Poraba 5,4 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 13.340 eur
Plusi
 • mestna okretnost
 • opremski paket Intense (ksenonski žarometi, brezstični ključ, avtomatska klima, …)
 • serijska petvratna izvedba
 • praktično dvojno prtljažno dno
Minusi
 • vozne lastnosti
 • neudobna zadnja klop
 • izjemno zapleteno prostoročno povezovanje telefona
 • zastarelo upravljanje potovalnega računalnika
 • težaško zapiranje vrat
 • hrupnost pri višjih hitrostih

Mitsubishijev najmanjši model v ponudbi ponuja svojevrsten pogled na polpreteklo daljnovzhodno avtomobilsko obdobje, ko so tovrstni štirikolesni »bonsaji« še predstavljali zgolj osnovno sredstvo za prevoz od točke A do točke B. Avtomobilska moda pa še ni bolj množično zapovedovala inovativnih oblikovalskih posegov, personalizacij ter mulariji vselej všečnih povezljivostnih aplikacij. Space Star – četudi medtem osvežen – tako predstavlja enega redkih predstavnikov avtomobilskih malčkov stare šole, o katerih bomo le stežka našli kakšne zapise na modnih blogih.

Stara šola

Pa saj Mitsubishijevi oblikovalci v osnovi niti niso imeli namena ustvariti retro-kultnega modnega dodatka na štirih kolesih, ki so tako popularni v zadnjem času. Ne, z modelom Mirage (kakor se sicer imenuje na neevropskih trgih) so želeli narediti zgolj čim bolj racionalno prevozno sredstvo, ki bi ga v prvi vrsti namenili razvijajočim se trgom (npr. Tajska, kjer ga tudi proizvajajo). In pri katerem zunanja oblika ne bi predstavljala poglavitnega prodajnega argumenta.

Pa vendarle, mar tovrstna filozofija racionalizma zapoveduje tudi to, da mora na vsak način izgledati tako staromodno in dolgočasno kot vremenarji na nacionalki?!? Nenazadnje je že na svetovni premieri pred šestimi leti v Tokiu deloval – podobno kot pred leti Korejci – dokaj zastarel kot povsem nov. Pa pri tem ni šlo za prav nobeno modno retro oživljanje japonskega avtomobilskega dizajna iz 90-ih let preteklega stoletja. Žal!

In že zaradi tega je lahko Space Star na evropskih tleh, kjer je v tem avtomobilskem segmentu še kako važna mikavna oblika, le stežka konkuriral bistveno mikavnejšim konkurentom (Aygo, 500, Twingo, Up!), svojo priložnost pa iskal zgolj z nizko ceno. Ter postal poleg Dacie Sandero celo najcenejši štirikolesnik na nemškem trgu (slabih 7.000 evrov)!

MITSUBISHI SPACE STAR 03Zatorej ne čudi, da je bila zadnja kozmetična prenova malega Mitsubishija precej bolj izdatna, kakor smo sicer tega vajeni v zadnjem času, saj so želeli Japonci vsaj malce popraviti celoten vtis ter vnesti nekaj več čustev. Pri čemer bi znalo kakšno nepoučeno oko celo misliti, da gre za povsem nov model, saj so spremembe na zunaj (povsem nov sprednji del, preoblikovan zadnji odbijač, nova platišča) kar konkretne. Dodatno svežino hkrati zagotavljata nova karoserijska opleska, pri čemer pa je le potrebno priznati, da po »Sunrise« oranžnem odtenku verjetno ne bo ravno kakšnega pretiranega povpraševanja med osebki moškega spola.

Garfield

Tovrstna karoserijska barva, zaradi katere je testni avtomobil nehote spominjal na poznanega stripovskega mačkona, bi sicer verjetno precej bolj spadala h kakšni malce bolj razgrajaški različici (kot npr. pri Twingu GT). Žal pa pri Mitsubishijevi »vesoljski zvezdici« najmočnejšo motorno različico predstavlja zgolj 80-»konjski« trivaljnik, ki ponuja toliko pristnega športno dinamičnega doživetja kot medobčinsko prvenstvo v hitropoteznem šahu.

