avtoakustika

Lexus po plovilih morda tudi med proizvajalce letal

V sklopu Toyotine transformacije v ponudnika celostnih storitev mobilnosti naj bi pri njeni hčerinski znamki Lexus po razkošnih plovilih razmišljali tudi o proizvodnji letal.

Vodilni možje Toyote se, upoštevajoč razmere na trgu, odločajo za vstop na področje proizvodnje poslovnih letal, kjer naj bi si izborili svoj tržni delež. Toyotina preobrazba v celostnega ponudnika storitev mobilnost naj bi namreč poleg avtomobilskega področja vključevala še plovila, po zadnjih informacijah pa celo področje prestižnih zasebnih letal.

Lexus je tako  pred dnevi na Floridi predstavil prestižno jahto Lexus LY650, ob njeni predstavitvi pa je predsednik Toyote Akio Toyoda najavil, da nameravajo postati ponudnik storitev mobilnosti na vseh področjih. Dodano vrednost znamke Lexus naj bi dosegli s širjenjem spektra njihove ponudbe.

Za primerjavo, rivalsko podjetje Honda že več kot 15 let uspešno deluje na področju ponudbe letal poslovnim in zasebnim uporabnikom. Njihov Elite, ki ponuja preko 2.600 km dosega, naj bi bilo eno najbolj učinkovitih letal tega segmenta v smislu porabe goriva ter doseganja višine in hitrosti leta. Lexus bi sicer s svojo ponudbo najverjetneje posegel v zgornji, prestižnejši razred ponudbe poslovnih letal in s tem osvojil delež tega trga.

Glede na to, da so pri Lexusu na področju navtike sodelovali z zunanjimi partnerji, obstaja velika verjetnost, da bodo tudi razvoj in izdelavo letala prav tako zaupali zunanjim partnerjem, za razliko od Honde, ki je razvoj in proizvodnjo na tem področju zadržala znotraj korporacije. Lexus sicer že sodeluje s podjetji, ki se ukvarjajo z razvojem manjših letal z možnostjo vertikalnega vzletanja in pristajanja, vstop v svet ponudbe poslovnih letal pa bi bil tudi za njih nekaj novega.

Kljub temu, da Akio Toyoda tokrat ni podal nobenih konkretnih informacij, je predstavnikom medijev vseeno namignil, da naj bodo v prihodnjih tednih pozorni na morebitne konkretnejše objave v zvezi z omenjenimi načrti.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Lexus, Honda Jet.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Amazon je pri Rivianu naročil 100.000 dostavnikov
FCA in Terna bosta preizkušala tehniko V2G