Novice

Volkswagen Tiguan GTE Active, hibrid s pustolovskim pridihom

Volkswagen je na avtomobilskem salonu NAIAS v Detroitu razkril novo konceptno različico Tiguan GTE Active z bolj robustnim videzom in hibridnim pogonom.

Prihod priključnega hibrida sta za Reuters že pred začetkom avtomobilskega salona potrdila dva neimenovana vira, vse skupaj pa sovpada z zadnjimi načrti skupine Volkswagen, ki se po izbruhu afere Dieselgate preusmerja v električne in hibridne pogone. Še posebej želijo povečati ponudbo vozil z alternativnim pogonom v ZDA, kjer je njihov ugled precej omadeževan.

Nemški proizvajalec je na avtomobilskem salonu v Frankfurtu že predstavil koncept Tiguan GTE, svoj prvi terensko naravnani priključni hibrid. Novi koncept GTE Active prinaša odmik od športno naravnanega koncepta GTE, saj bo primeren za uporabo tako na cesti, kot tudi na različnih terenih.

Tiguan GTE Active uporablja prilagojeno različico bencinsko-električnega hibridnega sistema, ki so ga pri proizvajalcu prvič uporabili v Golfu GTE in omogoča, glede na izbiro želenega voznega programa, pogon na prednji, zadnji par ali na vsa štiri kolesa. Ob pritisku na stikalo za vklop se Tiguan GTE Active zažene v električnem načinu, ob izgubi oprijema pa se v trenutku moč prenese še na sprednji kolesni par. Štirikolesni pogon 4Motion se lahko vklopi tudi ročno preko sistema Active Control ali pa se vključi samodejno ob vklopu voznega profila GTE.

Sistem s skupno močjo 165 kW (225 KM) vključuje dva elektromotorja, nameščena na sprednji in zadnji osi, ki sta za delovanje združena z 1,4-litrskim turbobencinskim motorjem. Pogonski sklop dopolnjuje baterija kapacitete 12,4 kWh, bencinski agregat pa preko 6-stopenjskega samodejnega menjalnika z dvema sklopkama moč prenaša na sprednji kolesni par. Volkswagen je potrdil da lahko v izključno električnem načinu Tiguan GTE Active prevozi do 32 kilometorov in doseže najvišjo hitrost 113 km/h. Baterijo lahko uporabnik polni preko domačega priključka ali preko bencinskega agregata, takrat se sprednji elektromotor spremeni v električni alternator in polni izpraznjeno baterijo.

Volkswagen želi do leta 2020 predstaviti 20 novih priključnih hibridov ali električnih modelov. Med prvimi so na letošnjem sejmu CES v Las Vegasu razkrili koncept BUDD-e, duhovnega naslednika legendarnega Microbusa.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Autocar. Foto: Volkswagen)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prisilno polnjeni motorji za novo generacijo Honde Civic
Volvo S90 v Detroitu