Novice

Porsche za Kitajce

Dobre štiri metre dolg avtomobil, ki ni težji od 1.000 kilogramov, so Porschejevi razvojniki zasnovali in razvili v zgolj štirih mesecih. A to je bilo že pred dvajsetimi leti oziroma leta 1994!

Taisto leto je namreč centralna vlada LR Kitajske povabila 20 zahodnih avtomobilskih proizvajalcev, da pripravijo svoj prototip majhnega družinskega avtomobila, primernega za kitajski trg. Avto je moral biti poceni, dovolj velik za pet potnikov in izdelan na Kitajskem, v okviru skupnega podjetja z lokalnim FAW (First Auto Works). K omenjenemu projektu je pristopilo kar nekaj podjetij kot npr. Chrysler, Fiat, Ford, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Opel in Porsche.

Porsche je tako predstavil svoj prototip z označbo C88 (C je pomenil Clean – čisto, Cheap – poceni, Comfort – udobno, China – Kitajska; številka 8 je označevala kitajsko srečno število in hkrati predstavljala osnovno ceno modela – 88.000 kitajskih juanov).

Že naslednje leto je bil Porschejev prototip razstavljen na pekinškem avtomobilskem salonu. Model je predstavil tedanji Porschejev predsednik uprave, Wendelin Wiedeking, celo v mandarinščini, kar je kazalo na to, da je bil omenjeni projekt izjemno pomemben za nemškega izdelovalca športnih avtomobilov. Na prototipu je bil nameščen svojstven trikoten logotip, ki je odražal tipično kitajsko politiko – dva starša in en otrok, na salonu pa je bil celo predstavljen z zgolj enim otroškim sedežem.

C88, z merami 4.050 mm x 1.635 mm x 1.430 mm, medosno razdaljo 2.450 mm ter težo 980 kg, je poganjal prečno nameščen 1,1-litrski štirivaljni bencinski motor z močjo 67 “konjev”. Največja hitrost je znašala 165 km/h ter je v 16 sekundah pospešil od 0-100 km/h. Povprečna poraba je bila 5,8 l/100km.

A kitajska vlada je leta 1995 projekt družinskega avtomobila ustavila. Porsche je želel kasneje svoj prototip C88 prodati tudi nekaterim indijskim proizvajalcem, a žal neuspešno. Danes je prototip C88 razstavljen v Porschejevem muzeju v Stuttgartu. Nekateri poznavalci pa dandanes ugotavljajo, da je kitajska vlada s tovrstnim projektom brezplačno prišla do kakšne Porschejeve ideje, saj je bilo pri kasnejših kitajskih avtomobilih moč tu in tam opaziti detajle prototipa C88.

Tekst: Avtomobilizem.com (vir: carnewschina.com. Foto: Ra Boe)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Britanci boljši od Francozov
Volkswagen Golf R Evo