Novice

ABS praznuje okroglih 40 let

V današnjih časih si skoraj ne moremo več zamisliti avtomobila brez sistema proti blokiranju koles med zaviranjem. Pred štiridesetimi leti in še nekaj let za tem pa ni bilo čisto tako …

Med 22. in 25. avgustom leta 1978 sta podjetji Mercedes-Benz in Bosch na testnem poligonu prvič predstavili sistem ABS (anti-lock braking system). Sistem je že konec leta 1978 dobil svoje mesto v serijskem Mercedesu razreda S, dve leti kasneje ga je družba Mercedes opcijsko ponujala v vseh osebnih vozilih, od leta 1992 pa je postal del serijske opreme vozil z njihovim emblemom. Iznajdba sistema ABS ni pripomogla le k povečanju varnosti na cestah, postavila je tudi temelje kasnejšim elektronskim pomočnikom v vozilih. Podatke tipal sistema ABS so s pridom uporabili pri sistemu za nadzor zdrsa pogonskih koles (ASC), sistemu za nadzor stabilnosti (ESP) in ostalih.

Pri Mercedesu so v brošuri pred 40 leti takole opisali delovanje sistema: “ABS s pomočjo računalnika spremlja vrtljaje posameznega kolesa med zaviranjem. V primeru, da se vrtljaji prehitro zmanjšujejo (kar se dogaja ob zaviranju na spolzki podlagi) in obstaja možnost blokiranja, računalnik samodejno zmanjša silo zaviranja na tem kolesu, z naraščanjem vrtljajev pa jo ponovno poveča. Proces se ponavlja večkrat na sekundo.”

Kljub temu, da se sliši precej zapleteno, pa sistem v praksi tudi na najbolj spolzkih podlagah omogoči vozilu zaviranje z največjim možnim učinkom, ne da bi kolesa zablokirala. Voznik tako ves čas zaviranja ohrani nadzor nad krmiljenjem in potjo vozila.

Verjetno pa se vsi strinjamo, da, ob vsej moderni tehniki, k večji varnosti na cestah ogromno pripomore pametno in strpno obnašanje vseh udeležencev v prometu.

Avtomobilizem.com   (Vir: Mercedes-Benz, Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "ABS praznuje okroglih 40 let"


RedBaron
5 leta 7 meseci nazaj

To so bili časi…

 
Infinitijeva študija Prototype 10
Ferrari presenetil s 488 Pista Spider