Testi

Volkswagen Caddy Cross 1.6 TDI 77kW – Redka kombinacija

Poraba 6,4 l/100km Največja hitrost 168 km/h Cena 25.355 eur
Plusi
 • atraktiven videz
 • prostornost
 • vsestranska uporabnost
Minusi
 • asketska opremljenost
 • cena

Caddy sicer izvorno spada v Volkswagnovo družino gospodarskih vozil, a me je v testnem primerku različice Cross na dostavnike spominjalo le še obilje plastike in asketski nabor zabavno informacijske elektronike.


Družina, red, razred, deblo …

Se še kaj spomnite svoje osnovnošolske biologije? Meni je padla na pamet, ko sem razmišljala o uvrstitvi Caddyja Cross med sebi podobne. Z obliko ne bo težav, gre za Volkswagnov dostavnik, ki ima na trgu precej konkurence, v lastni družini pa velik razpon izvedenk po precej različnih cenah. Kako široka je izbira, pove hitro dostopen podatek, da je v trenutno veljavnem ceniku med potniškimi različicami (torej ne furgoni) moč najti takšno, ki stane nekaj manj kot 14.700 EUR, pa tudi drugo, ki je od prej omenjene, reci in piši, skoraj dvainpolkrat dražja.

No, če je vrednostno naš Cross Caddy uvrščen nekje vmes, pa se zagotovo zaplete pri njegovi umestitvi med Volkswagnova gospodarska vozila. Za moje pojme je za to osnovno klasifikacijo enostavno preveč urejen in trendovsko nališpan. Čeprav bi še posebej z Viper zeleno barvo našega testnega primerka prav dobro pristajal kakšni hitri dostavi ali moderni eko trgovini z dostavo na dom, je v njem vse preveč površin, ki se prehitro umažejo in obrabijo. Kar nas pripelje do precej ozkega kroga dejavnosti, v katerih bi bil uporaben kot službeno vozilo.

Verjetnost

Gremo še malo nazaj v šolo. Če je torej avto nekoliko dražji, je manjša verjetnost, da ga bo kdo vključil v svojo poslovno floto. Poleg tega ima omejeno uporabno vrednost, kar pomeni, da se je verjetnost nakupa s strani lastnikov, ki se imajo za dobre gospodarje, ravnokar še zmanjšala. Zelo hitro pridemo do logičnega zaključka, da gre pravzaprav prej za družinsko vozilo kot za karkoli drugega.

Hmmm, pa bodo aktivne družine z velikimi prostorskimi zahtevami res kupile relativno dragega Cross Caddyja zgolj zaradi atraktivne oblike in obilice uporabnega prostora? Seveda bodo, kakšne že, a če se vrnem k prej omenjeni statistični verjetnosti, jih bo ob tem listku s ceno bolj malo, saj je konkurence, predvsem v obliki kompaktnih enoprostorcev, na pretek.

Odlike

Kje se torej Cross Caddy še posebej odlikuje? Zagotovo bo na prvem mestu njegova prostornost, ki jo prvenstveno definira zunanja oblika. Če zunaj ne zapletaš zgodbe z oblikovanjem, je povsem jasno, da ravne oblike zunaj dajejo najbolj uporaben prostor znotraj. In ker so pri znamki tudi sicer zelo iznajdljivi, so poskrbeli, da je prostor izdatno prilagodljiv, kar je v našem primeru ključnega pomena.

Iz osnovne prostornine prtljažnika, ki že tako znaša zavidljivih 750 litrov, je slednjega moč z enostavnimi potezami spremeniti v kar štirikrat večji gigantski prostor. Pa je že osnovna postavitev dovolj, da v prtljažniku na primer brez težav prepeljete pravkar kupljen kovinski boks velikosti XL za vašega hišnega ljubljenčka, ki se je iz običajnega bostonskega terierja čudežno spremenil v bobra in med vašo odsotnostjo dodobra obdelal pohištvo. Ampak, kakšna je verjetnost, da se bo to zgodilo še komu razen meni, se vprašam 😉

Vse, kar ga ločuje od “običajnega” Caddyja, spada med njegove ostale vrline. Kot je zapisal že Gašper ob predstavitvi modela, boste Crossa na prvi pogled spoznali po zunanjih dodatkih v obliki 17-palčnih platišč, srebrnih strešnih letev, dodatnih zaščit na prednjem in zadnjem odbijaču, stranskih pragov in zaščit kolotekov ter nenazadnje družinskim članom prijaznih zatemnjenih stekel za zadnji del potniškega prostora.

