Novice

Volvo S90 v Detroitu

Kljub temu, da smo novi Volvo S90 že najavili, si pred prvim pravim snidenjem z oboževalci na salonu NAIAS v Detroitu zasluži podrobnejšo predstavitev.

Volvo z razkritjem novega S90 na salonu NAIAS v Detroitu nakazuje svojo predanost ameriškemu trgu. S90 je izredno pomemben model za švedskega proizvajalca, ki želi nadaljevati uspešno zgodbo o rasti tudi v letu 2016.

Volvo je na ameriškem trgu v letu 2015 prodal skoraj četrtino več vozil kot v letu prej, še posebej dobro pa se je odrezal ob koncu leta – glavna nosilca odličnih prodajnih rezultatov sta novi XC90 in manjši XC60.

Uvedba modela S90 je vrhunec ambicij švedskega proizvajalca vozil, ki je v novo tovarno v mestu Charleston v Južni Karolini investiral 11 milijard dolarjev. Prvi obrat za Volvo v ZDA je poskrbel za zaposlitev okoli 2.000 delavcev.

Volvo S90 predstavlja drugo poglavje v popolni prenovi modelne palete, ki se je pričela lansko leto s prihodom modela XC90. Športni terenec je navdušil kupce širom sveta, zato so še pred začetkom proizvodnje pobrali zavidljivih 88.000 naročil, kar je preseglo vsa pričakovanja podjetja. S90 je rezultat potrditve, da so kupci sprejeli nov videz in usmeritev k izboljšani varnosti.

Premijska limuzina je bila od uradne spletne predstavitve v začetku  lanskega decembra dobro sprejeta. Številni so se navduševali nad zunanjim videzom, zaprtih ust pa so ostali ob pogledu na potniško kabino. Karakter mu daje velika maska hladilnika, ki se opira na legendarni model P1800. Skupaj z žarometi v obliki Thorovega kladiva je jasno, da gre za zdaj že prepoznavno obliko, ki bo zaznamovala tudi prihodnje modele.

Nad potniško kabino v novem XC90 smo se navduševali v testu, a nam prvi vtis, po ogledu predstavitvenega videa, pravi, da bo notranjost nove limuzine S90 še bolj dovršena in dodelana. Podobnost z večjim bratom je povsem jasna – kompleksne linije in osrednja struktura se zopet opirajo na skandinavsko mistiko, ki jo dopolnjuje preprost in moderen videz. Premišljeno so združeni kontrastni materiali, vse skupaj pa je zaokroženo v smiselno celoto.

Širok nabor tehnologij bo le pika na i. Ob številnih inovacijah je potrebno izpostaviti deloma avtonomno tehnologijo, ki naj bi bila serijsko nameščena v vsak S90. IntelliSafe Assist za svoje delovanje uporablja prilagodljiv tempomat, sistem za opozarjanje na daljavo in napreden sistem Pilot Assist, ki bo pripomogel k deloma samodejni vožnji po avtocestah. Sistem City Safety je nadgrajen z inovativno funkcijo zaznave večjih živali, podnevi in ponoči, ki ponuja intuitivno opozarjanje in pomoč pri zaviranju, oba pripomoreta k izogibanju ali zmanjšanju posledic trčenja.

Kot pričakovano, nova limuzina sloni na prilagodljivi arhitekturi SPA, ki so jo prvič uporabili pri modelu XC90. Poleg arhitekture si bo S90 z večjim bratom delil še družino agregatov, med katerimi bo tudi priključni hibrid T8 Twin Engine. Slednji združuje dvolitrski štirivaljni agregat z 235 kilovati in električni motor z 59 kilovati. Skupna moč sistema znaša 294 kilovatov, kot pomoč pa je tukaj še zagonski agregat na ročični gredi, ki je nameščen med bencinski agregat in menjalnik ter ima 34 kilovatov. Moč se prenaša na vsa štiri kolesa preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika.

S prihodom Volva S90 proizvajalec obljublja viden napredek na področju vozne dinamike in zmogljivosti, saj naj bi s popolnim preoblikovanjem vozniške izkušnje uspeli zasnovati avtomobil, ki uporabniku daje občutek natančnosti, popolnega nadzora in udobja.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volvo S90 v Detroitu"


JG2
8 leta 3 meseci nazaj

Tega Volvota pa prav razganja od elegance. Res jim je ratal v poplavi instant limuzin narediti nekaj ki vsaj malo odstopa od tega kar gledamo zadnjih deset let.

 
Volkswagen Tiguan GTE Active, hibrid s pustolovskim pridihom
Bo Aston Martin postavil tovarno v Makedoniji?