sistema prepoznave prometnih znakov skrit v meniju potovalnega računalnika
 • motorna anemičnost pri nizkih vrtljajih
 • prevelik razkorak med normirano in dejansko porabo
 • tresoča prestavna ročica

Pri bavarskem proizvajalcu vozil, čigar imenski akronim nekateri navdušenci dobesedno razumejo kot »Beautiful Masterpiece on Wheels«*, so z modelom 116d, v katerega so po zadnji kozmetični prenovi stlačili najnovejši dizelski trivaljnik šparovnih manir, želeli ustvariti enega izmed najredkeje videnih avtomobilov med črpalkarji. Pa jim je to tudi zares uspelo?

Optimalen cilinder

Strokovnjaki motoroznanstva se neprestano trudijo razviti čedalje bolj varčne agregate, ki bi pripomogli k temu, da bi sodobni avtomobili obiskovali bencinske servise tako pogosto, kot Damjan Murko glasbene učne urice. Tako so nemški univerzitetni vsevedi že pred časom razvili teorijo, da naj bi bila najbolj idealna prostornina valja motorja na notranje izgorevanje pol litra, vrtina cilindra pa manjša od dolžine batnega giba. Pri čemer bi v kombinaciji z ostalimi elementi sodobne tehnologije (neposredni vbrizg goriva, turbo puhalo, variabilno krmiljenje ventilov, ipd.) predstavljal najboljši približek optimalnosti – tako glede moči, kakor tudi porabe.

BMW 116d EfficientDynamics (20)Omenjeno idejo so pred leti brž pograbili tudi inženirji v Münchnu ter pričeli z razvojem povsem novih agregatov s poenotenim, pollitrskim volumnom valjev. Tako so sčasoma ustvarili bencinske in dizelske 1,5-litrske trivaljnike, 2-litrske štirivaljnike ter 3-litrske šestvaljnike, pri čemer jim je zaradi velikega dela enakih sestavnih delov (do 60 odstotkov) uspelo precej optimizirati stroške. Zaradi možnosti prečne vgradnje pa so njihovi najnovejši tri- in štirivaljniki kot naročeni za prihajajočo falango modelov BMW, pri katerih je pogon speljan na (o moj bog!) sprednji kolesni par.

A ker je besedna zveza »BMW« in »trivaljnik« vrsto let delovala med ljudstvom precej nenavadno in že rahlo bizarno, so prefrigani Bavarci svoje najnovejše tricilindrske agregate najprej vtaknili v »preizkusne zajčke« (beri: Minije), da bi ugotovili, če so lahko tovrstni pogonski sklopi dovolj imenitni tudi za prestižnejše BMW-je.

Idealen agregat?

Tako so v letošnjem letu trojček tako imenovanih idealnih cilindrov pričeli vgrajevati tudi v kozmetično olepšani »Einser« in sicer v tiste verzije, pri katerih je veselje do varčevanja pomembnejše od užitka v vožnji. Tako je na turbodizelski strani motorne palete trivaljnik serije B37 nadomestil dosedanji štirivaljnik (N47) in je na voljo v treh različno snažnih edicijah (114d, 116d in 116d EfficientDynamics). Pri čemer velja slednja, ki se je vrtela tudi v tokratnem testnem primerku, za najmanj požrešno in hkrati tudi najmanj ogljikovodično oporečno v celotni paleti BMW! Če seveda pri tem povsem odmislimo hibride in elektr-i-čarje.

Reklamni katalog hkrati razkrije, da se lahko model 116d Efficient Dynamics, ki se od običajnejše verzije razlikuje po nekaterih aerodinamičnih izboljšavah, pohvali, da izpusti v zrak zgolj 89 g ogljikovega dioksida na kilometer prevožene poti (za 10 g manj od štirivaljnega predhodnika) ter porabi na stokilometrski poti toliko goriva, kot brutalni X5 M na … tridesetkilometrski (beri: 3,4 litra)! Zaradi česar bi menda lahko v povsem idealnih razmerah (gladka vozna površina, optimalna zunanja temperatura, z zaščitnimi lepilnimi trakovi prelepljeni zunanji robovi in odprtine, previsok tlak v pnevmatikah, odstranjeni sedeži sopotnikov, …) prevozili z zgolj enim tankom goriva celotno pot od Ljubljane do litovske Vilne (beri: cca. 1.530 kilometrov).

