Poraba 8,5/25,3/11,8 l/100km Največja hitrost 270 km/h Cena 67.950 eur
Plusi
 • motorna moč in prožnost
 • svetilnost žarometov LED
 • prilagodljivost kabine
 • opremljenost
 • zanašanje menjalnika na motorni navor
 • učinkovit prenos zajetne motorne moči na cesto
 • že serijsko "odprt" na največjo hitrost 270 km/h
 • neposrednost in odzivnost volana (progresiven volan)
Minusi
 • prostor za glave
 • (občasno) grobo pretikanje menjalnika
 • večji obračalni krog s štirikolesnim pogonom
 • samodejno izklapljanje ročnega režima delovanja menjalnika
 • preglednost nazaj (nizek zgornji rob zadnjega stekla)
 • povratna povednost volana

Me prav zanima, koliko zapriseženih kupcev nemške svete trojice bi, če bi jih zavezanih oči zapeljali naokoli v Stingerju, bilo prepričanih, da niso pravzaprav v enem od »Nemcev«? Jaz mislim, da nihče! Test.

Teoretičen opis Stingerja je v mnogih pogledih zelo značilen, v nekaterih pa tudi neznačilen za nemško trojico. Na področju značilnih lastnosti je recimo to, da gre za približno 4,8 metra dolg petvratni kombikupe, sila všečnega oblikovanja in poudarjenih bokov. Pa naslednje, da se je v preizkušenem primerku v nosu vrtela glavna gred kar 370-»konjskega« turbobencinarja s kar 510 Nm navora. »Nemško« deluje tudi opis, da se zajetna moč in navor prenašata do vseh štirih koles skozi osemstopenjski samodejni menjalnik.

Ker jih lahko!

Kia_Stinger_33_T-GDI_GT_43Za nemško trojico se zdi trditev, da se zmore Stinger 3.3 T-GDI že v osnovi peljati najhitreje 270 km/h skoraj nezaslišana. Sami so namreč v osnovi elektronsko omejeni na »samo« 250 km/h, zato je, če se hoče peljati hitreje, uporabnik prisiljen v izbor neke vrste »zmogljivostnega« paketa. Ter zanj seveda plačati. Zelo nenemško je tudi, da je v Stingerju GT zelo dovršeni tehnični osnovi že serijsko primaknjen praktično ves »full option« paket opreme. Še bolj neznačilno je, da zahtevajo zanj, v mojih očeh zmernih, 65.000 evrov (brez upoštevanja aktualnega akcijskega popusta v višini 5.000 €).

Na drugi strani sta recimo BMW 440i Grancoupe xDrive in Audi S5 Sportback cenjena na dobrih 63.000 oziroma celo 76.000 evrov. Nobenega dvoma ni, da v obeh zneskih manjka še kar nekaj Stingerju serijsko primaknjenih bonbončkov, ki bi, če bi si jih v Bavarcih zaželeli, njuni ceni potisnili še bistveno višje. Kako je z opremo že v osnovi naphan Stinger 3.3 T-GDI GT, razkriva tudi dejstvo, da je moč v njem dodatno izbrati samo še par postavk. A tudi z njimi najbolj opremljen Stinger še vedno ne prebije meje 70.000 evrov. Ta primerjava je v vrsti mnogih še en pokazatelj, kako Nemci s cenovno politiko doplačil »lupijo« svoje kupce. Zakaj? Preprosto zato, ker jih lahko!

Centimeter ali dva

Kia_Stinger_33_T-GDI_GT_32Naj suhoparno štetje »konjev«, »njutnov«, prestav, pogonskih koles in postavk na spisku opreme dopolnim še z opisom centimetrov in litrov v Stingerju. Z njimi sem prišel namreč do moje prve omembe vredne zamere Stingerju, razpoložljivega prostora za glavo. Spredaj je tega za mojih 184 centimetrov telesne višine komaj še dovolj, zadaj pa ga je premalo. Glede na to, da testni avtomobil ni imel doplačljivega strešnega okna, priporočam vsem višjeraslim, da preverite situacijo, saj je ta dodatek še v vsakem avtu doslej pobral vsaj centimeter ali dva prostora v višino.

