Poraba 23,0 kWh/100km Največja hitrost 130 km/h Cena 50.000 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • možnost hitrega polnjenja
 • nizek nakladalni rob
 • solidne vozne lastnosti (za ta rang vozila)
 • odlagalna mesta v kabini
Minusi
 • visoka cena
 • skopa osnovna oprema
 • na trenutke zmedeno delovanje (polsamodejne) klimatske naprave
 • brez LED žarometov pri dani ceni
 • smiselnost notranjega vzvratnega ogledala

Glede na grozeče napovedi evropskih birokratov, da bomo kaj kmalu našli v avtomobilskih salonih zgolj še avtomobile na akumulatorski električni pogon, verjetno ni presenečenje, da se temu ne bodo izognili niti v segmentu lahkih gospodarskih vozil. Zato se proizvajalci omenjenih »delovnih kljus« že dandanes pospešeno pripravljajo na neizbežno električno prihodnost, ko se bodo morali tudi poštarji, elektroinstalaterji, kurirji in vzhodnoevropski »švercarji« ubadati s polnilnimi kabli ter iskanjem (še vedno) maloštevilnih električnih polnilnic. Pri Oplu pa so že sedaj poskrbeli, da bo njihov Vivaro ostal pri življenju tudi po prihajajoči električni revoluciji.

Francoske korenine

Pri Oplovem oddelku gospodarskih vozil že od nekdaj gojijo posebne vezi s Francozi. Tako so pred 23 leti skupaj sedli z Renaultovimi inženirji in pričeli s sodelovanjem na področju dostavnih vozil (dvojček Master/Movano), kar so kasneje nadgradili še s skupnim razvojem srednje velikega Trafica oziroma Vivara. Omenjeno partnerstvo je trajalo vse do PSA-jevega prevzema znamke leta 2017, nova generacija gospodarskega Vivara pa je – povsem pričakovano – nastala na skupni osnovi vozil v okviru novega koncerna (Citroën Jumpy oziroma potniški SpaceTourer, Peugeot Expert oziroma potniški Traveller).

OPEL VIVARO-e 05Pri novem Vivaru, ki je zasnovan na skupinski platformi EMP2, gre tako za zgolj rahlo preoblečen Citroën/Peugeot in Toyoto ProAce, ki je prav tako nastala v sodelovanju proizvajalcev. Na voljo je v treh dolžinah (S, M in L), pri čemer je v največjem možno prepeljati 6,6 kubičnega metra tovora z maso do 1.400 kilogramov (200 kg več kot pri prejšnjem), vleče pa lahko tudi prikolico z največjo maso 2,5 tone (pri električno gnanem sicer le 1 tono). V podaljšano različico (5,3 metra) je obenem moč naložiti celo predmete, ki so dolgi več kot poltretji meter, nakladalna višina pa spada med najnižje med konkurenti, zaradi česar je natovarjanje precej bolj enostavno.

Vsekakor bi znala že srednje velika različica, ki zasede v dolžino 4,95 metra parkirnega mesta, zadovoljiti marsikaterega obrtnika, saj je v njej dovolj prostora za tri evropalete. Uporabnik bi se obenem lahko pridušal nad dokajšnjo utesnjenostjo za volanom, kjer bodo zaradi prekratkega vzdolžnega sedežnega pomika le stežka sedeli višji od 185 cm. Da o dokaj skopo odmerjeni dvosedežni klopi (sredinski del se sicer ob 820-evrskem doplačilu lahko spremeni v priročno mizico), na kateri bosta morala sopotnika sprejeti kar nekaj kompromisov, niti ne govorim. A vendarle gre le za delovno vozilo, zatorej tega ne smemo šteti kot pomanjkljivost.

OPEL VIVARO-e 12Vsa ostala notranja arhitektura je poznana že iz ostale družine PSA, kjer velika večina elementov razveseljuje z enostavno in preprosto uporabo. A kot smo pri gospodarskih vozilih že vajeni, je potrebno za kar nekaj samoumevnih pripomočkov (PDC, poklopna zunanja ogledala, zadnja kamera, ipd.) dodatno razpreti denarnico, da postane kolikor toliko civiliziran. Tovrstna politika proizvajalcev, da osnovnim gospodarskim modelom ne namenijo malce več uporabnih dodatkov, tako izpade bolj neresno, saj njihovi vozniki vozil precej več časa preživijo v njih, kot v osebnih vozilih.