Trenutek resnice

BMW 116d EfficientDynamics (17)Vendar pa je že nekajdnevni preizkus najnovejšega »učinkovito dinamičnega« trivaljnika razkril, da se je v vsakdanjih prometnih situacijah povsem nemogoče približati tovarniško navedeni kombinirani porabi. In ne le to! Končna testna poraba je bila za skoraj 70 odstotkov (!) višja od tiste iz reklamnega kataloga, pa četudi sem med tokratno preizkušnjo prevozil kar nekaj relacijskih poti ter obenem vestno uporabljal način EcoPro, ki sicer dodobra zamori motorno živahnost. Roko na srce: s podobno žejo se lahko dandanes pohvali skorajda vsak običajen turbodizelsko gnan predstavnik razreda C, ki v svojem imenu niti ne potrebuje raznoraznih »eko/blue/green« označb.

Tudi sicer novi trivaljnik ni navdušil s pretirano živahnimi manirami, ki bi jih nekako pričakoval od avtomobila s prepoznavnimi ledvičkami na nosu ter končno ceno, ki je presegla 37 evrskih tisočakov. Zvočno precej decenten agregat, ki sicer svojo tresočo trivaljno zasnovo razkriva le ob odprtem pokrovu motorja, je namreč dokaj anemičen v nižjih vrtljajih, zaradi česar ima voznik malce več dela s prestavno ročico šeststopenjskega menjalnika, ki pa se ne more pohvaliti niti s pretirano natančnostjo niti s hitrostjo prestavljanja. Pri čemer je potrebno na kakšnem bolj konkretnem avtocestnem klancu pretakniti celo v četrto prestavo (npr. odsek hitre ceste H4 med Vipavo in Razdrtim preko Rebernic), če želi voznik prehiteti kakšno romunsko »počasnelo«.

In že zaradi slednjega se mi je med tokratnim testom precej kolcalo po menjalniški avtomatiki osmih stopenj, ki bi verjetno znala bistveno bolje izkoristiti motorni potencial. Žal pa omenjena ZF-ova umetnina ni na voljo pri »varčnejši« verziji Efficient Dynamics, temveč zgolj pri takisto dragi, a rahlo »manj snažni« različici 116d.

Chanometer

BMW 116d EfficientDynamics (22)Model 116d Efficient Dynamics, v katerega so inženirji iz Münchna po zadnji kozmetični prenovi stlačili najnovejši dizelski trivaljnik, nikakor ne bo postal rariteta med črpalkarji, niti ne bo pridobil laskavega naziva »Tankstellenfeind«:** Vseeno pa gre za korektno motoriziran avtomobil nižjega srednjega razreda, ki pa ni  nič kaj pretirano »učinkovito dinamičnejši« od kakšnega pol cenejšega plebejskega Golfa 1.6 TDI.

A ne glede na to, kakšen agregat se vrti pod njegovim motornim pokrovom, imam občutek, da najmanjši model v BMW-jevi modelni paleti veliko večino bistveno bolj prepričuje z ostalimi atributi. Pa najsi gre za izvrstne vozne lastnosti, zaradi česar še vedno dosega skorajda nedosegljive standarde v svojem segmentu, ali pa zgolj in samo za prepoznaven modro-bel znak na nosu vozila, ki ima v zunanjem obroču zapisano ime bavarskega proizvajalca, čigar imensko kratico nemalokateri posameznik razume povsem dobesedno kot »Brings Me Women«.***

Tekst in foto: Urban Acman

* čudovita umetnina na kolesih (angl.)