Za vsakogar

Kia_Stinger_33_T-GDI_GT_06Osebno se mi zdi notranja ureditev Stingerja povsem na ravni nemških konkurentov. Kakovostni materiali povsod, kjer šteje. Všečno oblikovanje z vstavki satenastega aluminija uspešno razbijajo siceršnjo monotonost črnine. Vsa stikala so enostavno dostopna in na pričakovanih mestih, optimalen položaj za volanom pa si bo, po zaslugi izdatno (električno) nastavljivega volanskega obroča in (električno) nastavljivega sedeža, prav vsak posameznik nastavil po svojih željah in potrebah.

Fantastično!

Za moje vsesplošno navdušenje nad Stingerjem 3.3 T-GDI GT je nedvomno zaslužna tudi zajetnost njegove konjenice. Sam pravim, da kar je dobro, pač ni slabo. Za vse dizlov željne evropske kupce je Stinger dobavljiv tudi z varčnim turbodizlom v nosu, za manj zahtevne, a bencinskih hlapov željne, pa je tu še dvolitrski turbobencinar. Jasno pa je, da nas je zares zanimalo, kako se obnaša Stinger z najboljšo motorizacijo. Na kratko povedano – fantastično!

Jaz tudi ne!

Kia_Stinger_33_T-GDI_GT_25Omenjeni največji navor 510 Nm doseže dvoturbinski šestvaljnik pri nizkih 1.300 vrt/min. Pohvalno pri tem je, da je razvoj pogonske sile skozi celotno območje vrtljajev zelo enakomeren. Posledično je njegov nastop enako suveren v vseh voznih okoliščinah. V prvi skrajnosti, med umirjeno vožnjo z nežnim božanjem stopalke za plin, šestvaljnik pritajeno brbota v nosu avta z vrtljaji tik nad prostim tekom. Ob želji po malo poskočnejšem tempu pride do izraza fantastična prožnost  šestvaljnika v srednjem območju vrtljajev, na katero bi se lahko menjalnik, če mene vprašate, malo bolj zanašal, a o tem malo kasneje.

V primeru želje po koriščenju vsega, kar 370-»konjski« dvoturbinec zmore, se značaj avta dodobra spremeni. Poln plin namreč Stingerja 3.3 T-GDI pretvori v rjovečo, izredno energično, predvsem pa tudi nizkoletečo raketo, ki ji ne bo zmanjkalo sape v nobeni vozni situaciji. Bistveno pri takšni zalogi moči je njen učinkovit prenos na cestno podlago. Nemalo zaslug, da bo tako motoriziran Stinger tudi ta del naloge opravil z odliko, gre pripisati serijsko primaknjenemu štirikolesnemu pogonu. Ob polnem koriščenju motornega potenciala in samo zadnjem pogonu sem namreč prepričan, da bi imela stabilizacijska elektronika bistveno več dela, kot ga ima v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. Dodatno bi v primeru njenega izklopa in razigrano naravnanega voznika Stingerjev zadek veselo poplesaval sem ter tja. Ste si kdaj (recimo pet let nazaj) mislili, da bo nekdo nekoč pisal kaj podobnega o Kii? Jaz tudi ne!

Hišni izdelek

Kia_Stinger_33_T-GDI_GT_12Ste vedeli, da so Korejci Stingerjev osemstopenjski samodejni menjalnik razvili kar sami? S stališča teoretične osnove so svoje delo opravili zelo dobro, saj zmore ta vse, kar zmorejo »veliki«. Je pa res, da jim je nekaj malega izkušenj zmanjkalo na področju končnega usklajevanja vseh elementov pogonskega sklopa. Prvi manjši potencial predstavlja mestoma že omenjeno premajhno zanašanje na motorno prožnost. Med umirjeno vožnjo se menjalnik na skoraj vsak malo izdatnejši pritisk stopalke za plin odzove z vklopom prestave ali celo dveh nižje. Posledica je nenaden porast navora, ki se, če voznik pri tem rahlo ne popusti stopalke za plin, odrazi v nenadnem in pogosto prekomernem porastu pospeševanja. Sam sem se iz prav tega razloga večkrat poslužil ročnega vmešavanja v delovanje menjalnika, s katerim sem prišel do mojega naslednjega potenciala za izboljšavo.

