Novice

10.000 $ tistemu, ki vdre v sistem Tesle S

Vsem, ki se bodo naslednji teden udeležili konference SyScan v Pekingu, so organizatorji ponudili možnost poskusa vdora v sistem Tesle S. Najbolj uspešen tekmovalec bo domov odšel bogatejši za 10.000 $.


Morda se vam zdi čudno, da bodo varnostni strokovnjaki tekmovali v poskusu vdora v razvpiti Muskov model Tesla S – in imate prav. To je verjetno res prvo organizirano tekmovanje v “hekiranju” avtomobilskega sistema, ki bo poleg tega še bogato nagrajeno.

Na lokaciji konference bo po zagotovilih organizatorjev nekaj računalnikov in Tesla S, precej zadržani pa so bili glede konkretnih pravil tekmovanja. Novinarju Forbesa so razkrili le nekaj malenkosti, kot na primer to, kaj pričakujejo od potencialnega zmagovalca – na primer vzpostavitev oddaljenega nadzora nad Teslo S preko računalnika ali obisk predhodno določenih spletnih strani z uporabo vgrajenega sistemskega brskalnika.

Čeprav proizvajalec Tesla ni med organizatorji in ne podpira tekmovanja, ni posebno presenečenje, da je zanj izbran prav model S, saj varnosti posvečajo precej pozornosti. Med drugim imajo vzpostavljen program popolnega razkritja ranljivosti sistema, ki omogoča enostavno beleženje morebitnih napak v njihovih avtomobilih, med strokovnjaki za vzpostavitev visokih varnostnih standardov pa je bila tudi Applova Kristin Paget. Upamo, da bodo pri Tesli v primeru “uspešnega” vdora deležni tudi vseh informacij, ki jim bodo v pomoč pri nadaljnjem delu.

Tekmovanje je le še en dokaz, kako pomembna postaja problematika relativno odprtih sistemov avtomobilskih proizvajalcev avtomobilov, ki omogočajo nepooblaščene dostope do računalniškega omrežja v vozilu, ki se lahko končajo tudi tragično.

Tekmovanja, kot je to, ki ga organizira SyScan, lahko služijo kot vzpodbuda pri pospešenem raziskovanju na področju zaščite avtomobilov prihodnosti, ki bodo povezani z internetom, odvisni od programske opreme in v veliki meri avtomatizirani.

Avtomobilizem.com (Vir: Forbes. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "10.000 $ tistemu, ki vdre v sistem Tesle S"


gasolinedream
9 leta 9 meseci nazaj

Varnostna tekmovanja z tovrstnimi “omejitvami,” res nimajo nekega pomena. Sem že mislil da bo bolj pestro.

 
Nemci uvajajo plačilo cest za tujce
Novi Volkswagen Tiguan tudi s sedmimi sedeži