Novice

Avtomobili bodo prepoznali simptome srčnega napada

Sodobna tehnologija bo v avtomobilih že v bližnji prihodnosti zmožna pri vozniku prepoznati simptome srčnega napada ter samodejno ustaviti vozilo ter poklicati prvo pomoč.

Zaradi staranja prebivalstva se bo v prihodnosti po predvidevanjih število prometnih nesreč zaradi srčnih napadov rapidno povečevalo. Pri Fordu so našli rešitev v tem, da bi opremili voznikov sedež z občutljivimi senzorji, ki bi bili zmožni spremljati voznikov srčni utrip preko njegovih oblačil. Hkrati bi bil avtomobil opremljen s kamero, ki bi spremljala gibanje voznikove glave, ter z dodatnimi senzorji na volanskem obroču. Ob evidentnih znakih srčnega napada bi tako avtomobilski računalnik sam prevzel vodenje avtomobila in ga varno zaustavil. Ter hkrati dodatno poskrbel za pošiljanje sporočila v sili reševalcem preko voznikovega telefona.

Dr. Achim Lindner iz Fordovega raziskovalnega centra ob tem dodaja, da tovrstna tehnologija ne prinaša večje varnosti zgolj voznikom, temveč tudi ostalim udeležencem v prometu. Nenazadnje je bilo v študiji, ki jo je izvajala EU zadnja tri leta, ugotovljeno, da je 23% več možnosti, da bodo v prometno nesrečo udeleženi vozniki, ki trpijo za boleznimi srca. Vozniki, ki trpijo za angino pektoris, pa imajo celo za 52% več možnosti, da bodo udeleženi v nesreči.

Pri Fordu hkrati opozarjajo, da bo do leta 2050 kar 30% prebivalstva starejšega od 65 let. Pim van der Jagt, direktor raziskovalnega centra Ford v Aachnu, ob tem pravi, da bo za volanom v prihodnosti čedalje več stoletnikov, kar ne bo prav nič nenavadnega, a se bo hkrati povečalo število voznikov, ki jim grozi srčni infarkt. Tehnologijo, ki jo pri Fordu razvijajo že od leta 2011, bi lahko postopno vgradili v vse svoje modele. Realno pa je pričakovati, da se bo tovrstna tehnologija pričela pojavljati v avtomobilih šele po letu 2020.

Avtomobilizem.com (Vir: telegraph.co.uk. Foto: Nicolas Alejandro Street Photography)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Avtomobili bodo prepoznali simptome srčnega napada"


Daedalus
9 leta 6 meseci nazaj

Nič več je ne bo kot pri konkurenci.

Firediver
9 leta 6 meseci nazaj

Ford ima celo ofenzivo uvajanja elektronike v vozila, me prav zanima, kako bodo pogoreli skozi čas..

 
Volkswagen Passat tudi kot CC in Alltrack
Ukradeni avtomobili v kontejnerjih