Poraba 8,4 l/100km Največja hitrost 285 km/h Cena 117.500 eur
Plusi
 • vrhunske vozne lastnosti
 • položaj za volanom
 • videz, atraktivnost
 • platišča iz ogljikovih vlaken so noro kul
 • igrivost in predvidljivost vožnje
 • povezanost zunanje podobe z originalnim A110
 • školjkasta sedeža
Minusi
 • cenovna nedosegljivost
 • večopravilna enota (ker že tam, mora biti)

Sedeš za volan A110R, doživiš vozniško katarzo ter se povsem iskreno vprašaš, zakaj za vraga bo Alpine postal proizvajalec izključno električnih modelov? A110R je diamant, ki ga najverjetneje ne bomo nikoli več dobili. Kralj cest, potnih rok in pospeševalnik srčnega utripa – hvala in nasvidenje. Pozdravljena elektrika, odvečni kilogrami in umetno generiran zvok motorja.

Ja, A110R ni poceni. Še posebej v primerjavi s klasičnim A110, glede na svoje dimenzije in navsezadnje tudi zato, ker ga poganja Renaultov 1,8-litrski štirivaljnik. 117 tisočakov za 34 kilogramov nižjo maso (v primerjavi z A110S), platišča iz ogljikovin vlaken, paket aerodinamičnih rešitev iz ogljikovih vlaken, odsotnost zadnjega stekla, športne sedeže s štiritočkovnim vpetjem… Ni za vsakega, to je dejstvo. A pomeni mojstrovina, ki jo je Alpine ustvaril z A110R in ponudil trgu, pravo simbolično vrženo rokavico Porscheju.

Avto presežkov

Alpine A110R Porsche Cayman avtomobilizem.com_8
Za dodaten oprijem skrbijo Michelinove izvrstne pnevmatike Cup2.

Zanimivo, A110 je imel namensko nekoliko udobnejše vzmetenje, dopuščalo se je manjše zvijanje karoserije in meja oprijema ni bila postavljena tako visoko kot pri nekaterih tekmecih. A110R je popolno nasprotje. Ključ se skriva v nastavitvah vzmetenja. Stabilizatorja sta v primerjavi z A110S kar za do četrtino bolj čvrsta, dodatno so za deset odstotkov bolj toge tudi vzmeti. Eibachove vzmeti imajo pomožne vzmeti, ki pomagajo glavni vzmeti zadrževati položaj, ko je kolo pod negativno obremenitvijo. Blažilnike so izdelali pri ZF in jih je možno prilagajati glede na potrebe. Kar dvajset prednastavitev poznajo. Potrebno je le nekoliko dvigniti avto in zavrteti rdeče stikalo na vrhu. Vsak klik prinaša drugačno nastavitev, ki poudari delovanje odboja ali stiska.

Naj gre za drvenje po javnih cestah ali obisk dirkališča, kljub le 1.082 kilogramov se je potrebno varno ustaviti. Za to poskrbijo štiribatne zavorne čeljusti Brembo. Sprednji in zadnji koluti imajo premer 320 milimetrov. Že prej omenjena masa je le 34 kilogramov nižja, kot tehta A110S. Ni prav veliko, a je enemu najlažjih športnikov na cesti pravi izziv dodatno oklestiti kilograme. Pri Alpine so se zatekli k ogljikovim vlaknom. Nastala je modro-črna kombinacija, paša za oči tudi za tiste, ki jim bolj dišijo športni terenci. Pogled na izpostavljena ogljikova vlakna na karoseriji pri vsakem sproži naval navdušenja.

Življenje je vrtiljak

Redki so še takšni trenutki, ko se pripeljem pred šolo in me obkroži gruča mladih navdušencev. Dvakrat dnevno, zjutraj in popoldan, sem bil glavna atrakcija pred šolo. Priznam, rad vidim nekoga, ki se mu zaiskrijo oči ob zvoku nabritega bencinskega motorja, ropotu iz izpušnih cevi in ga takšen avto, kot je A110R, navda z navalom čustev. Ni bilo težav, vzel sem si 10, 15 minut, kolikor je bilo treba. Da so se vsi od prvega pa vse do devetega razreda pobliže spoznali z modro raketo. Nekateri so sedli za volan, spet drugič sem najbolj zagretim dovolil, da so pritisnili kak gumb ali se dotaknili stopalk. Uživajte, sem si mislil, kmalu bodo takšni in podobni športni dragulji zvok motorja predvajali samo še v posnetku skozi zvočnike.