A da ne bo pomote, 1,2-litrski agregat nikakor ni »garfieldovsko« lenoben in zna biti povsem dovolj živahen znotraj mestnih središč. Le nad hitrostjo 90 km/h se zadeva malce zaplete, ko mu že samo pospeševanje do najvišje dovoljene avtocestne hitrosti predstavlja pravo muko, avtomobilsko notranjost pa napolni nič kaj blagozvočno brnenje malega trivaljnika.

MITSUBISHI SPACE STAR 05

Tako se lahko mali motorček, ki je sparjen s petstopenjskim ročnim menjalnikom, pohvali zgolj in samo z ugodno porabo goriva, ki tokrat ni bila višja od 5 litrov in pol. Kar pa nekako kar pričakuješ od avtomobila, ki tehta toliko kot osnovna verzija druge generacije Volkswagnovega Golfa ter se (tudi s pomočjo zadnjega »Evo« spojlerja) ponaša s tako ugodnim količnikom zračnega upora (Cx – 0,27), kot Toyota GT86.

Okej, resda se tudi ostala falanga tovrstnih konkurenčnih vozil(c) ne more pohvaliti s pretirano živahnejšo motorizacijo pod motornim pokrovom, pri čemer eno redkih svetlejših izjem predstavlja zgolj novi 90-»konjski« agregat TSI pri Volkswagnovem malčku.

Pa saj Mitsubishijevi inženirji niti niso imeli kakršnihkoli ambicij, da bi iz njega ustvarili radoživo žepno raketo, ki bi navduševala vozne puriste! Nenazadnje mu za kaj takega manjka malce bolj dodelano podvozje, ki bi bolje požiralo cestne neravnine, avtomobil pa se ne bi toliko nagibal v ovinkih. Poleg tega bi morali inženirji hkrati poskrbeti še za bistveno bolj komunikativen volanski mehanizem, ki ne bi deloval tolikanj sintetično.

Čas popustov

MITSUBISHI SPACE STAR 10

A vendarle je potrebno vedeti, da moramo na najmanjši Mitsubishijev model v ponudbi gledati več ali manj le skozi prizmo racionalnosti in nizkocenovnosti.

Na to kaže že precej puristično (ali, če želite, dolgočasno) opremljena notranjost, kjer boste zaman iskali kakršnekoli estetske presežke. Vseeno bi se lahko Mitsubishijevi arhitekti in dekoraterji vsaj malce potrudili ter vanj vtaknili sedeže z izrazitejšo konturo, na katerih bi lahko človek sedel eno uro brez opaznih lumbalnih težav. Ter upravljanje potovalnega računalnika, ki funkcionira s pomočjo majhne palčke med merilniki (kar se zna izkazati med vožnjo tudi za precej nevarno početje) dokončno prestavili … kamorkoli drugam. Da mukotrpnega parjenja telefona preko modrozobe povezave, ki zahteva poglobljeno branje navodil za uporabo, niti ne omenjam.

MITSUBISHI SPACE STAR 26

Človek bi tovrstne »varčevalne ukrepe« pri tovrstnem mestnem vozilcu, povsem oropanem kakršnihkoli novodobnih inovacij, še nekako razumel, če bi se osnovna verzija ponašala z enako ceno kot v Nemčiji (okrog 7 tisočakov). Tako pa deluje že njegova izhodiščna cena, pri kateri konkurenca ponuja precej bolj mod(er)ne kreacije, le malce preveč samozavestno nastavljena. Žal! Da o 13 tisočakov vrednem testnem primerku, ki navkljub dokaj bogati opremi za ta avtomobilski segment (ksenon, brezstični ključ, DAB, aluminijasta platišča), niti ne govorim. Tako bi lahko Mitsubishijev najmanjši model v ponudbi, ki ponuja svojevrsten pogled na polpreteklo daljnovzhodno avtomobilsko obdobje, hkrati podal tudi cenovno retrospektivo na čase, ko so bili tovrstni avtomobili še bistveno cenejši.

