Debate, ki niso vezane na ostala področja...

simonxy
Nov uporabnik

Re: Katero motorno olje uporabljate?

Napisal/-a simonxy To feb 12, 2013 3:28 pm

Kot si omenil, 5w-30 naj bi bil za več km.

Tukaj je zanimiva tema glede tega:
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=372336

"With that said, I would never run 5W-30 in any TDI."

Kolikor je meni uspelo potegniti zaključek iz vsega tega:

Naj bi bila 507.00(5w-30) pri novejših CR motorjih predvsem zaradi tega, ker so manjši pritiski,... in s tem je tudi zahteva po olju glede viskoznosti nižja. Nižja, ko je viskoznost olja, tudi nižja poraba goriva, poleg tega so ta olja tudi okolju bolj prijazna, verjetno tudi bolj prijazna za filter.

Kar se pa tiče same zaščite motorja, so pa "5w-40" olja boljša. Naj pa na CR motorjih ne bi bila testirana, lahko je kakšen problem pri filtru zaradi tega, tudi ventili so manjši in mogoče olje z debelejšim slojem preveč zamori mašino,....

Torej plus pri 5w-30 je manjša poraba, čistejše okolje in več konjev, plus pri 5w-40 pa boljša zaščita motorja na račun prej naštetega.
Potem se pa odloči.
Po tistih fotkah sodeč je obraba pri 5w-40 kar precej nižja, kot pri 5w-30, čeprav je bilo z 5w-40 prevoženih precej več km pri tem testu.
Zato sem v dilemi.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 To feb 12, 2013 3:33 pm

Moj je 2.0 TDI 110 KM in je prepisano olje 507.00 - nekaj se omenja tudi na račun DPF.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To feb 12, 2013 3:42 pm

nimas se kj odločat.v cr ne mores nalit 5w40 olje,ker obstaja velika moznost da pride do okvare dpf filtra.to potem potegne za sabo še velik drugih stvari
to da je 5w30 slabši se jaz nebi strinjal,ker velik del avtoobilskih motorjev laufa na 5w30.vsi bmw dizli ze 10 let,opli,toyote,mb.
tko da to ne more biti res da je slabša zaščita pri 5w30 olju.niti nevem zakaj bi bla slabša.
majo pa ta olja manjšo vsebnost žvepla pa nevem česa še ravno zaradi dpfja.
Ni vse res kar napišem

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy To feb 12, 2013 4:15 pm

5w-30 ima po specifikaciji nižjo viskoznost pri višjih temperaturah in s tem slabšo zaščito. Verjeten spet ni tako enormna razlika, da ga ne bi uporabljal. Se pa zato pridobi na moči motorja in porabi goriva in seveda ekologiji.
So uporabniki, ki se ne bi nikoli odločili za to olje, spet drugi, se ne bi za 40.

DPF filter je pa itak en j**c, ki ga moramo prenašat zaradi ekologije, že ERG ventil je moril motor. Zaradi tega filtra sem že resno razmišljal, če bi sploh kupil dizla. Saj imaš stalno probleme z njim, še posebej, če delaš kratke relacije. Subaru dizel recimo ima v nekaj letih, kolikor se prodaja, več kot polovico obiskov na servisu samo zaradi tega filtra.

Podobno so pred leti ukinili amoniak v hladilnikih. Pred tem so hladilniki oz. kompresorji delali praktično celo življenje, danes imaš srečo, če ti dela 8 let.
Je pa bolj ekološko. Ali pa laki na vodni osnovi, bleda senca kvalitete prejšnjih lakov. Helios v Rusiji skoraj propadel zaradi tega.

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga To feb 12, 2013 4:26 pm

abbe je napisal/-a:sploh ker folk misl da je 5w30 olje za long life in potem menjajo olje na30.000 km. 5w30 pa NI long life olje.
long life olje ma ll oznako

simonxy je napisal/-a:Kot si omenil, 5w-30 naj bi bil za več km.

Sej to ti govori. Da ni rečeno.
Sploh pa ne vem, zakaj ne točite po standardu. Sej ti to vendar proizvajalec jamči.

Mal preveč je te filozofije okoli olja, se mi zdi.

Jaz točim v 2.0 TDI CR z DPF tole:
http://www.motornaolja.com/produkt/cast ... iii-5w-30/

Zakaj? Zato, ker ustreza standardu in ker to točijo na servisu in pika.
Sem tudi jaz razmišljal o nekih alternativah, ampak brezveze. Jaz (verjetno) ne bo čutil nobene razlike.
Malo para malo muzike!
Najboljši avto je novi avto!

