Poraba 4,1/11,1/7,1 l/100km Največja hitrost 183 km/h Cena 20.990 eur
Plusi
 • motorna prožnost (nad približno 1.500 vrt/min)
 • ergonomija sedenja spredaj
 • prostornost zadaj (za ta razred)
 • prostornost prtljažnika (za ta razred)
 • stabilna in zanesljiva lega
 • izklopljivost radarske funkcije aktivnega tempomata
 • zvočna izolacija kabine
Minusi
 • robat tek motorja v spodnjem območju motornih vrtljajev
 • merilnih motornih vrtljajev s koraki po 500 vrt/min
 • veliko trde plastike v kabini

Po limuzini in karavnu mi je zdaj prišla v roke še tretja karoserijska različica Fiata Tipa 21. stoletja, kombilimuzina. Še več, ta je bila izvedena na način, kot je Tipo do prenove modela še ni poznal. Test.

Ne morem verjeti, že pet let je minilo, odkar sem vozil takrat popolnoma sveži Tipo nove dobe. Ob njem sem pozdravljal odločitev Fiata, da ga olajšajo bremena sodobnosti in ga s tem naredijo kar se da preprostega do uporabnika. Slabi dve leti kasneje sem ugotovil, da je bilo zoperstavljanje sodobnosti gradnje avtomobila in zavračanje opremljanja s kopico voznih pomagal in pripomočkov bolj izjema kot pravilo, saj je imel Tipo karavan le teh že več kot limuzinski. Prevrtimo čas v leto 2021 – pred nami je osvežen Fiat Tipo. Glavna sprememba je, da je ta naredil korake v smeri sledenja aktualnim trendom v avtomobilski industriji.

Šminka terenca

Fiat_Tipo_10_T3_GSE_Cross_05Da je avto bolj v stiku s časom, so tako (vsaj) iz slovenskega cenika umaknili limuzinsko različico ter nanj uvrstili novo Cross. Z njo so se Italijani pridružili trendu nadgradnje običajnih modelov v danes tako zelo popularne križance. A kdor pričakuje, da so Italijani s tretmajem Cross tudi pri Tipu poskrbeli za enako izdaten pristop kot pri Pandi Cross, bo razočaran. Za razliko od male sestrice stavi namreč novinec izključno samo na šminko terenca, saj je tehnično skoraj identičen vsem ostalim kombilimuzinskim Tipom. Konkretno mislim s tem, da Tipo Cross ne pozna štirikolesno gnane opcije, kar se dejanskih tehničnih dodelav tiče, so pa te omejene zgolj na podvozje.

Skoraj polovico od štirih centimetrov

Fiat_Tipo_10_T3_GSE_Cross_02S predelavo podvozja in, tako Fiat, delnim sposojanjem komponent pri njihovem cestnem terencu, Fiatu 500X, je Crossovo dno za štiri centimetre bolj oddaljeno od tal kot pri običajnih izpeljankah Tipa. So se pa tudi tu inženirji poslužili kombinacije fizičnih popravkov geometrije podvozja in ubiranja bližnjice s preprosto izbiro večjih koles. Na tem mestu naj kot zanimivost omenim, da od štirih centimetrov dodatne oddaljenosti Crossa od tal, po premeru večja kolesa prispevajo skoraj polovico.

Kombinacija robustne in dizajnerske plastike

Fiat_Tipo_10_T3_GSE_Cross_35Ker obstaja možnost, da pustolovska nota Tipa Cross zgolj na račun večje oddaljenosti od tal ne bi bila dovolj opazna povprečnemu mimoidočemu, so se Torinčani odločili nameniti Tipu Cross tudi primerne dekorativne dodatke. Zunaj se tako od ostalih Tipov loči po dodanih obrobah blatnikov, izdelanih iz bolj robustne nelakirane črne plastike. Ne manjkajo niti poudarjene obloge pragov iz kombinacije nelakirane črne plastike in plastike, odete v srebrn lesk. Opisana kombinacija plastike se nadaljuje še v spodnjem delu prednjega in zadnjega odbijača in na Crossu lastnih 17-palčnih kolesih.