Tekst in foto: Urban Acman.

Opomba uredništva: po objavi testa nas je uvoznik obvestil, da so se cene modela Space Star po 1.7.2017 znižale za dodatnih 1.000 evrov. Cena testnega primerka tako po novem znaša 12.340 eur.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Trivaljni agregat se sicer ne more pohvaliti s pretirano iskrivostjo, a bi znal dodobra zadovoljiti vse tiste mestne in primestne migrante, ki uporabljajo avtomobil zgolj za premik od točke A do točke B.
  7
 • Notranjost
  Notranji elementi ponujajo svojevrsten vpogled v preteklost, ko v tem avtomobilskem segmentu modne zakonitosti še niso zapovedovale osebnih prilagoditev videza. Slednjih pa so se vmes navzeli celo pri tolikanj konzervativni znamki, kot je Toyota (Aygo).
  5
 • Opremljenost
  Intense ponuja nadstandardno bogastvo opremskih dodatkov za ta razred, med katerimi najdemo tako ksenonske žaromete, kakor tudi brezstični ključ. Žal pa še vedno manjka kakšna sodobnejša info-zabavna naprava, ki jo Mitsubishi že ponuja na tujih trgih.
  8
 • Vozne lastnosti
  Mali Mitsubishi bo potencialne kupce najverjetneje še najmanj prepričeval z voznimi lastnostmi, saj bi si v borbi s (prepričljivejšo) konkurenco zaslužil konkretno dodelavo podvozja ter volanskega mehanizma.
  5
 • Gospodarnost
  V tem avtomobilskem segmentu, kjer glavnino prodaje pomenijo različice, ki ne presežejo meje 10 evrskih tisočakov, je cena tokratnega testnega primerka precej samozavestno zastavljena. Skupno oceno vsaj malce blaži spodobna poraba goriva.
  7
 • Zmogljivost
  Dovolj živahen v svojem naravnem (mestnem) okolju, svoje meje pa kaj hitro pokaže že pri najvišji avtocestni hitrosti, kjer vsak prehitevalni manever na levem pasu deluje kot Predinov monolog.
  7
 • Sklep
  Mitsubishijeva »vesoljska zvezdica« tudi po kozmetični prenovi, ki se je sicer dodobra dotaknila zunanjosti, še vedno stopica za precej bolj modno nastrojeno konkurenco, zaradi česar bo na tej strani luže verjetno bistveno bolj spregledana, kot bi si to zaslužila.
  6.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 13.340
dolžina × širina × višina (mm) 3.795x1.665x1.505
dovoljena masa vozila (kg) 1.340
emisija CO2 (g/km) 100
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5 let ali 100.000 km/12 let/5 let
gibna prostornina (cm3) 1.193
kompresija (1:) 11
masa praznega vozila (kg) 845
medosna razdalja (mm) 2.450
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 59/80 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 106 pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 9,2
osnovna cena vozila (€) 12.990
pnevmatike 175/55 R15
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,1/3,9/4,3
pospešek 0-100 km/h (s) 11,7
prostornina posode za gorivo (l) 35
prostornina prtljažnika (l) 235-912
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 75x90
zavore spredaj/zadaj kolutne/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Retrospektiva"


xxl
2 leta 9 meseci nazaj

80 KM, 845 kg, 180 km/h, res hiter, pospešek pa, tako, tako.

mrtwelvetrees
2 leta 9 meseci nazaj

Deluje pa mi tako robustno narejeno, kvaliteta je ok ? Čigavi so motorji – lastni razvoj ?

hnoda
2 leta 9 meseci nazaj

Mitsubishi ga že en čas lomi s staromodnostjo in tudi kvaliteto modelov, tale novi ‘Colt’ je pa samo še en izdelek, ki nadaljuje negativno tradicijo.

 
Vpliv vrednot
Izobilje personifikacije