Uporabniški avatar
Dejc82
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Dejc82 To feb 12, 2013 5:52 pm

Razlika med 5W30 (VW 504.00/507.00) in 5W40 (VW 502.00/505.00) je in to bolj v prid 5W30.
5W30 olje ima nižjo vsebnost žvepla, fosforja in pepela zaradi varovanja katalizatorja ali DPF filtra. Ravno nižja vsebnost pepela v olju zmajšuje protiobrabno sposobnost olja, vendar je treba vedeti, da so to izgubo nadoknadili s kvalitetnejšim baznim oljem ter mnogo boljšim paketom aditivov.

Primerjava določenih lastnosti olja dveh različnih VW standardov (višja št. pomeni boljšo posamezno lastnost):

Slika

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy To feb 12, 2013 6:27 pm

Hvala za razlago, bom kupil 5w-30, sedaj nisem več v dilemi :)
Sedaj se je treba samo še odločiti za znamko.

Nemški proizvod
http://www.ebay.de/itm/5-Liter-SAE-5W-30-Motorol-Ol-fur-VW-50300-50301-50600-50601-Audi-Skoda-/181053463425?pt=Autopflege_Wartung&hash=item2a27a09b81#ht_4896wt_1002

V ameriki po forumih zelo hvalijo Mobil 1:
http://www.ebay.de/itm/Mobil-1-ESP-Formula-5W-30-Longlife-3-VW-5Liter-5W30-5L-BMW-LL04-MB-229-31-229-51-/200745644515?pt=Autopflege_Wartung&hash=item2ebd5f71e3#ht_5376wt_699

Pri nas je popularen Castrol EDGE:
http://www.ebay.de/itm/Castrol-EDGE-VW-Longlife-3-BMW-04-MB-5W-30-5-L-/140653028026?pt=Autopflege_Wartung&hash=item20bf92e2ba#ht_3355wt_1002

Sem pa nekaj bral o tem, da so delali analizo olja v isti embalaži, le drugod kupljen in se je precej razlikovalo. Kateri trgovec je med zanesljivejšimi, da prodaja originalno olje, če sploh kakšen?

Uporabniški avatar
UDO1
Novinec

Napisal/-a UDO1 To feb 12, 2013 6:32 pm

A ni zanimivo, da bi v 3 lete starga audi A6 karavan dizl kr eno olje iz ebaya naročil - mislim Pennasol pa Ravenol - že kdo čul za to? Pa malo bolj viskoznega se naroči, da boljše maže ane. DPF? kak DPF - niam jst to :lol: Malo nazaj pa se en "sekira" kakšn olje (5W-30 ali...) bi nalil v 15 let starega bencinarja 1.6 66kw escorda.

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy To feb 12, 2013 7:14 pm

Zato sem pa šel na ta forum, da izberem pravo olje :)
Če kupim Mobil 1 ali Castrol edge, v obeh primerih ne morem zgrešiti.

Uporabniški avatar
Dejc82
Nov uporabnik

Napisal/-a Dejc82 To feb 12, 2013 8:05 pm

Jst sm za svojga vzel Motul 8100 X-clean+ (VW 504.00/507.00), verjetno eno najboljših v Sloveniji dobavljivih olj tega standarda.

Slika

Drugače pa še vedno poteka akcija v trgovini z avtodeli Euroton, kjer dobiš 5L omenjenega olja za 45 EUR (znižan iz 121 EUR).
http://www.euroton.si/avtodeli/motul-81 ... 17657.aspx

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To feb 12, 2013 9:19 pm

na pokrovčku za olje verjetno piše castrol al pa je na vezni steni kje nalepka castrol.
če firma priporoča to kupiš.nevem zakaj filizofija pa iskanje čim cenejšega olja.
pa glej da boš kupu tut oljni filter dober.
pa ne delat servisou na 20.000 e maš kaj rad svoj motor,sploh kr se voziš na kratke razdalje.....
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr feb 13, 2013 12:19 am

simonxy je napisal/-a:Hvala za razlago, bom kupil 5w-30, sedaj nisem več v dilemi :)
Sedaj se je treba samo še odločiti za znamko....

simonxy je napisal/-a:Zato sem pa šel na ta forum, da izberem pravo olje :)
Če kupim Mobil 1 ali Castrol edge, v obeh primerih ne morem zgrešiti.