Sodobne luči LED spredaj in zadaj

Fiat_Tipo_10_T3_GSE_Cross_19Kot sem na kratko že omenil, je v družino Tipo četrto izpeljanko po vrsti prinesla osvežitev modela. Ta je prepoznavna sicer predvsem poznavalcem izdelka ter jo zaznamuje nova in predvsem bolj široka maska motorja spredaj, na sredini katere se je nekdanja značka Fiat umaknila novemu stiliziranemu napisu Fiat. Levo in desno od motorne maske najdemo še posodobljena žarometa, ki sta po novem v vseh Tipih, tudi opremsko najbolj osiromašenih, izvedena v LED svetilni tehniki. Spredaj je najti še nov odbijač, ki je za izpeljanko Cross poseben predvsem v spodnjem predelu. Na zadku je osvežitev modela prinesla nove luči, ki so pri izpeljanki Cross tudi v celoti osvetljene s sodobnimi LED-icami.

Morda res najbolj stroškovno optimalno

Fiat_Tipo_10_T3_GSE_Cross_30Osvežitev modela je v notranjosti prinesla bistveno manj popravkov. Glavni je tako zaslon za volanskim obročem, kjer sta povsem izginila tradicionalna merilnika z vrtljivima iglama. Namesto njiju je tam sredinsko nameščen sedempalčni računalniški zaslon, ki zmore tudi nekaj malega prilagodljivosti prikaza podatkov. Do tu vse lepo in prav, vsaj pri meni pa se zatakne pri predelu levo in desno ob zaslonu. Desno od njega najdemo indikator napolnjenosti posode za gorivo, levo pa slab izgovor za merilnik vrtljajev motorja.

Medtem ko sem merilnike napolnjenosti posode za gorivo  s polji (konkretno pri Tipu posamezno polje predstavlja slabih 10 % prostornine posode) že vzel v zakup, se mi zdi tako imenovani merilnik vrtljajev v Tipu resnično slab poskus zapolnitve prostega prostora levo ob zaslonu. Osebno namreč dojemam merilnik vrtljajev s skoki po 500 minutnih vrtljajev skoraj enako, kot če avto sploh nima tega merilnika. Ni kaj, v iskanju cenovno primerne rešitve vgradnje razmeroma kvadratasto oblikovanega sedempalčnega zaslona v obstoječ in razmeroma podolgovat predel merilnikov je ubral Fiat morda res stroškovno daleč najbolj optimalno pot. A če mene vprašate, potem bi lahko ostali tudi pri tradicionalnih merilnikih pred prenovo in prihranili potrošeni denar, za razvoj in implementacijo izbrane rešitve.

Kot turbodizla

Fiat_Tipo_10_T3_GSE_Cross_31Prenova Tipa je prinesla s sabo tudi osvežitev pogonske palete. Podobno kot v limuzini, sta iz nje izginila tudi atmosferski vstopni 1,4-litrski bencinar in 1,3-litrski dizel. Aktualna ponudba pogonskih strojev tako obsega samo še 1,6-litrski dizel, ki ponuja po novem 10 KM večjo nazivno moč in čisto nov litrski turbobencinski trivaljnik. Ravno slednji je bil vgrajen tudi v testni Fiat Tipo Cross in zanj lahko rečem, da ga zaznamuje razmeroma robat tek v spodnjem območju motornih vrtljajev, ki pa se umiri v srednjem področju. Najbolj prepriča z dobro prožnostjo od (ugibam) približno 1.500 vrt/min naprej, pogonske sile pa bi moralo biti od te meje motornih vrtljajev naprej dovolj za povprečno družinsko uporabo.

