Poraba 3,0/7,2/5,0 l/100km Največja hitrost 185 km/h Cena 31.160 eur
Plusi
 • poraba goriva
 • dovršenost delovanja hibridnega sistema
 • udobje v vožnji
 • notranja uporabnost (število in velikost odlagalnih mest)
 • opremljenost
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • možnost hrambe prtljažnega roloja v kletnem delu osnovnega prtljažnika
Minusi
 • vidljivost nazaj v ogledalu (nizek zgornji rob zadnjega stekla)
 • višinski prostor v kabini (strešno okno)
 • pogojna uporabnost spodnjega dela prtljažnika (številni manjši predali)

Ljudje se ne zavedamo, kakšen vpliv imajo na nas, na naše obnašanje in ravnanje v podzavest vcepljene vrednote. Močno dvomim, da se človeku vrednote menjajo, ugotavljam pa, da se lahko skozi osebni razvoj, življenjske dogodke in izkušnje spremeni njihova lestvica oziroma pomembnost. Če se to ne bi dogajalo, si osebno ne predstavljam, da bi bil sam danes lahko tako navdušen nad izdelkom, kot je Hyundai Ioniq Hybrid. Test.

Če bi mi kakšnih pet let nazaj rekli, da naj opišem moj popoln avto, bi v tej viziji nedvomno našli tudi lastnosti, ki jih v splošnem premorejo hibridni avtomobili. Sem pa absolutno prepričan, da moj popoln avto pet in več let nazaj nikakor ne bi »shajal« s samo 140 konji. Biti bi jih moralo vsaj 300. Na drugi strani danes ugotavljam, da bi brez težav vozil tudi veliko bolj povprečnih in nič kaj razburljivih 140 »konj«, v določenih primerih pa celo manj, a o tem kdaj drugič.

Na radarju

Hyundai_Ioniq_Hybrid_Impress_12Hyundai Ioniq je zašel na moj »radar« v sklopu naraščajoče osebne navdušenosti nad elektrifikacijo avtomobilov. Korejci so začeli njegov razvoj na praznem računalniškem zaslonu in z idejo enega avta v treh izvedbah – kot povsem običajen hibrid, kot priključni hibrid in kot čisti električen avto. Čeprav me v resnici najbolj zanima tretji, je za potrebo ugotovitve ali smo jaz, moja družina in naša pričakovanja ter potrebe usklajeni z osnovnim paketom avta, povsem dobra tudi njegova »vstopna« različica.

Lepši od originala

Hyundai_Ioniq_Hybrid_Impress_13Z dobrimi 4,4 metri skupne dolžine je Ioniq zmerno velik avto. Dodatno je njegova aerodinamiki močno podrejena oblika (količnik zračnega upora znaša skromnih 0,24) narekovala tudi razmeroma nizko, že skoraj kupejevsko, silhueto strehe. Upam, da Hyundai ne bo preveč jezen, če ga označim kot oblikovni posnetek pionirja med hibridi, Toyote Priusa. Če k opažanju primaknem mojo strogo subjektivno oceno, da je Ioniq na pogled prijaznejši kot Prius, še posebej zadnje generacije, pa sploh ne bi smel biti.

Skoraj odveč

Zanimivo je, da so morebitne skrbi, kako se bo zunanja velikost avta odražala na notranji prostornosti, skoraj v celoti odveč. Seveda v njem ne gre pričakovati prostornosti kakšnega Passata ali enoprostorca, a mislim, da bi za zmerno veliko družino moral Ioniq zadostovati.
Hyundai_Ioniq_Hybrid_Impress_31Kaj pa za našo petčlansko družino? No, tu se vseeno malo zatakne. V kabini je vzdolžnega prostora za noge presenetljivo dovolj povsod. Zaradi doplačljivega strešnega okna pa sam, s 184 centimetri telesne višine, nisem mogel sedeti povsem sproščeno. Prtljažnik je (strogo gledano skozi litre) zadovoljivo, čeravno ne rekordno, velik. Se pa zato rahlo zatakne v praksi pri njegovi, v dve nadstropji razdeljeni, ureditvi. Zgornji del je sicer lepo obdelan in pravilne oblike, a žal tudi razmeroma skromne višine. Pod njim pa so pri proizvajalcu oblikovali cel kup manjših predalčkov. Ti so sicer zelo pripravni za odlaganje drobnarij, za trpanje prtljage petčlanske družine za na dopust pa veliko manj.