Stingerjev menjalnik …

Kia_Stinger_33_T-GDI_GT_28… ne pozna strogo ročnega načina delovanja. No, vsaj ne takšnega, ki bi ostal aktiven poljubno dolgo. S potegom za levo ali desno obvolansko ročico menjalnika lahko voznik kadarkoli med vožnjo prevzame pobudo nad izbrano prestavo. V primeru, da je to enkraten dogodek, pa bo elektronika po približno desetih sekundah preklopila menjalnik nazaj v samodejni režim delovanja. Z omembo pretikanja prestav je tu še tretja možnost izboljšave. Stingerjeva osemstopenjski avtomatika namreč po tej plati ni povsem dorasla samodejnežem v evropskih in tudi nekaterih japonskih izdelkih. Menjavanje prestav namreč občasno pospremi neprijeten sunek skozi pogonski sklop, ki je, ocenjujem, posledica vklopa premostitvene sklopke in nepopolne medsebojne usklajenosti pogonskih elementov.

Na dolge proge?

Kia_Stinger_33_T-GDI_GT_15Stinger naj bi bil, tako pravi Kia, v prvi vrsti gran tourer oziroma potovalnik. Dolga medosna razdalja je pri tem dobra popotnica, a udobja željnim njegovo, tudi v načinu Comfort razmeroma bolj togo nastavljeno vzmetenje, morda ne bo najbolj po godu. Vklop načina Sport vse skupaj naredi še bolj trdo, a tudi bolj odzivno in dinamično. Neodvisno od vklopljenega načina (mimogrede, teh je na voljo skupno pet, a sem bil sam 90 % uporabe v Comfortu, preostalih 10 pa v Sportu) se Stinger med ovinki izkaže z izredno visoko postavljeno mejo zdrsa, po zaslugi štirikolesnega pogona pa tudi z izvrstno stabilnostjo, brez pretirane nagnjenosti k podkrmarjenju ali prekrmarjenju, čeprav se z ustreznim ravnanjem voznika avto lahko prisili v eno ali drugo.

Na področju dinamike vožnje nekaj besed namenjam še progresivnemu volanu. Ta po eni strani poskrbi za dobro odzivnost in odlično neposrednost (samo 2,2 zavrtljaja med obema skrajnima legama), a žal tudi podpovprečno povratno povednost, pri kateri očitno tudi bolj toga nizkopresečna 19-palčna obutev ne pomaga prav dosti.

Znajo in zmorejo še veliko več

Kia_Stinger_33_T-GDI_GT_18Trud, natančnost, doslednost, premišljenost in drznost, ki so jih Korejci vložili v snovanje Stingerja, kažejo, da jim doslej priborjen naziv zelo dobrega korejskega avtomobilskega proizvajalca ne zadošča. S Stingerjem namreč dokazujejo vsem, da znajo in zmorejo biti še bistveno več.

Glede na izkušnjo v vožnji z njim sem skoraj prepričan, da bi, če bi voznikom dali na izbiro dva identična Stingerja – enega vizualno zamaskiranega, da ne bi bil prepoznaven kot korejski izdelek, in drugega kot Kio – za prvega rekli, da je prišel izpod rok ene od uveljavljenih evropskih znamk, za drugega pa, da je samo še ena Kia. Velik in lep, a vseeno samo Kia.

Kio vzemite resno!

