Novice

Nemške okoljevarstvene cone so neučinkovite

V nekaterih nemških mestih, kjer so pred leti uvedli okoljevarstvene cone (Umweltzone), so izmerili celo večji delež trdnih delcev, kot pred njihovo uvedbo.

Nemčija je uvedla prve okoljevarstvene cone že pred dobrimi petimi leti, v marsikaterem mestu pa se ni več možno voziti, če avtomobil nima zelene nalepke. A sedaj ugotavljajo, da uvedba nalepk ni rešila prav ničesar. Po podatkih Zvezne agencije za okolje, ki so za primer vzeli okoljevarstveni pas nemškega glavnega mesta Berlina, je razvidno, da je bila v zadnjih letih izmerjena celo večja količina trdnih delcev v zraku, kot v preteklih letih. Samo v letošnjem letu je bila najvišja dovoljena vrednost delcev presežena že kar 33-krat, mejna vrednost, ki jo je postavila Evropska unija, pa znaša 35 dni na leto!

Ob tem se pojavlja vprašanje, če so za omenjeno onesnaženje v veliki meri odgovorna gradbena vozila, vladni avtomobili in tovornjaki, ki se lahko brez filtra trdnih delcev vozijo znotraj omenjene cone. In ne glede na to ali gre za veliko ali majhno okoljevarstveno cono, ni moč opaziti konkretne izboljšave. Edina vidna sprememba je, da so bili zaradi con Nemci prisiljeni v predčasno zamenjavo svojih starih avtomobilov.

Avtomobilizem.com (Vir: de.autoblog.com. Foto: gillyberlin)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi A3 je Svetovni avtomobil leta 2014
Bo Volkswagnov kupejevski koncept Golf ali Jetta CC?