Novice

Nepričakovana novica s Kitajske: razkrili toplotno najbolj učinkovit dizelski motor

Razvojna ekipa se je usmerila v razvoj štirih ključnih področij: dovoda goriva, zraka, zgorevanja in zmanjšanja trenja.

Vse od prvega dizelskega motorja pred 127 leti si inženirji in znanstveniki prizadevajo, da bi izboljšali njegovo toplotno učinkovitost. Čeprav je večina avtomobilskih proizvajalcev že vrgla puško v koruzo in prenehala z razvojem dizelskih motorjev ter celo prekinila prodajo dizelsko gnanih modelov, so še nekateri, ki še verjamejo v dizelski motor. Presenetljivo je to kitajsko podjetje Weichai Power, kjer so predstavili prvi dizelski motor v zgodovini s toplotno učinkovitostjo 53,09 odstotka.

Dosežek so potrdili pri TÜV SÜD

Podjetje Weichai Power je nov dizelski motor javnosti pokazalo na svetovnem kongresu motorjev na notranje zgorevanje, ki je potekalo vWechai Power dizelski motor nov 2 kitajskem mestu Tjandžin. Njihov dosežek so potrdili in nagradili pri svetovno znani organizaciji TÜV SÜD. Priznanje za dosežek jim je podelil tudi kitajski center za avtomobilsko tehnologijo in raziskave, ki je specializirano preizkuševalno telo za motorje z notranjim zgorevanjem kitajskega porekla.

Toplotna učinkovitost motorja je sposobnost motorja, da pretvori energijo, ki jo ustvari gorivo med zgorevanjem, v mehansko zmogljivost ter pri tem ni potreben mehanizem za rekuperacijo odvečne toplote. Ekonomičnost motorja se izboljša s povečano toplotno učinkovitostjo motorja. 16. septembra leta 2020 je Weichai v sodelovanju z nemškim proizvajalcem Bosch razkril dizelski motor s toplotno učinkovitostjo 50,21 odstotka in s tem že postavil mejnik drugih proizvajalcem. 8. januarja 2022 so naredili še večji korak naprej in izdelali motor z 51,09-odstotno toplotno učinkovitostjo. Nov rekord so podrli le pol leta kasneje, ko so dosegli 52,28-odstotno toplotno učinkovitost.

14 odstotkov manjša poraba in izpusti

S 53,09-odstotno toplotno učinkovitostjo so še nadgradili pretekle uspehe in povečali razkorak pred ostalimi dizelskimi motorji na trgu, ki imajo v povprečju okoli 46-odstotno toplotno učinkovitost. S takšno učinkovitostjo motorja se zmanjša poraba goriva in emisij ogljikovega dioksida za okoli 14 odsotkov.

Raziskovalna ekipa je pretekle dosežke nadgradila, ko je več kot 500 dni poskušala izboljšati štiri ključna področja – dovod goriva, dovod zraka, zgorevanje in zmanjšanje trenja. Z vsako izboljšavo se je toplotna učinkovitost povečevala počasi, za 0,1 odstotka na vsak manjši popravek. Raziskovalci takšno toplotno učinkovitost primerjajo s prvim tekom na 100 metrov v manj kot devetih sekundah. V razvojnem času so pri Weichai prejeli kar 176 patentov za izum in 68 patentov za uporabne modele.

Avtomobilizem.com (Vir: Interesting Engineering. Foto: Weichai Power.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Nepričakovana novica s Kitajske: razkrili toplotno najbolj učinkovit dizelski motor"


srcnik
25 dni 4 ur nazaj

Problem je, ker ne bo hotela evropa plačevati kitajskih patentov in nas bodo posiljevali z evropsko ev agendo…

Blinder
25 dni 6 ur nazaj

Odlično

 
Gašper Pirman je postal član žirije Autobest
Oplovo jutranje razkritje: Grandland postaja večji in ne stavi samo na elektriko