Kia_Stinger_33_T-GDI_GT_04Prav takšnega dojemanja znamke se Korejci želijo znebiti. S Stingerjem so se zavestno (in zelo verjetno s kratkoročno gledano ekonomskim minusom pod črto projekta) odločili premakniti zavest trga oziroma podobo znamke. Če bodo s tovrstnim prepričevanjem nadaljevali, verjamem, da jim bo uspelo, je pa res, da bo pot trnova in dolga. Navade in omejujoča prepričanja so namreč usidrana globoko v naši podzavesti. Spremeni jih lahko samo stalen dotok »novih« informacij, ki počasi, a zanesljivo nadomesti staro znanje z novim. Kii pri tem izrekam iskrene čestitke, želim pa tudi veliko uspeha in predvsem zvrhano mero potrpljenja. Stinger je namreč res hudičevo dober avto in hkrati avto, ki ga morajo jemati resno prav vsi, tako proizvajalci kot tudi kupci.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sodobno grajen, prožen in po potrebi brutalno močan. Pohvalno je, da je osemstopenjski samodejni menjalnik rezultat razvojnega dela hišnih inženirjev Kie, četudi ta res ni čisto na ravni kultiviranosti nemških izdelkov.
  10
 • Notranjost
  Zaznamujejo jo kakovost vgrajenih materialov in končne obdelave. Godi tudi splošna ureditev kabine z ergonomijo voznikovega delovnega prostora in uporabnost petvratne zasnove karoserije, četudi prtljažnik po prostornosti ni ravno med rekordnimi. Še najbolj zmoti skromnost s centimetri zadaj in mejna zadostnost z njimi spredaj.
  10
 • Opremljenost
  Top, top in še enkrat top.
  10
 • Vozne lastnosti
  Kia Stinger naj bi bil v prvi vrsti gran tourer, namenjen sproščenemu nabiranju neskončnih kilometrov, čeravno bi sam želel še udobnejše nastavitve podvozja. Kot najmočnejši Stinger v ponudbi stavi tudi na športnost, čeprav ne zmore postreči z enako stopnjo dovršenosti celotnega paketa kot podobno zmogljivi izdelki nemške trojice.
  10
 • Gospodarnost
  Za 370 »konj«, štirikolesni pogon, osemstopenjski samodejni menjalnik in z opremo vrhunsko založen avto se mi zdi 60.000 evrov dobra ponudba. Veliko konj je, ob ustrezni uporabi, jasno tudi ustrezno žejnih
  5
 • Zmogljivost
  Izredna prožnost v vsaki vozni okoliščini in že skoraj brutalna moč. Komur to ni dovolj, mu ni pomoči
  10
 • Sklep
  Vsi se klanjajo Kii za izredno delo pri razvoju Stingerja. A navkljub temu sam še vedno mislim, da bo, izključno zaradi podobe znamke, pogumnežev, ki se bodo odločili zanj, le za vzorec. Škoda. A tega se Korejci zavedajo, kot vedo tudi, da gradnja podobe znamke rabi svoj čas in sestavne dele. Stinger je nedvomno izjemno pomemben kamen v njihovem mozaiku.
  9.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 67.950
dolžina × širina × višina (mm) 4.830 × 1.870 × 1.400
dovoljena masa vozila (kg) 2.325
emisija CO2 (g/km) 244
gibna prostornina (cm3) 3.342
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.909
medosna razdalja (mm) 2.905
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 270
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 272 (370) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 510 pri 1.300-4.500
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,9
osnovna cena vozila (€) 65.310
pnevmatike s: 225/40 R19 z: 255/35 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,5/25,3/11,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 14,2/8,5/10,6
pospešek 0-100 km/h (s) 4,9
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 406
število valjev/ventilov 6/24
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 92,0 × 83,8
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni (hlajeni)
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

58 komentarjev za "Zavezanih oči"


chad
1 leto 6 meseci nazaj

Pri tem stingerju je najboljše, da ga “low level” folk ne upa kupit.

Locher
1 leto 6 meseci nazaj

Kakšne kompetence imaš za takšne bold claim izjave? Kdo spada po tvoje med “low level” folk?

1 leto 6 meseci nazaj

ne bom ocenjeval kie, ker je nimam in je nikoli ne bom imel, jo ima moj sosed pa pravi ,da jo bo zažgal in posnetek objavil na spletu, ker ga je njegov ceed že nekajkrat pustil na cedilu, prijatelj pa ima sportagea pa tudi pravi, da če ne bi bil v garanciji , bi že bankrotiral, ampak to sta samo dva primera kajne……….

Kia-PR-official
1 leto 6 meseci nazaj

Pozdravljeni gizmo28. Ker smo znamka, ki želi imeti najbolj zadovoljne stranke, vas prosimo za kontakt omenjenih domnevno nezadovoljnih strank, da čimprej uredimo zadevo. Lahko jim tudi posredujete naj pritožbe z opisom stanja pošljejo na mail hj@kmag.net (+as@kmag.net v cc). Vnaprej se vam zahvaljujemo za vaše posredovanje svojim znancem. Kia Slovenija.

Novinec1968
1 leto 6 meseci nazaj

Ker ste znamka, ki želi imeti najbolj zadovoljne stranke, vam predlagam da naredite red tudi pri “vaših prodajalcih”, ki se oglašajo na tem forumu. Kot sami vidite, to ni zgolj in samo moje mnenje.