Obvoz

Vožnjo z Ioniqom zaznamuje udobje v vožnji v vseh pomenih besede. Učinkovito prestrezanje cestnih lukenj, pa spokojnost tišine v potniškem delu ob električnem načinu, ki tudi ob delujočem bencinarju ne postane nikoli moteče glasna. Tudi šeststopenjski DCT pretika mehko in udobno, vsem bolj dinamičnim po duši pa lahko zaupam, da je med ovinki  prečnega nagibanja karoserije zmerno malo. Zasnova pogonskega sklopa z menjalnikom DCT in rahlo ostrejša nastavitev pogonskega sklopa in volana ob vklopu režima Sport naredita Ioniq bolj interaktiven kot zmore biti neposredni konkurent Prius z neskončnostopenjskim menjalnikom. Kljub temu pa v prvi vrsti umirjeno varčni značaj Ioniqa vseeno ne nagovarja voznika k preganjanju skozi ovinke, kar mu osebno nikakor ne zamerim. Kdor želi dirkati, naj hibrida v kakršnikoli obliki pač odmisli.

Ni vse v številu prestav

Hyundai_Ioniq_Hybrid_Impress_11V povezavi s Toyoto Prius seveda ne morem mimo primerjave gospodarnosti slednjega z Ioniqom. Žal mi novi Prius še ni prišel v roke, zato ga na tem mestu tudi ne bom mogel primerjati s Hyundaijem. Dopuščam možnost, da bo kdo od bralcev vihal nos nad naslednjo primerjavo, a mislim, da bo tudi ta pokazala raven stanja hibridne tenike vgrajene v Ioniqa. Slednjo bom namreč postavil ob bok tehniki Aurisa Hybrid iz leta 2013. Časovno kar lep naskok Korejcev, a Japonec se že deset in več let vozi naokoli z v teoriji boljšo opcijo menjalnika kot Korejec. Nenazadnje lahko v naboru neskončnega števila prestav najdeš vedno tisto pravo za vsako specifično vozno okoliščino, na drugi strani pa si s »samo« šestimi prisiljen v kompromise. Toda pri tehnično kompleksnih pogonskih sklopih, kot je hibriden, šteje v praksi še veliko več kot le število prestav v menjalniku. Pri njih gre v bistvu za medsebojno usklajenost, simbiozo delovanja obeh pogonskih motorjev. Glede na izmerjeno porabo v številnih okoliščinah moram reči, da deluje pri Hyundaiu ta simbioza odlično.

Vpliv štirih let razvoja

Hyundai_Ioniq_Hybrid_Impress_21Umirjeno in po predpisih odpeljanih 19 strogo mestnih kilometrov je postreglo s porabo vsega skupaj treh litrov neosvinčenega bencina na sto kilometrov. Auris je za vožnjo v podobnih okoliščinah porabil 3,9 l/100 km. Hyundai nastopi izredno suvereno tudi na izvenmestni relacijski poti izven avtocest. Po 130 kilometrih poti po magistralkah s povprečno hitrostjo 59 km/h je javil izredno ugodno porabo 3,3 l/100 km. Auris je tovrstno pot opravil s približno petimi litri »na sto«. Na drugem skrajnem koncu skale se izkaže, da tudi najbolj neumorno izrabljanje Ioniqa njegove porabe ne bo potisnilo bistveno preko meje sedmih stokilometrskih litrov bencina.
Še en dokaz o izredni dovršenosti Ioniqove hibridnosti predstavlja približno 80-kilometrska pot od Ljubljane do Celja, odpeljana v celoti po avtocesti. Konec poti prikazana poraba 4,8 l/100 km je postavila na laž tudi mojo nekdanjo trditev, da se hibridi proti dizlom pri vožnji z večjimi hitrostmi ne morejo kosati po porabi. Verjamem, da se ima Ioniq pri tem zahvaliti deloma tudi dejstvu, da se zmore peljati zgolj na elektriko tudi pri hitrosti 120 km/h. Že res, da samo v kombinaciji z rahlim klancem navzdol in kot pero lahko desno nogo, a vendar. Pričakovati od Aurisa Hybrid iz leta 2013 kaj takšnega, je bila utopija, saj je ta, ne glede na vse, vklopil bencin pri hitrostih nad 50 km/h, posledično pa je treba v takšnih okoliščinah računati tudi na porabo dosti bližje šestim litrom kot petim. Štiri leta nazaj sem bil prav ponosen, ko sem uspel priti z Aurisom strogo na elektriko največ okoli štiri kilometre daleč, s čimer sem Toyotino obljubo električnega dosega praktično podvojil. Sicer mi ni poznana Hyundaieva obljuba, a z Ioniqom Hybrid sem uspel priti v najboljšem primeru strogo na elektriko kar sedem kilometrov daleč.