** sovražnik bencinskih črpalk (nem.)

*** prinaša mi ženske (angl.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Novi trivaljnik zna biti v nižjih vrtljajih dokaj anemičen, zaradi česar ima voznik malce več dela s (tresočo) prestavno ročico šeststopenjskega menjalnika, ki se sicer ne more pohvaliti niti s pretirano natančnostjo niti s hitrostjo prestavljanja.
  7
 • Notranjost
  Pri »Einser«-ju gre za tisti produkt v paleti BMW, ki je prvenstveno namenjen dvema potnikoma brez prevelikih prtljažniških zahtev.
  8
 • Opremljenost
  Pri dani ceni bi se lahko med opremo znašlo tudi malce več varnostno asistenčnih sistemov (radarski tempomat, sistem zaznave objektov v mrtvih kotih, …).
  8
 • Vozne lastnosti
  Še vedno velja za enega najbolj uživaških primerkov nižjega srednjega razreda, ki se izkaže za nenapornega tudi na daljši relacijski poti.
  9
 • Gospodarnost
  Za kakšno boljšo oceno bi moral 37 evrskih tisočakov vreden avtomobil nižjega srednjega razreda, v katerem se vrti ena izmed osnovnejših turbodizelskih motorizacij, skorajda že sam proizvajati gorivo.
  4
 • Zmogljivost
  Pri »učinkovito dinamični« turbodizelski verziji nikar ne pričakujte kakšne pregovorne BMW-jeve dramatičnosti.
  7
 • Sklep
  Model 116d, v katerega so po zadnji kozmetični prenovi namestili najnovejši dizelski trivaljnik, nikakor ne bo postal eden izmed najredkeje videnih avtomobilov med črpalkarji, a bo voznika navduševal z ostalimi atributi.
  7.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 26.250
cena testnega vozila (€) 37.320
dolžina × širina × višina (mm) 4.329 x 1.765 x 1.432
dovoljena masa vozila (kg) 1.885
emisija CO2 (g/km) 89
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.496
kompresija (1:) 16,5
masa praznega vozila (kg) 1.395
medosna razdalja (mm) 2.690
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/zadaj
največja hitrost (km/h) 195
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 85 (116) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 270 pri 1.750-2.250
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
pnevmatike 205/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 3,9/3,1/3,4
pospešek 0-100 km/h (s) 10,4
prostornina posode za gorivo (l) 52
prostornina prtljažnika (l) 360
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 90,0x84,0
zavore spredaj/zadaj kolutne (ventilirane)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Sovražnik bencinskih servisov"


4 leta 2 meseci nazaj

BMW 1 je tako majhen in stisnjen avto, velikostni razred nekje kot Opel corsa, pa še tam se lažje sedi.

pskoda
4 leta 2 meseci nazaj

Armani jakna je tudi 500eur pa je vredna? Po moje ne, ampak če jo hočeš imeti moraš toliko odštet pika. Niso vse stvari za vse

Firediver
4 leta 2 meseci nazaj

Marsikdo od premožnih ga kupi, ker je tako drag, ne pa, ker je toliko vreden. Saj ni tako težko razumeti…

pskoda
4 leta 2 meseci nazaj

Ne vem kaj tako javkate glede cene? Avto se jim prodaja za tako ceno, zato nima smisla jo zniževat

xxl
4 leta 2 meseci nazaj

Seveda,komu je preveč,naredi obvoz,jaz niti ne povoham v salon,ampak,tudi če recimo avto pride veliko manj,je pa,po mojem mnenju,predrag za to kar ponuja.Primer,C4 Cactus,kupujem pa avto,ki je v osnovi 26 000,s konkretnim popustom pa se mi zdi vreden končne cifre.

kemykos
4 leta 2 meseci nazaj

Meni pije avto 7,5 l plina kar je strošek 4€ na 100 km, ko se bodo temu približali potem pa naj piskajo in praskajo kolikor koli hočejo. Glede cene se ne splača zgubljat besed 37K za to jajčko je občutno preveč…

 
Popravni izpit
Stereotipi so stvar preteklosti