Dostava brez emisij

V duhu uvajanja trajnostnih modelov mobilnosti, med katere spada tudi elektrifikacija cestnega prometa, tako tudi proizvajalci gospodarskih vozil pospešeno predstavljajo svoje različice. Po Peugeotu (e-Expert/e-Traveler) ter Citroënu (ë-Jumpy in ë-SpaceTourer) so tako tudi pri Oplu predstavili dostavnik, ki ima povsem prost dostop do območij z zakonsko predpisanimi omejitvami glede mejnih vrednosti toplogrednih plinov (beri: določena mestna središča). Ter v trenutku razburkali avtomobilski svet, saj je omenjeni PSA električni trojček takoj pobral nagrado Mednarodni dostavnik leta 2021.

OPEL VIVARO-e 28Pri iskanju primernega elektromotorja tokrat niso imeli pretežkega dela, saj so ga našli v mali Corsi-e (oziroma Peugeotu e-208), zaradi česar me je – vsaj na začetku – navdajal dvom. Saj mi ni bilo povsem jasno, če ima agregat, ki sicer poganja mali mestni avto, v sebi dovolj moči, da lahko premika polno naložen dostavnik. Vendar pa se elektro-agregat z močjo 136 KM, ki sprednja kolesa poganja prek enostopenjskega prenosa (brez klasičnega menjalnika), v praksi izkaže za dovolj energičnega in delovoljnega. Kot smo pri električnih vozilih že vajeni, je podajanje moči izjemno hipno ter zvezno, zaradi česar ga je še kako prijetno voziti sredi mestnih središč, ko prideta še kako prav takoj razpoložljiva moč in navor.

Osnovna verzija Vivara-e se sicer ponaša z baterijo s kapaciteto 50 kWh, ki omogoča okrog 230-kilometrski doseg, medtem ko večja (75 kWh), ki se je tokrat znašla v testnem primerku, pripomore k dodatni 100-kilometrski avtonomiji. Žal pa slednja zahteva kar poglobljen razmislek o tem, če jo resnično potrebujemo, saj stane dobrih 6 tisočakov več. Preveč? Kakor za koga. Proizvajalec obenem razkriva, da je bilo po zaslugi konstrukcijske osnove (EMP2) baterijo moč vgraditi v podvozje vozila ter s tem ohraniti uporabno prostornino in tovorne kapacitete. S 1.275 kilogrami nosilnosti (večja verzija) namreč ponuja skoraj tolikšno nosilnost kot dizelska različica.

OPEL VIVARO-e 31Baterijo kapacitete 75kWh (69 kWh neto kapacitete), ki je sestavljena iz 27 modulov, je sicer hvalevredno moč napolniti tudi na hitri polnilnici (100 kW), do 80-odstotne napolnjenosti pa potrebuje dobre pol ure. Na domači polnilnici (7,4 kW) ga boste morali pustiti samega okrog 11 ur do polne napolnjenosti, medtem ko bo na gospodinjski vtičnici potreboval še precej več (čez noč se bo napolnil do okrog 60%, za popolno napolnjenost pa kar dva dni). Na tokratnem testu, med katerim si med avtocestnimi potepanji nikakor nisem želel do potankosti ogledovati zadkov kamionov, sem ugotavljal, da tako motoriziran Vivaro ne spada ravno med šparovčke (še posebej ob malce večji obtežitvi), saj je na AC porabljal tudi več kot 32 kWh/100 km. S čimer se je avtonomija dodobra znižala in je znašala zgolj še dobrih 200 km. Rešitev? Način »nedeljskega voznika«, ko postane tudi poraba precej bolj znosna, realen domet pa zelo blizu tovarniško navedenemu (cca. 300 km).

Prihodnost je tukaj

Vse kaže na to, da bo avtomobilska prihodnost čedalje bolj v znamenju elektrike. Pa četudi bi za popolno implementacijo tega na naših tleh potrebovali vsaj še tretji blok jedrske elektrarne v Krškem in še marsikaj drugega. Tako bo elektrifikacija dodobra zajela tudi razred lahkih gospodarskih vozil, zaradi česar se proizvajalci že dandanes pripravljajo na prehod.