Ni ga junaka

Kakorkoli obrnemo, po mojem ni junaka, ki bi lahko zanikal, da je Korejcem uspelo z Ioniqom spraviti skupaj hudičevo dober paket avta. Moj prvi vtis je bil sicer, da se bencinski motor presenetljivo pogosto vklaplja, a več kilometrov sem prevozil z njim, bolj mi je postajalo jasno, da čas delovanja bencinskega motorja sam po sebi še ne pomeni večje porabe. Izkaže se, da mu elektromotor pod črto pomaga na način, pri katerem je končni rezultat izredna gospodarnost z gorivom.

Bistvena je vsota vseh elementov sistema

Hyundai_Ioniq_Hybrid_Impress_38Zgoraj opisana primerjava v gospodarnosti Ioniqa s štiri leta staro hibridno Toyoto ni bil poskus tlačenja hibridne tehnike Japoncev v nič. Bolj sem želel prikazati učinek, ki ga ima lahko štiri leta razvoja ter dejstvo, da teoretičen naskok ene same tehnične rešitve nikakor ne zagotavlja boljšega izplena celotnega sistema. Čeprav primerjava podatkov o porabi po standardu ECE razkrije, da je sveži Prius še varčnejši, bi sam, če bi v tem trenutku kupoval hibrida, zelo verjetno vseeno raje izbral Hyundai. Če nič drugega, je slednji mojim očem prijetnejši na pogled, njegova hibridna tehnika pa skrbnega in varčnega voznika nagradi z izredno učinkovitostjo.

99,9 %

Navkljub mojem vsesplošnem navdušenju nad Ioniqom Hybrid pa je jasno, da v našo domačo garažo le ta ne bo zapeljal. Kot sem že zgoraj opisal, bi sam izbral Ioniqovo izključno električno opcijo. Lestvica mojih vrednost in naš način uporabe glavnega družinskega avta sta se namreč tako močno spremenili, da vem, da bo naslednji družinski avto povsem električen. Povečan domet tako imenovane druge generacije električnih avtomobilov že pokriva 99,9 % potreb naše družine po mobilnosti.

Kdor čaka, …

Hyundai_Ioniq_Hybrid_Impress_16Kljub temu bo do dejanske zamenjave domače »lubi-bubi« vseeno preteklo še kar nekaj let. Glavni razlog tiči v dejstvu, da je sicer tehnično izredno simpatičen paket avta Ioniq Electric za našo petčlansko družino vseeno mersko in prostorsko »malce« premajhen. Danes je praktično edina opcija električnega avtomobila, ki je iz merskega in prostorskega stališča združljiva z zajetnostjo naše družine, zelo daleč nad evrsko mejo, do katere sem pripravljen poseči za katerikoli avto. Ker zares močno dvomim, da bom to finančno mejo kadarkoli občutno dvignil, preostane edina opcija čakanje na »osamosvojitev« naju z ženo v trenutku, ko odrasli otroci odidejo od hiše. Upoštevajoč starost hčera, mi je jasno, da se bom še načakal …