Kljub temu, da ima model Cross enak odmik od tal kot ostala vozila Caddy, vam utegne pogled privabiti še ena zanimiva lastnost, ki se vam bo a) zazdela smešna ali b) ga boste panično želeli z avtovleko odpeljati na prvi pooblaščeni servis. Zadnje vzmetenje Crossa je namreč prilagojeno na način, da bo avto od daleč videti, kot da je nekdo v Hannovru pozabil v celoti pritrditi vzmeti, saj le-te nekako “visijo” v zraku. Se ga pa zato mehkeje vozi.

Morda za konec le še omemba odlike, ki je v testnem primerku nisem bila deležna: Cross Caddy si lahko omislite celo s štirikolesnim pogonom 4MOTION, ki je na voljo v kombinaciji s šibkejšim 2.0 TDI motorjem (81 kW) in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom za zopet nič kaj skopo odmerjenih 28.622 EUR po ceniku.

Več na uradni strani.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Tudi najšibkejši izmed treh razpoložljivih dizelskih agregatov povsem zadošča za potrebe družinskih voženj, v kombinaciji s 5-stopenjskim menjalnikom in prednjim pogonom je najcenejša in povsem sprejemljiva izbira med Crossi.
  7
 • Notranjost
  Všečna, osvežena in zanimiva zaradi dvobarvne kombinacije, ki ga še bolj odmika od gospodarskih vozil, sicer pa dokaj asketska in ergonomsko nemško neoporečna. Ter dovolj tiha za prijetno bivanje med vožnjo.
  9
 • Opremljenost
  No, tukaj bi se pa dalo kaj dodati za veselje voznika in družinskih članov. Kombinacija samodejne klimatske naprave, avtoradia z navigacijo, multimedijskih priključkov in tempomata vas na primer na hitro olajša za tri tisočake, pa še kaj bi se našlo.
  6
 • Vozne lastnosti
  Majhen, predvidljiv, zanesljiv in okreten potniški dostavnik, ki ga z enakim veseljem vozita mami in oči. No, morda si bo očka omislil kaj bolj dinamičnega in Cross Caddyja prepustil mamici, ta pa ga bo obvladala brez posebnih težav. Tudi s pomočjo velikih dostavniških zunanjih ogledal in dodatka v obliki parkirnih tipal na zadku vozila.
  8
 • Gospodarnost
  Lahko, da je v osnovi gospodarsko vozilo, a se po moji presoji njegov lastnik težko uvršča med dobre gospodarje v kontekstu Zakona o gospodarskih družbah. In to ne zaradi zmerne porabe.
  7
 • Zmogljivost
  Povsem primerne namenu vozila.
  7
 • Sklep
  Obstaja velika verjetnost, da jih na cesti ne boste videli kaj dosti, bodo pa tisti primerki bolj dopadljivi in vpadljivi. Velika verjetnost je tudi, da boste v njih videli zadovoljne obraze odraslih in mladih potnikov, prtljažnik pa bo poln rekvizitov za šport in zabavo.
  7.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 25.355
dolžina × širina × višina (mm) 4.406 x 1.794 x 1.822
dovoljena masa vozila (kg) 2.264
emisija CO2 (g/km) 149
emisijski razred Euro 5
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2+2/12/neomejeno (ob vzdrževanju pri pooblaščenem servisu)
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 16,5
masa praznega vozila (kg) 1.626
medosna razdalja (mm) 2.681
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 168
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 75 (102) pri 4.400
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 22.847
pnevmatike 205/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,6/5,2/5,7
pospešek 0-100 km/h (s) 12,9
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 750-3.030
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 79,5 x 80,5
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Volkswagen Caddy Cross 1.6 TDI 77kW – Redka kombinacija"


ucmanster
8 leta 7 meseci nazaj

saj je ok, samo ene 8 jurju predrag

RedBaron
8 leta 7 meseci nazaj

Zadnje vzmeti nič ne “visijo” v zraku…. ko je avto naložen, stisne še drugi list, ko je prazen, je vse skupaj na enem listu…. nič nenavadnega…. tovornjaki imajo že 30 let tako rešeno….

mrtwelvetrees
8 leta 7 meseci nazaj

tudi sam ne cenim VWja, prakticno nobene znamke, ker sem se tega odvadil. …pravis pa da nudi bonbončke ? zakaj pol ni 1,6 TDI z 4×4 ? 2.0TDI je ze “star” 🙂

gasolinedream
8 leta 7 meseci nazaj

Ker je dober. Sicer ne cenim VW-ja, ampak Caddy se mi zdi neprimerno boljši avto (oz. manjša drvarnica) kot Kangoo, Berlingo, ipd. Njegova največja predost pa je tudi to da ponuja nekatere bombončke ki jih ostale kapelice ne (DSG, močan diesel, xenon, ipd..). Od tu tudi cena: )

mrtwelvetrees
8 leta 7 meseci nazaj

ne vem zakaj ga tako cenijo. enostavno predrag.

 
Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance – Škodin Golf
BMW X5 xDrive 30d – Revolucija