Je pa treba pri tem vzeti v zakup, da se trivaljnik najbolj izkaže, če ga vozimo kot turbodizla. Torej nekako v spodnjem do srednje visokem območju motornih vrtljajev. Da je temu tako, potrjuje tudi Fiat z rdečim poljem motornih vrtljajev, ki se začne že pri meji 5.500 vrt/min. In četudi zmore turbotrivaljnik dosegati rdeče polje ob priganjanju vedno znova in znova, je treba vzeti v zakup, da nad mejo (spet, samo grobo ocenjujem) 4.000 vrt/min ne navdušuje niti njegova zvočna kulisa, niti silnost pospeševanja. Celotnemu vtisu na nek način pritrjuje tudi podatek o največji moči, saj razvija največjo nazivno moč 100 KM pri (za bencinarje) nizkih 5.000 vrt/min.

Edina menjalniška opcija

Fiat_Tipo_10_T3_GSE_Cross_14Še en element, kjer je zaznati Fiatovo varčevanje, je menjalnik. Ta je bil v preizkušenem primerku petstopenjski ročni, kar je pravzaprav tudi edina menjalniška opcija za Fiat Tipo 1.0 T3 GSE Cross. Menjalnik sam po sebi nudi za Fiate značilne natančne in po potrebi hitre gibe prestavne ročice ter, navkljub razmeroma skromni založenosti s prestavami, dobro preračunanost le teh. Na tem mestu se mi zdi vredno pohvaliti tudi dobro zvočno izoliranost kabine, saj je glasnost motorčka dovolj dobro zadušena tudi pri višjih avtocestnih hitrostih, zato tudi na daljših poteh ne bo načel miru potnikov.

Nerazburljiv, a zanesljiv partner

Fiat_Tipo_10_T3_GSE_Cross_39Če odmislim slab izgovor za merilnik vrtljajev, ki, resnici na ljubo, najbrž res moti samo mene, Fiat Tipo 1.0 T3 GSE Cross Opening Edition v ničemer zares ne razočara. In četudi je res, da v ničemer zares ne blesti, se mi zdi kot nalašč za prevzem vloge zvestega in zanesljivega družinskega spremljevalca. Prijatelja, s katerim sicer potovanja morda res ne bodo nikoli posebej razburljiva ali pustolovska, a se bo zato odkupil z zvrhano mero mirnih živcev in prepričljivostjo, da v njem nikoli nihče ne bo trpel.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Fiat je z osvežitvijo Tipa še dodatno sklestil nabor motorizacij. Preizkušeni litrski bencinski trivaljnik je tako istočasno vstopna, srednja in najboljša bencinska motorizacija. Medtem ko s 100 »konji« ne zmore najbolj navdušiti, se odkupi s 190 Nm navora. Tudi pri menjalniku je izbira ena sama, ročna, petstopenjska. Na srečo so prestave dobro preračunane, mehanizem prestavne ročice pa zaznamujejo natančni gibi.
  7
 • Notranjost
  Zaznamuje jo dobra prostornost in uporabnost. Za moj okus že kar malo preveč temna in z veliko na otip cenene trde plastike. Pozitivno preseneča z dobro zvočno izoliranostjo kabine, ki naredi poti prijetnejše.
  8
 • Opremljenost
  Četudi najbolje opremljen paket opreme, pušča Cross še nekaj možnosti doplačil.
  8
 • Vozne lastnosti
  Kljub bolj čvrstemu vzmetenju ni nič posebnega s stališča vozne dinamike.
  7
 • Gospodarnost
  Skoraj 21 evrskih tisočakov za z opremo kar dobro založen model v današnjih časih deluje prepričljivo.
  8
 • Zmogljivost
  Daleč najbolj prepriča z zalogo navora nad (približno) 1.500 vrt/min. Tretma Cross pusti nekaj sledi na največji hitrosti.
  7
 • Sklep
  Pod črto sicer nerazburljiv, a objektivno gledano prostoren, uporaben, razmeroma dobro založen z opremo in mestoma tudi s sodobnimi elementi oplemeniten Fiat Tipo predstavlja dobro izbiro za naslednji družinski avto. Turbotrivaljni motor, kot edina bencinska možnost, zares prepriča samo s prožnostjo v srednjem območju motornih vrtljajev.
  7.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 20.990
dolžina × širina × višina (mm) 4.386 × 1.802 × 1.556
dovoljena masa vozila (kg) 1.740
emisija CO2 (g/km) 132
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.240
medosna razdalja (mm) 2.638
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 183
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 74 (100) pri 5.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 190 pri 1.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,9
osnovna cena vozila (€) 20.990
pnevmatike 225/45 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,1/11,1/7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 12,2
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 440
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 70,0 × 86,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Tretji na četrti način"