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Lep primer, kako je možno s pravilno povezavo nič kaj pretirano posebne elemente združiti v sistem, ki ima funkcionalno vrednost večjo od vsote posameznih elementov.
  10
 • Notranjost
  V mojih očeh sta največja kamna spotike strešno okno in pogojno uporabno spodnje nadstropje prtljažnika s številnimi pregradami in predalčki. Za družinski avto petčlanske družine morda ne najbolj optimalna izbira, a štiričlanske bi morale več kot dobro shajati z njim.
  9
 • Opremljenost
  Paket opreme Impression ima vključene vse razpoložljive dodatke. Doplačati je mogoče samo za strešno okno in kovinsko barvo, a sam bi prvo mirno spustil.
  10
 • Vozne lastnosti
  Prvenstveno udoben in to v vseh pomenih besede. V Sportu zna biti bolj interaktiven kot Prius, a kljub temu ni pretirano navdušen nad preganjanjem skozi ovinke.
  8
 • Gospodarnost
  Izreden potencial varčevanja in glede na založenost z opremo mislim, da sprejemljiva cena.
  9
 • Zmogljivost
  Ne sili med dirkače, a kombinacija sistemskih 265 Nm navora in 141 »konj« omogoča povsem spodobno pomikanje avta z mesta in tudi med samo vožnjo. Več res ne potrebuje.
  8
 • Sklep
  V mojih očeh odličen hibridni pogon, ki se po zaslugi preostalega dela paketa poveže v izvrsten in izredno dodelan avto. Ko bi le bil kakšnega pol metra daljši …
  9

Tehnični podatki vozila

baterije 240 V (Li-ion)
cena osnovnega modela (€) 30.610
cena testnega vozila (€) 31.160
dolžina × širina × višina (mm) 4.470 × 1.820 × 1.450
dovoljena masa vozila (kg) 1.870
emisija CO2 (g/km) 92
gibna prostornina (cm3) 1.580
kompresija (1:) 13,0
masa praznega vozila (kg) 1.477
medosna razdalja (mm) 2.700
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 185
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 104 (141) pri 5.700
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 77,2 (105) pri 5.700
največji navor (Nm pri vrt/min) 265 pri 3.000
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 147 pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
pnevmatike 225/50 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 3,0/7,2/5,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 3,9/3,9/3,9
pospešek 0-100 km/h (s) 10,2
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 443-1.505
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja hibridni (bencin+elektrika)
vrtina × gib (mm) 72,0 × 97,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

35 komentarjev za "Vpliv vrednot"


pskoda
2 leta 7 meseci nazaj

Sicer ni prius, ampak je podobno sranje. Izvedel sem, da radi odpovejo altenatorji oz generatorji, ampak ta yajca nima altenatorja kot ostali (bencin, dizel), ampak imajo generatorje, ki so vgrajeni v hybridni sistem in ko odpove moraš menjat komplet, ki stane cca 3000€ + dela je baje en dober šiht oz vsaj še dodatnih 1500€.
Odpovejo baje zaradi pregretja oz po domače so prešvoh in crknejo

ps.: pri tem avtu izgleda, da je pod ekspanzijsko posodo ne vem pa, če so ti novi modeli tudi problematični

J.McLane
2 leta 7 meseci nazaj

Radi odpovedo? Naredi analizo in pljuni več številko v % odpovedi. Največ imajo s tem opravka firme, ki imajo celo floto hibridnih taksijev in servisirajo sami, morda bi bil to pravi naslov, da zveš koliko jih crkne, morda neodvisni servis specializiran za hibride: lusciousgarage.com

Do takrat je pa to eno navadno pljuvanje in širjenje FUD. Glede na moje informacije je bil to dokaj pogost problem 1. generacije Priusa, z 2. se je to popravilo ampak se je še vedno dogajalo, pri 3. generaciji ni kaj dosti slišati o tem, s 4. generacijo pa je Toyota dovolila tudi vleko prikolice, tako da je trpežnost očitno še mnogo boljša.