Nikakor nimam občutka, da zares razumeš bistvo. Bistvo ni v 5-30 ali 5-40, niti in sploh ne v Longlife (kar niti ni zaželeno, ker ima zaradi "longlife" dodatkov (več žvepla, pepela itd, ki podaljšujeta servisni interval, a tudi direktno škodita dragemu DPF-ju) slab vpliv na DPF!), ampak izključno v klasifikaciji 507 in morda zraven še kak C3. Obstaja milijon 5-30 olj in velika večina le-teh je škodljiva za DPF (s katerim je že brez napačnega olja lahko precej problemov!), nekatera celo precej.

Na forumu in tudi v tej temi je bilo o tem že precej govora, daj poišči in si malo preberi, npr tu, tu, tu, tu, tudi tu in še (marsi)kje. Tudi Lizard (moderator) je imel nekaj kvalitetnih/poznavalskih prispevkov - poišči ali mu pošlji ZS.

Samo 507 in od tu naprej sprašuj, ali C2, C3 ali kaj drugega oz dodatnega.

Gornji MOTUL je dobra izbira in gotovo precej boljša kot Mobil 1 ali Castrol Edge. Poleg tega je zadnjih dveh več (z istim imenom in isto 5-30!) in moraš najti takega s 507 klasifikacijo, torej npr samo tisti Edge, ki točno ustreza tvojemu motorju z DPF-jem! Ti si npr dajal linke z Longlife olji, kar že a priori ne izgleda kot 507 klasifikacija (zaradi škodljivih "longlife" dodatkov) - tudi od tu moj sum na tvoje nerazumevanje bistva. Verjamem, da pri 3 leta starem A6 ne misliš šparat na olju oz podaljševat interval čez 15000? V takem primeru bi te že samo DPF bogato opekel po denarnici.

BTW - Castrol je bil še nekaj let nazaj bogato reklamiran, mnogi so nasedli, v bistvu pa je bil šrot. Reklamiran je bil kot višji razred olja (z ustrezno ceno), v resnici je bil (morda precej) nižje od sredine. Nato je VAG namesto ARAL-a začel "priporočat" Castrol (ni jasno, ali oz koliko so izboljšali olja), kar pa ne pomeni za samo kvaliteto nič. Zadaj so veliki "promocijski" denarji, ne pa skrb za potrošnike. Toliko o "priporočilih". Tudi o tem je že bilo precej govora na forumu.

Motul je verjetno kar najbolj zanesljiva in kvalitetna opcija med "dobavljivimi" olji. Je pa zato seveda tudi malo dražji, a če ga najdeš v akciji, se gotovo splača.

Seveda pa lahko vliješ notri po želji, a potem kasneje ne sprašuj, kje lahko dobiš DPF ceneje kot par tisoč evrov (?? - ne vem točne trenutne cene za tvojega).

Če se ne motim, še vedno nisi povedal, kaj natančno piše v navodilih za avto glede olja? Jih sploh imaš? Bi povprašal koga z enakim motorjem, kaj piše? Ali vprašal na zanesljivem servisu?

In poslušaj Abbe-ja, ker se na VAG precej spozna, tudi in predvsem glede servisnih intervalov! BTW - že takoj ti je dal točen in natančen odgovor, a se vse še vedno vleče kot jara kača.

Šele, ko točno veš, katero 507 olje oz kateri npr Edge, išči zanesljivega in cenejšega trgovca. Tudi o tem se je že pisalo in ti bo kdo konkretno pomagal.

simonxy je napisal/-a:...Podobno so pred leti ukinili amoniak v hladilnikih. Pred tem so hladilniki oz. kompresorji delali praktično celo življenje, danes imaš srečo, če ti dela 8 let.
Je pa bolj ekološko. Ali pa laki na vodni osnovi, bleda senca kvalitete prejšnjih lakov. Helios v Rusiji skoraj propadel zaradi tega.

Od kdaj je bil amonijak v hladilnikih? Bil je freon, ki je zaradi svoje zelo velike agresivnosti do ozona in s tem povzročanja ozonske luknje bil povsem upravičeno (dokazano precej več melanomov - torej bolj zdravstven kot ekološki dejavnik!) odstranjen iz novejših hladilnikov.

