Novice

BMW začenja s spletno prodajo vozil

BMW obljublja, da bodo lahko kupci novih vozil preko spleta opravili nakup v vsega desetih minutah. Prvi bodo storitev dobili v Veliki Britaniji, kmalu pa naj bi se spletna prodaja razširila še na ostale države.

Sistem prodaje, v katerem sodeluje 137 britanskih prodajalcev, združuje obstoječi konfigurator, orodje za predlaganje modela s pomočjo spletnega svetovalnega centra ‘Genius’ in podatke za cenitve vrednosti rabljenih vozil Glass’s. Devet prodajalcev je sistem premierno preizkusilo in prodalo okoli 50 vozil.

Proizvajalci vozil v teh časih preizkušajo pristope ter skušajo na različne načine komunicirati s svojimi strankami, med drugim tudi z maloprodajo v trgovskih centrih in z virtualnimi saloni.

BMW je prvi, ki ponuja popolno storitev naročanja in finančne obdelave v skupnem sistemu. Ian Robertson, vodja prodaje in marketinga pri BMW-ju je dejal: ”Deset let nazaj je stranka v salon prišla 4,5-krat, preden je kupila vozilo. Zdaj pride 1,5-krat. Torej vemo, da je ogromen delež raziskave opravljen preko interneta, več kot 90 odstotkov kupcev se pripravi preko interneta, preden sploh pridejo blizu salona.”

Robertson je priznal, da je bila vzpostavitev takega sistema izziv za BMW: ”Na začetku je bila očitna nervoza, toda po prvih preizkusnih prodajah smo videli stranke, ki jih prej nismo nikoli in prodali vozila sredi noči. To je bilo dovolj, da smo za sodelovanje prepričali 137 prodajalcev v Veliki Britaniji. Moramo upoštevati dejstvo, da je postopek prodaje vse bolj transakcijski kot izkustven.”

Zaenkrat sistem deluje izključno za vozila BMW, toda viri pravijo, da bo kmalu na voljo tudi podobna rešitev za vozila Mini.

Šest korakov spletnega nakupa BMW:

1. Sistem zastavi vprašanja o vaših potrebah – tipične poti, število družinskih članov in podobno. Na podlagi odgovorov predlaga nekaj možnih izbir iz 280 različic v ponudbi.

2. Vozilo lahko konfigurirate od začetka ali pa prilagodite model, ki ga je predlagal sistem. Spletni svetovalci so dosegljivi od 8.00 do 22.00, sedem dni v tednu.

3. Pregled časa dostave in specifikacij vozila, pri čemer sistem preveri ali obstaja vozilo podobne konfiguracije, ki je na voljo prej kot izbrano.

4. Izbira prodajalca, ki bo skrbel za prodajo in odprtje pogovornega dialoga z izbranim prodajalcem. BMW pravi, da je to primeren čas za barantanje.

5. Če boste zamenjali vozilo staro za novo, vnesete v sistem registrsko oznako in stanje števca kilometrov, sistem pa vam poda oceno vrednosti vašega vozila. To številko lahko uporabite pri zadnjem koraku.

6. Plačilo in naročilo. Uporaba finančnega kalkulatorja vam omogoča, da se igrate s kilometrino, mesečnimi plačili, predplačilom in dolžino odplačevanja. Lahko se odločite tudi za financiranje, odgovor pa pridobite v 90 sekundah. Nakazilo lahko izvedete s pomočjo kreditne kartice ali bančnega prenosa, sistem pa vas opozori, kdaj bo vaše vozilo dostavljeno na dom.

Kdaj bo spletna prodaja na voljo tudi v Sloveniji, še ni znano.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "BMW začenja s spletno prodajo vozil"


pskoda
8 leta 5 meseci nazaj

Nič hudega če bodo odpuščali, ker itak večina nima pojma o avtomobilih

knt
8 leta 5 meseci nazaj

Glede na to, da večkrat trofim na pol informirane prodajalce, ki dajo celo napačne informacije, ne bo hudega.

8 leta 5 meseci nazaj

Bodo cene na spletu brez marž prodajalcev? :))

Firediver
8 leta 5 meseci nazaj

Salone naj kar zaprejo, testne vožnje ukinejo, pa recimo ponudijo 3 mesečni rok vračila novega avtomobila, če ti ne bo več všeč..pa še spletno trgovino za rezervne dele naj ponudijo in DIY navodila, da sam zamenjaš/poservisiraš…znanje dobiš na forumu, ni problema, itak je z večino pooblaščencev križ, če pa so uporabni, so pa predragi!
Je to sploh še napredek?

mrtwelvetrees
8 leta 5 meseci nazaj

če se bo ta trend nadaljeval, bodo odpuščali tudi prodajalce v salonih.

 
Roborace je avtonomno tekmovanje električnih dirkalnikov
Večer prvakov s priznanji najboljšim v slovenskem avto športu