Pa ko se že govori kao o nekem generatorju, ki naj bi bil pri navadnem avtu vreden en drobiž, pri Toyoti ta “transaxle” igra vlogo menjalnika, to je praktično edini mehanski sklop, ki sploh lahko crkne, torej je to nekako primerljivo temu, da ti pri klasičnem vozilu crkne menjalnik, vztrajnik, sklopka .. Torej koliko stane nov DSG ali popravilo le-tega?

INFINITI
2 leta 7 meseci nazaj

Sem ga imel na testni in je odličen avto. Znotraj je izredno kvaliteten, elektro motor ga naredi sila poskočnega za mestno vožnjo in celo lep je za razliko od Priusa. Če bi kupoval hibrida ni dvoma da bi ga vzel

xxl
2 leta 7 meseci nazaj

Razen končne hitrosti ne vidim pomanjkljivosti,pa še to ni hud minus. Tudi cena na a.net je nekaj čez 25k €. Vredno premisleka.

2 leta 7 meseci nazaj

tehnološko ne rečem, vem iz lastnih izkušenj, da je Hyundai zelo kvaliteten in dozorel avto in će pogledamo še 20 let nazaj, kako se je Hyundai približal Golfu in podobnim je neverjetno. Če pa pogledam iz vidika oblike, me pa zvije….je kdo že videl ali vozil novo Lado Vesto? Ja moj bog, kot da bi ta Hyundai obliko kopiral od Lade, ko sem prvič videl te tri avte sem gledal, kaj dela Lada spet pri nas, haha.svašta……

pskoda
2 leta 7 meseci nazaj

Vsi hybridi imajo lene motorje za popizdit.
Pa 30k€ za to. Raje kupiš bencinarja in tisti denar, ki ga preplačaš za tega porabiš za gorivo

2 leta 7 meseci nazaj

hibrida kupi človek z namenom, da čim manj porabi in zapravi za bencin.četudi je avto bolj len, saj ne kupuješ športnika z namenom za zdravje….

pskoda
2 leta 7 meseci nazaj

Da veliko preveč plačaš za avto (hybrid vs bencin in isti avto ista oprema), zato da manj porabiš za gorivo… wtf
Za moje pojme je tak človek zdrav za polje

Dizzy
2 leta 7 meseci nazaj

ti, koliko hibridov si vozil? ker, če ti smem povedati iz lastnih izkušenj:
– Lexus IS 300h, Lexus GS450h, Lexus RX450h = daleč od lenosti
– Toyota Auris Hybrid, Prius, 3. generacija = vožnja popolnoma normalna oz. na nivoju ostalih avtomobilov, s tem, da je vožnja po mestu sploh agilna oz. poskočna
– Toyota CHR, Prius 4. generacija = daleč od lenosti
– BMW 330e = tu pa sploh ni lenosti, sploh če voziš samo v električnem načinu!

včasih je dovolj, da se v avto vsedeš in odpelješ kak krog. ne samo, kaj si “prebral na nekem forumu”. btw – Lexuse, vse zgoraj naštete, sem peljal, takrat še nisem bil fan hibridnih vozil, prej nasprotno. in me je pustilo odprtih ust … 😉

pskoda
2 leta 7 meseci nazaj

Lexus is300h z +220hp in 8.4 do 100km/h je zate hitro? Z temi konji ima bencinar krepko pod 7s.
BMW 330i ima 6.2s oz 330d celo 5.7s in koliko ima 330e? + razlika v ceni ni zanemarljiva in ti veliko € ostane za gorivo
Hybridi so leni u amen za svojo moč in dragi in niso vredni svoje cene.

ps.: elektrika tudi ni poceni oz 1kw/h ni poceni

Dizzy
2 leta 7 meseci nazaj

človek, a se ti zavedaš, da v vseh svojih postih nažigaš eno in isto!? ti nekaj iskreno povem – dol mi visi za sekunde do 100. 1. ker nisem na dirkališču. 2. včasih statistika ni vse, včasih je dovolj sesti v avto in se zapeljati, pa da občutki kaj povedo.
gre se mi za to, kako se avto pelje. in meni noben hybrid do zdaj ni bil len, daleč od tega.