muc396
2 leta 4 meseci nazaj

Čeden, verjetno uporaben ker je karavan, utori v vratih namesto kljuk mi niso praktični, 100 KM zame malo premalo (recimo 130 bi bilo ok), šesta prestava je danes osnovni standard, za racionalista prevelika platišča. Za tri – štiri jurje manj, bi se morda ozrl za njim. Ne vem pa kako je danes s FIAT kvaliteto. Pred 20 leti me niso prepričali.

xxl
2 leta 4 meseci nazaj

Ta ni karavan. Imaš ga že za 13 990, samo ni Cross.

muc396
2 leta 4 meseci nazaj

Pa res! Hvala.

cc09
2 leta 4 meseci nazaj

Glede na to kaj vse nima, nazadnje sploh ni tako strašno poceni.

Polo78
2 leta 4 meseci nazaj

Obratomer je res fail, zanimivo pa, da se ni nikoli nihče obregnil čez podobno rešitvijo v prejšnji generaciji Espacea ali pa C4 Picassoja, res da tam s koraki po 250 vrt/min pa vendarle…

Bucko99
2 leta 4 meseci nazaj

Nikoli nisem vozil omenjenih avtomobilov, me pa res zanima kako to v praksi izgleda.

berlonso
2 leta 4 meseci nazaj

Imel to na Scenicu II, meni osebno je blo to motece, imam dosti raje analogni merilnik, ce ze ekran, pa vsaj da ima jasno oznacene obrate. Itak se vozi “na uho” ampak vseeno pri kaksnih konstantnih hitrostih me je zanimalo na kolko obratov se vrti (npr. Avtocestne hitrost). Ne sqmo da skace po 250obr/min, tudi grafike je majhna in totalno nejasna za moje pojme.

umilave1
2 leta 4 meseci nazaj

Od strani in zadaj zgleda kot Ford Focus (celo zadnje luči so podobne), šele prednji del izpade dovolj samosvoje. Vendar oblika je čisto ok. Cenovno pa še vedno konkurenčen. Samo 5 prestav bi morda kdo še prebavil, medtem ko tale obratomer je pa res mimo. Osebno mislim, da je karavan je boljša, in seveda racionalna izbira kot pa malo plastičnega make-upa in 4cm višje podvozje v tem primeru. Bi rekel, da je tu filozofija podaobna kot pri Dacii – v pozitivnem smislu.

Kaj so res bobnaste zavore zadaj?

2 leta 4 meseci nazaj

Se ti zdi obratomer pomembnejši od 6 prestave ?? No kakorkoli ta avto je itak nima.. V bistvu je tudi motor prešvoh, pot z družino na kampiranje bi znala bit kr muka.

meganer
2 leta 4 meseci nazaj

Takle mlinček je za po mestu. Ostalo pa žal …… Ni primeren.
Moje mnenje.
1x na let se da pa sigurno tudi do Umaga priti.

Sam pod 1.6 in minimalno 130km tud povohal nebi.

Bucko99
2 leta 4 meseci nazaj

Ker fail za obratometer…

 
Živel Vivaro
Električni GLC