OPEL VIVARO-e 06A če sem povsem iskren zaenkrat omenjeni prehod v t.i. trajnostno mobilnost oziroma v nizko-ogljično družbo zahteva le preveč kompromisov, pri čemer še najbolj bodejo v oči (pre)visoke cene. Petdeset tisočakov za preizkušeni Vivaro-e, s katerim v normalnem voznem režimu ne moremo prevoziti niti 300 kilometrov, brez da bi iz njega vlekli polnilne kable, je pač absolutno preveč. Po tovrstnem vozilu bodo tako posegala zgolj tista podjetja oziroma posamezniki, ki so prisiljeni v nabavo baterijsko-električnega dostavnika (prevozi znotraj mestnih središč), vsi ostali pa bodo še vedno raje kupovali opazno cenejše konvencionalno gnane primerke. To pa se zna spremeniti v trenutku, ko bodo električno gnani dostavniki cenovno povsem izenačeni z ostalimi verzijami. A se vseeno bojim, da bo šlo pri tem scenariju v prihodnje zgolj na račun višanja cen klasičnih pogonskih izvedenk.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že poznani elektro-agregat, ki sicer poganja mali Peugeot e-208 ter Corso-e, povsem spodobno opravlja svoje delo tudi v precej večjem Vivaru (četudi je dodobra naložen). Večja baterija s kapaciteto 75kWh, ki jo je moč napolniti tudi na hitri polnilnici, omogoča v praksi okrog 300-kilometrski doseg.
  8
 • Notranjost
  Če smo bili včasih vajeni, da so bila delovna dostavniška »kljuseta« znotraj precej špartanska, pa temu že dolgo ni več tako. Novi Vivaro tako ob nekaterih opcijskih dodatkih ponuja okolje osebnih avtomobilov (prijetni merilniki, sodobna multimedija, ipd.), kjer si manjšo kritiko zasluži zgolj voznikov sedež (kratek vzdolžni pomik).
  8
 • Opremljenost
  Osnovna verzija je po pričakovanjih sicer bolj skopo založena z dodatki, zaradi česar je potrebno povleči iz denarnice še kar nekaj dodatnih evrov, da postane električno gnan Vivaro kolikor toliko spodobno opremljen.
  7
 • Vozne lastnosti
  V rangu dostavnih kombijev se ponaša z dokaj solidnimi voznimi lastnostmi ter precej udobno nastavljenim podvozjem. Solidna smerna stabilnost med avtocestnimi hitrostmi.
  8
 • Gospodarnost
  Glede na to, da je električni Vivaro skorajda enkrat dražji od svojih konvencionalno gnanih bratov, bodo po tej verziji verjetno (vsaj zaenkrat) posegali le redki.
  5
 • Zmogljivost
  136 naelektrenih »konjičev« precej solidno opravlja svoje delo znotraj mestnih središč (takoj razpoložljiva moč in navor ob speljevanju) ter se obenem ne ustraši niti avtocestnih poti. V praksi precej bolj suveren, kot bi to kdo pričakoval ob ogledu suhoparnih tehničnih podatkov.
  7
 • Sklep
  Pospešeni elektrifikaciji cestnega prometa se ne bodo mogli izogniti niti v razredu lahkih gospodarskih vozil, med katerimi si želi tudi Oplov Vivaro odrezati svoj kos pogače. Žal pa tovrsten vstop v električno prihodnost še vedno zahteva (pre)velik kup evrov, zaradi česar bodo po njem posegala zgolj tista podjetja, ki bodo prisiljena v nakup (vstop v zaprta mestna središča, ipd.).
  7.2

Tehnični podatki vozila

baterije 75 kWh
cena osnovnega modela (€) 36.390
cena testnega vozila (€) 50.000
dolžina × širina × višina (mm) 4.959 x 2.010 x 1.895
dovoljena masa vozila (kg) 3.100
emisija CO2 (g/km) 0
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
masa praznega vozila (kg) 1.949
medosna razdalja (mm) 3.275
menjalnik/pogon enostopenjski / spredaj
največja hitrost (km/h) 130
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 100/136
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 260
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,9
osnovna cena vozila (€) 43.640
pnevmatike 215/65 R17
poraba električne energije (kWh/100km) 24,4 (WLTP)
poraba goriva na testu (l/100 km) 23,0 kWh/100km
pospešek 0-100 km/h (s) 13,3
prostornina prtljažnika (l) 5.300
vrsta motorja elektromotor
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Katerikoli
Tretji na četrti način