Gosic
1 leto 6 meseci nazaj

To, pa, je, zgodba,!

firebird
1 leto 6 meseci nazaj

Imel sem tri Kie, Sephio, Clarusa in Magentisa, brez težav in brez problemov, če seveda odmislim KMAG Lj.ki je poln oholih naduvanih in ignorantskih ter nekompetentnih osebkov, tako,da sem na redne servise hodil v Maribor-iz Ljubljane namreč. Tudi 4 avto je mislila biti Kia,pa iz tega razloga ni. Pri vrhunskih reklamah s hrčki,ki so v USA postale skoraj kultne,pri nas vlačijo po medijih Đurota. Adijo pamet. Stinger? Ja morda čez nekaj let,ko bo ene 12 jurjev…

1 leto 6 meseci nazaj

Za ta denar dobim Alfo giulijo qv 🍀res da ne čisto novo sigurno pa kakšno testno, drugače sem pa kio stinger videl v živo dobra zadevca ni kaj.

maniaxxx
1 leto 6 meseci nazaj

Pa kokr KIE sploh niso slabi avti, še zdaleč ne, ne morem da ne bi ob omembi KIE pomislil na Gosica, ali še huje na Veroniko. In enostavno me mine da bi sploh šel pogledat karkol od njih.

1 leto 6 meseci nazaj

Mene osebno Gosic in Veronika ne motita, ker imata pač preveč časa med sedenjem v salonu in čakanjem na kupce, me pa zvije vsaka njihova reklamna kampanja, posebno pa še zadnja z Đurotovo slovenštino in pokroviteljstvom … vidi se, da gre očitno za znamko , ki se ne zaveda svojega položaja na trgu in misli, da je konkurent bolj BMW-ju, ma kaj BMW-ju prej Porscheju, ne pa Renaultu, Škodi in Oplu … že Hyundai je, kar se tega tiče, bolj z nogami na tleh in mislim, da to odražajo tudi prodajni rezultati

Locher
1 leto 6 meseci nazaj

maniaxxx, podobno je pred leti na nekem drugem portalu nek uporabnik marsikomu za vedno priskutil Mazdo. : )

Gosic
1 leto 6 meseci nazaj

Oprosti. Važno da jaz komentiram znamke, ki jih ne prenesem in vnašam nemir. Medtem ko eni in isti le pišejo hvalospeve Kiji. Sicer pa naj bo tu konec cinizma. Avta niti nisem pohvalil. Ampak pač dvojna merila so za Slovence kar tipična osebnostna lastnost. Sicer se gre pa le za avte, da ne bo kdo tako hudo osebno prizadet.

Locher
1 leto 6 meseci nazaj

Gosic, če se mene vpraša, ti PR ne gre najbolje. Morda je ravno to problem, da svoje neprenašanje nekaterih znamk projeciraš na nas. Jaz prenašamo Kio, všeč mi je, samo kupil je pa ne bi. Gospod vnaša nemir… : ) : ) : )

Gosic
1 leto 6 meseci nazaj

Jaz prenašamo. Kaj to je tiskarski škrat, ali ste skupaj tuhtali kaj bi napisali?
Ne, saj sem jaz nor. Jaz pridem v vsako temo in zasmetim s pametovanjem katera Kia je skropucalo, da je ne bi kupil in še s kupom drugih intelektualnih nasvetov, ki jih moram nujno povedati bralcem tega portala. Najbolj je pa zanimivo to, da projeciram zasovrazene znamke na vas. Omenil sem jih cel ducat. Mi jih prosim kar naštej, sem jih pol ducata pozabil.

1 leto 6 meseci nazaj

To ni nobeno pametovanje ampak objektivno izražanje svojega mnenja! Za MENE je kia (in še kaj) eno navadno generično skropucalo na 4 kolesih. Osebno mi je popolnoma vseeno kaj si misliš o drugih znamkah, katere so mi pri srcu. Nobeden me ne plačuje da kogarkoli favoriziram. In ja, moje mnenje je meni bolj pomembno kot ti blesavi testi nemcev, angležev, slovencev… Že to, da tule dobijo vozi z npr. 180 hp 10/10 za zmogljivosti je popolnoma nekredibilno. Koliko bi dobila potem regera?

 
Iz prahu v prah
Res tako pameten?