Novice

Amazon je pri Rivianu naročil 100.000 dostavnikov

Ameriški gigant spletnih nakupov Amazon je dal zagonskemu podjetju Rivian dodaten vzgonski veter.

S 440-milijonsko investicijo v zagonsko podjetje, ki se je več kot očitno osredotočilo v razvoj in proizvodnjo baterijsko-električnih avtomobilov, so pristavili največji del v skupno 700-milijonski sveženj denarja, ki ga je Rivian uspel zbrati minulo leto pri investitorjih. S temi sredstvi so si Američani zagotovili svetlo prihodnost, saj so se jim odprla vrata za vzpostavitev proizvodnega obrata v Illinoisu, iz katerega se je nekaj leta nazaj umaknil Mitsubishi. Tam so prvotno nameravali zagnati proizvodnjo svojega terenskega R1S in poltovornjaškega R1T, z zmogljivostjo 50.000 do 60.000 vozil letno od leta 2025 naprej.

No, zdaj je Amazon najavil, da je pri Rivianu naročil skupno 100.000 dostavnikov. Iz priložene računalniško generirane slike je moč sklepati, da bo šlo zelo verjetno za še eno Rivianovo namensko razvito platformo, na katero bodo poveznili karoserijo, oblikovano po željah Amazona. Od tam so sporočili, da naj bi prevzeli v uporabo prve dostavnike leta 2021, do leta 2022 jih nameravajo imeti v uporabi že 10.000, najkasneje do leta 2030 pa naj bi bil predan v uporabo še 100.000. po vrsti.

Omenjeni nakup električno gnanih dostavnikov je Amazon povezal s svojo klimatsko zavezo in k izpolnjevanju hkrati pozval vse podpisnike Pariškega sporazuma, ki narekuje neto nično emisijo ogljikovega dioksida do leta 2040. S svojim nakup pravijo, da bodo sami to zavezo prehiteli za deset let.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Amazon/Rivian.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ineos Grenadier bo Defenderjev tekmec
Lexus po plovilih morda tudi med proizvajalce letal