v mojem primeru je bila odločitev – enak znesek, hibrid ali diesel, s tem, da je bil diesel ročni menjalnik, hibrid avtomatik. diesel, avtomatski menjalnik, je bil ali dražji ali s čudno opremo, ali s čudno zgodovino oz. kilometri … tako pa imam sedaj hibrida, praktično točno takšnega in s takšno opremo, kot sem ga želel. no, ima celo eno stvar več – HUD displej. oprosti, ampak te stvari so mi bolj pomembne kot to, da do sto namesto v 8 sekundah pridem v 9ih …

pskoda
2 leta 7 meseci nazaj

Seveda nažigam eno in isto ker ne dojameš. Od 0-100km/h res ni pomembno v praksi, ampak z tem podatkom se približno vidi kako je motor odziven in če je slab je tudi odzivnost slaba. Jaz pišem o novem avtomobilu ne o starih yajcah in v ceni ne moraš primerjat oz je hibrid daleč najdražji + prav tako bo oz je že nekje prepovedan za vožnjo v mestih kot sta ostala dva. Nove baterije so pa tudi drage za znoret in prej kot slej jih bo en lastnik moral menjat.
Ista moč bencin vs hibrid ni rezlike samo 1s, ampak več

2 leta 7 meseci nazaj

@pskoda. Kot lastnik hibrida ti lahko zagotovim, da sem najhitrejši v mestih. 🙂 (do omejitev seveda ). Sam motor se ne kvari, nizki stroški vzdrževanja. Na avto cesti sem med hitrejšimi. Poraba ne presega 5l. Novejši IV Prius je še boljši in še bolje se pelje. Pod črto Prius III se kosa s vsakim, ki ima koli 130KM in podobno težo. Zadnjič mi je bil en A6 2.0TDI v napoto ko sem šel v Avstrijo čez Ljubelj. Če hočeš še vedno lahko kupiš hybrida z boljšo zanesljivostjo. NSX, LaFerrari, 918, Mclaren… 😀

Dizzy
2 leta 7 meseci nazaj

@pskoda – daj se enkrat, prosim te lepo, vsedi v hibrida. kot za zanimivost, naj ti povem, da so hibridi najbolj agilni ravno v območju iz mesta do 60 km/h – kar je po mestu nekje najbolj pomemben rang. 60 km/h dosežeš izredno hitro. potem od 60-100 se malce izgubi efekt elektromotorja, čeprav je tudi na tem področju z razvojem bilo precej narejenega …

tudi ob vključevanju na AC ni prav nobenega problema oz. po tvoje lenosti – sem to prej doživel pri kakšnem turbodizlu oz. turbobencinarju, ko avto ni šel nikamor, dokler ni turbo začel opravljati svojega dela …

hibrid prepovedan za vožnjo v mestih!? resno? plus – baterija še zdaleč ni tako draga – oz., če je draga turbina, dpf ali šobe – potem je cena tam tam. se pravi – ja, ampak nič dražja. plus, ob rednem servisiranju, ima baterija 10 let garancije. pokaži mi avto, kjer ima turbina/šoba/dpf filter 10 let garancije?

še enkrat – za normalno vožnjo je hibrid izredno udoben in uporaben. kako hitro se zgane z mesta ni pomembno. se pa zgane vzorno. na dirkališču pa verjamem, da so pomembne te karakteristike, ampak tam je tudi turbobencinar s 150 konji malo len, kajneda? 😉

J.McLane
2 leta 7 meseci nazaj

Fora elektirčenga pogona ni številka 0-100 kmh ampak v tem da se pospešuje zvezno in neagresivno, pri klasičnem pogonu tudi avtomatiku, moraš za specificiran dosežek do 100 kmh optimalno speljat, vmes ko prestavlja pa ti še zlomi vrat. Vsekakor je to nekaj kar se 100% ljudi izogiba delat s svojim avtom ko speljuje iz semaforja, z električnimi pogonom to lahko delaš vedno in zadaj na klopi pelješ staro mamo pa se ne bo pritoževalo nad divjaško vožnjo.

