Novice

Alfa Romeo je obudila kratico GTA

Komur 510 KM v Giulii Quadrifoglio ni bilo dovolj, bo zadovoljen z novico, da so Italijani pripravili ne samo eno, ampak kar dve posebni izpeljanki – GTA in GTAm. Skupen obema je na 540 KM navit 2,9-litrski dvoturbinski V6. S tem pa se tehnične novosti obeh še zdaleč ne končajo.

V skladu z oznako GTA, ki poudarja lahko gradnjo novincev, so se inženirji za izboljšavo voznih lastnosti pri obeh osredotočili deloma na aerodinamiko in na dodelave podvozja, glavnina nadgradnje pa je vezana na klestenje mase.

Aerodinamične izboljšave naj bi prispevale izkušnje, pridobljene iz Formule 1, ki vključujejo nov veliki zadnji spojler, prilagojena pragova z odprtinami za zračenje (optimiranje obtekanja zraka ob avtu) ter aktivni prednji spojler. Z namenom izboljšanja vozne dinamike in vodljivosti avta pri večjih hitrostih so obema GTA-jema inženirji razširila koleteka za 50 milimetrov ter jima namenila še njima lastne blažilnike, vzmeti in bolj toga vpetja vodil.

In tako smo prišli do sprememb, ki vplivajo na maso avta. Zunaj te obsegajo že omenjeno uporabo lahkih ogljikovih vlaken za praktično vse na avto vijačene karoserijske dele teriz titana izdelan Akrapovičev izpušni sistem s centralno nameščenimi izpušnimi cevmi. Kot novost  iz tekmovalnega sveta motošporta prihajajo tudi 20-palčna kolesa, pritrjena središčno z enim vijakom.

Dieta se nadaljuje v kabini, kjer so opazni z alkantaro prevlečena armaturna plošča in številni drugi deli kokpita. V GTAm je opaziti še močno poenostavljene in lažje obloge vrat; celo notranje kljuke so tam le preprosti trakovi. In čeprav je veliko elementov tudi v kabini izdelanih iz ogljikovih vlaken, gre pripisati dobršen del prihranka na masi demontaži zadnje sedežne klopi. Namesto nje so Italijani pripravili prostor za odlaganje varnostnih čelad in gasilnega aparata.

Vsi ti ukrepi nanesejo v najboljšem primeru 100 kilogramov manjšo lastno maso, kar se ob skupni masi 1.520 kilogramov in 540 KM moči pretvori v specifično moč 2,8 KM/kg. Tem številkam primerno je tudi hitrejši pospešek do stotice, ki traja samo še 3,6 sekund.

Vas zanima? Predlagamo, da pohitite, saj jih bo Alfa Romeo ponudila trgu v omejeni nakladi vsega skupaj 500 primerkov, vsakega s posebej označenega in s pripadajočim certifikatom avtentičnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Alfa Romeo.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Alfa Romeo je obudila kratico GTA"


Tattoo-
4 leta 1 mesec nazaj

Rižota! Škoda…

emozul
4 leta 1 mesec nazaj

Lepotica

 
500e je novi električni Fiat 500
Bo Dacia Spring prispevala dobrodošel pritisk na znižanje cen električnih avtomobilov?