Novice

Ameriški start-up elektrificiral klasičnega Forda Bronca

Zero Labs Automotive, kot se imenuje zagonsko podjetje iz Amerike, je vzelo za osnovo izgled terenskega Forda Bronca iz let 1965 in mu namenilo 500 odstotkov večjo moč, kot jo je imel original.

Pri tem ne gre za nadgradnjo ali izgradnjo originalnega avta, kot to počnejo Poljaki z Defenderjem. Ne, start-up podjetje iz Kalifornije si je od Forda sposodilo pravzaprav samo izgled avta, preostalo tehniko pa naj bi razvili sami v obdobju zadnjih treh let.

Zanimivo pri tem je, da so vrstni šestvaljnik iz prvotnega avta nadomestili z asinhronskim elektromotorjem nazivne moči 440 KM in 375 Nm navora, ki je vgrajen spredaj in žene v osnovi zadnji par koles. Pri tem se njegova moč prenaša skozi ročni petstopenjski menjalnik, z dodanim razdelilnikom moči pa je lahko novodobni Bronko gnan tudi vsekolesno. Američani niso pozabili niti na reduktor.  Za certificiran 300-kilometrski doseg skrbijo baterije z zmogljivostjo 70 kWh.

Ob špartanskemu izgledu novodobnega Bronca iz hiše Zero Labs Automotive na površju pa ni sodoben samo njegov električen pogonski sklop, ampak tudi nekateri drugi elementi. Naj omenimo samo nastavljivo vzmetenje, Brembove šestbatne zavore in zunanje panele, izdelane iz lahkih ogljikovih vlaken.

Kupci si lahko omislijo notranjo opremo avta povsem po svojih željah pri čemer Američani ponujajo na izbiro pester nabor recikliranih materialov in celo, tako jim oni pravijo, veganom prijaznih snovi. Edini merilnik, ki je vozniku na voljo, je digitalen in z grafiko spominja na klasični merilnik originala.

Kalifornijci o ceni avta ne govorijo, a pravijo, da lahko zainteresirani kupci že oddajo svojo rezervacijo. V načrtu imajo izdelati vsega skupaj 150 avtov, a so to serijo najbrž pripravljeni povečati v primeru ustreznega interesa trga.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Zero Labs Automotive.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prepovedani luksuz pri Kim Jong Unu
Otvoritev reli sezone v Vipavski dolini popestrilo tudi vreme