O "bledi senci" bi se dalo debatirat, verjetno je za zdaj še res, a vodne barve niso bile zaukazane čez noč in tu je zato Helios "skoraj propadel" izključno po lastni krivdi - zaradi prepočasnega prilagajanja trgu ipd.

lp

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy Sr feb 13, 2013 11:11 am

Malo smo zašli, ampak tole moram odgovoriti :)
Pred freoni je imel vsak gospodinjski hladilnik amoniak kot hladilno sredstvo:
"Za hladilnike, ki so obstajali v tridesetih let dvajsetega stoletja,so za hladilno sredstvo uporabljali strupene pline: amonijak (NH3),"
http://sl.wikipedia.org/wiki/Freon

V nekaterih večjih hladilnih sistemih se še danes uporablja. Sem se pred časom ukvarjal s hladilnimi sistemi, zato sem na tem področju precej domač.

Glede Heliosa mislim nek specifičen primer za večjega ruskega kupca, ampak to je dolga zgodba....

O oljih nisem imel veliko pojma, preden sem šel na ta forum. Namen je bil vprašati nekoga, ki se na to bolj spozna, katero olje mi priporoča, da ne bom kupil mačka v žaklju.
Se pa zraven vedno najde še kakšno vprašanje.

Pri vseh zadnjih linkih, ki sem jih navedel, je navedena klasifikacija 507. To mi je pa že uspelo ugotoviti :)
Le ta je tudi v navodilih avtomobila, kjer je navedena tudi oznaka 5w-30 in sicer v primeru, da ima avto DPF filter. V primeru, da tega filtra nima, piše, da je primerno olje 5w-40.
(očitno obstaja isti motor s filtrom ali brez). Tudi klasifikacija je druga, brez filtra je zahtevana 502, če sem si prav zapomnil.
Iz tega je sklepati, da je manj viskozno olje (30) očitno samo posledica tega filtra. Saj v nasprotnem primeru priporočajo uporabo olja 40, iz česar sklepam, da je olje 40 bolj prijazno za motor(kar trdijo tudi mnogi po raznih člankih, ki sem jih prebiral te dni). Če bi bilo olje 30 res boljše za motor, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi zahtevali tega olja tudi pri varianti brez filtra.

Kar se tiče standarda ACEA za kvaliteto olja (c1-c4) sem našel tole:
C3 oils designed for DPF equipped cars offer less engine protection due to lower amounts of addatives. These oils will increase the DPF and TWC life and provide better fuel economy.

Še na nek način ena potrditev. Ta olja so slabša za motor, boljša pa za katalizator in filter trdih delcev.

Diagram(Dejc82): če izbereš olje 507 in olje 502 je WEAR(obraba) pri olju 502 občutno nižja.
http://sas-origin.onstreammedia.com/origin/lubrizol/EOACEA2009/RPTOOL2010Dep/rp/pc/dataStack.swf

Tudi fotke ležajev, ki jih ne nekdo objavil kažejo iste rezultate.

Zaključek: Ker imajo 507 olja manjšo porabo in podaljšujejo življenjsko dobo filtra in katalizatorja, so verjetno bolj optimalna za uporabo ob predpostavki, da večja obraba motorja ne bo pustila hujših posledic. Je pa tudi nek mehanik napisal, da nikoli ne bi točil 507 olja v noben TDI motor, čeprav je ta predpisan.
Po svoje ima vsak prav, zato je odločitev stvar vsakega posameznika.

Dobil sem odgovor in se zahvaljujem za vašo pomoč. Bom kupil olje Motul pri Evrotonu, ki ste mi ga priporočali.
Oziroma, sem ga že kupil, kar dvojno količino :) Upam le, da ima primeren datum proizvodnje, ker naj ne bi točili v motor olja(sintetičnega) starejšega od 5 let. Vsaj tako je po priporočilih proizvajalca.

Uporabniški avatar
Dejc82
Nov uporabnik

Napisal/-a Dejc82 Sr feb 13, 2013 6:32 pm

simonxy: V diagramu, ki sem ga prilepil, VIŠJA številka pomeni BOLJŠO določeno lastnost olja. Torej pri WEAR (slovenski prevod je res obraba, vendar v opisu diagrama se govori o protiobrabni sposobnosti olja) ima 504.00/507.00 oceno 10, 502.00/505.00 pa le 4.

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy Sr feb 13, 2013 11:25 pm

Če pa to pomeni protiobrabnost olja, se pa vse lepo ujema. Olje 507 00 je dalj časa obstojno, to je res.
Recimo za olje standarda 505 01(ta je naveden pri meni v primeru, da ne bi imel filtra, sem preveril), čemur ustreza 5w40 piše tole:
This oils are to be used in vehicles that have annual Time And Distance servicing rather than Variable Long-Life servicing.