Čarobna beseda: ogljikova vlakna

Alpine A110R Porsche Cayman avtomobilizem.com_7
Centimeter je nižji od A110S,  lahko tudi dva, če se voznik tako odloči in nastavi prilagodljive blažilnike.

Ne, A110R nima le črnih platišča in črno obarvanih delov karoserije. Gre za prave kose iz ogljikovih vlaken. Le s pomočjo slednjih so pri Alpine lahko zmanjšali maso in dosegli to, kar so želeli. Sprednji pokrov, streha, zadnji pokrov motorja, usmerjevalnik zraka, stranski pragovi, še kolesa in sedeža znotraj sta iz ogljikovih vlaken. Za nameček so si oblikovno kolesa drugačna spredaj in zadaj. Poleg prihranka pri masi ima vse skupaj še učinek na podtlak. Znanje so pri Alpine črpali iz Formule 1 ter na zadku povečali podtlak v primerjavi z A110S za 29 kilogramov. Za boljšo stabilnost se je podtlak spredaj povečal za 30 kilogramov. Vse to le za čim boljše vozne lastnosti.

Že prej sem omenil Porsche. A110R še toliko bolj očitno meri na 718 Cayman, a ravno s prihodom izvedenke R je težje vleči vzporednice. Dvosedežni športnik s karoserijo iz aluminija, s skupno dolžino le malenkost nad štirimi metri, sredinsko postavljenim štirivaljnim motorjem z 221 kilovati in z maso manjšo od 1,1 tone, je od Caymana lažji za kar 300 kilogramov. To je tretjino celotne mase A110R, nezanemarljiv podatek.

Oster kot britev

Alpine A110R Porsche Cayman avtomobilizem.com_30
Verjetno si predstavljate vznemirjenje otroka, ko šolsko tobro pred začetkom pouka vzame iz tega prtljažnika.

A110R je na cesti točno takšen, kot izgleda. Bliskovito hiter, nizek, na slabih cestah izrazito neudoben, vozniško blizu popolnosti in vpadljiv. Nadgradnja vzmetenja prinaša povsem drugačen občutek za volanom kot pri A110S. Ima takšen oprijem, da je kar zastrašujoče, s kakšno hitrostjo sem prepeljal nekatere ovinke. Kombinacija okretnosti, kompaktnosti in majhne mase poskrbijo, da za volanom ni potrebno razmišljati o nagibanju karoserije in čakati na prenos mase med zaviranjem.

Alkantara na čudovito uravnoteženem volanskem obroču dobro suši potne roke, štiritočkovni varnostni pasovi Sabelt poskrbijo za varnostni oprijem, sedeža pa ukrotita bočne sile. O osrednjem zaslonu na dotik besed ne bom izgubljal. Je počasen in zastarel. A zaradi mene bi ga lahko tudi odstranili. Čeprav 1,8-litrski Renaultov štirivaljnik v smislu zvočne simfonije, tudi v programu sport, kjer iz izpušnih cevi kar močno poka, ni ravno na vrhu, sem imel vse zvočne efekte, ki niso del motorja, izklopljene. A110R ima tudi digitalne merilnike in tempomat. Super, a jih ne potrebujem. Potrebujem samo čas zase in bencinsko črpalko v bližini.

Stroj in jaz

Zalotil sem se, da sem šel praktično vsak večer na vsaj polurno vožnjo. Stroj in jaz. Popoldan je bil vsak dan čas še za en krog, na željo sina. Mislim, da je bil nad A110R navdušen še bolj kot jaz. Že po nekaj prvih spoznavnih minutah mi je smrtno resno, tako kot to znajo sedemletniki, razložil, da je to pravzaprav dirkalnik za na cesto. Nisem oporekal. Prav ima, brihtnež. Zaslužil si je dodatnih 10 minut pokanja iz izpušne cevi, kar pa je bila na koncu tudi nagrada zame.

Zdaj, ko je avto že nekaj časa drugje, ko me ne skrbi več, ali bom popraskal katero izmed pregrešno dragih platišč iz ogljikovih vlaken (komplet stane 8 tisoč evrov), sem žalosten predvsem zaradi dveh stvari. Prvič, ker nimam toliko odvečnega denarja, da bi ga lahko parkiral v garažo – res, tako je dober, da se je zavihtel na sam vrh meni najljubših avtomobilov! Druga stvar, ki me teži, pa je prihajajoča elektrifikacija. Kljub še tako dobremu razvoju tehnologije, je jasno, da bo naslednik A110 kar nekaj sto kilogramov težji.

