Novice

Oddaljen nadzor nad avtomobilom

“Ko sem peljal proti vrhu parkirne hiše, se je motor naenkrat ugasnil. Avto se je počasi začel premikati nazaj. Čeprav sem to pričakoval, sem vseeno ostal odprtih ust.”


Xavier iz portala Motherboard je tako opisal njegovo srečanje z napravico za daljinski nadzor. Varnostni strokovnjak Mathew Solnik je v svojem prostem času izdelal napravo, katero poveže z avtomobilom in tako preko GSM omrežja v splet. In ne, ni znanstvena fantastika, prav tako ne draga oprema. Verjetno se vseh potrebnih delov ne da kupiti v slovenskih tehničnih trgovinah, a je Kitajska danes tako blizu, da bo strošek za vse potrebne dele okrog 20€. To in obširno znanje, potrebno za sestavljanje.

Pred časom smo že pisali o napravi, ki sta jo sestavila Španca Vasquez-Vidal in Illera. Poimenovala sta jo CHT (CAN* Hackin Tool). Naprava, ki jo zgolj z dvema žicama povežeta z avtomobilom in prevzameta nadzor, ju je stala manj kot 15 €. In ne, za njeno namestitev ni potrebno niti odkleniti avta niti odpreti pokrova motorja. V večini primerov lahko do ustreznih žic dostopamo že izpod avtomobila. Svoje znanje že posredujeta naprej avtomobilskim proizvajalcem in pomagata pri implementaciji rešitev, ki bodo poskušala preprečiti take vdore.

CAN je računalniško omrežje avtomobila – ravno tako kot imamo doma na splet priključen računalnik, pametni telefon, televizijo, igralno konzolo. Sicer se počutimo (deloma) varno, ker nam je sosed pripravil lastno omrežje za usmerjevalnikom (routerjem) in vzpostavil požarni zid (firewall). A je kljub temu na računalniku nameščen še antivirusni program. Z avtom ni praktično nič drugače, še posebej v dražjih modelih, ki se neprestano povezujejo v splet. Manjka jim le antivirusni program. Pa bo dovolj, da bo zaznal novo opremo, priklopljeno na svoje žice?

Avtomobilizem.com (Vir: motherboard.vice.com. Foto: EveryStockPhoto.com)

*CAN – Controller Area Network

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zaradi Facebooka brez vozniškega dovoljenja?
Pri Fordu razvijajo sistem za nadzor notranjosti vozila