Medtem, ko je pri obrabi motorja pa ravno nasprotno, pri teh oljih je zaščita motorja slabša. Škoda, da ni še to dodano na graf, saj se mi zdi eden najpomembnejših faktorjev, konec koncev je to razlog, da sploh uporabljamo olje :)

Kolikor berem, kar nekaj ljudi uporablja 5w40 olje namesto 5w30, pa ni nihče (še) omenil težav s filtrom.
Drugih težav pa tako ni pričakovati, saj Audi sam priporoča 5w40 v primeru, če nimaš filtra.

vuli
Novinec

Kraj: Bovec

Napisal/-a vuli Pe feb 15, 2013 12:13 am

pri meni je isto. V knjigici piše, da rabim 5w-30 za ta moroe z dpf, za brez pa 5w-40, čeprav tega motorja brez dpfja sploh ni.

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy Če feb 21, 2013 12:03 am

Pri nas ga verjetno res ni. Sicer se da filter odstraniti in ponastaviti računalnik(verjetno obstaja že narejena instalacija), vendar bi imel težave na tehničnem pregledu. Bi moral pri tem pridobiti še ustrezno homologacijo, plačati kakšne dajatve(vem da se pri uvozu avtomobila plača dodatno 2% davka na vrednost avtomobila, če je le ta brez filtra.), itd... Mogoče kdo ve, kakšen je postopek, če bi želel odstraniti filter?

Verjetno pa kakšne vzhodne države, Indija recimo, nimajo takih omejitev oz. predpisov s filtrom kot EU in že v osnovi naročajo avtomobile brez filtra.
Vsekakor pa je filter glavni razlog za uporabo olja 5w-30.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če feb 21, 2013 12:47 am

Če govorimo o novih avtih, dvomim, da se DPF da legalno odstranit, to je homologirat. Ker brez DPF-ja ne dosega euro 5 (4?) norme, novi avti pa morajo le-to imeti.

simonxy
Nov uporabnik

Napisal/-a simonxy Če feb 21, 2013 8:06 am

Izven Europe je pa avto brez DPF filtra verjetno običajen, zato tudi taka navodila(tam pride v poštev olje 505.01).

Še nekaj, da ne bo pomote. Olje 507.00 je standard, oznaka 5W30 ali 40 pa bolj tehnična lastnost olja(viskoznost).
Za 507.00 nisem našel nobenega olja 5W40, ki bi ustrezal temu standardu oziroma ne obstaja:
"There are no VW507 oils that are approved for use by VW that are 5w40. This is a FACT. It isn't debatable."
Medtem, ko standardu 505.01 ustrezajo lahko 5w40 olja kot tudi 5w30.
Olje 5w30 507 je popolnoma drugačno od olja 5w30 505, ima drugačno kemično sestavo, ki je bolj prijazna okolju oz. filtru.

Zanima me, če ima kdo motor, ki ni CR ampak pumpe-duse, pa lahko toči olje standarda 507.00?
Predvidevam, da ne. Če bi v pumpe-duse motor natočil olje 507.00 bi verjetno lahko poškodoval motor, medtem ko obratno, ni take škode, le filter se ti prej zamaši, motor bo pa bolj hvaležen.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če feb 21, 2013 8:34 am

simonxy je napisal/-a:Zanima me, če ima kdo motor, ki ni CR ampak pumpe-duse, pa lahko toči olje standarda 507.00?
Predvidevam, da ne. Če bi v pumpe-duse motor natočil olje 507.00 bi verjetno lahko poškodoval motor, medtem ko obratno, ni take škode, le filter se ti prej zamaši, motor bo pa bolj hvaležen.
Zakaj bi poškodoval motor, če vanj naliješ boljše in čistejše olje, kot je predpisano? :roll:
VW 507.00
Low SAPS oils suitable for Euro 4 engines and almost all VAG diesel engines from 2000 onwards with extended service intervals, unitary injector pumps and also Pumpe-Düse ("PD") engines.

http://www.oilspecifications.org/articles/vw_motor_oil_specifications_explained.php

Sploh pa jaz mislim, da določeni proizvajalci samo nategujejo z nekimi svojimi standardi. Zakaj recimo CRDi motorji ne rabijo nobenega specialnega standarda, le splošne API/ACEA standarde, pa delujejo praktično enako kot TDI?
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov