Frankfurt

Frankfurt odpira vrata križancem, električnim vozilom, avtonomni vožnji in kitajskim proizvajalcem

Včeraj, na poti v finančno središče ob reki Maini, sem ponovno premlevala novice in napovedi avtomobilistov v zadnjih tednih – kaj nas torej čaka?

Jasno je, da bo frankfurtski salon obsežen, kljub številnim odpovedim avtomobilskih znamk, ki so se iz takšnih ali drugačnih razlogov odločile, da se na njem ne pojavijo. Tako ob Alfi Romeo, DS-u, Fiatu, Infinitiju, Jeepu, Mitsubishiju, Nissanu, Peugeotu in Volvu tukaj ne bo niti Tesle, a organizatorji zagotavljajo, da njihovi razstavni prostori ne bodo samevali prazni, kot se je to zgodilo lani v Parizu. Nasprotno, tradicionalnim znamkam, ki jih običajno vidimo na evropskih salonih, se bo pridružilo nekaj manj znanih, kakšna obujena, poleg tega pa se bodo pod žarometom predstavilo nekaj pomembnejših, a pri nas še neuveljavljenih kitajskih proizvajalcev, ki si že dlje časa močno želijo potrditve potrošnikov na stari celini.

Ob tem bo precej pozornosti usmerjeno na elektrifikacijo – od blage do popolne, ki jo običajno spremlja napoved avtonomije v vožnji. Tretja stopnja je za nekatere še izziv, medtem ko so drugi z mislimi in razvojem že desetletje naprej, vsekakor pa je to znak, da je skrajni čas, da se za takšne ali drugačne samodejne manevre avtomobilov na cesti pripravijo tudi regulatorji ter, nenazadnje, zavarovalnice.

Če sta elektrika in avtonomija stvar (bližnje) prihodnosti, pa so manjši in malo večji križanci postali del vsakdanjosti. Tokratni jesenski salon je prostor, kjer se bo v živo predstavilo kar nekaj novih izzivalcev drugega najhitreje rastočega segmenta na evropskem trgu v prvi polovici letošnjega leta. Drugega, ker je v enakem obdobju najbolj zraslo povpraševanje evropskih kupcev po električnih vozilih!

Kot so na predvečer salona s svojimi posebnimi dogodki pokazali nemški proizvajalci, skrbno sledijo trendom in pripravljajo prave odgovore na vse izzive mobilnosti prihodnosti. Poleg tega so tokrat ponovno na domačem terenu, kar jim daje še nekoliko več prostora za pompozen nastop.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: IAA.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Še nekaj več, še malo bolje
Slaščice iz Frankfurta