Firediver
2 leta 7 meseci nazaj

@pskoda: Dej malo osveži svoje informacije, ker to jodlaš že predolgo časa…
Vse kar je novega pri hibridih oz. elektro vozilih se iz leta v leto zelo hitro razvija in dobiva na zmogljivostih ter zmanjšuje pri stroških. Še malo potrpljenja, pa bodo čisto vse karakteristike vozila v prid električnemu pogonu.
Vsekakor pa v tem vmesnem času lahko – to je tvoja prosta izbira – še vedno pizdiš čez njih po dolgem in počez, če misliš, da je to smotrno!

chad
2 leta 7 meseci nazaj

Vedno znova se ne morem načudit temu modelu pskoda, a ga je že kdo videl, kako izgleda? Človek, hibrid greš kupit, ker imaš v glavi prepričanje, da boš s tem manj onesnaževal okolje, ker si z avtom pretežno v mestu in tako speljuješ brez izpustov, hkrati pa imaš bencin za daljše vožnje med mesti. Kupce teh vozil briga za pospeške in končno hitrost, njim je avto prevozno sredstvo od točke a do b in jim je važno, da so čimbolj ekološki. Tako kot ti ne greš kupit M4, da ga boš vozil po terenu. Sweet lord jesus…

maniaxxx
2 leta 7 meseci nazaj

V živo je čist Ok dec, ima pač svoje mnenje, ki ni nujno pravilno.

pskoda
2 leta 7 meseci nazaj

Kako bi pa izgledalo, če bi se vsi v vsem strinjal? Po moje bi bil en velik dolgčas na tem forumu.

Če bi bili res radi eko vozniki hybridov kupite bicikl in boste res eko ne pa “eko”, ker ta yajca niso noben eko. Sama proizvodja je bolj neekološka od ostalih avtomobilov (baterije, več žic,…) vožnja je res malo bolj eko, ampak proizvodnja elektrike pa spet ni eko in tudi baterije so velik nasprotnik ekologiji. V VB so pa itak prepovedali vožnjo po mestu tudi super duper eko hybridom.
Aja, da bi za avto plaćal 30k€ namesto za bencinarja, dizla 20k€ samo zato, da bi privarčeval 2l na 100km se mi pa zdi butasto in neracionalno

chad
2 leta 7 meseci nazaj

Nič ne obsojam, je zanimivo brat različna mnenja. Se pa strinjam, hibrid v končni fazi ni nič bolj ekološki zaradi proizvodnje baterij. Ampak to razume tisti, ki vidi celo sliko.

pskoda
2 leta 7 meseci nazaj

Ja treba gledati celo sliko ne pa samo, da pije 2l manj
Da še dodam. Prejšni teden sem se peljal iz Portoroža domov in vidim kako se z priusom cjazi (5min sem vozil za njemu pol ni šlo več) za tovornjakom naložen, kar ni podvozje brusilo po asvaltu in to naj bi bilo eko? Sigurno je imel vsaj 1/3 krame, ki jo ni rabil popolnoma nič.

Sem pa tudi že naletel na hybrida, ko toliko časa prehiteva tovornjak, da bi ga lahko peš prej prehitel

Gosic
2 leta 7 meseci nazaj

Jaz pa vsakodnevno srečujem dizelske smrdljivce, ki se jim dim kadi kot pri gorenju gum. Bi bilo zanimivo videti zadovoljstvo teh lastnikov, če bi ta dim tudi vdihovali. Če si že pri baterijah. Nič bolj ekološko ni vsakoletno menjavanje telefonskih igrač – tam so namreč tudi baterije.

pskoda
2 leta 7 meseci nazaj

Seveda in tudi jaz sem proti tistim dizelskim smrdlivcem, ki kadijo ko lokomotiva in bi jih najraje segnal iz ceste in tudi za sem, da se na tehničnem preverja filtre trdih delcev zaradi mene lahko uvedejo tudi naknadno montažo pri tistih, ki ga nimajo ali ga niso nikoli imeli.
Baterije pač trenutno ni drugega kot baterije so pa zelo neekološke + raznese jih lahko, kar ni zanemarljivo

J.McLane
2 leta 7 meseci nazaj

Še enkrat, hibrid ima določene uporabniške prednosti, ki jih nekateri lastniki znamo cenit. Ekologija, celotna cena lastništva… so pri povprečnem uporniku drugotnega pomena in ja pred 10 leti so bile to več ali manj edine lastnosti zaradi katerih se je folk odločal za nakup (Hollywood in Prius), danes to niso več. Hibrid ima (ali bi moral imeti) dokaj enostaven bencinski motor, to mu da kar nekaj cenovne rezerve, da je na koncu cena primerljiva z dizlom. Turbine in nekega navora motor ne potrebuje ker je “turbina” pri hibridu elektrika, pa še nič laga nima. Verjamem pa, da se hibridi primejo bolj tam kjer se je že sedaj veliko prodajal avtomatski menjalnik, ker električni pogon poskrbi za to da je gas pedal odziven medtem ko bencinski motor/menajlnik išče svoje obrate. To mu da veliko prednost v vožnji po mestu, kdor ne verjame naj to najprej proba, potem pa šele nabija. Glede ekološkosti, hibrid ima dokaj majhno 1 kWh baterijo, in ko je izstrošena jo servis vzame v zakup za novo, ker je še vedno nekaj vredna in ne pristane na deponiji, temveč se jo reciklira tako kot so popolnoma nenevarni svinčevi akumulatorji v navadnih avtih, če se jih ustrezno reciklira. V bistvu je življenjski krog svinčevih akumulatorjev slabši, ker za odsluženega ne dobiš denarja in je marsikomu vseeno, če ga vrže kar v prvo grapo.

Res mi je smešno ko se govori o performansah in kako so hibridi počasni, nek SUV s 150 dizelskimi konji je pa kao simbol moškosti, ki ga vsak Prius poje za zajtrk tako okoli ovinkov kot pri pospeševanju. To vem iz prve roke ker si lastim tako Priusa kot 3.0 turbo dizla v 2t kravi.

Dizzy
2 leta 7 meseci nazaj

kar se mene in moje vožnje tiče – marsikdo mi reče, zakaj nimam dizla, glede na vse kilometre, ki jih delam. včasih tudi sam pomislim, da bi bilo bolj smotrno imeti dizla. potem pa začnem razmišljati. pri mojih kilometrih, cca. 40.000 km letno, bi hitro prišel do menjave jermenov in podobnih velikih servisov. pri meni tega ni. eventuelno, menjava sklopke. pri meni tega ni. tudi primerjava s podobnim avtomatikom – pri teh je olje pametno menjati na 60.000 km, pri meni na 90.000-120.000 km, razlika je tudi v ceni, saj pri meni menjava pride cca. 90€, pri ostalih avtomatikih menda najcenejša opcija cca. 200€. če gledam še ostale kritične dele, o katerih se da kar nekaj prebrati – šobe, dpf filter … da, pri nas je baterija, ampak ravno iz stališča, kot ga je predstavil McLane – staro baterijo odkupijo, gre v reciklažo, plus, da ima 10 let garancije. spet ni tako velik strošek. zaradi mojega poklica imam načeloma veliko kilometrov, ampak je v teh kilometrih tudi ogromno kratkih voženj, predvsem po mestu. ko sem bil v procesu nakupa avta, sem imel na testu tudi marsikaterega dizla, a se med mojim normalnim delovnikom motor ni uspel niti ogreti. verjamem, da bi določeni dizelski sklopi na ta način lahko precej trpeli. in tako je bila najboljša opcija hibrid. ne iz eko strani, ker vem, kako je, ampak iz stroškovne smeri …

btw – zanimivo, da jaz teh silnih Priusov za kamioni nikoli ne vidim, glede na to, koliko sem na cesti, pa ne samo po Sloveniji. vidim pa ogromno dizlašev, ki ali konkretno kadijo, ali pa v zadnjem času opažam trend VW znamk, kako se počasi vozijo, ali celo skrivajo za kamioni …

 
Skrbno premišljena pot
Retrospektiva