Razmišljam takole: parkirajte v garažo, kar vam duša narekuje, čas se postopoma izteka. Sam bom ciljal na A110R. Saj veste, če si nekaj močno želiš, se to morda tudi uresniči. Na roko mi gredo celo pri Alpine, saj niso številčno omejili serije R. Izdelovali jo bodo, dokler jo bodo lahko.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Manj je več! Veliko jih je le debelo pogledalo, ko sem povedal, da A110R poganja 1,8-litrski štirivaljni turbo motor iz Megana RS. Nič ne de, moči je na pretek, manjša masa in sredinsko nameščen motor poskrbita, da je v kombinaciji s filigransko nastavljenim vzmetenjem to eden vozniško najboljših avtov na cesti ta hip.
  10
 • Notranjost
  S športnega vidika bolje praktično ne gre, z vsakodnevno uporabnega vidika je težav kar nekaj. A ta avtomobil niti ni namenjen vsakodnevnemu nabiranju števila kilometrov, zato nanj gledam kot športno igračo za pravega ljubitelja. Kot tak pa se A110R izkaže z volanom, oblečenim v alkantaro, školjkastimi sedeži in štiritočkovnim vpetjem varnostnih pasov.
  8
 • Opremljenost
  A110R vsekakor nima velikega števila varnostno-asistenčnih sistemov. Hvala bogu! Je nekaj nujnih, ki jih zahteva zakonodaja, vse ostalo pa je v rokah voznika. Dodatna oprema je tukaj bolj namenjena poudarjanju športnega značaja. Še sreča, A110R res ne potrebuje še vpletanja bruseljskih politikov, da ga pokvarijo.
  8
 • Vozne lastnosti
  Po 10 sekundah za volanom se mi je na obraz narisal nasmešek. Ta ni izginil vse do zadnjega dne najinega druženja, takrat sem se namreč zavedel, da moram A110R vrniti. Vozniško vrhunski izdelek, eden najboljših ta hip. Alpine in njihovim inženirjem lahko rečem le: kapo dol.
  10
 • Gospodarnost
  Največja težava je seveda njegova cena. Resno se približuje premijskemu Caymanu, kar zna marsikomu biti težava. Sam mislim, da bo A110R slej kot prej postal naložba. Tistemu, ki si ga lahko privošči, ne bo žal.
  5
 • Zmogljivost
  Na papirju se zdi, da nima pretirano velike moči. A ob pogledu na maso in dimenzije hitro postane jasno, da gre za izstrelek na štirih kolesih. Pospešek je hipen, brez pretiranega obotavljanja pa dosega avtocestne hitrosti, a tudi tam se kar nekaj časa ne ustavi.
  10
 • Sklep
  A110R je dragulj današnjega avtomobilskega sveta za nekoga, ki bo cenil vrhunske vozne lastnosti in ekskluzivnost modela. Vesel sem, da sem z njim prebil nekaj časa, še bolj bi bil, če bi ga lahko parkiral v svojo garažo. Sanjati je dovoljeno, zato me veseli, da Alpine številčno ni omejil njegove proizvodnje.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 64.450
cena testnega vozila (€) 117.500
dolžina × širina × višina (mm) 4.181 x 1.798 x 1.252
dovoljena masa vozila (kg) 1.360
emisija CO2 (g/km) 155
emisijski razred Euro 6D
gibna prostornina (cm3) 1.798
masa praznega vozila (kg) 1.190
medosna razdalja (mm) 2.420
menjalnik/pogon samodejni/zadaj
največja hitrost (km/h) 285
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 221 (300) pri 6.300
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 2.400
namestitev motorja sredinsko
obračalni krog (m) 11,6
pnevmatike 215/40R18, 245/40R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,9
pospešek 0-100 km/h (s) 3,9
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 196
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/ kolutne hlajene
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Inženirski presežek za vozniške sladokusce"


bajker
10 dni 14 ur nazaj

Takemu avti so (originalni) Top Gearovci rekli “driver’s car”. Ni jih veliko in še manj jih bo.

mrtwelvetrees
26 dni 6 ur nazaj

Nekako si ne predstavljam da je ta igračka namenjena za vsa življenska obdobja, ne vem na koga ciljajo, ampak enkrat si ga naveličaš. Kdo si ga bo lahko privoščil ? Mogoče kakšen uspešen direktor, obrtnik ki mu dobro gre biznis.

ban
26 dni 15 ur nazaj

Za tak denar dobiš že poršeja.

26 dni 16 ur nazaj

Dvojna cena z dodatno opremo! Ali v osnovni opremi sploh ima motor?

Blinder
26 dni 19 ur nazaj

50k dodatnih EUR za tole, brezveze.

 
Oklepnik
Osvaja z vsebino, ne s ceno